Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Грахът - диетичен, достъпен, полезен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят. Към днешна дата най-големите производители в световен мащаб са САЩ, Великобритания, Унгария, Индия и Китай. Според характеристиките си, грахът всъщност е плод, но в кулинарията ни е познато като зеленчук. Грахът е древна култура е разпространен в почти всички цивилизации. Днес малките зелени зрънца заемат важно място в списъка на храните, които трябва да похапваме заради полезните си качества, универсалността си в кулинарията и мекия маслен вкус.

Известно ни е още, че на някои сортове се хапва и шушулката, когато е още крехка и зелена, подобно на зеления боб. Грахът е популярен в супи, гарнитури, пюрета, основни ястия и сосове. Той е нискокалоричен, богат на ненаситени киселини и диетични фибри - подходящ за диетичното и здравословно хранене, за пости, вегани и вегетарианци.

Полезен състав на граха

Само 31 калории за 100 гр. и още:

7 гр. въглехидрати
2 гр. протеини
3 гр. диетични фибри
0,1 г. мазнини, от които:
Омега-3 мастни киселини - 36.0 мг.
Омега-6 мастни киселини 23.0 мг.

Зеленият грах е много добър източник на:

Витамин C 16.3 мг - 7%*
Витамин К 14.4 мкг - 18%
Витамин B6 5мг - 4%
Фолати 37.0 мкг - 9%


От микроелементите най-откроими са:

Манган 0.2 мг. - 11%
Желязо 1.0 мг. - 6%
Магнезий 25.0 мг - 6%
Натрий 209 мг - 6%
Съдържа и естествени вещества, наречени пурини

* % от дневния прием


Определено има какво да си набавим от този зеленчук. Грахът обаче рядко се продава пресен. Най-често, ако не си го гледаме в градината, можем да си го купим замразен или в консерва, дори изсушен. Ако пък разполагаме с пресен грах, е добре да бъде бланширан и след това все пак замразен.



Грахова крем супа с пармезанови крутони

Здравословни ползи на граха

Засилва имунната защита

Грахът е полезна и диетична храна - малко калории, полезни мазнини и фибри

Ускорява метаболизма и подобрява храносмилането

Поддържа стабилни нивата на кръвната захар

Предпазва от анемия

Поддържа здравината на костите и предпазва от остеопороза, благодарение най-вече на съдържащите се в него витамин К, фолиевата киселина и витамин B6

Благодарение отново на гореизброените, помага на сърдечно-съдовата система и на правилното съсирване на кръвта

Защитава клетките от свободните радикали, благодарение на витамин C

Важно е да споменем, че грахът съдържа зеления пигмент, наречен хлорофилин - това е вещество, свързано с хлорофила, чиято молекулна форма му позволява да се свързва с канцерогенните химикали в тялото т.е. хлорфилинът се "закача" за канцерогените и по този начин им пречи да се усвоят от организма.

На фона на всичко това, на неговата ниска цена и диетичен състав, заради универсалното приложение на трапезата ни, грахът заслужено е търсен и обичана храна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топла салата с нахут
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Сряда
28
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Непосилната лекота на килограмите
Живеем в несъвършен свят, в който най- много се цени съвършенството. Идеалите, които преследваме за външния...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Как емоциите влияят върху усещането ни за време?
Нашите умове имат удивителната способност да следят времето, въпреки факта, че нямаме сензорни органи,...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
Ден 8 на Коледните пости, днес е последният ден от строгия пост. От утре, 23 ноември, е позволено риба...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Чубрицата - традиционна и полезна...билка
Тя е може би най-популярната подправка у нас и общо взето към каквото и българско ястие да я добавите,...
Живот във форума
Отдавна виртуалното пространство се е превърнало в място, където можем да съществуваме във втора, паралелна...
Искате да започнете нещо ново? Създайте условия за това
Много от нас изпуитват понякога копнеж да започнат нещо изцяло ново - да тръгнат на фитнес, да шият гоблени,...
Просто, вкусно и полезно...като леща
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти...
Твърде много информация, твърде много тревоги
Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем...
Сиренето или кашкавалът? И двете
Чели ли сте нещо за разграждането на лактозата? А за казеина? Новите теории, че млечните продукти за...
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Медицината на бъдещето
„Здрав дух в здраво тяло“ – всички сме чували тези думи още от деца. Предполагаме ли обаче, че в тях...
Емоционална интелигентност
Когато говорим за интелигентност сякаш отдаваме по-голямо значение на рационалната, познавателна интелигентност....
Тайната на харизматичните хора
Харизмата е онова магическо излъчване, от което се възхищаваме и често бихме искали да притежаваме. Сигурно...
Дивите ягоди - съкровище в малка опаковка
"Мъничко, червеничко Цар от път отбива Що е то?" Толкова малък плод, а така наситен с незабравим...
Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
Макадамия - зад твърдата черупка се крие безценно съкровище
Позната е като "австралийски орех", но е кръстена на името на шотландския химик МакАдам, който я е култивирал...
Заекването при децата - тревоги и решения
Заекването при децата е явление с все още неустановен произход. От една страна то е смущение в речевото...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook