Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Грахът - диетичен, достъпен, полезен



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Грахът (Pisum Sativum) е изявен представител на семейство Бобови и е добре позната храна в целия свят. Към днешна дата най-големите производители в световен мащаб са САЩ, Великобритания, Унгария, Индия и Китай. Според характеристиките си, грахът всъщност е плод, но в кулинарията ни е познато като зеленчук. Грахът е древна култура е разпространен в почти всички цивилизации. Днес малките зелени зрънца заемат важно място в списъка на храните, които трябва да похапваме заради полезните си качества, универсалността си в кулинарията и мекия маслен вкус.

Известно ни е още, че на някои сортове се хапва и шушулката, когато е още крехка и зелена, подобно на зеления боб. Грахът е популярен в супи, гарнитури, пюрета, основни ястия и сосове. Той е нискокалоричен, богат на ненаситени киселини и диетични фибри - подходящ за диетичното и здравословно хранене, за пости, вегани и вегетарианци.

Полезен състав на граха

Само 31 калории за 100 гр. и още:

7 гр. въглехидрати
2 гр. протеини
3 гр. диетични фибри
0,1 г. мазнини, от които:
Омега-3 мастни киселини - 36.0 мг.
Омега-6 мастни киселини 23.0 мг.

Зеленият грах е много добър източник на:

Витамин C 16.3 мг - 7%*
Витамин К 14.4 мкг - 18%
Витамин B6 5мг - 4%
Фолати 37.0 мкг - 9%


От микроелементите най-откроими са:

Манган 0.2 мг. - 11%
Желязо 1.0 мг. - 6%
Магнезий 25.0 мг - 6%
Натрий 209 мг - 6%
Съдържа и естествени вещества, наречени пурини

* % от дневния прием


Определено има какво да си набавим от този зеленчук. Грахът обаче рядко се продава пресен. Най-често, ако не си го гледаме в градината, можем да си го купим замразен или в консерва, дори изсушен. Ако пък разполагаме с пресен грах, е добре да бъде бланширан и след това все пак замразен.



Грахова крем супа с пармезанови крутони

Здравословни ползи на граха

Засилва имунната защита

Грахът е полезна и диетична храна - малко калории, полезни мазнини и фибри

Ускорява метаболизма и подобрява храносмилането

Поддържа стабилни нивата на кръвната захар

Предпазва от анемия

Поддържа здравината на костите и предпазва от остеопороза, благодарение най-вече на съдържащите се в него витамин К, фолиевата киселина и витамин B6

Благодарение отново на гореизброените, помага на сърдечно-съдовата система и на правилното съсирване на кръвта

Защитава клетките от свободните радикали, благодарение на витамин C

Важно е да споменем, че грахът съдържа зеления пигмент, наречен хлорофилин - това е вещество, свързано с хлорофила, чиято молекулна форма му позволява да се свързва с канцерогенните химикали в тялото т.е. хлорфилинът се "закача" за канцерогените и по този начин им пречи да се усвоят от организма.

На фона на всичко това, на неговата ниска цена и диетичен състав, заради универсалното приложение на трапезата ни, грахът заслужено е търсен и обичана храна.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топла салата с нахут
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Грахова крем-супа с пармезанови крутони
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Самардала - много повече от шарена сол
Вълшебната българска шарена сол не би била същата без самардала. Тя придава един остър и пикантен вкус,...
Необикновената обикновена леска
Обикновената леска е един от най-разпрострените храстовидни видове в България. Освен че плодовете и са...
Сок от селъри за здрави бъбреци и хубава кожа
Напоследък здравословните сокове, комбинации от различни зеленчуци, набират все по-голяма популярност...
Не приемайте нападките твърде лично
Критикуват ли ви често? Умеете ли да приемате забележките и каква е стратегията ви към критиката? В действителност...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
Една седмица преди Коледа - разумно пазаруване и здравословни граници
Голямото разнообразие от храни и напитки играе огромна роля през празничния сезон – това е времето,...
Меню за красива кожа
Какво ли не използваме, за да съхраним красотата и младостта на своята кожа – кремове, маски, серуми,...
По пътя към целта - без извинения
Преследвате ли целите си или обичате да отлагате за времето, в което ще...имате повече време или пари,...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Червената леща - повече желязо за малки и големи
Лещата е едно от най-старите култивирани бобови растения изобщо. Тя е била източник на ценни протеини...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
На тази дата: 10 октомври - Световен ден на психичното здраве
Световният ден на психичното здраве е учреден с цел повишаване на обществената грамотност по отношение...
4 април - Национален ден на психолога
Денят на специалистите по психично здраве се празнува от 1995 г. насам. Той е учреден заради ролята им...
Самодостатъчните жени
Сигурно всяка една от нас поне веднъж в живота си е срещала или се чувства като онзи тип жена, която...
Мазните храни, зимата и холестеролът
Високият холестерол е една от главните причини за сърдечните проблеми на хората по света. Зимата пък...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина. Още по-сложни стават нещата,...
Как да премахнем ефективно гъбичките по ноктите с Масло от чаено дърво
Маслото от чаеното дърво е едно от най-ефикасните антибактериални средства от природната медицина. Познато...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
3 юли - Международен ден без найлонови торбички
Найлоновата торбичка от полиетилен е нещо незначително за всяко домакинство. Те буквално са навсякъде,...
Въображаемите ни врагове
Често виждаме в другите онова, от което се плашим в себе си, но рядко си го признаваме. Не е лесно да...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Какво ти пречи да започнеш да тренираш?
Обикновено през пролетта се сещаме, че ето, крайно време е вече да започнем да тренираме нещо! Лятото...
Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е равносилно на пиенето за един месец...
Самонараняването при децата и тинейджърите
Забелязали сте, че в последно време детето се удря само с юмручета, блъска си главата в стената, драска...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook