Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание


и отклонение от международните стандарти на рецептата за майонеза


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване на данните, обявени от производителите, и действителното съдържание на продукта. У нас няма регламентирана от закона рецепта за майонеза, но има всеобщо схващане за вкуса, цвета и консистенцията. Но това не е най-лошото, което обявяват от "Активни потребители" в тяхното сравнително изследване.

Най-лошото е разминаването между информацията от етикета и тази, показана от лабораторното изследване. Разминаването е в икономическа полза на производителя, но има и неблагоприятни последици за потребителите.


Предварителните резултати показали, че сумарно количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите. Поради тази причина при 4 продукта допълнително било измерено и съдържанието на въглехидратите. Крайните резултати показват, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля шокиращите 20% от теглото.

Тревожно е, че захарите, част от тези въглехидрати, са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза) малкото мазнини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Много или малко е това – само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар! Както знаем, майонезата е една от най-любимите на децата храни, която те добавят на почти всичко - сандвичи, пици, картофки.


Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.


Анализът на влаганите мазнини показва по-оптимистични резултати. Не се потвърждават предварителните опасения за влагане на индустриални мазнини. При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио. Вместо 65 – 80% масленост у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%. Количеството мазнини, които иначе отговарят на обявените на етикета, е компенсирано с количество на вложената вода. Която е далеч повече от която и да е рецепта за майонеза. Повече вода намалява разходите по производството, но излага на риск здравето на потребителите, защото се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората.

Пълните данни от изследването, сравнителни таблици и конкретни марки майонеза можете

да видите в сайта на "Активни потребители".
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Георги Господинов спечели най-престижната италианска литературна награда
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Виж още статии за:   Здравето · Новини ·
Четвъртък
21
Октомври 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
За изкуството на медицината
"Животът е кратък, пътят към изкуството - дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът - недостатъчен, а...
Ползите от ледено студените душове
Почти всеки се наслаждава на дълготрайния горещ душ след натоварен работен ден, оставяйки се на благоприятния...
Растителните белтъчини
Всички знаем, че белтъчините са основната градивна единица на нашето тяло. Затова, трябва да си доставяме...
Розата като лечебно средство
Цъфналите по това време на годината рози са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство,...
Следродилната депресия - II
За да може максимално да се избегне допускането на следродилна депресия нека ви предложа някои не чак...
Летните натравяния или отпуска в...
Лято – това е благословено време, когато на-после успяваме да си вземем дълго мечтаният отпуск и готови...
Кратуните - незалязващ чар и практичност за бита
Наскоро ни подариха малки кратунки и децата ме попитаха стават ли за ядене, служат ли за нещо. Започнах...
Ритъмът на сърцето - I
Има стотици начини тялото да ни подскаже, че нещо не е както трябва и че страдаме от дадено заболяване....
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Компостът - еко земеделие чрез отпадъци
Известно е, че боклукът ни се дели на 3 основни групи – хартия, стъкло и метал. Разделното сметосъбиране...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Детето - левичар - II
Освен левичари и десничари, съществуват и хора, които еднакво добре боравят и с двете ръце – т. нар....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook