Сурови мисли
 Изпрати
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови думи и изкривен смисъл. Те могат както да ни заблудят за кратко така и да ни отдалечат за дълго от пътя, по който сме поели. Ако си позволим да се подценяваме и да не се вслушваме във вътрешните си вярвания и убеждения поемаме риска да се загубим сред множеството “истини”, които ни се предлагат.
Когато си купуваме нещо преценяваме няколко възможности, обмисляме избора си и тогава се спираме върху него. Често обаче по една или друга причина, когато взимаме нечия мисъл предвид или просто й позволяваме безкритично да влезе в главата ни, не я обмисляме достатъчно и пропускаме да й отделим необходимото време, за да я огледаме от всички страни и да я регистрираме като част от разнообразието на света, а не непременно като единствена даденост.
Анализирай това!
В днешно време толкова истории се борят за истинност, че внимателното отношение към този “шум” е наложително. Анализът и критичното мислене съвсем не са запазена марка на отделни философски дисциплини , а инструмент за съждение, който всеки може да използва . Това разбира се не означава да бъдем прекалено мнителни или пък твърде уверени в себе си, а да успеем да стигнем до здравословна доза скептицизъм, която да ни направи по-устойчиви на разнообразните твърдения и мнения, които търсят своите последователи с позволени и не толкова позволени средства.
Чрез съпоставяне, анализиране и проверяване на това, което чуваме и виждаме, си изграждаме позиции, които ни помагат да мислим критично. Безспорно е добре да стъпваме раменете на гигантите и да се вслушваме в авторитети, на които вярваме, но пък и не трябва да омаловажаваме суровите късове истина, които всеки от нас притежава и в различна степен си позволява да използва.
Суровомислие
Напоследък все по-често се говори за това как преработените храни по-трудно се приемат от организма, отколкото суровата, свежа храна, както и че ние сме това, което ядем. Същото можем да отнесем и към съзнанието си, въпреки че понякога като че ли забравяме, че освен че сме това което ядем, ние сме и това, което мислим.
Да уважаваме мислите и смислите на другите е нещо различно от това да ги приемаме безкритично. Ще се чувстваме много по-уверени в себе си ако успеем разумно да управляваме съжденията си и да не се доверяваме прекомерно и прекалено често на преработените мисли, „смлени“ от нечие друго съзнание.
Изворчета на истината
Мъдрите мисли, хората с опит, достъпът ни до различна информация, приятелите, връстниците, родителите и средата, в която се развиваме, са част от ориентирите, които следваме, но не и цялата картина.
Всеки сам избира своите авторитети и източниците, с които да поддържа духовната си същност, но най-добрият от тях си остава онзи вътрешен глас, на който винаги можем да се опрем, особено когато сме отворени да го чуем. Да разберем от кои извори искаме да пием и да черпим познание е част от нашия път толкова колкото и фактът, че ние самите също сме извор.
Попитай първо себе си
Свободата да се изразява мнение и да се разпространяват идеи е паралелна на свободата те да бъдат отхвърляни, подлагани на съмнение или допълвани чрез личен опит. Да извървим пътя до истината, не е същото като просто да я прочетем или чуем вдъхновяващо разказана от някой друг. Да, често човешкият опит е сходен, но все пак ако ти самият не изпиташ това, за което искаш да узнаеш повече, знанията за него никога няма да те удовлетворят напълно.
В крайна сметка, по-рядко отколкото очакваме можем да намерим своята истина в огромната витрина от чужди опити. Можем да слушаме много и да заемаме мнения от други хора, но не бива да забравяме, че ние сме тук, за да вземем решенията си сами, след като сме си дали време и възможност да помислим над тях.
Защото най-сигурният ни компас си остава нашето вътрешно усещане за нещата, което лесно ще открием веднага щом намерим време да се поровим из суровите мисли в главата си. |
|
|
Сряда 31 Май 2023 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
|
Абонирай се за новости
 Всички важни изследвания през бременността в клиника Нова - Варна
Във варненската клиника Нова бъдещите майки могат да си направят всички изследвания, които показват промените...
  За какво помага мечото грозде?
То е вечнозелен храст с малки червени плодчета, които няма как да не сте виждали. Ако пък имате проблеми...
  Женското тяло - винаги променящо се, винаги красиво
Много често хората смятат раждането и последвалото го кърмене за преломен момент в женската физика и...
  30 юли - Международен ден на приятелството
30 юли като Mеждународен ден на приятелството се отбелязва от 2011 година по решение на Генералната асамблея...
 Зрението и компютърът
Човешкото зрение се е формирало в хода на дълга еволюция, но се оказва, че не е добре приспособено за...
  Горещи нощи? Спете голи!
За някои хора обличането на специални пижамки или нощнички преди лягане е най-естественото нещо на света....
 Да се огледаме в любимите хора
Когато за пръв път прочетох, че хората край нас са наше огледало, а партньорът ни винаги е правилният...
  Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
 8 храни за по-добра концентрация
Независимо от възрастта и нивото на заетост, поддържането на високо ниво на концентрация през деня, може...
 Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
 Какво се крие в месните продукти
Когато говорим за полезни вещества, неотменно си представяме плодове и зеленчуци. Въпреки лошата си слава...
  Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
 Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Пандемията ускори консумацията на продуктите за хапване, показват данни от годишен доклад на международна...
  Храни, които да избягваме по време на бременност
Правилното хранене е жизненоважно за нашия организъм. Често намираме причина да забравяме това. По време...
|