Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Грахова крем-супа с пармезанови крутони


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази свежа супа ще ви зареди с пролетно настроение, както заради аромата на пресни подправки, така и с жизнерадостния си цвят. Лесна е за приготвяне, вкусна и изключително здравословна.
½ връзка зелен лук
2-3 с. л. зехтин
1 голям картоф
3 стръка пресен джоджен
500 гр. замразен грах
1 с. л. сушени зеленчуци за супа или бульон
150 гр. крутони
50 гр. пармезан
черен пипер


Зеленият лук задушете за няколко минути в зехтина. Прибавете нарязаният на кубчета картоф, пресния джоджен и налейте литър гореща вода. Когато супата започне да завира, я овкусете със сушените зеленчуци. Те обикновено се състоят от моркови, пащърнак, магданоз, праз и не съдържат сол и изкуствени добавки. Ако не ви се намират, разбира се, можете да ги замените с обикновен зеленчуков бульон, но супата вече няма да бъде толкова здравословна.

През това време изсипете крутоните в тавичка и ги поръсете с настъргания пармезан. Запечете ги във фурната, докато сиренето се разтопи.

Когато картофите омекнат, е време да прибавите замразения грах. След като супата кипне отново, я варете 4-5 мин. и я пасирайте. При сервиране я декорирайте с пармезановите крутони, черен пипер, листа джоджен или магданоз.
Коментари
2010-05-16 #2
Руми
Гласувам с 2 ръце че е и много вкусна...
2010-05-02 #1
Инна Георгиева
Много свеж цвят има тази супичка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Какво да похапваме пред телевизора
· Лазаня "Болонезе"
· Печени патладжани с домати и Пармезан
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Топла салата с нахут
· Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
· Сирни Заговезни
· Аранчини - италиански оризови топки
· Заговезни
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Как да избегнем пролетната умора
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Понеделник
16
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Прасоризо - ризото с праз
Галина участва в играта и с втора рецепта - за основно ястие: Прасоризо - ризото с праз 2-3 стръка...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Сладко от вишни
Обичам вишни. Даже и сега, като си помисля за тях, усещам как стипчивата им сладост и киселина стига...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Обредна пита с квас за Бъдни вечер
В миналото жената, която замесвала обредния хляб за Бъдни вечер, трябвало да е с добро семейство, да...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Българска национална кухня – що е то?
Страната ни може да е малка, но поводи за национална гордост – колкото искаш. Всеки ще има какво да изтъкне...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook