Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкохолът и кулинарията – брак по любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без рубинено червено? Ами салата без малка ракийка или любимият десерт без чашка вишновка? Картофките без бира? Качественият алкохол, употребен с мярка, допълва и подчертава и качествата на добре сготвената и поднесена храна. Но за тази любов има една стара максима – това, което слагаш на масата, можеш да сложиш и на манджата.

Готвенето с алкохол има своето заслужено място в кулинарията и свидетели казват, че кухните на някои петзвездни хотели са по-заредени с качествен алкохол от баровете им.


За да сготвим успешно с алкохол, трябва да спазваме няколко принципa:

Алкохолът трябва да е, ако не първокачествен, то поне с качество по-добро от средното. Златно правило номер 1. Ароматите, които той придава на ястието, се засилват с течение на готвенето. Подразбира се, че с най-евтиното вино от кварталния магазин, е напълно безсмислено да се готви. Ако ползваме ракия, нека да е ароматна – кайсиева или сливова.

Съобразявайте алкохола с вида на ястията – не всеки алкохол отива на всичко. Ароматите на алкохола са особено важни и допълват общия вкус, придават нов или изцяло го променят. Внимателно четете рецептите и количествата.

Според наситеността на вкус - и количеството. Прибавяйте вината в умерено количество, заради киселинността им. Ако за печени картофи можем да си позволим цяла водна чаша бира, толкова много вино ще „удави” вкуса на подправките и на самото месо. А за някой десерт и чаена лъжичка ром е предостатъчна.

Ако искаме алкохолът да повлияе на продуктите - слагаме още в началото (червено вино, концентрат и бира). Ако искаме да уловим в ястието неговия аромат - прибавяме към края (ликьори, десертни вина, ром, коняк)

Каквото на масата, това и в чашата. Златно правило номер 2. Не бива да допускаме два алкохолни вкуса да се сблъскат.

Алкохолът и месото - идеална комбинация

Идеята месото да се маринова предварително, е както, за да се обогати вкусово с подправки и аромати, така и да се подготви по начин, че да остане крехко и сочно. Спиртът в различна концентрация разрушава мускулните влакна, подобно на начукването на месото, но не и тяхната цялост. Колкото по-дълго кисне в марината, толкова е по-крехко. Особено важи за свинското, телешкото, овчето месо. Много отдавна готвачите са разбрали тази малка голяма тайна и днес мариноването с алкохол е неизменна част от всяко вкусно месно ястие.

Марината с червено вино за сочни свински пържолки:

1 с.л. горчица, за предпочитане едро смляна
1 с.л. мед
3-4 с.л. качествено червено вино
3-4 с.л зехтин
сух риган, черен пипер, сол

Съставките се смесват и стигат за 1 кг свинско, което да престои поне 3 часа, като последният половин час да е на стайна температура


С кой алкохол какво да сготвим:

Вино - червени меса с червено вино, винен кебап, бели вина за риба и птици и сосове към тях. Как да готвим с вино
Бира - птици, картофи, дреболии, може да участва в панировка (тиквички в бирена панировка)
Ракия, водка - червени меса, особено телешко
Ром - поширане на плодове, десерти, за накисване на сушени плодове
Ликьори - фламбиране, десерти, сладки сосове, действа и като консервант в десерти
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Български учени направиха бира без глутен
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Жените и бирата
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Алкохолът и сексът - винаги в сложни отношения
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Какво трябва да знаем при избора на летни колички?
· Как да намалим боклука - съвети от кухнята
· Да превърнем балкона в нашето магическо убежище
· Минимализъм през Коледа
· 10 март - св. мчк. Галина
Вторник
18
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Зелена салата със соеви кълнове и сусам
Продължавам с включването на кълнове към менюто си и днес ви предлагам една бърза салата, която не представлява...
Лазаня "Болонезе"
Със сигурност ако си майстор в приготвянето на паста и имаш машинка за такава, да си приготвиш кори за...
Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Точно в 16 часа, 31 минути преди да настъпи астрономическата есен, спрях с чистенето вкъщи, с което се...
Коледна питка с паричка
В последните години много мои познати ми споделят, че баницата с късмети, която е характерна за първите...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Доматено чътни със сушени кайсии
Чътнито е незаменима част от индийската кухня и макар често да се среща плодово не остсъстват и други...
Ванилията – аромат в шушулка
Почти всеки крем, бисквити, вафла или шоколад имат аромат на ванилия, а в действителност повечето от...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
Сладкиш с праскови и диви къпини
Сезонът на прасковите. Природата отново ни дари с изобилие и у дома имаме много. Хапваме си ги пресни,...
Как да си направим: Пилешки бульон
Често когато обезкостяваме пилето остават парченца, кости и други. Но дори да не е така, в магазинната...
Домашна лютеница
Има ли човек, който да не обича домашна лютеничка? Няма! Или ако има, то са толкова малко, че няма да...
Пълнозърнеста паста с карфиол, синьо сирене и сметана
Идеята за тази паста ми хрумна заради една несправедливост. Смятам, че карфиолът е много подценяван за...
Свежите безалкохолни напитки на лятото
В горещ летен ден, за парти или просто така, понякога не ни идва идея за разхлаждаща напитка, различна...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Спагети по "китайски"
Китайската кухня е изключително интересна. Заради обширната си територия, в зависимост от района, тя...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook