Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Алкохолът и кулинарията – брак по любов



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без рубинено червено? Ами салата без малка ракийка или любимият десерт без чашка вишновка? Картофките без бира? Качественият алкохол, употребен с мярка, допълва и подчертава и качествата на добре сготвената и поднесена храна. Но за тази любов има една стара максима – това, което слагаш на масата, можеш да сложиш и на манджата.

Готвенето с алкохол има своето заслужено място в кулинарията и свидетели казват, че кухните на някои петзвездни хотели са по-заредени с качествен алкохол от баровете им.


За да сготвим успешно с алкохол, трябва да спазваме няколко принципa:

Алкохолът трябва да е, ако не първокачествен, то поне с качество по-добро от средното. Златно правило номер 1. Ароматите, които той придава на ястието, се засилват с течение на готвенето. Подразбира се, че с най-евтиното вино от кварталния магазин, е напълно безсмислено да се готви. Ако ползваме ракия, нека да е ароматна – кайсиева или сливова.

Съобразявайте алкохола с вида на ястията – не всеки алкохол отива на всичко. Ароматите на алкохола са особено важни и допълват общия вкус, придават нов или изцяло го променят. Внимателно четете рецептите и количествата.

Според наситеността на вкус - и количеството. Прибавяйте вината в умерено количество, заради киселинността им. Ако за печени картофи можем да си позволим цяла водна чаша бира, толкова много вино ще „удави” вкуса на подправките и на самото месо. А за някой десерт и чаена лъжичка ром е предостатъчна.

Ако искаме алкохолът да повлияе на продуктите - слагаме още в началото (червено вино, концентрат и бира). Ако искаме да уловим в ястието неговия аромат - прибавяме към края (ликьори, десертни вина, ром, коняк)

Каквото на масата, това и в чашата. Златно правило номер 2. Не бива да допускаме два алкохолни вкуса да се сблъскат.

Алкохолът и месото - идеална комбинация

Идеята месото да се маринова предварително, е както, за да се обогати вкусово с подправки и аромати, така и да се подготви по начин, че да остане крехко и сочно. Спиртът в различна концентрация разрушава мускулните влакна, подобно на начукването на месото, но не и тяхната цялост. Колкото по-дълго кисне в марината, толкова е по-крехко. Особено важи за свинското, телешкото, овчето месо. Много отдавна готвачите са разбрали тази малка голяма тайна и днес мариноването с алкохол е неизменна част от всяко вкусно месно ястие.

Марината с червено вино за сочни свински пържолки:

1 с.л. горчица, за предпочитане едро смляна
1 с.л. мед
3-4 с.л. качествено червено вино
3-4 с.л зехтин
сух риган, черен пипер, сол

Съставките се смесват и стигат за 1 кг свинско, което да престои поне 3 часа, като последният половин час да е на стайна температура


С кой алкохол какво да сготвим:

Вино - червени меса с червено вино, винен кебап, бели вина за риба и птици и сосове към тях. Как да готвим с вино
Бира - птици, картофи, дреболии, може да участва в панировка (тиквички в бирена панировка)
Ракия, водка - червени меса, особено телешко
Ром - поширане на плодове, десерти, за накисване на сушени плодове
Ликьори - фламбиране, десерти, сладки сосове, действа и като консервант в десерти
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Българската бира с най-висока репутация в ЕС
· Български учени направиха бира без глутен
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Активният въглен - спешна помощ при натравяне и още ползи от него
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· На тази дата: "Изобретено" е шампанското
· Как да направим плато сирена?
· Съвет: Обичате ли да спестявате пари? Опитайте това!
· Как да изберем качествен еър фрайър?
· Каква пералня да избера - някои новости, които е добре да знаем
· Какво трябва да направим, ако усетим земетресение - практични и конкретни действия
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· ИКЕА и Сабин Марселис представят колекцията VARMBLIXT, която съчетава скулптурен дизайн и светлина
· Боклукът – един по-различен поглед
· 3 съвета при избор на цветове за мебели?
Сряда
8
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Свинско с кисело зеле
Една от най-големите кулинарни благинки на зимата е Свинско с кисело зеле. Ако пък е направено с така...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
Горещ летен ден в града...Всичко, за което мислите, е как да се докопате до нещо студено и разхладително,...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Крем супа от карфиол с куркума
Най-често на трапезата ни карфиолът присъства под формата на трушия, но той е прекрасен за пресни салати,...
Скариди с чесън и копър
Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша вино...
Изпитана рецепта за домашна горчица
У дома обичаме горчицата зърнеста, не в идеална еднородна консистенция. В тази "партида" за първи път...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
Торта "Сахер" - неустоима виенска класика
Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето...
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Дроб с гъбки и доматен сос на фурна
Ако имате нужда от лесноусвоимо желязо, дробът е вашата храна. Не готвя свински дроб често, но определено...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Постен какаов сладкиш
Този сладкиш е истински пир за сетивата и една сладка наслада по време на поста. Тогава менюто е ограничено,...
Гювечета с кестени
В сезона на кестените, винаги си замразявам малко сварени кестени във фризера, за това днес мога и да...
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook