Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокалови корички в тъмен шоколад


Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната част – корите, обикновено изхвърляме. От тях обаче може да се приготви изискан празничен десерт. Няма да ви заблуждавам – въпреки семплия му вид, ще трябва да вложите в него не малко време и усилия, но резултатът си заслужава - само една покрита с шоколад портокалова коричка е в състояние да зашемети сетивата ви с аромат и наситен вкус. Това е десерт за ценители и скъпи гости.
корите на 5 портокала
400 гр. захар
100 гр. черен шоколад


Портокалите се измиват добре – първо със сапун, а после се накисват за около половин час във вода с разтворена сода за хляб (около 1 с. л.). Целта е да се премахнат всички химикали, с които са пръскани плодовете за по-голяма трайност.

Измитите портокали се обелват, а корите се нарязват на тесни лентички (не повече от половин сантиметър). От всяка лентичка се изрязва вътрешната бяла част, която горчи. Все пак не я отстранявайте до дъно, защото коричката ще стане прекалено тънка и крехка.

В корите има още горчивина, която се премахва с бланширане – заливат се със студена вода, кипват се за около минута и се отцеждат. Тази процедура се повтаря три пъти. След третото отцеждане коричките се слагат върху кухненска хартия за да се подсушат леко.

През това време от 2 ч.ч вода и захарта се приготвя сиропа. Когато заври в него се пускат коричките и се оставят да се захаросват на тих огън 75-80 мин.

Готовите корички се отцеждат и една по една се нареждат върху хартия за печене. Така се оставят да престоят едно денонощие, за да може напълно да поемат захарния сироп.

На следващият ден разтопете черния шоколад на водна баня и потопете една по-една захаросаните корички. Връщайте ги обратно върху хартията за печене, докато стегне шоколада. Едва след това можете да ги поставите в десертна чиния и да ги поднесете на празничната трапеза

Захаросаните корички са прекрасна добавка и за различни сладкиши. Те присъстват както в немския щолен, така и в италианския козунак. Само че, ако искате да ги използвате с тази цел вместо в шоколад, ги овъргаляйте в пудра захар. След това дълго можете да ги съхранявате в плътно затворена метална кутия

Как да си направим захаросани портокалови корички за сладкиши



Коментари
2012-10-24 #2
ААА
идейно!
2010-11-07 #1
didatzeni
Супер рецепта.Непременно ще ги направя тези портокалови кори,а също така ще пробвам и с кори от мандарина.Благодаря за рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Домашни бонбони - II
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
Събота
1
Април 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Сладко от сини сливи
Печеното сладко от сини сливи е едно от ония прегрешения, които човек може да си позволи да хапне, в...
Мароканската кухня – пиршество за душата - I
Мароканската кухня е много вкусна, оригинална и богата, леко пикантна, простичка, засищаща и има какво...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Пресни и хрупкави картофки - ветрилце с босилек
У дома само аз харесвам пресен босилек, така че половината от тези картофки направих с копър. Можете...
Зелеви сарми с праз и гъби
Петковден е един от семейните ни празници - мъжът ми има имен ден. Традицията повелява на този ден да...
Рангелово блюдо
На Архангеловден жените приготвят обреден хляб наречен "рангелово блюдо" (рангелов хляб), "боговица"...
7 постни дипове и разядки за всякакви поводи
Дип, разядка - както и да ги наричаме, тези предястия са универсални и все по-актуални. Те могат да са...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook