Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Портокалови корички в тъмен шоколад


Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната част – корите, обикновено изхвърляме. От тях обаче може да се приготви изискан празничен десерт. Няма да ви заблуждавам – въпреки семплия му вид, ще трябва да вложите в него не малко време и усилия, но резултатът си заслужава - само една покрита с шоколад портокалова коричка е в състояние да зашемети сетивата ви с аромат и наситен вкус. Това е десерт за ценители и скъпи гости.
корите на 5 портокала
400 гр. захар
100 гр. черен шоколад


Портокалите се измиват добре – първо със сапун, а после се накисват за около половин час във вода с разтворена сода за хляб (около 1 с. л.). Целта е да се премахнат всички химикали, с които са пръскани плодовете за по-голяма трайност.

Измитите портокали се обелват, а корите се нарязват на тесни лентички (не повече от половин сантиметър). От всяка лентичка се изрязва вътрешната бяла част, която горчи. Все пак не я отстранявайте до дъно, защото коричката ще стане прекалено тънка и крехка.

В корите има още горчивина, която се премахва с бланширане – заливат се със студена вода, кипват се за около минута и се отцеждат. Тази процедура се повтаря три пъти. След третото отцеждане коричките се слагат върху кухненска хартия за да се подсушат леко.

През това време от 2 ч.ч вода и захарта се приготвя сиропа. Когато заври в него се пускат коричките и се оставят да се захаросват на тих огън 75-80 мин.

Готовите корички се отцеждат и една по една се нареждат върху хартия за печене. Така се оставят да престоят едно денонощие, за да може напълно да поемат захарния сироп.

На следващият ден разтопете черния шоколад на водна баня и потопете една по-една захаросаните корички. Връщайте ги обратно върху хартията за печене, докато стегне шоколада. Едва след това можете да ги поставите в десертна чиния и да ги поднесете на празничната трапеза

Захаросаните корички са прекрасна добавка и за различни сладкиши. Те присъстват както в немския щолен, така и в италианския козунак. Само че, ако искате да ги използвате с тази цел вместо в шоколад, ги овъргаляйте в пудра захар. След това дълго можете да ги съхранявате в плътно затворена метална кутия

Как да си направим захаросани портокалови корички за сладкиши



Коментари
2012-10-24 #2
ААА
идейно!
2010-11-07 #1
didatzeni
Супер рецепта.Непременно ще ги направя тези портокалови кори,а също така ще пробвам и с кори от мандарина.Благодаря за рецептата.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Портокаловите корички - безвреден аромат за сладкиши
· Бонбони от фурми, портокалови корички, бадем и шоколад
· Салата с портокалов дресинг
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Тайните на домашната лимонада
· Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
· Лакрица - бонбони като никои други
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Домашни бонбони - II
· Шоколадов чийзкейк
· Kексче с шоколадова душа
· Шоколадови топчета
· Пастички "С любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Телешко в шоколадов сос
· "Живот и здраве, живот и здраве"
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
· Минимализъм през Коледа
· Катастрофална коледна фотосесия
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Петък
24
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Баница с праз, гъби и амарант
По време на пости или в предколедния сезон търсим всякакви алтернативи на вкусни ястия. Баниците са едни...
Бурито с телешко и червен боб
Тортилите за бурито можете да купите oт по-големите магазини. Приличат малко на питките за дюнер, но...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Пица от лимец с риба и каперси
Под поста ми за патладжанчетата с киноа една мила дама на име Анета ми предложи да опитам пица от лимец...
Питки със сирене за Димитровска задушница
В народните вярвания се смята че св. Димитър е брат и на архангел Михаил (душевадника). Затова на някои...
Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
Открих сумака в един турски ресторант и определено бях заинтригувана от вкуса на тази подправка. Тя е...
Пита с ябълки
1 кг брашно 1,5 кг ябълки 25 г мая 100 г захар 200 мл олио 100 орехи смлени 1 и ½ ч.ч вода кора...
Печени патладжани с домати и Пармезан
Извинявам се предварително, че пропорциите не са съвсем точни, но това бе нещо импровизирано, което пък...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Kексче с шоколадова душа
Кексчето има хрупкава коричка и мека, ефирна вътрешност. Ето защо го нарекох: с шоколадова душа. Продукти...
Яхния с охлюви и лапад
Тази рецепта ни изпрати и сподели Величка Христова "През пролетта има много дъждове, а след дъжд отвсякъде...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook