Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кюфтета от булгур и задушен патладжан с моркови



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Постните кюфтенца от булгур с гарнитура от патладжан и моркови е рецепта, с която да разнообразите постите си или веган менюто с нещо наистина вкусно и специално.

Булгурът има високо съдържание на въглехидрати, но за сметка на това и също високо съдържание на фибри. Последните забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и така понижават гликемичния индекс.

Куркумата е ценна не само като подправка, но и поради невероятните си свойства, за които писахме тук.

Тези постни кюфтенца са перфектни с всякакви сосове, особено с доматен, със зеленчуци, за сандвичи с дипове и т.н. Но днес ви ги предлагам с патладжан и то ето такъв



Задушен патладжан с моркови и доматен сос

1 патладжан - 280 гр.
2 бр. морков- 160 гр.
250 мл. пасирани домати
1 дафинов лист
1 ч.л риган.
1 голяма глава лук - 150 гр.
4-5 бр. скилидка чесън
3 с.л зехтин


В тиган загряваме зехтин, слагаме дафиновия лист в него за 1 минута.

Добавяме настърганите моркови и лук, запържваме леко, добавяме чесъна.

Малко след това добавяме нарязани на кубчета патладжан.

Когато зеленчуците омекнат, добавяме 300 мл. пасирани домати, 100 мл. вода, риган, сол на вкус

Оставяме да поври още 5-10 минути, като разбъркваме от време на време.


За кюфтенцата с булгур

1, 5 л вода
200 гр булгур
4 с.л. зехтин
1 ч.л непълна майорана
1/2 к.л чесън на прах
1/2 к.л индийско орехче
1/2 млян кимион
1/2 куркума на прах
1/2 к.л черен млян пипер
50 гр. лук (1/2 малка глав алук)
сол на вкус




Фурната загряваме на 200 градуса.

Слагаме да заври 1,5 л вода с 1 ч.л сол, когато това се случи, изсипваме булгура.

Варим го около 10 минути, след което го прецеждаме, само колкото да се изтече повечето вода, веднага го преместваме в тенджерата отново.

Добавяме наситнения лук и всички подправки, заедно със зехтина.

Разбъркваме добре и оформяме кюфтенца или крокети.

Нареждаме в тавичка върху хартия за печене, печем до златисто.

Оставяме леко да изстинат, преди да ги пипаме, за да не се разпаднат.




Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вегетариански (постен) бъргър
· Кюфтета от булгур, просо и елда
· Кюфтета от тиквички
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Аранчини - италиански оризови топки
· Магданозени кюфтенца
· Постни сарми от манголд и булгур от спелта
· Пилаф "Трите зърна"
· Постни лозови сарми с булгур
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Вкусни десерти с тиква
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
Сряда
4
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето I
Наричат ги различно – „органик” в Англия и САЩ, „био” в Швейцария, „екологични” в Германия, независимо...
Патладжан с моцарела
Често за патладжана можем да прочетем отрицателни неща, касаещи най-вече соланина, но много рядко някой...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Как да: Приготвим сушени домати
Италианската кухня е една от най-любимите в света. Богата на аромати, на цветове и вкусове, тя е и изключително...
Обредна пита за Никулден
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден...
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Кулинарните специалитети на Испания - II
Зехтинът. Стъпвайки на иберийска земя с изненада разбрах, че Испания (и по-точно Андалусия) е най-големият...
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Пилешки руладини с гъби
Едно от любимите и сравнително бързи неща, които приготвяме в нашия дом. Получават се 4 броя руладини....
Сладко от череши
Сладкото от череши винаги го свързвам със сладоледените мелби от моето детство. И сега за разкош понякога...
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Парти "бонбон" с мини кюфтенца
Добрите парти идеи си приличат по едно - те са винаги много ефектни и, независимо, че изискват доста...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Оризови нудъли със зеленчуци
Сварих оризовите нудъли, трябва им малко време общо взето. Запържих чесън с моркови, добавих гъби...
В защита на Храната
Храната. Защо такова обичайно нещо като храната има нужда от защита? Според американският журналист и...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Ориз с черни гъби, соеви кълнове и пиле
След успешното покълване на боб мунг - зелена соя, започнах да се чудя къде да включвам кълновете освен...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Тофу – да похапнем здравословно
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook