Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Родопска салата



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори с майонеза. Аз ще споделя с вас този вариант, който съм хапвала неведнъж в Смолян и прочутото с едрия си салатен боб село Смилян. Иначе казано – рецепта от сърцето на Родопите.

Най-важната съставка в тази салата е смилянският фасул. Моят съм закупила точно от легендарното село, из което са пръснати сергийки, предлагащи не само различни сортове боб, но също глинени сачове, мед, сладко от боровинки и други горски плодове. Едрият фасул обаче може да се намери също и по пазарите в големите градове.

1 чаша смилянски боб
1 глава червен лук
4-5 печени червени чушки
1 консерва сладка царевица
20-30 гр. орехи
половин връзка магданоз
2 стръка пресен джоджен
ябълков оцет, сол и олио на вкус


Бобът се накисва във вода от предния ден. Винаги съм си мислила, че тази процедура има единствено за цел да омекоти обвивката и да улесни сваряването. Но откакто започнах да си произвеждам кълнове у дома, прозрях истинския му смисъл. В накиснатото семе започва процес на покълване, при който трудносмилаемите белтъчини, виновни за „газовата” слава на фасула, се разграждат до лесноусвоими аминокиселини. Затова, ако искате салатата да остане без последствия, не пропускайте накисване (за не по-малко от 24 часа).

След това го сварете в тенджера под налягане за 40-45 мин. През това време нарежете на ивици печените пиперки, лукът на полукръгчета, а пресните подправки на ситно. Орехите счукайте на дребно. Когато боба се свари, отцедете го и прибавете нарязаните продукти, както и сладката царевица. Овкусете с ябълковия оцет, олиото и солта. По желание можете да допълните рецептата с няколко лъжици доматено пюре или лютеница – комбинацията със зрелия фасул е много сполучлива. След като сервирате салатата в чинии, поръсете я и с натрошените орехи.
Коментари
2011-02-07 #2
Диди
Ами в Хасковската част на Родопите доста наблягат на извара, катък и други. Явно заради това
2011-02-07 #1
Lil
Страхотна рецепта Обичам такива салата, а и е типично зимна .
В Южна България (Хасково)- 'родопска салата' е извара с майонеза ,чесън и подправки.Винаги съм се чудела какво й е родопското?!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пататник
· Родопска яхния с овнешко
· Пещери в сърцето на Родопите II: Дяволското гърло
· Пещери в сърцето на Родопите: Ягодинската пещера
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да похапваме пред телевизора
· Откриването на Америка като кулинарна революция - II
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Боб чорба по манастирски
· Пикантни чили догс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Долма по иракска рецепта
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Панирани пиперки с доматен сос
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Баница с праз, гъби и амарант
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Как да направим плато сирена? (видео)
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
Четвъртък
10
Октомври 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Тарама хайвер
Препечените филийки с домашно разбит тарама хайвер са един приятен спомен от моето детство. Сервират...
Шоколадов чийзкейк
За разлика от предложението ми за мързелив ягодов чийзкейк, този си е класика. Кремът не разбивайте прекалено...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Тархана чорба
Когато някъде около 2-3. клас една съседка- туркиня ни даде пакетче с домашна тархана, помня така си...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Песто от левурда
Гората винаги крие тайни, които само посветените могат да открият. Левурдата със сигурност е между тях...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Супа от коприва и пащърнак
Копривата съдържа много лесноусвояеми белтъчини от растителен произход. Добър източник на желязо е и...
Пролетни кошнички със спанак и веган кашкавал
Едно пролетно предястие с веган кашкавал и спанак, който може да се замени с всякакви зеленолистни. Можем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook