Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус


Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен.
За разлика от дребното макаронено изделие, което в България наричаме кус кус, този, по произход берберски кус кус, се прави от грис по специална технология. Сам по себе си той няма някакъв особен вкус, но в случая прекрасно се комбинира с ароматното месо.
4 пържоли котлет
1 с.л мед
2 ч.л едра горчица
2 с.л светъл соев сос
сок от 1 портокал
200 г кус кус (арабски)
350 мл пилешки бульон
зехтин
млян черен пипер

В купа смесваме изцедения от портокал сок, добавяме мед, горчица, млян черен пипер, соев сос. Разбъркваме до хомогенна смес и намазваме пържолите - оставяме ги в купата за около 20 минути. Нареждаме в тава, капваме малко зехтин, 3 с.л вода, 4-5 с.л от марината и печем във фурната до готовност

Ако нямаме домашен пилешки бульон, разтваряме 1 кубче в топлата вода. Кус кусът слагаме в купа и заливаме с бульона, добавяме 1 ч.л зехтин - разбъркваме добре. Затваряме с капак или с фолио и оставяме да поеме цялата течност.

В чиния слагаме кус кус, отгоре поставяме пържола и заливаме с малко сос. Да ви е сладко.

Коментари
2010-07-20 #4
Цвети
на мен много ми допадна, заради смесицата от месо и сладко(плодово). Обичам в шарана да има стафиди, на пицата - ананас, в някои салати - ябълки, телешкото със сливи...портокал и свинско е просто много фамозно
2010-07-19 #3
Инна Георгиева
Цвети, аз често я ползвам, много добре се получава същата за пилешки бутчета (само че не съм слагала горчица)
2010-07-19 #2
Изолда
Свинско не обичам, но от това на снимката леко ми потече слюнката
2010-07-19 #1
Цвети
Оххх, Иннка, сладко, сладко е Взимам си бележка за маринатата - изглежда много идейна и богата на вкусове
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Пикантни чили догс
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Вторник
11
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Лозови сарми с овнешко за Петковден
300 г овнешка кайма 30 лозови листа 1 ч.ч ориз 200 г олио 2-3 глави лук черен пипер чубрица сол Лозовите...
Маринован джинджифил
Маринованият джинджифил, така, както уасаби, е чест спътник на сушито. Той се сервира между отделните...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Хелоуин: Буболечки
Ето едно много лесно хелоуинско предложение. Добавени дори върху най-обикновено изглеждаща храна, тези...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Охлюви – нещо изтънчено или забравено от кухнята на баба
Всеки от нас поне веднъж е имал кулинарна среща с охлювите. Познавачи казват, че хората се делят на три...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Цвят и вкус от природата
Ако сте гладни, но е прекалено горещо, най-добре „похапнете“ едно прясно изцедено сокче. Ако сте на диета,...
Ориз със сушени домати
Предлагам ви нещо много просто, подходящо както за гарнитура така и за безмесно предястие. 150 грама...
Домашно сорбе с кайсии и касис
Откакто прочетох рецептата за сорбе само с две съставки, наумих си просто да я направя! Набавих си страхотно...
Постна лазаня с тиквички и броколи
Здравей Цвети! Идвам на помощ с една зеленчукова лазаня. Казвам се Анелия и съм от София. Вегетарианка...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook