Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Супа от коприва



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Копривата е една от първите свежи зеленини, които природата ни предлага, за да подсилим организма си след дългата и изтощителна зима. Тя ни зарежда с витамин С, бета каротин (провитамин А), желязо и хлорофил, които подкрепят имунната ни система и ни предпазват от пролетна умора.

Моята най-любима рецепта с коприва е пролетната супа. За нея се използват само младите стръкове, затова месеците март-април са най-подходящи за приготвянето й.

250-300 гр. коприва
3 стръка зелен лук
2 стръка пресен босилек
½ ч.ч ориз
1 яйце
½ кофичка кисело мляко
4 с. л. зехтин
1/3 връзка магданоз
сол и червен пипер

Копривата попарвам за няколко секунди във вряща вода, за да се неутрализират жилещите вещества в нея. След това я измивам добре със студена вода и нарязвам на ситно.

В зехтина задушавам копривата, наситнения зелен лук и босилека за 5 минути и заливам зеленините с 1,5-2 л. вода. Посолявам и оставям супата да поври 15 мин., след което прибавям ориза.

Когато и той се свари добре, правя застройката от едно яйце и половин кофичка кисело мляко. Към нея с бъркане прибавям един черпак от горещата супа, за да няма голяма температурна разлика между двете течности. Това е необходимо, за да не се пресече белтъка. След това застройвам супата и топла, топла я изсипвам в купички. Отгоре гарнирам със накълцан магданоз и червен пипер (може и лют), а всеки, които желае може да добави и лъжица кисело мляко.


Коментари
2012-04-12 #12
lili_vanili
Копривата е толкова полезна... включих я като храна и за 9-месечното ми бебе, което я хапва с охота в комбинация с ориз или други зеленчуци и сиренце
2012-04-10 #11
Милена
А, аз първо запържвам копривата с лук и червен пипер, после прибавям малко брашно, заливам с водичка, сол и изсипвам нарязани на кубчета картофи. По средата на варенето - фиде или ориз......Накрая в застройката освен яйце и кисело мляко слагам и сирене! Пожелание може и лютив червен пипер! Великолепна!!!
2011-05-12 #10
Ренета
аз и слагам и малко счукани орехи отгоре,може на всяка купичка по малко
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Супа с резене, коприва и левурда
· Супа от коприва, елда, гъбки и булгур
· Копривата - някои добре опазени тайни
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
· Козунак + козуначени кифлички
· Агнешко бутче с картофи
· Великденска изненада с различен вкус
· Тархана чорба
· Боб чорба по манастирски
· Крем супа от моркови и картофи с шафранка
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· 10 добри причини да ядем зелен чесън
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· За горещините: Студено приготвени летни ястия и салати
· Как да избегнем пролетната умора
· 12 красиви цитата за цветята
· Пак ухае на цвят, пак на пролет ухае
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Листата от дива ягода - безценен лек за всеки
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Постни банички с праз и маслини
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
23
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Ризото с морски дарове
Оризът просто обожава в него блажено да се сгушват скаридки, миди и калмари с бяло вино. Ако имате повече...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Руло със сладко
Неотдавна, на гости, опитах от това руло. С носталгия си спомних годините, когато нямаше изобилие от...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
С дъх на канела - опасно или полезно за здравето
Решението на Европейският съюз да ограничи количеството използвана канела на килограм готов продукт дойде...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Защо да хапваме тиква: 10 причини
Тиквата, със своите ярко оранжеви тонове и характерни форми, не само е символ на есента, но и е невероятно...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook