Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Меломакарона


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте Цвети и Hera.bg,

Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка, живея в Ахелой. Напоследък се стремя, аз и семейството ми да се храним здравословно и да избягваме доколкото е възможно животинските продукти.

От времето, в което живях в Гърция, научих много гръцки рецепти. Там постите се спазват масово, спазват се религиозните обичаи, по време на пости в TΒ предаванията се приготвят само постни ястия и десерти, кулинарните списания излизат с „постни“ издания, в пекарните се продават предимно постни закуски и десерти, даже веригите за бързо хранене предлагат постно меню и меню със скариди - скаридобургер и панирани скариди.

Така у дома стана традиция да се приготвят традиционните коледни сладки - меломакарона и курабии. Изпращам Ви постната рецепта за меломакарона, които са любимите сладки на малки и големи, с тях се черпят гостите на Коледа и се подаряват на приятели, красиво опаковани и украсени с панделки, както и едно предястие / или основно/ : прасоризо - ризото с праз.

Меломакарона - за около 120-140 бр. в зависимост от големината

Започваме със сиропа, защото той трябва да е приготвен най- напред, за да може да изстине, докато приготвяме меломакароната.

За сиропа:
400 гр. вода
600 гр захар
50-100 гр мед
1-2 пръчки канела
1-2 карамфилчета
1 портокал, срязан на две, без кората


В съд се смесват водата, захарта, канелата, карамфила и портокала разрязан на половина.

Слагат се на котлона и се разбъркват веднъж в началото.

След като сиропа заври, се оставя за 2 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и се добавя медът.

Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи меда и се оставя на страна да изстине.

Подправките и портокаловите половинки се изваждат преди да започне сиропирането на меломакароната.

Следва същинското правене на меломакарона:

За тестото:
400 мл прясно изцеден портокалов сок
530 гр олио
1200 гр брашно
30 гр пудра захар ( и с кристална става)
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
настъргана кора от 1 портокал*


В дълбок съд слагаме течните продукти, добавяме захарта и подправките.

Разбъркваме с ръка и добавяме брашното. Продължаваме да размесваме с ръка, колкото да се смесят продуктите.

НЕ СЕ МЕСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДО ТЕСТОТО.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Оформяме малки овални топчета и притискаме към грапавата страна на ренде, за да се отпечатат формички.

Нареждаме в тава с хартия за печене, печем около 30 мин докато добият златисто -розов цвят.

Веднага като ги извадим горещи ги пускаме в студения сироп.

С решетъчна лъжица ги преобръщаме за 1 мин.

Изваждаме върху решетка да се отцедят. При по-дълъг престой в сиропа се натрошават и разпадат.

Тъй като сиропа се стопля от сладките е необходимо да се охлажда (аз го слагам в хладилник докато пека следващата порция).

Приготвяме си чинията, в която ще наредим сладките, следва украса и оформление.

За украсата:
300 гр смлени орехи
мед за поръсване


Поръсваме струйка мед и смлени орехи, /за да полепне и отдолу/ .

Нареждаме ред меломакарона, повтаряме процедурата - мед и орехи.

Когато наредим и последния ред сладки посипваме обилно с орехи.

Да Ви е сладко!

Важно: * Аз не слагам корички, защото не намирам купешки портокали, които не са обработени с восък- заради блясъка, а и кората се обработва с химикали срещу вредители), в замяна слагам малко портокалова есенция. По същата причина и беля портокала за сиропа

1. Не месим тестото дълго време, защото сладките ще станат сбити.

2. Тестото не може да чака за по-късно, трябва да се изпече веднага, защото олиото се отделя от тестото.

3. Сиропираните сладки „попиват“ влага от околната среда, затова се съхраняват в затворен съд или покрити с фолио за свежо съхранение..

4. Топли сладки потопени в студен сироп гарантира хрупкави отвън и сочни отвътре меломакарона.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Критараки с доматен сос и телешки кюфтенца
Критараки е вид паста, която много прилича по форма на ориза. Често се използва в гръцката кухня, в същата...
Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
За пръв път пречистената мазнина гхи (ги, гхий, от санскрит) се появява в стари ведически текстове като...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Шоколадови трюфели
Знам, че в Hera.bg има сериозни почитателки на шоколада и то натуралния! С поздрав към всички вас и благодарност...
Спагети с бекон, праз, грах и лимон
400 г спагети 40 г масло 150 г бекон 200 г праз 400 мл сметана 100 г грах 1 лимон -сок сол...
Бульон трезве
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа –...
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Слънчогледовите семки са достъпни, вкусни, много полезни
Печеният слънчоглед е най-популярната семка у нас. Започнеш ли веднъж, няма отърване, докато не приключиш...
Баница с локум
Локумената баница е нещо, което не изисква никакви усилия, а ще се хареса на цялото семейство. Препоръчвам...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Гроздето – сладкият дар на есента
Кога и къде за пръв път е култивирана лозата, остава неизвестно. За нея обаче четем още в старозаветните...
Сандвичи със спанак и яйце
Привет, привет! Следя конкурса с голям интерес и всички рецепти ми изглеждат вкусни. Моето предложение...
Кулинарните тайни на барбекюто
Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
На Петковден (14 октомври) по традиция на българската маса присъстват ястията с праз. В миналото овчарите...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Тайните на домашната лимонада
Кой не обича прясна домашна лимонада? Тя няма нищо общо с онова газирано, подсладено и ароматизирано...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook