Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Меломакарона


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте Цвети и Hera.bg,

Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка, живея в Ахелой. Напоследък се стремя, аз и семейството ми да се храним здравословно и да избягваме доколкото е възможно животинските продукти.

От времето, в което живях в Гърция, научих много гръцки рецепти. Там постите се спазват масово, спазват се религиозните обичаи, по време на пости в TΒ предаванията се приготвят само постни ястия и десерти, кулинарните списания излизат с „постни“ издания, в пекарните се продават предимно постни закуски и десерти, даже веригите за бързо хранене предлагат постно меню и меню със скариди - скаридобургер и панирани скариди.

Така у дома стана традиция да се приготвят традиционните коледни сладки - меломакарона и курабии. Изпращам Ви постната рецепта за меломакарона, които са любимите сладки на малки и големи, с тях се черпят гостите на Коледа и се подаряват на приятели, красиво опаковани и украсени с панделки, както и едно предястие / или основно/ : прасоризо - ризото с праз.

Меломакарона - за около 120-140 бр. в зависимост от големината

Започваме със сиропа, защото той трябва да е приготвен най- напред, за да може да изстине, докато приготвяме меломакароната.

За сиропа:
400 гр. вода
600 гр захар
50-100 гр мед
1-2 пръчки канела
1-2 карамфилчета
1 портокал, срязан на две, без кората


В съд се смесват водата, захарта, канелата, карамфила и портокала разрязан на половина.

Слагат се на котлона и се разбъркват веднъж в началото.

След като сиропа заври, се оставя за 2 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и се добавя медът.

Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи меда и се оставя на страна да изстине.

Подправките и портокаловите половинки се изваждат преди да започне сиропирането на меломакароната.

Следва същинското правене на меломакарона:

За тестото:
400 мл прясно изцеден портокалов сок
530 гр олио
1200 гр брашно
30 гр пудра захар ( и с кристална става)
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
настъргана кора от 1 портокал*


В дълбок съд слагаме течните продукти, добавяме захарта и подправките.

Разбъркваме с ръка и добавяме брашното. Продължаваме да размесваме с ръка, колкото да се смесят продуктите.

НЕ СЕ МЕСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДО ТЕСТОТО.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Оформяме малки овални топчета и притискаме към грапавата страна на ренде, за да се отпечатат формички.

Нареждаме в тава с хартия за печене, печем около 30 мин докато добият златисто -розов цвят.

Веднага като ги извадим горещи ги пускаме в студения сироп.

С решетъчна лъжица ги преобръщаме за 1 мин.

Изваждаме върху решетка да се отцедят. При по-дълъг престой в сиропа се натрошават и разпадат.

Тъй като сиропа се стопля от сладките е необходимо да се охлажда (аз го слагам в хладилник докато пека следващата порция).

Приготвяме си чинията, в която ще наредим сладките, следва украса и оформление.

За украсата:
300 гр смлени орехи
мед за поръсване


Поръсваме струйка мед и смлени орехи, /за да полепне и отдолу/ .

Нареждаме ред меломакарона, повтаряме процедурата - мед и орехи.

Когато наредим и последния ред сладки посипваме обилно с орехи.

Да Ви е сладко!

Важно: * Аз не слагам корички, защото не намирам купешки портокали, които не са обработени с восък- заради блясъка, а и кората се обработва с химикали срещу вредители), в замяна слагам малко портокалова есенция. По същата причина и беля портокала за сиропа

1. Не месим тестото дълго време, защото сладките ще станат сбити.

2. Тестото не може да чака за по-късно, трябва да се изпече веднага, защото олиото се отделя от тестото.

3. Сиропираните сладки „попиват“ влага от околната среда, затова се съхраняват в затворен съд или покрити с фолио за свежо съхранение..

4. Топли сладки потопени в студен сироп гарантира хрупкави отвън и сочни отвътре меломакарона.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Неделя
27
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Боб с пушени ребърца на фурна
Бобът, макар пристигнал само преди няколко века в България, днес е едно от традиционните български ястия....
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
Прекрасен е този ми Патладжан ветрило и ви предлагам да го опитате точно по този начин. Вариации има...
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Тученицата - кралицата-плевел
Тя расте на всевъзможни места в изобилие и дори някои я смятат за бурен. Нейният декоративен събрат е...
Котлет с мед, горчица, портокал и кус кус
Тази рецепта спокойно можеше да мине за мароканска, ако не беше свинския котлет. Но у дома той е най-тачен. За...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Постен дип с авокадо и тахан
Като веднъж минала през Коледните пости мога да кажа, че закуската е слабото място на постите. Толкова...
Лакрица - бонбони като никои други
Знаете ли кое е общото между билката сладък корен, по-известна като женско биле, и Пипи дългото чорапче?...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Невероятни приложения на сока от киселите краставички
Киселите краставички са любим деликатес. Хрупкави корнишонки, пикантни, свежи - зимнина за всяко време...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Как да: Запазим полезните белтъчини
На всички е известно, че месото съдържа ценни белтъчини, минерали и витамини. На практика обаче при кулинарната...
Зеленчуково ястие с боб ала мексикана
Установила съм, че най-вкусна бобената чорба става, ако си сварил наведнъж поне 700 гр. боб /в сухо състояние/....
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Ориз със спанак, сирене и яйца
Здравейте на всички от екипа на Хера! :) И аз ще се престраша да участвам във вашия "вкусен" конкурс...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
Набързичко да си спиша обещаното за Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam, със салса с патладжан...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook