Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Меломакарона


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте Цвети и Hera.bg,

Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка, живея в Ахелой. Напоследък се стремя, аз и семейството ми да се храним здравословно и да избягваме доколкото е възможно животинските продукти.

От времето, в което живях в Гърция, научих много гръцки рецепти. Там постите се спазват масово, спазват се религиозните обичаи, по време на пости в TΒ предаванията се приготвят само постни ястия и десерти, кулинарните списания излизат с „постни“ издания, в пекарните се продават предимно постни закуски и десерти, даже веригите за бързо хранене предлагат постно меню и меню със скариди - скаридобургер и панирани скариди.

Така у дома стана традиция да се приготвят традиционните коледни сладки - меломакарона и курабии. Изпращам Ви постната рецепта за меломакарона, които са любимите сладки на малки и големи, с тях се черпят гостите на Коледа и се подаряват на приятели, красиво опаковани и украсени с панделки, както и едно предястие / или основно/ : прасоризо - ризото с праз.

Меломакарона - за около 120-140 бр. в зависимост от големината

Започваме със сиропа, защото той трябва да е приготвен най- напред, за да може да изстине, докато приготвяме меломакароната.

За сиропа:
400 гр. вода
600 гр захар
50-100 гр мед
1-2 пръчки канела
1-2 карамфилчета
1 портокал, срязан на две, без кората


В съд се смесват водата, захарта, канелата, карамфила и портокала разрязан на половина.

Слагат се на котлона и се разбъркват веднъж в началото.

След като сиропа заври, се оставя за 2 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и се добавя медът.

Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи меда и се оставя на страна да изстине.

Подправките и портокаловите половинки се изваждат преди да започне сиропирането на меломакароната.

Следва същинското правене на меломакарона:

За тестото:
400 мл прясно изцеден портокалов сок
530 гр олио
1200 гр брашно
30 гр пудра захар ( и с кристална става)
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
настъргана кора от 1 портокал*


В дълбок съд слагаме течните продукти, добавяме захарта и подправките.

Разбъркваме с ръка и добавяме брашното. Продължаваме да размесваме с ръка, колкото да се смесят продуктите.

НЕ СЕ МЕСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДО ТЕСТОТО.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Оформяме малки овални топчета и притискаме към грапавата страна на ренде, за да се отпечатат формички.

Нареждаме в тава с хартия за печене, печем около 30 мин докато добият златисто -розов цвят.

Веднага като ги извадим горещи ги пускаме в студения сироп.

С решетъчна лъжица ги преобръщаме за 1 мин.

Изваждаме върху решетка да се отцедят. При по-дълъг престой в сиропа се натрошават и разпадат.

Тъй като сиропа се стопля от сладките е необходимо да се охлажда (аз го слагам в хладилник докато пека следващата порция).

Приготвяме си чинията, в която ще наредим сладките, следва украса и оформление.

За украсата:
300 гр смлени орехи
мед за поръсване


Поръсваме струйка мед и смлени орехи, /за да полепне и отдолу/ .

Нареждаме ред меломакарона, повтаряме процедурата - мед и орехи.

Когато наредим и последния ред сладки посипваме обилно с орехи.

Да Ви е сладко!

Важно: * Аз не слагам корички, защото не намирам купешки портокали, които не са обработени с восък- заради блясъка, а и кората се обработва с химикали срещу вредители), в замяна слагам малко портокалова есенция. По същата причина и беля портокала за сиропа

1. Не месим тестото дълго време, защото сладките ще станат сбити.

2. Тестото не може да чака за по-късно, трябва да се изпече веднага, защото олиото се отделя от тестото.

3. Сиропираните сладки „попиват“ влага от околната среда, затова се съхраняват в затворен съд или покрити с фолио за свежо съхранение..

4. Топли сладки потопени в студен сироп гарантира хрупкави отвън и сочни отвътре меломакарона.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Неделя
4
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Салата с портокалов дресинг
Този домашно приготвен портокалов дресинг добавя необикновен сладко-кисел привкус към салатата като едновременно...
Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
За любителите на рибата и морските дарове е мечта да живеят в крайбрежен град и да се наслаждават на...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Домашни бонбони
Вариантите на домашни бонбони са точно безброй. Всеки добавя, маха, модифицира нещо в рецептата, но резултатът...
Салата "Златна есен"
Нарекох тази салата „Златна есен”. Първо, защото цветовете й напомнят на пъстра гора в края на октомври...
Бърза рибна вечеря
Колко пъти се прибираме уморени, хапва ни се нещо вкусно, лесно и бързо. Ето нещо, което ще ухае след...
Да боядисаме яйцата с памук и хартия
Във всеки дом настава истинско оживление, дойде ли Велики Четвъртък /или Велика Събота/ - деня, в който...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Освежаваща напитка: Диня с мента
Парещите лъчи на слънцето карат тялото да мечтае за нещо свежо, многооо свежо и студено. Тази комбинация...
Постни лозови сарми с царевица
Тези лозови сармички за поредната вариация на класическите. Добавих им царевица, защото Игнажден наближава,...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
Петел яхния
Петел яхния е характерно ястие за трапезата на Димитровден 1 петел /или кокошка/ 1 кг лук 1-2 ...
Вкусни десерти с тиква
Тиквата е любим есенен плод, но при нея има една особеност - тя просто е толкова голяма! Затова често...
Салата с печен пипер, праз, рукола и кедрови ядки
За тази вкусна есенна салата ни е нужно: 450 г праз 2 пипера - червени 2 с.л зехтин 1 с.л бял...
Торта със стар козунак без печене
Тази торта е чудесна идея, ако имате останал след Великден козунак. Грехота е как чакаме Великден заради...
Сос Наполи
за около 500 мл сос 30 мл зехтин 1 лук 2 скилидки чесън 100 мл бяло вино 370 г белени домати от...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Ошав
Ошавът присъства на обредните трапези в дните около Коледа, но освен това той е много хранителен и полезен....
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook