Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Меломакарона


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравейте Цвети и Hera.bg,

Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка, живея в Ахелой. Напоследък се стремя, аз и семейството ми да се храним здравословно и да избягваме доколкото е възможно животинските продукти.

От времето, в което живях в Гърция, научих много гръцки рецепти. Там постите се спазват масово, спазват се религиозните обичаи, по време на пости в TΒ предаванията се приготвят само постни ястия и десерти, кулинарните списания излизат с „постни“ издания, в пекарните се продават предимно постни закуски и десерти, даже веригите за бързо хранене предлагат постно меню и меню със скариди - скаридобургер и панирани скариди.

Така у дома стана традиция да се приготвят традиционните коледни сладки - меломакарона и курабии. Изпращам Ви постната рецепта за меломакарона, които са любимите сладки на малки и големи, с тях се черпят гостите на Коледа и се подаряват на приятели, красиво опаковани и украсени с панделки, както и едно предястие / или основно/ : прасоризо - ризото с праз.

Меломакарона - за около 120-140 бр. в зависимост от големината

Започваме със сиропа, защото той трябва да е приготвен най- напред, за да може да изстине, докато приготвяме меломакароната.

За сиропа:
400 гр. вода
600 гр захар
50-100 гр мед
1-2 пръчки канела
1-2 карамфилчета
1 портокал, срязан на две, без кората


В съд се смесват водата, захарта, канелата, карамфила и портокала разрязан на половина.

Слагат се на котлона и се разбъркват веднъж в началото.

След като сиропа заври, се оставя за 2 минути на слаб огън.

Отстранява се от огъня и се добавя медът.

Разбърква се за кратко, колкото да се разтопи меда и се оставя на страна да изстине.

Подправките и портокаловите половинки се изваждат преди да започне сиропирането на меломакароната.

Следва същинското правене на меломакарона:

За тестото:
400 мл прясно изцеден портокалов сок
530 гр олио
1200 гр брашно
30 гр пудра захар ( и с кристална става)
1/2 ч.л. хлебна сода
1/2 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
настъргана кора от 1 портокал*


В дълбок съд слагаме течните продукти, добавяме захарта и подправките.

Разбъркваме с ръка и добавяме брашното. Продължаваме да размесваме с ръка, колкото да се смесят продуктите.

НЕ СЕ МЕСИ, ЗА ДА НЕ СТАНЕ ТВЪРДО ТЕСТОТО.

Загряваме фурната на 180 градуса.

Оформяме малки овални топчета и притискаме към грапавата страна на ренде, за да се отпечатат формички.

Нареждаме в тава с хартия за печене, печем около 30 мин докато добият златисто -розов цвят.

Веднага като ги извадим горещи ги пускаме в студения сироп.

С решетъчна лъжица ги преобръщаме за 1 мин.

Изваждаме върху решетка да се отцедят. При по-дълъг престой в сиропа се натрошават и разпадат.

Тъй като сиропа се стопля от сладките е необходимо да се охлажда (аз го слагам в хладилник докато пека следващата порция).

Приготвяме си чинията, в която ще наредим сладките, следва украса и оформление.

За украсата:
300 гр смлени орехи
мед за поръсване


Поръсваме струйка мед и смлени орехи, /за да полепне и отдолу/ .

Нареждаме ред меломакарона, повтаряме процедурата - мед и орехи.

Когато наредим и последния ред сладки посипваме обилно с орехи.

Да Ви е сладко!

Важно: * Аз не слагам корички, защото не намирам купешки портокали, които не са обработени с восък- заради блясъка, а и кората се обработва с химикали срещу вредители), в замяна слагам малко портокалова есенция. По същата причина и беля портокала за сиропа

1. Не месим тестото дълго време, защото сладките ще станат сбити.

2. Тестото не може да чака за по-късно, трябва да се изпече веднага, защото олиото се отделя от тестото.

3. Сиропираните сладки „попиват“ влага от околната среда, затова се съхраняват в затворен съд или покрити с фолио за свежо съхранение..

4. Топли сладки потопени в студен сироп гарантира хрупкави отвън и сочни отвътре меломакарона.

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер
· Прасоризо - ризото с праз
· Любимите сладки на Hera.bg
· Вкусни десерти с тиква
· Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Постен кокосов кекс с какао
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 23
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· 5 любими десерта с ябълки
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Събота
31
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Черешов пай
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където...
Как да почистим: Черни миди
1. Пресните миди трябва да реагират при натиск или почукване. Отстраняваме всички отворени, тежки (пълни...
Туршия със зелени домати, чесън и копърче
Тази туршия винаги ми напомня за леля ми. Някъде назад (много назад) в спомените от моето детство, даде...
Леща с тиква и индийски подправки
Лещата е чудесен източник на протеини и желязо. Особено в студените дни е добре да се консумира често...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Как да приготвим: Кестени
Понякога си мисля, че есента всъщност мирише на печени кестени или печените кестени на есен. Няма значение!...
Пилешки дробчета по селски
Пилешките дробчета по селски, са любими у дома, за мезе за биричката или за основно ястие. Понякога разнобразявам...
Парти идеи за Хелоуин: Сандвичи-мумии
Решили сте да направите Хелоуин парти и търсите идеи за храна? Тези сандвичи ще спечелят вашите гости...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Свинско месо с бамя
Тази рецепта е традиционна за трапезата на Атанасовден. Тя принадлежи към българската кулинарна традиция...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Постна майонеза
Тази рецепта правя и записвам специално за Гени. Нейното детенце има алергия към яйца. Предложих й, освен...
Брускети с домати, чесън и зехтин
Родината на брускетата е централна Италия. Препечената със зехтин филийка е прекрасно предястие (особено...
Оризови топчета с жълт грах и доматен сос
Нищо сложно и претенциозно. Но пък пикантно и ароматно. Жълтият грах можете да закупите в повечето магазини...
Салата с патладжан и маслини
Изключително вкусна и полезна салата. От нетърпение понякога у дома недочакваме да изстине и се превръща...
Винен кебап от гъби кладница
Тъй като по молба на читател (и за радост на половинката) приготвих винен кебап от свинско месо, за себе...
Пръчици от тиквички със сусам
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. Днес предлагам една идея за тиквички, които ги прави...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Рокфор - Кралят на сирената
Рокфорът със сигурност е най-известното и предпочитано синьо сирене в света. Тайната на уникалния му...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Свински филенца с левурда и каперси
За тази рецепта използвах свинско филе, но вие можете да изберете прясно, свинско месо без много мазнина....
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Здравословното мюсли
Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook