Най-голямата билка в света - бананите
 Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък защо ядете радиоактивна храна?
Отговорът ще ви изненада. Повечето от нас ги обожават. Те са много вкусни, полезни и засищащи. И още един неизвестен факт- технически спадат към тревистите растения. Наричат се БАНАНИ.
Произход и разпространение
Светът се запознава с тях преди повече от 4000 години. Твърди се, че са били познати в Средиземноморския район още през 3 век пр.н.е. Произхождат от Малайзия. Внесени са в Африка от арабите, а около 1480 г. португалски изследователи са ги пренесли в Северна и Южна Америка. Към днешна дата благоприятни условия за виреене на банани има в около стотина страни. Годишната продукция на този плод се изчислява на около 30 милиона тона. Най-голям дял се пада на Латинска Америка- около 65%, следват я Югоизточна Азия с близо 28 % и Африка- 7%.
Любопитни факти
 Бананите са четвъртият най-консумиран продукт в света след пшеницата, ориза и царевицата.
 В Уганда всеки жител консумира повече от 220 килограма банани годишно, приготвяйки с тях пред ястие, основно ястие и десерт.
 Съвременната дума „банан” на арабски означава „пръст”.
 Бананът се приема за божествен и свещен плод в страни като Индия, Китай, Малайзия, възвръщащ силата на тялото и ума.
 Банановото дърво е погрешно считано за палма. То е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Може да се каже, че всъщност бананите са най-голямата билка в света.
 В света са известни повече от хиляда сорта банани, но почти всички имат неприятен вкус. Най-популярният сорт се нарича Кавендиш, следван от Гро Мишел.
Плодовете му се развиват само от женските цветове. Обикновено са с продълговата, цилиндрична или триъгълна форма. Дължината им варира от 3 до 40 см, а дебелината достига до 8см. Цветът на кората отвън е от бледо жълт до червеникав и дори зелен. Плодът отвътре е бял, жълт или оранжев. При дивите видове, за разлика от култивираните, вътрешността е изпълнена с голям брой закръглени, твърди семена.
 Всички банани съдържат малки количества от изотопа калий-40, който всъщност е радиоактивен.
 Бананите са около половин път по-хранителни от картофите.
Съдържание и полезни свойства
Хранителен състав за 100 грама:
Калории- 89
Вода- 75 мл
Общо мазнини- 0.33 г
Наситени мазнини- 0.11 г
Полиненаситени мазнини- 0.07 г
Въглехидрати- 22.85 г
Захари- 12.23 г
Фибри- 2.6 г
Белтъчини- 1.09 г
Калий- 358 мг
Натрий- 1 мг
Калций- 5 мг
Желязо- 0.26 мг
Магнезий- 27 мг
Фосфор- 22 мг
Манган- 0.27 мг
Холин- 9.8 мг
Глутаминова киселина- 0.15 г
Аспарагинова киселина- 0.12 г
Витамин C- 8.7 мг
Витамин B6 – 0.37 мг
Витамин К- 0.5 мг Да започнем от тук – 89- те калории не са никак много за енергията, която можем да си осигурим чрез консумацията им. Оказва се, че са ни необходими само два банана, за да тренираме усилено поне час и половина, чувствайки се в отлична форма. Бананите съдържат естествени захари, чиято комбинация с фибри определено ги прави засищаща и здравословна храна. Освен това фибрите бързо нормализират дейността на червата и помагат при запек. Този плод е богат на сложни въглехидрати, които се разграждат бавно в организма, а това спира покачването нивото на захарта в кръвта, т.е. организмът ни произвежда по-малки количества инсулин и ние отслабваме по-бързо. Бананите са ”шампиони” по съдържание на калий сред плодовете. Калият е нужен на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той помага за изхвърлянето на излишните течности от тялото ни, също и при високо кръвно налягане.
Рискът от инсулт може да бъде намален с близо 40% при редовната им консумация. Съдържащото се желязо пък е благоприятно за хора, страдащи от анемия. Наличието на магнезий в тях прави съня ни спокоен и пълноценен. Бананите са и естествен антидепресант. Витамин B е този, който успокоява нервната система. B6 пък регулира нивото на кръвната захар. Триптофанът, който също влиза в състава им, ни отпуска и подобрява настроението ни. Фосфорът и манганът са особено ценни, ако искаме здрави кости, мускули, нервни тъкани. Холинът или витамин B4 ни помага да се справим с умората, раздразнителността, разсеяността. Глутаминовата киселина спомага при изграждането на протеините, а аспарагиновата такава е много важна за нормалното психично функциониране. Бананите неутрализират киселинността на стомаха, поради това могат да се консумират от хора, страдащи от язва. Доказано е, че понижават риска от рак на дебелото черво. Съдържащите се в комбинация витамини B6 и B12 , както и калият и магнезият помагат на тялото да се възстанови след унищожителния ефект на никотина при пушачите. Включването на този плод в хранителния режим оказва благоприятно влияние върху бъбреците, поради значителните си диуретични свойства. Твърди се още, че лекуват и импотентност.
За съжаление както много други плодове те са обект на третиране с химикали, а големите фирми често експлотират труда на работниците в плантациите.
Особености
 Бананите са сравнително тежка храна, усвояват се бавно, трябва да се дъвчат добре и да не се приемат повече от два банана един след друг.
 Смята се, че е вредно да пием вода веднага след консумацията им. Необходимо е да изчакаме поне един час.
 Бананите увеличават гъстотата на кръвта, поради това не се препоръчват при хора с разширени вени и тромбофлебити.
 Неузрелите банани са вредни, тъй като съдържат неразтворимо нишесте, което не се смила и предизвиква проблеми с червата.
 Сушените банани са над пет пъти по-калорични от пресните.
 Ако пък искате да си набавите от съдържащия се в тях пектин, трябва първо да ги подложите на термична обработка.
Още полезни приложения:
- При мазна или суха кожа, в съчетание с необходимата добавка, бананите са перфектният плод за маски за лице
- Вътрешната част на банановите кори може да ви помогне да се избавите от брадавиците, макар и процесът да е продължителен.
- Компреси с обелките на бананите помагат при главоболие.
- Отвара от зелени обвивки на банани помага за намаляване на кръвното налягане.
Не забравяйте още, че този вкусен плод ще ви послужи и при направата на много видове още по-вкусни шейкове, сладкиши, дори основни ястия. Съчетавайки го единствено с мляко пък, в продължение на седмица, ще ви бъде от полза, за да прочистите организма си от вредните шлаки. Затова- не пренебрегвайте бананите във всичките им “проявления”. Няма да съжалявате!
|
Коментари
2019-12-29 #16  До Тони Аз съм изяждал по 15 банана наведнъж...един след друг. В рамките на 30 минути 15 банана (три големи връзки), понеже аз ям по много докато се наям и само два,три банана не ме задоволяват. Ами нищо ми няма. Не съм усетил вреда някаква. То организъма си подсказва. Те и за яйцата едни викат по 5 на ден, други до 10 на ден, а аз съм изядал и по 15 яйца на ден и нищо пак ми няма. Тъй че, плод или зеленчук да ти навреди....трудна работа, и много рядко се среща.
2018-10-05 #15  Supermag Благодаря за полезната информация!
2015-09-11 #14  Тони Извинете ме за правописните грешки, просто не погледнах как съм го написала.
2015-09-11 #13  Тони Четох, че не било много йубаво да се ядат много банани, защото били радиоактивни. По колко банана могат да се ядат най-много на ден и по колко ядете вие?
2015-06-30 #12  ТОТИ Бананите са наистина много вкусни и имат много витамини.Яденето на банан всеки ден ще ви държи здрави за винаги.
2013-08-20 #11  AMiD Здравей, мила канна. Няма за какво да ми благодариш, важно е да си направиш кълновете, другото е без значение. Винаги се радвам, когато у някого проговори разума и се появи импулс за промяна, независимо колко малка е тя ("С голубого ручейка начинается река..."). Аз съм в постоянно движение, пътувам непрекъснато по света и съм си изградила гъвкава система за оцеляване в свят пълен с хамбургери, кифли и манджи. Няма невъзможни неща, има "невъзможни" оправдания. Но животът ни се ниже бързо и не си струва да си отиваме без време заради манджата с която сме свикнали. Занули вкусовите си рецептори и започни наново. Желая ти от все сърце много здраве! 
2013-08-20 #10  канна AMiD, много ти благодаря за изчерпателната информация!
2013-08-20 #9  AMiD Здравей канна, радвам се да ти отговоря. Покълването на семена/зърна е една от най-лесните дейности, особено на такива от житни култури, защото са най-полезни в ранния етап на покълването, т.е. когато се покаже малко бяло кълнче. Снабди се с необработени зърна пшеница/ръж/овес (има такива и по щандовете за здравословни храни в по-големите вериги магазини). Нужен ти е буркан, марля/тензух/част от мрежичка в която са били опаковани някакви плодове или зеленчуци, ластик, изворна/филтрирана/минерална вода. Изсипи в буркана малка чаша зърна, сложи подходящо изрязана марля или някаква мрежичка върху отвора и стегни гърлото на буркана с ластик. Измий добре зърната под течаща вода (през мрежичката), отцеди добре и ги залей с филтрирана вода, като имаш предвид, че ще увеличат обема си почти двойно. Остави ги да киснат така около 10-12 часа. Сега е лято и внимавай да не \"вкиснат\". Наблюдавай ги, и ако усетиш че започват да понамирисват, промий добре и смени водата. След определеното време за накисване ги измий внимателно, като внимаваш струята на водата да не е много силна (подложи длан под нея), за да не нарани вече живите зърна. Отцеди, напълни буркана с чиста вода и отново отцеди добре. Огледай се за някоя малка купичка или чаша с широко гърло и обърни буркана под наклон върху съда. Промий внимателно зърната поне два пъти през деня и след няколко часа ще имаш безценни зрънца с бяло кълнче, пълни с ензими, витамини, минерали, накратко казано - пълни с живот. След като отцедиш добре, сложи буркана в хладилника и се радвай на жива храна. Дълго и подробно обясних иначе една много кратка и лесна процедура, но се надявам това значително да те улесни. Аз съм веган и суровояд от около 15 години и напълно съм се убедила, че само живата храна подхранва живот. Много усмивки и здраве! 
2013-08-19 #8  канна AMiD, как си правиш житни кълнове и за колко време става една порция от твоята норма?
2013-08-17 #7  AMiD Опитайте за две седмици да замените хляба, тестените изделия и картофите с кълнове от житни растения и банани. Пробвайте! Най-много да изгубите по-голяма част от излишните си килограми и кожата ви да "светне".
(Любимата ми "следобедна закуска" - половин чаша житни кълнове със стафиди и канела. Ммм... Божествено!)
2013-04-23 #6  Инна Георгиева  ако имате предвид, че има сложни въглехидрати, които от своя страна се усвояват по-бавно, така е, но именно пък именно такива храни засищат за по-дълго  И разбира се, че не всичко е до калории
2013-04-23 #5  neHHa Банана се разгражда бавно и затова ще се наслагва. Не е просто ей така ще си смена калорийките и сметката ще излезе.. то ако беше така всеки втори щеше да е диетолог.
2013-02-04 #4  Инна Георгиева Нямам идея какво представлява тази бананова диета, но просто се чудя колко банана трябва да изядеш за да напълнееш от банани... смисъл в един банан има средно около 100 калории. Ами 20 банана са 2000 калории. ...
2013-02-04 #3  канна Моя колежка беше споделила, че като е била на бананова диета е качила теглото си. Може това с качването на килограми да има връзка и със затягащия им ефект.
2013-01-23 #2  Инна Георгиева Това с високата калоричност на бананите ми е малко мит на мен. Не че не е така, спрямо други плодове, но някой ако иска да се тества да яде само банани дали ще напълнее. 
2013-01-22 #1  Десислава Ив. Симеонова Бананите обаче трябва да се избягват от хора, страдащи от лениви черва/запек - изключително "затягащо" действат. Ако детето Ви страда от временно нерзположение=повръща/има диария, давайте му по няколко хапки банан. Предвид високата им калоричност, ако сте на диета, не бива да хапвате банани.
Предлагам Ви изключително хранителен, "енергезиращ", вкусен ШЕЙК, подходящ за закуска за малки и големи: 1 банан, и чаена чаша прясно мляко, 6-7 лъжици мед, ядки или овесени трици (по избор; естествено, може и без тях); съставките се пасират и: готово, да Ви е сладко.
|
|
Сряда 12 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
  Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
 Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
 Орехите - полезни за мозъка, но още повече за сърцето
Харвардски учени обявиха орехите за най-полезния продукт за сърцето.
Дълго време се смяташе, че орехите...
  Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
  Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
  Гулията - съкровище в земята
Земната ябълка (Helianthus tuberosus L.), още наричана гулия, топинамбур или йерусалимски артишок, принадлежи...
  Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
 Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
  Да си направим карта на желанията
От няколко години използвам времето, в което семейството спи ободряващ следобеден сън на 31ви декември,...
 Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Детето да легне болно на морето – няма родител, който да не изтръпва пред мисълта за подобен „кошмар“....
 Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
  Хроничната болка се определя и от емоциите
Ново проучване установява, че емоциите могат да бъдат причината за продължителната хронична болка при...
 На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването,
е че не се налага да се обличаш специално за случая!
Труман
Когато...
 Как неправилното хранене застрашава децата през 21 век?
"Децата не просто трябва да получават достатъчно храна, те трябва да получават здравословна храна." -...
  Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
  Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
  Здравословно хранене при ограничен бюджет
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им достигат...
 Как да: Приготвим сок от сушени сини сливи
Как да приготвим домашен сок от сушени сини сливи (ошав):
Сокът от сушени сини сливи е изключително...
  Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
 Доклад: Устойчивите на петна и вода продукти съдържат токсични химикали
Нов доклад разкрива, че много от водоустойчивите и устойчиви на петна материи, които закупуваме, може...
 Лек за разширените вени
Оттекли крака с неузнаваема първоначална форма, криволичещи релефни вени или синьо-лилави жилки, които...
  Стволовите клетки – резервните части на организма
В днешно време, изследванията за същността, възможностите и ползите на стволовите клетки е една от най-...
  Какво не искат да чуват от нас хората, които скърбят най-тежко
Всеки минава през тежки моменти в живота си. Някои от тях обаче, са далеч по-тежки от други и не се преживяват...
 Натурални средства за свеж дъх
Проблемът с лошия дъх засяга много хора - пречи на общуването, предизвиква неудобство и дискомфорт. И...
 Учени: Умереното гладуване намалява риска от сърдечно-съдови болести
Учени от университета на Съри в Англия установиха, че умереното гладуване с прекъсвания намалява по-ефикасно...
 Хвойната – мощно билково действие и ароматерапия
Хвойната предпочита горите и полугорските масиви и при благоприятни условия живее наистина много дълго....
 10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро"
Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
 Кокосовото масло може би не е толкова полезно за здравето, колкото смятахме
Кокосовото масло, което се добива от ядката на кокосовата палма, е короновано като универсално полезна...
  Благодарността – начин да бъдеш щастлив
Може би едно от първите неща, на които учим едва проговорилите си деца, е да казват “благодаря”. И колко...
 Мъжът със златната ръка
Има един човек на света, който е помогнал на повече хора, отколкото можем да си представим, че е възможно...
  Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
 В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист"
Джордж Карлин
Идеята да се примиряваме с...
  Новите мании – невидима заплаха
Свикнали сме да мислим за зависимостите като за личен проблем. Наркотици, алкохол, никотин, захар – злоупотребата...
 Камъни и кристали. Как и дали наистина ни помагат? - II
Кехлибар ( янтар)- изкопаема смола, известна като камъкът на Слънцето. Лекува очите, ушите, гърлото,...
 Къде да се скрием от жегата в големия град?
Напечени тротоари и фасади на сгради, хиляди климатици, които бълват огнен въздух от металните си тела....
  Какво ни движи напред?
В едно интервю Уди Алън споделя как все повече се убеждава в това, че филмите му и въобще изкуството...
 Как да развием устойчивостта си, за да бъдем по-успешни?
„Животът не става по-лек или по-опростен, ние ставаме по-силни и по-устойчиви.“ - Стив Мараболи
...
 Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
|