Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя, но изключително съм доволна от резултата ( ще видиш от снимките защо ). Тя зае специално място на нашата трапезата за Бъдни вечер, защото й бе отредена честта да сгуши паричката.

250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче от 7 г суха мая
1 ч.л. сол
300 мл топла вода
2 с.л. мед

Приготовление:

Пресяваш пълнозърнестото брашно,а едрите частици събираш в купичка. С тях ще поръсиш питката преди да я сложиш да се пече.

В съд за месене - аз използвах дълбока тава, смесваш двете брашна, маята и солта. Правиш кладенче.

Слагаш меда във водата и тогава затопляш. По този начин меда най- добре се смесва.

Изсипваш течността при брашното и бъркаш с дървена лъжица или силиконова шпатулка.

Замесваш тесто точно за 5 минути, колкото да се поеме всичкото брашно.

Оставяш да втасва в тавата, в която ще се пече.

Поръсваш с брашно и покриваш с фолио. Оставяш на топло за 30 - 40 мин.

Загряваш фурната на 180 - 200 градуса, ако е с вентилатор. Ако е без - на 200 - 220 градуса.

Като поставиш питката във фурната, най - отдолу изсипваш 15 -20 големи кубчета лед. Това е самата тънкост на цялата питка. Когато ледът се изпарява, създава влага във фурната. И понеже питката е постна, т.е. не е мазана с масло или жълтък, така запазваш коричката мека. Пак става хрупкава, защото се запича, но и мека.

Постепенно се вдига, преди да е хванала коричка.

Поръсваш с едрите частици, така тя изглежда като излязла от фурната на баба.

Печеш за 30 -40 минути.

Исках да снимам цялата питка, но докато търсех химикалка и лист хартия, каката разчупила питката и дала на братчето си. От нея остана само това парче. Ядосах се, но нима това не е най- хубавия комплимент за една майка!

Напълно ви препоръчвам тази рецепта, защото така даваме на най- ценното - хляба - най - здравословна роля.

Весела Коледа!

Силвия

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2015-12-11 #2
Лейди
Къде точно се слега леда
2015-12-11 #1
Лейди
Къде точно се слега леда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Прасоризо - ризото с праз
· Меломакарона
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
Четвъртък
18
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
Есенна зеленчукова супа
Тази есенна супа, е изключително лесна за приготвяне. Наред с това, в нея има много витамини, които помагат...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Индийска кухня - Къри с кладница, кашу и зеленчуци
Макар, че у нас под "къри" се разбира смес от подправки, в индийската кухня най-често за къри се приема...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Два вида козуначени мъфини за Великден
Започвам с това, че винаги ме е било страх от козунаците. Не, че не ги обичам – напротив, но месенето...
Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
За студените зимни дни - нещо вкусно и топло за хапване. Тази крем супа е постна, здравословна и подсилва...
Печена тиква с ябълки, круши и дюли
Обичам есенните дни, в които уханна топлина на печена тиква и плодове се носи от фурната. Точно в такива...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Крем супа с тиквички, пилешко и босилек
За наличието на тиквички у дома вече споделих. Някои хора казват, че супа могат да консумират само в...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Крем супа от нахут и лапад с орехи и синьо сирене
В магазинчето до нас бяха донесли, изключително пресни, спанак и лапад. Никога досега не бях опитвала...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Надупени картофки с кашкавал
Искрено се надявам за тази рецепта да сте успели да си купите вкусни картофи. В последно време срещам...
Аранчини - италиански оризови топки
Симпатичните аранчини са много характерни за сицилианската кухня. Оризовите топки се пълнят с различни...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook