Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Пълнозърнеста питка за Бъдни вечер


Избрано от "Помагам на Цвети от Hera.bg"


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Здравей, Цвети, ето и моята бърза, постна и здравословна рецепта. Признавам си, че за първи път я правя, но изключително съм доволна от резултата ( ще видиш от снимките защо ). Тя зае специално място на нашата трапезата за Бъдни вечер, защото й бе отредена честта да сгуши паричката.

250 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
1 пакетче от 7 г суха мая
1 ч.л. сол
300 мл топла вода
2 с.л. мед

Приготовление:

Пресяваш пълнозърнестото брашно,а едрите частици събираш в купичка. С тях ще поръсиш питката преди да я сложиш да се пече.

В съд за месене - аз използвах дълбока тава, смесваш двете брашна, маята и солта. Правиш кладенче.

Слагаш меда във водата и тогава затопляш. По този начин меда най- добре се смесва.

Изсипваш течността при брашното и бъркаш с дървена лъжица или силиконова шпатулка.

Замесваш тесто точно за 5 минути, колкото да се поеме всичкото брашно.

Оставяш да втасва в тавата, в която ще се пече.

Поръсваш с брашно и покриваш с фолио. Оставяш на топло за 30 - 40 мин.

Загряваш фурната на 180 - 200 градуса, ако е с вентилатор. Ако е без - на 200 - 220 градуса.

Като поставиш питката във фурната, най - отдолу изсипваш 15 -20 големи кубчета лед. Това е самата тънкост на цялата питка. Когато ледът се изпарява, създава влага във фурната. И понеже питката е постна, т.е. не е мазана с масло или жълтък, така запазваш коричката мека. Пак става хрупкава, защото се запича, но и мека.

Постепенно се вдига, преди да е хванала коричка.

Поръсваш с едрите частици, така тя изглежда като излязла от фурната на баба.

Печеш за 30 -40 минути.

Исках да снимам цялата питка, но докато търсех химикалка и лист хартия, каката разчупила питката и дала на братчето си. От нея остана само това парче. Ядосах се, но нима това не е най- хубавия комплимент за една майка!

Напълно ви препоръчвам тази рецепта, защото така даваме на най- ценното - хляба - най - здравословна роля.

Весела Коледа!

Силвия

Благодарим на всички участници, които участваха. На 26 декември 2013 г. конкурсът приключи.

Коментари
2015-12-11 #2
Лейди
Къде точно се слега леда
2015-12-11 #1
Лейди
Къде точно се слега леда
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кой спечели в играта "Помагам на Цвети от Hera.bg"
· Прасоризо - ризото с праз
· Меломакарона
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Постни банички с праз и маслини
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Ироничното усещане да си родител днес
· Превъзмогване
· Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Пълнено пиле с кестени
· Идеи за коледна украса от 4sales.bg
· Деца творят картички, за да спасят от самота възрастните в хосписите. Включи се и ти!
Четвъртък
23
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Напитка за Хелоуин
Изключително забавно предложение за вашето Хелоуин парти е тази напитка око с мартини. За децата можете...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
За закуска: Топъл сандвич с пушено филе и яйце
Закуските през уикенда са най-често специалитет на половинката. Най-уважавани са палачинките и топлите...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Домашен хляб с квас в хлебопекарна
Тази година се зарекох по време на постите да опитам да хвана квас. Първият път беше неуспешен, но след...
Печена тиква
Щом чуя за печена тиква, винаги се сещам за Душко Добродушков от разказа на Елин Пелин - Печена тиква. "Всъщност,...
Зелените подправки - шедьовър на лятото
Лятото е щедър сезон. Гали ни с топлите си лъчи, изсипва в краката ни изобилие от плодове и зеленчуци...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Текила на разсъмване - цялата страст на лятото
Лято е - време за слънце, усмивки и ...коктейли, разбира се. В основата на всеки класически коктейл стои...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Мляко от семена и ядки
Млякото е прекрасен източник на белтъчини и калций, но преди всичко за малките деца. След 3-годишна възраст...
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Козуначени кифлички
Здравейте!Казвам се Людмила от гр. Хасково и бих искала да участвам и с едно предложение, за великденски...
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook