Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е била реакцията на домашния дегустатор (или иначе казано половинката). Една позната обаче игнорира тези разговори с истинска досада. Тя смята, че не е завършила две висши образования, за да хаби драгоценните си сили в кухнята като най-обикновена домакиня. Затова предпочита полуфабикатите – бързи, лесни и удобни.
Сигурно се досещате, че същата тази моя позната не прави никакви компросмиси с качеството на дрехите и козметиката си, но слабо се интересува от това, какво слага в чинията си. Но не е ли именно храната основната и най-важната грижа за тялото. И защо ако си купуваме скъпи кремове, красиво бельо, ходим на фитнес и СПА процедури, в същото време ядем замразени равиоли, разтворими бульони, картофено пюре на прах и прочие подобни на храна боклуци. Макар и банална, поговорката; „Човек е това, което яде” е напълно вярна.
Давам този пример, не защото е изключение, а правило. Отдавна ми е направило впечетление, че в супермаркета, от който пазарувам, щандовете за пресни продукти пустеят, а пред витрините за полуфабрикати и готови храни се вият дълги опашки от добре облечени жени. Те „грижливо” купуват за децата си пица на парче или отдавна отдавна изстинала мусака със съмнително съдържание.
Казвам си, че сигурно са твърде заети. Но и аз работя, прибирам се у дома по късна доба, но винаги намирам време, да сготвя нещо вкусно и пълноценно за своето семейство. Истинската причина е съвсем друга – готвенето у дома се смята за проста работа, и еманципираните жени решават, че са твърде преуспели, за да я вършат.
И действително – да сготви какво да е, може всеки. Но от прегорелите яйца на очи и до кулинарните шедьоври разликата е неизмерима. Първите имат за цел само да запълнят по най-бързия начин зейналата пропаст в стомаха ни, а вторите по някакъв магически начин сплотяват цялото семейство. Достатъчно е да си припомним книгата (или филма) „Като гореща вода за шоколад” на Лаура Ескивел, където героинята Тита влага цялото си сърце и душа в приготвените ястия, а всеки, които хапне от тях бива завладян от нейните емоции. Затова, когато готвим с любов за своите близки, целия ни дом се изпълва с топлина и уют.
Но освен желание, истинкото кулинарно изкуство изисква още талант, интуиция, вещи познания, опит. Затова, да се нарече „проста работа” е лекомислено и невежо. Дори най-престижните професии, рядко изискват толкова много способности от нас. Затова аз с гордост казвам, че готвя у дома и затова смятам тази дейност за толкова важна, колкото работата.
Така е, г-жо Виденова. Аз лично високо ценя майсторите-кулинари - било то мъже или жени - и винаги се наслаждавам на добре приготвената у дома храна. Случвало се и да купувам консерви или полуфабрикати, или да си поръчвам за вкъщи, но нищо не може да се сравни с топлата домашна гозбица.
2010-12-17#32
лили
И аз съм "ЗА" био продуктите,но когато са на космична цена,не ми е по възможностите.Предпочитам домашно приготвеното.По принцип родителите ми на село произвеждат много неща,за да ядем полезни продукти или аз си правя сладиши,конфитюри,туршии,лютеница(понякога с купени продукти,като няма домашни).Абсолютно мисля трябва да държим на това какво ядем не по-малко от това как изглеждаме!
2010-12-13#31
лили
За млякото съм много съгласна с Принцеса,виждала съм много хора да продават и сигурно е по-евтино от магазина,но не искам да рискувам.Стриктна съм за хигиена,а виждам как това понятие е различно за всеки.Не мога да рискувам здравето на близките си,дори за двойно по-евтино от магазина мляко!
По мое скромно мнение,докато едно време майките ни (като моята)всичко правеха-торти за рождени дни,туршии,конфитюри,сирене,мляко,месо,плодове,зеленчуци,сега много домакини не се хабят след като може да си купиш от магазина и резултата е гарантирано добър.Не съм работеща,но все може да се намери време след работа или уикенда да забъркаш нещо домашно,в което знаеш какво си сложил и да изненадаш близките!
То си личи Искра като го подквасиш кое е и кое не е. Ако кравата е пасла по тучни зелени поляни или яла слама в обора - също. Веднага се отразява на маслеността. Разбира се, много ясно, че има изключения.
Принцесата голямата изненада Нещо недолюбвам домашното кисело мляко, макар че навремето у дома само такова се е ядяло Абе аз като цяло, не се сещам много често за кисело мляко
Възможно е да е така Но може би и просто не търсиш Знаете, ако нещо не ти трябва въобще не му обръщаш внимание.
Около мен никъде не продават прясно мляко домашно, но познавам поне 2-3 жени, които си купуват с години. Отскоро видях, че като отивам към работа сутрин на едно място винаги има един дядо и бабите от съседните блокове си купуват. Този човек живее в някакви села наоколо.
Майка ми също си купува от някаква баба. Помня, че в началото се чудеше да вземе ли да не вземе ли, но след като го прецеди с тензух видя че няма нито една прашинка мръсотия. Тия хора, които продават /нелегално разбира се/ са наясно, че лош продукт няма кой да им купи.
Не съм попадала на никой,който да продава домашно прясно мляко!
А и не бих си купила без да знам произходаму,само защото е ,,домашно".Не виждам логика.
Не се правете на ощипани Знаете много добре, че във всеки град и паланка има някой, който продава домашно прясно мляко.
Сега може всеки да изнесе теза, как не знае колко е чиста кравата, дали няма болести и не знам си какво. Но то е равносилно на това колко е мляко онова в пликче, бутилка и кутия
Въпрос на избор и на вкус.
За сиренето виж малко по-сложничко е
Проблемът с пресните продукти наистина го има, защото никак не ми идва ентусиазъм да си направя сирене с купено от супермаркета прясно мляко, просто цялата идея за нещо истинско и домашно се обезсмисля.
Принцесата- защо цял ден - кисело мляко се приготвя за 15 мин и му трябва ок. 24 да стане, сиренето малко повече, някои неща ги обичам от буркан - доматен сок , кетчуп домашен, гювеч - пак без консерванти или поне естествени консерванти - не виждам нищо лошо, но това си е за мен, разбира се Поне аз не знам, Искрето да е имала случка - това е моя закачка
За да си приготвяш всичко сам ,трябва да имаш село.И целия ден само с готвене да се занимаваш.Все пак има и добри продукти на пазара.Аз не правя никакви буркани.Предпочитам пресни плодове и зеленчуци.Лютеница съм си открила на 1-2 фирми,и вкусна,и без консерванти.През зимата и замразени зеленчуци купувам.
А за случката на Искрето ,може жената да е завидяла,защото няма достатъчно способности или възможности,или нещо друго.Не трябва толкова навътре да се приемат такива приказки.Така вредиш на себе си.А и обиждаш покрай нея всички останали жени без да знаеш причината да са онази опашка.Може само да изглеждат богати.
А в мляко за 9 ст. не може да има мляко.Представете си колко си вредят хората ,които го ядат!И вероятно не знаят ,че така се тровят!
ама разбира се, че ги оправдавам, това имам предвид, че е жалко - човек, който знае вкуса на истинското мляко сега купува мляко със кой знае какво вътре, щом струва 31 ст. ( като прибавиш опаковката и транспорта ). А до тези баби, червендалести мъжаги се бият за пилешки бутчета и пълнят количките с тях - да не свърши промоцията Дааам биото е абсолютен шик хехехехе
Инна, мисленето, че щом ядеш сандвичи и полуфабрикати значи си заможен, струва ми се вече отминава. Сега си заможен, ако ядеш био. Аз също понякога си купувам органични зеленчуци - наистина са по-вкусни, но ми изглежда истинско кощунство да дам 15-20 лв. за кутийка шоколадови бисквитки био или 10 лв. за хляб, замесен някъде в Австрия!!! Мисля, че с това се прекалява.
Другата крайност са хората, които се хвърлят на очевадни боклуци. През уикенда отидох в един новооткрит магазин, където хората грабеха кисело мляко по 8 ст. - не искам и да си помислям какво има в него, след като дори пластмасовата кофичка струва повече.
За много хора да имаш пари значи да имаш храна. Не че искам да оправдая бабите, но ги разбирам. Колко радости са им останали освен да погалят стомасите си
Мерси Искрето, ми епизода, когат се беше разсърдила и всички получиха газове...ей сега ще си го сваля, че отдавна съм го гледала...
Ми Иннка, някои не са разбрали, че нещата винаги ще ги има - в резултат бой за пилешки бутчета от 2.99 или сирене 3.50 кг. а бабите, които са квасили млякото едно време сега го купуват за 31 ст. Отврат - всичкото ни е криворазбрано - дори и консуматорското мислене..................
Дълги години влизаме излизаме в кризи. Когато започна да има на магазина каквото и да е , лакомо започнахме да си го купуваме, като символ на нашето замогване. После разбрахме, че няма да избяга и доста време ще ги има нещата по магазините. Но остана лакомията и тъпченето Някакъв инстинкт сякаш.
А също и мисленето, че ако ядеш сандвичи и макдоналдс значи си заможен яко
Цвети, сложих линк към филма. Макар че любимият ми епизод е друг-когато всички хапнали от сватбената торта (в която сълзите на Тита се стичаха, докато я приготвя) избухнаха в плач и си спомниха за своята отдавна загубена истинска любов.
Между другото, не е кой знае какво да си направиш някои неща - кисело мляко, сирене, дори кашкавал, колбас, консервите и соковете...отделяш си един уикенд, вместо в мола или по кафетата. С хлебопекарните също...Какво пък - разузнаването по щандовете и четенето на опаковки отнема наиситна много време
@ Рори - кой е мързелан, не разбрах? Уточни се , ако искаш да кажеш нещо
Едно време, когато хората са си произвеждали всичко сами-хляб, сирене и т. н. са знаели със сигурност какво има в тях. Сега може само да предполагаме. Уж спестяваме време, но поне на мен доста време ми отнема докато изчета съдържанието на всички опаковки и избера по-малкото зло.
Тази статия я усещам много лична за Искрето Все едно някой и е казал две - три приказки накриво Слава богу сега през лятото с тия плодове и зеленчуци, можеш да минеш метър със здравословното хранене - една хубава салатка, черно хлебче и готов, не е нужно да седиш до късна доба...И аз имам наблюдения от тези жени, които все не намирам време да сготвят - даже не здравословно, а НЕЩО ! Купуват готови мандж, пртоплят в микровълновата и това е грижата за трапезата. Абе не знам...И разбира се, че готвенето е дейност важна колкото работата.
А филмът е С Т Р А Х О Т Е Н !!!!!!!!! Много латино, много забавен и мъдър Гледайте, който не е. Книга не съм намирала/чела
2010-05-31#4
rori
от много здравословно и ненужни "кулинарни прозиведения" бутате в чиниите на семейството си - варен грах, варени зеленчуци и някои плод. мързелани
Такова е и моето мнение.Недоумявам как може очевидно вредни за здравето продукти да бъдат допускани до пазара!Особено тези които са предназначени за деца.
За съжаление ,трябва сами непрекъснато да се информираме за продуктите и въздействието им върху организма.
Преди време рекламираха използването на фритюрниците като здравословно!А какво се оказа....Добре че има вече интернет ,та да можем да си сверяваме часовниците!
А на скоро сиренето,което се оказа само растителна мазнина??Е това колко е навредило..не ми се мисли!Но как да си произвеждаш сам?
Принцес, не съм поставила знак на равенство. Аз също държа на външния си вид, избирам дрехите и козметиката си, но готвя. Както има и повлекани, които нито се интересуват какво ядат, нито как изглеждат. Мисълта ми е, че щом държим на едното трябва да държим и на другото.
Категорично не съм съгласна!!!Някак си може би без да искаш ,си поставила знак за равенство между жените държащи на външния си вид и тези които купуват полуфабрикати.Наблюденията ти са неточни и непълни!По-голяма та част от жените се грижат за здравословното хране не на децата и семействата си.Тези за които говориш са по-скоро изключение!!
Не е необходимо да си кулинарен бог ,за да храниш здравословно семейството си!Здравословните храни не са непременно сложни кулинарни произведения.Все пак това е само храна-начин да осигуриш енергия за живот.
Поговорката-ти си това ,което ядеш никога не съм я разбирала!Ако ям торта ,аз торта ли съм?Акоям зеленчуци аз зеленчук ли съм?Трябва ли да ям тигър,за да съм тигър или човешко,за да съм човек.