Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта "Сахер" - неустоима виенска класика


Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето и не е никак сложно, стига да сте наистина големи почитатели на вкуса и. Разбира се, оригиналната рецепта е строго пазена тайна, но прекрасният вкус на това сладко чудо, не е нещо, което не можем да си „позволим” и у дома. „Сахер” е изживяване, до което трябва да се докоснете. Историята на тази торта не е никак кратка, а любовта към нея със сигурност ще остане вечна. У нас ще ви я предложат в твърде много сладкарници, но за жалост с доста различен вкус. Оригиналът, обаче е един.

Символът на Виена - кафе и "Сахер"

Виена е място, което може да ви предложи достатъчно забележителности и преживявания, но ако сте били там, няма как да сте пропуснали сладкарниците. Тук ще срещнете безброй виртуозни изпълнения на сладкото, като едно от най-емблематичните е точно тази торта. Направена преди около 180 години, „Сахер” е едно от най-известните сладки изкушения в света. Към днешна дата във Виена се произвеждат над 300 000 торти годишно, които се продават в многобройните виенски кафенета или се пращат по почти всички краища на света - предимно в Германия, САЩ и Япония, а отскоро и към Близкия изток. В сладкарския цех, наречен Симеринг, пък се пекат по 1000 торти „Сахер” дневно.


Автентичната рецепта на този ръчно приготвен сладкиш се съхранява в сейф, а персоналът задължително подписва споразумение за конфиденциалност.

За тази прословута рецепта, както и за произхода на тортата са водени около 25 години съдебни спорове, като последното решение, излязло през 1963 година, гласи, че името Original Sacher Torte ( което се изписва върху кръгъл шоколадов медал, поставен върху всяко едно парче) може да стои единствено върху сладкиши, сервирани в хотел "Сахер" във Виена. Всички останали торти са обявени за имитация на оригинала. Неслучайно тортата Сахер е толкова стриктно пазена тайна и обект на съдебни борби - освен за въпрос на национална идентичност, се касае и за много пари. В магазина на хотела пък може да си закупите различни размери от тортата на цени между 20 и 40 евро.

Историята на прочутата торта

Годината е далечната 1832 година и в австро-унгарския двор блести княз Клеменс фон Метерних - един от най-видните държавници в историята на империята. Той бил прочут с това, че използвал кулинарното изкуство за своите политически цели. Всяка вечер в имперския двор се събирали множество гости, които опитвали от още по-голямото множество от изискани ястия. Веднъж князът поръчал нов вид десерт, с който искал да впечатли важни посетители. Оказало се, обаче че главният готвач е болен и никой не дръзвал да го замести. Осмелил се единствено едва 16-годишният чирак Франц Сахер, който общо-взето решил да забърка сладкиш с продуктите, с които разполагал.

Гостите били очаровани, а 16 години по-късно Франц открил свой магазин за деликатеси. Тогава започнала и да добива популярност прочутата торта. През 1876 година, синът на Франц- Едуард, открива хотел „Сахер” в центъра на Виена, след като доразвива рецептата на сладкото изкушение, добавяйки към нея кайсиевото сладко.

Интересното тук е прочутата сладкарница „Демел”, която също придобива правата за производство на сладкиша. Това става, благодарение на един от внуците на Франц, който бил лишен от наследство.
За отмъщение той продава оригиналната рецепта на един известен виенски сладкар на име Демел. И след вече споменатите дълги съдебни спорове, Демел се сдобива с възможността да бъде един от най-големите и известни производители на торти „Сахер”. Патент върху наименованието получава семейството на Франц, но това не пречи към днешна дата „Демел” да произвежда 50 000 торти годишно. Майстор-сладкарят им твърди, че тайната е единствено в качествения шоколад. Други спорят все още над това дали кайсиевото сладко трябва да се поставя само отгоре под глазурата или е необходимо да присъства и между пластовете на тортата.

Общоприета рецепта за "Сахер"

Разбивате 130 гр. меко краве масло със 110 гр. пудра захар и две ванилии. Постепенно добавяте 6 жълтъка при непрекъснато разбиване. След това наливате и около 130гр. шоколад, разтопен на водна баня, като не спирате да бъркате.

Шестте белтъка разбивате на пяна като към тях добавяте 110 гр. захар. Сместа, която трябва да ви се получи е изключително плътна.

Изсипвате я при другата смес, добавяте 130 грама брашно и отново разбърквате хубаво.

Покривате дъното на кръгла форма- около 25 см диаметър с хартия за печене и оставяте на 170 градуса за почти два часа.

Взимате блата от формата, след като е напълно изстинал, и го разрязвате с конец през средата на две части.

Загрявате 200 грама кайсиево сладко. С него намазвате блатовете и страните им и ги оставяте да засъхнат върху решетка - за няколко часа или дори за цяла нощ.

Следва глазурата:

От 200 г захар и 1/8 л вода сварявате сироп и го оставяте да се охлади. Разтопявате на водна баня около 150 гр. шоколад и след това постепенно в него добавяте захарния сироп, при непрекъснато бъркане. Готовата глазура трябва да е течна и да се излее веднага върху блата.

И така – тортата ви е готова. Важно е да помните, че шоколадът, който използвате, и за тестото, и за глазурата, трябва да бъде с над 60% какао. Може би не точно в рецептата, колкото в качествените суровини се крие тайната на "Сахер".

Във Виена ще ви я поднесат задължително с разбита неподсладен сметана.

Едва ли има нещо толкова предизвикателно, колкото това да се опитаме сами да пресъздадем този исторически, кайсиево-шоколадов сладкиш. И дори оригиналната рецепта да остане завинаги в тайна, тази няма как да не ви плени с вкуса си. Тя просто е символ на класа и австрийската почит към сладкишите и кафе-културата.
Коментари
2019-01-12 #1
Ангелов
И все пак не разбрах какво се случва с двата намазани със сладко блатове. Как точно се сглобяват с готовата глазура?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Събота
14
Септември 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Хлябът на Бъдни вечер
Мълчи, моме, наливай, водата от ручея, зимай. Па после го думай на зърното, па спомняй си слънцето,...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Картофки на фурна с асафетида
Асафетида (Ferula asafoetida.) е подправка-билка, идваща от националните кухни на Иран и Афганистан....
Ябълков кейк
Тази рецепта я имам от моята баба, която беше ненадмината сладкарка. Тефтерът с всичките й кулинарни...
Пролетна салата с кълнове и авокадо
Привет на всички читатели на сп.”Хера”. Искам да се включа в конкурса, като ви представя любимата ни...
Сандвич със сос от авокадо и босилек
Здравейте, Hera.bg! Здравей, Цвети! Макар и на края на поста реших да се включа с една рецепта, която...
Пълнен заек
Тази рецепта ни изпрати Дими Добрева от Варна. От името на всички дами (и господа), които четат Hera.bg,...
Морковена крем супа
Ако някой ми беше казал, преди 13 години, че ще ям морковена супа, щях да му се изсмея в лицето. Сега...
Лимецът и спелтата
От няколко години в България, под общия знаменател на здравословното и полезно хранене, все по-често...
Помогни на Цвети! Изпрати постна рецепта
Играта "Помагам на Цвети ot Hera.bg" ще се състои от 2 до 25 декември 2013 година, включително.  Както...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Домашната торта на баба
Класиката на класиките. Вкусът на вкусовете. Торта мека като бабина душица - проста и незабравима. Всъщност...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
Когато избирате зелени аспержи - гледайте да са със затворени съцветия в горната част, разбира се - свежи....
Кьопоолу в буркани
Ако някой някога ви прати за зeлен хайвер, има вероятност не да ви е излъгал, а просто да му е било нужно...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Студен чай с какаови зърна, джинджифил и цитруси
Ако сте от онази порода любители на чая, които не могат нито ден без своята чаша или две от любимата...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
Макар цвеклото да е един от най-сладките зеленчуци, реших да добавя и тиква, за да направя тази супа...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Най-популярните рецепти с авокадо
Родината на авокадото е Централна Америка – люлката на великите цивилизации на маите и ацтеките. Тези...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook