Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Торта "Сахер" - неустоима виенска класика


Тя е може би най-голямата конкуренция на прословутия „Гараш”. Вкусът и е също толкова неустоим, а приготвянето и не е никак сложно, стига да сте наистина големи почитатели на вкуса и. Разбира се, оригиналната рецепта е строго пазена тайна, но прекрасният вкус на това сладко чудо, не е нещо, което не можем да си „позволим” и у дома. „Сахер” е изживяване, до което трябва да се докоснете. Историята на тази торта не е никак кратка, а любовта към нея със сигурност ще остане вечна. У нас ще ви я предложат в твърде много сладкарници, но за жалост с доста различен вкус. Оригиналът, обаче е един.

Символът на Виена - кафе и "Сахер"

Виена е място, което може да ви предложи достатъчно забележителности и преживявания, но ако сте били там, няма как да сте пропуснали сладкарниците. Тук ще срещнете безброй виртуозни изпълнения на сладкото, като едно от най-емблематичните е точно тази торта. Направена преди около 180 години, „Сахер” е едно от най-известните сладки изкушения в света. Към днешна дата във Виена се произвеждат над 300 000 торти годишно, които се продават в многобройните виенски кафенета или се пращат по почти всички краища на света - предимно в Германия, САЩ и Япония, а отскоро и към Близкия изток. В сладкарския цех, наречен Симеринг, пък се пекат по 1000 торти „Сахер” дневно.


Автентичната рецепта на този ръчно приготвен сладкиш се съхранява в сейф, а персоналът задължително подписва споразумение за конфиденциалност.

За тази прословута рецепта, както и за произхода на тортата са водени около 25 години съдебни спорове, като последното решение, излязло през 1963 година, гласи, че името Original Sacher Torte ( което се изписва върху кръгъл шоколадов медал, поставен върху всяко едно парче) може да стои единствено върху сладкиши, сервирани в хотел "Сахер" във Виена. Всички останали торти са обявени за имитация на оригинала. Неслучайно тортата Сахер е толкова стриктно пазена тайна и обект на съдебни борби - освен за въпрос на национална идентичност, се касае и за много пари. В магазина на хотела пък може да си закупите различни размери от тортата на цени между 20 и 40 евро.

Историята на прочутата торта

Годината е далечната 1832 година и в австро-унгарския двор блести княз Клеменс фон Метерних - един от най-видните държавници в историята на империята. Той бил прочут с това, че използвал кулинарното изкуство за своите политически цели. Всяка вечер в имперския двор се събирали множество гости, които опитвали от още по-голямото множество от изискани ястия. Веднъж князът поръчал нов вид десерт, с който искал да впечатли важни посетители. Оказало се, обаче че главният готвач е болен и никой не дръзвал да го замести. Осмелил се единствено едва 16-годишният чирак Франц Сахер, който общо-взето решил да забърка сладкиш с продуктите, с които разполагал.

Гостите били очаровани, а 16 години по-късно Франц открил свой магазин за деликатеси. Тогава започнала и да добива популярност прочутата торта. През 1876 година, синът на Франц- Едуард, открива хотел „Сахер” в центъра на Виена, след като доразвива рецептата на сладкото изкушение, добавяйки към нея кайсиевото сладко.

Интересното тук е прочутата сладкарница „Демел”, която също придобива правата за производство на сладкиша. Това става, благодарение на един от внуците на Франц, който бил лишен от наследство.
За отмъщение той продава оригиналната рецепта на един известен виенски сладкар на име Демел. И след вече споменатите дълги съдебни спорове, Демел се сдобива с възможността да бъде един от най-големите и известни производители на торти „Сахер”. Патент върху наименованието получава семейството на Франц, но това не пречи към днешна дата „Демел” да произвежда 50 000 торти годишно. Майстор-сладкарят им твърди, че тайната е единствено в качествения шоколад. Други спорят все още над това дали кайсиевото сладко трябва да се поставя само отгоре под глазурата или е необходимо да присъства и между пластовете на тортата.

Общоприета рецепта за "Сахер"

Разбивате 130 гр. меко краве масло със 110 гр. пудра захар и две ванилии. Постепенно добавяте 6 жълтъка при непрекъснато разбиване. След това наливате и около 130гр. шоколад, разтопен на водна баня, като не спирате да бъркате.

Шестте белтъка разбивате на пяна като към тях добавяте 110 гр. захар. Сместа, която трябва да ви се получи е изключително плътна.

Изсипвате я при другата смес, добавяте 130 грама брашно и отново разбърквате хубаво.

Покривате дъното на кръгла форма- около 25 см диаметър с хартия за печене и оставяте на 170 градуса за почти два часа.

Взимате блата от формата, след като е напълно изстинал, и го разрязвате с конец през средата на две части.

Загрявате 200 грама кайсиево сладко. С него намазвате блатовете и страните им и ги оставяте да засъхнат върху решетка - за няколко часа или дори за цяла нощ.

Следва глазурата:

От 200 г захар и 1/8 л вода сварявате сироп и го оставяте да се охлади. Разтопявате на водна баня около 150 гр. шоколад и след това постепенно в него добавяте захарния сироп, при непрекъснато бъркане. Готовата глазура трябва да е течна и да се излее веднага върху блата.

И така – тортата ви е готова. Важно е да помните, че шоколадът, който използвате, и за тестото, и за глазурата, трябва да бъде с над 60% какао. Може би не точно в рецептата, колкото в качествените суровини се крие тайната на "Сахер".

Във Виена ще ви я поднесат задължително с разбита неподсладен сметана.

Едва ли има нещо толкова предизвикателно, колкото това да се опитаме сами да пресъздадем този исторически, кайсиево-шоколадов сладкиш. И дори оригиналната рецепта да остане завинаги в тайна, тази няма как да не ви плени с вкуса си. Тя просто е символ на класа и австрийската почит към сладкишите и кафе-културата.
Коментари
2019-01-12 #1
Ангелов
И все пак не разбрах какво се случва с двата намазани със сладко блатове. Как точно се сглобяват с готовата глазура?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
Неделя
27
Април 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Българският и още 18 флага на други страни, направени от най-типичните в тях храни
Много често си служим със стереотипи, за да опишем някои нации. Германците били скучни и работливи, французите...
Булгурът - вкусна и полезна алтернатива в здравословното ни меню
Консумиран в почти цяла Европа и Америка и влизащ в състава на една от най-известните арабски салати...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Меломакарона
Здравейте Цвети и Hera.bg, Почти в края на Коледните пости Ви предлагам две рецепти. Аз съм Галка,...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Картофи на фурна със свинско и прясна чубрица
Прясната чубрица има по-нежен аромат от сушената, наскоро имах възможност да си набера за това и присъства...
Вегетариански (постен) бъргър
Момчетата обичат бъргъри. И макар моето да не консумира тази храна особено често, все пак си е част от...
Печен омлет с тиквички
За любовта ми към тиквичките вече съм споделяла. След като две близки семейства, по едно и също време,...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Да консервираме здравословно - I част
Красивите бурканчета с примамливи етикети, които се предлагат в супермаркетите, могат да ни накарат да...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Лучник с пълнозърнесто брашно
Лукът винаги е имал място на българската трапеза, въпреки дъха, който оставя след консумация. И ако в...
Лазаня почти "Болонезе" и без сос "Бешамел"
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта на Инна за лазаня "Болонезе", но аз я попромених...
Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива на какаото. Особено...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Чапати - хляб от индийската кухня
Характерно за този индийските питки чапати, както и за повечето хлябове в индийската кухня е, че те са...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Тайните на вкусната и полезна зелена салата
Салатите са вълнуващи, салатите са "рокендрол", както ги нарича Джейми Оливър. Според известния готвач,...
Кулинарните специалитети на Испания - I
Испания не е типична кулинарна дестинация. Тя някак остава в сянката на гордата с изисканите си блюда...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Как да направим плато сирена? (видео)
Платото от сирена е универсална идея за всякакви поводи и ситуации. Тя не изисква потене над печки и...
Супа от коприва с ориз, гъби и много джоджен
На Благовещение по традиция на трапезата трябва да има ястие с коприва и в това няма нищо случайно....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook