Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печен свински бут


Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак е умопомрачаващо. Моята чубрица беше дива, брана в Родопите, мащерката ми също беше от този край. Виното за сметка на това беше от Варненския - от време на време отпивах и протривах доволно ръце. Резултатът на дългото печене даде своя резултат. Топящо се в устата месо и страхотен сос към него.

Свински бут обезкостен - 1 кг
3-4 маслини
2 скилидки чесън
чубрица прясна
черен пипер зърна

дафинов лист - 1 бр
2 бахара
3-4 лука
зехтин или олио
100 гр течна готварска сметана

За марината:
150 мл червено вино
50 мл водка
2 с.л ябълков оцет
млян черен пипер
чубрица
мащерка



Месото почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист накъсан на три, 2 зърна бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризмички - от време на време го обръщаме.

Лукът нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го с зехтин и слагаме още малко в тавата. Марината изсипваме също в тава и добавяме чаша вода.

Добавяме стрък прясна чубрица /когато й е сезона аз замразявам във фризера - защото вкуса на прясната и сухата е различен/ Плътно с фолио завиваме тавата и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса.

За соса: Лукът в тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото.

Сервираме филийки от месото с гарнитура в този случай ориз със сушени домати и сервираме сосиера със соса за месото или пък поливаме в чинията.


Шпиковането практически представлява, пробождане на месото на различни места. В образувалото се джобче се слагат различни овкусители: подправки, зеленчуци, сланинка. Обикновено техниката се използва за големи парчета меса и целта е месото и във вътрешността си да може да поеме аромати.

Коментари
2015-05-02 #4
Стойко
Стана изключително ястие! Това с водката и ябълковия оцет, направо \"изби рибата\". Изядохме половината още топло а от останалото стана страхотно студено мезе! Браво!!!
2013-08-27 #3
iskra
Няма сол в рецептата????
2011-09-15 #2
луси
Ште я пробжам ...
2011-02-19 #1
emi
рецептата е много сполучлива! Аз нямах сметаха, но и без нея соса стана вкусен!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Пикантни чили догс
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Тархана чорба
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Сладко от боровинки
Моят личен опит със сладко от боровинки и това как направих едно по-нискокалорично такова, използвайки...
Забавни сандвичи
Във времената на "junk food" асоциираме думата сандвич с нещо вредно. Далеч съм от мисълта, че сандвичът...
Ябълкови тиганички със захар мусковадо
Мусковадо се произвежда от захарна тръстика, като по-разпространена е тъмнокафявата. Името й произхожда...
Как да пием чай със стил?
Вкъщи, на работа или сред близки приятели можем да пием чай по всякакъв начин и в най-различни пози –...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Как да използваме формите за лед - 12 идеи
Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата...
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook