Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Печен свински бут


Приготвянето на шпикован свински бут, не е бързо занимание. Но подобно на всичко сготвено бавно и с мерак е умопомрачаващо. Моята чубрица беше дива, брана в Родопите, мащерката ми също беше от този край. Виното за сметка на това беше от Варненския - от време на време отпивах и протривах доволно ръце. Резултатът на дългото печене даде своя резултат. Топящо се в устата месо и страхотен сос към него.

Свински бут обезкостен - 1 кг
3-4 маслини
2 скилидки чесън
чубрица прясна
черен пипер зърна

дафинов лист - 1 бр
2 бахара
3-4 лука
зехтин или олио
100 гр течна готварска сметана

За марината:
150 мл червено вино
50 мл водка
2 с.л ябълков оцет
млян черен пипер
чубрица
мащерка



Месото почистено от евентуални жилки, шпиковаме с маслини, черен пипер, дафиновия лист накъсан на три, 2 зърна бахар и чесън. Поръсваме с малко чубрица и мащерка, риган, млян черен пипер. Заливаме с виното, водката, оцета и оставяме за няколко часа да си попие всички аромати и миризмички - от време на време го обръщаме.

Лукът нарязваме на кръгчета и слагаме в средата на тавата. Отгоре поставяме месото, намазваме го с зехтин и слагаме още малко в тавата. Марината изсипваме също в тава и добавяме чаша вода.

Добавяме стрък прясна чубрица /когато й е сезона аз замразявам във фризера - защото вкуса на прясната и сухата е различен/ Плътно с фолио завиваме тавата и печем на 200 градуса около 2 часа. Намаляваме фурната на 160 градуса и отиваме фолиото. Оставяме да се запече като от време на време поливаме със соса.

За соса: Лукът в тавата и соса от печенето пасираме с течната сметана. Сервираме топъл, защото се желира от сока на месото.

Сервираме филийки от месото с гарнитура в този случай ориз със сушени домати и сервираме сосиера със соса за месото или пък поливаме в чинията.


Шпиковането практически представлява, пробождане на месото на различни места. В образувалото се джобче се слагат различни овкусители: подправки, зеленчуци, сланинка. Обикновено техниката се използва за големи парчета меса и целта е месото и във вътрешността си да може да поеме аромати.

Коментари
2015-05-02 #4
Стойко
Стана изключително ястие! Това с водката и ябълковия оцет, направо \"изби рибата\". Изядохме половината още топло а от останалото стана страхотно студено мезе! Браво!!!
2013-08-27 #3
iskra
Няма сол в рецептата????
2011-09-15 #2
луси
Ште я пробжам ...
2011-02-19 #1
emi
рецептата е много сполучлива! Аз нямах сметаха, но и без нея соса стана вкусен!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Печено свинско бон филе
· Кисело зеле по добруджански с месо и наденички
· Пастички "С любов"
· Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Любими есенни супи с тиква
· Постна крем супа от алабаш, карфиол, джинджифил и Мадраско къри
· Бъдеще без клане на животни - биореактори за изкуствено месо
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Пикантни чили догс
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
Понеделник
4
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пастички "С любов"
Не е за всяка уста вишнавото кисело сърце с парченца от тръпчива арония. Меки като памук пандишпанови...
Свежи летни коктейли с розе
Голяма част от жените предпочитат бялото вино, особено за горещите летни дни. Други се спират на един...
Пълнени тиквички с различен пълнеж
Тези вкусни пълнени тиквички, стават много бързо и са добър избор за различните вкусове на хората в нашето...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Крем супа от моркови и картофи с шафранка
Чудото на тази бърза крем супа от моркови и картофи с шафранка, се крие в пържения дехидратиран лук....
Кисело зеле по добруджански
Преди няколко месеца, докато пазарувах в кварталния плод и зеленчук, подочух разговор. Една клиентка...
Джинджифилова торта с портокали
Тази постна веган торта е предложение от кулинарния блог I love our dreams. В интервю със създателката...
Печено свинско бон филе
Наскоро имах личен празник и цялото семейство се събра на късен обяд. Семейните сбирки са особено нещо....
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Какаови бисквити с тиква и овесени ядки
Ако ви е останало парче-две варена или печена тиква и се чудите какво да я правите, това е идеалната...
Магданозени кюфтенца
Както казва една приятелка: "Когато опитах тези магданозени кюфтенца, разбрах, че съм пропиляла живота...
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло - II
Дивият ориз, за разлика от своите роднини, произхожда не от Азия, а от Северна Америка и по-точно районът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook