Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тофу – да похапнем здравословно


Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.

Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.


Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.

Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.

Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.

Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.

Запечено тофу с индийско орехче и мед

500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка

Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
Коментари
2019-03-06 #19
Анн
Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18
Иванка
Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17
Инна Георгиева
Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Кои сирена с кои вина си подхождат
· Моцарелата – свежото лятно сирене
· Пармиджано Реджано
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Салата с ряпа дайкон
· Маринован джинджифил
· 3 вида храни, които да имаме вкъщи, докато постим
· Всичко за Великите пости
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Традиционното кипърско сирене халуми получи защитено наименование за произход
· Как да направим плато сирена?
· Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
· Сок от нар за здраво сърце и добра памет
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезните мазнини
· Храните, които са виновни за лошото ни настроение
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Петък
7
Октомври 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Какво искам да постигна преди да умра
Когато сме малки, имаме толкова много мечти, желания, идеи, дори на възрастните да изглеждат глупави....
Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
Над десет пъти повече хора загиват в резултат от замърсяване на въздуха, отколкото при пътнотранспортни...
Порасналите недоносени бебета в един даващ надежда фотопроект от Канада
Всеки ден милиони бебета по света се раждат преди определения термин. По една или друга причина, тенденцията...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 22
Ден 22 от Коледните пости. Снощи съвсем набързо приготвих Картофи на фурна с асатефида и допълнително...
На кого принадлежи крайното решение?
Легални или не - аборти винаги ще има. Винаги ще има нежелани бременности и винаги ще се търси начин...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Какво представляват убежденията ни и как се формират?
„Докато не направим несъзнателното - съзнателно, то ще управлява живота ни, а ние ще го наричаме съдба”...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 31
Ден 31 от Коледните пости. Снощи приготвих яхния от зелен боб за момчетата. Аз бях на фирмено парти,...
Топ 6 на ползите от редовното спортуване
Истината е, че ние не тренираме просто защото искаме да изглеждаме добре и да свалим излишните килограми....
Творчеството – това, което ни прави щастливи
Щастието - цял живот го преследваме. И много по-често се самонараняваме, отколкото да го хванем в шепи...
Минералната вода - употреба в определени граници
Много добре ни е известно, че човешкото тяло е около 70% вода, няма нужда да коментираме защо тази напитка...
"Не" на напуканите пети през лятото
Сигурно те са последната част от тялото ни, за която по принцип се сещаме. Не и когато се напукат, обаче....
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
Зимната почивка в планината - добра алтернатива за спорт и релакс
Макар че повечето хора имат афинитет към топлите летни дни и нощи и забавленията, които предлага хубавото...
Фитнес според типа фигура
За постигането на идеалната фигура универсална формула не съществува. Както всяка от нас вече е установила,...
Когато сексът е източник на тревога
Когато става дума за секс, ние жените винаги сме много по-емоционални. За нас сексът е изява на чувства,...
Добрият стар сапун
Той не се цени високо от дерматолозите и е засенчен от по-съвременните средства за измиване – гелове,...
Най-фертилните храни - I
Какво да ядем, за да забременеем...Звучи ви смешно? Но за влиянието на определени хранителни продукти...
Добрият стар сапун - II
Сапунът и киселинният баланс на кожата Най-силният аргумент срещу сапуните е високото им pH – между...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook