Тофу – да похапнем здравословно
 Изпрати
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „ соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.
Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.
Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.
Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.
Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.
Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.
Запечено тофу с индийско орехче и мед
500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка
Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
|
Коментари
2019-03-06 #19  Анн Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18  Иванка Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17  Инна Георгиева Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
2013-08-09 #16  Борислав За съжаление има малко разумни хора които влизат в детаилите кое от къде и защо идва.Ако беше така щеше да е коренно различно всичко, соята е никак полезно растение особено в съвременния й вариант, тя е мн трудно усвоима и задръства ! тялото и напротив никак не е полезна а е вредна !
2011-11-11 #15  Инна Георгиева В интерес на истината в кухнята на Индия (която знаем е основно вегетарианска) кимионът е сериозно застъпен като подправка. Тук в България наистина я свързваме най-често с разни сушени меса, кебапчета и пържоли на скара. Но добавена към много зеленчуци е чудесна също  (в комбинация с други подправки разбира се )
2011-11-10 #14  Gerity Borisova Ами,да ти кажа 4есно даже миризмата на месо въобще не ми липсва,даже има една много гадна подправка на име кимион,дето ми е адски омразна.Така ,4е никак не си умирам за тази отрова месото.Даже да ти кажа,4е лещата,гъбите,нахута,са много по-полезни,и предпо4итам да се храня с тях защото успешно заместват месото,а си имат свой еденти4ен вкус и аромат.А що се отнася до тофуто,  с веган суровояд недей да спориш 
2011-11-06 #13  Изолда Моите уважения към вегетарианството...но не и към соята. Задавали ли сте си въпроса, защо това съвсем слабо популярно преди няколко десетилетия растение сега е натъпкано във всяка храна. Просто Монсанто (най-могъщата корпорация за генномодифицирани организми) трябва да си пласира продукцията и по-скоро отпадните продукти от производството на соево олио- т.нар. соев изолат. Съответно заплаща статии на "видни специалисти", които трябва да я обяват за храна-чудо. А и популярността на соята сред вегетарианците ми е, меко казано, странна. Уж се отвращават от месото и животински продукти, а си умират за имитациите им. 
2011-11-05 #12  Gerity Borisova Моми4ета,та вие всекидневно си я консумирате,в салами,меса,разните му там отровни декикатеси,дори в сладкишите които ядете,в тортите,рулата,бисквитите,и др.разни.Вие как си мислите,4е тая соя е гмо.????? Кое ви дава правото да си мислите 4е вие всеядни месомела4ки,се храните по-здравословно от един веган????? Целите сте потънали в слуз и токсини,органите ви се разлагат ден,по ден,година след година,за слузта да не говорим,4е целите ви тела,отвътре и органите ви са покрити със слуз! Та вие ядете от вредно,по-вредно,дори не се и замисляте за себеси,природата,за животните ,за парниковите емисии,които овели4ават застрашително глобалното затопляне от убийствата и издевателствата над невинни създания каквито са животните.И ти ще ми говориш,4е ТОФУТО било,ГМО - ми нека да е ако въобще е такова.Защото аз имам доказателства ,4е не е ГМО и поне това което е в България не е ГМО.Ние да си хапваме сандви4и с ТОФУ,пък вие всеядните хищници,продължавайте да унищожавате планетата!!!!Хммммм....Докаде ли ще стигнете??????
2011-03-03 #11  enia На някои продукти е написано дали съдържа ГМО. Колкото се доверяваме за едни продукти, толкова и за други. Соята присъства навсякъде , включително във вафлички и пастички под форма на соев лецитин.
2011-03-02 #10  marina Мисля като Веси т. е. че е от генномодифицирана соя 
2011-02-02 #9  Vesi Тофу..от генномодифицирана соя  Да ви е сладко! 
2011-01-12 #8  Iskra На мен пък полезните неща са ми вкусни, а от вредните ми става лошо  . Имам много силна хранителна интуиция, която никога не ме е подвеждала.
2011-01-11 #7  Росица E, разбира се, че става дума за хормонален дисбаланс, когато нивата на естрогените не са добре  Иначе е като да ядеш мед и круши при разстройство 
Несготвено, тофуто е по-скоро безвкусно. Точно затова може да се приготвя по много различни начини. Не сте ли забелязали, че повечето полезни неща са с особен вкус. А шоколадът, чипсът, пудингът и бонбоните са на другия полюс. Голяма несправедливост, нали 
2011-01-11 #6  Iskra Именно, Роси, на практика тънем във фито и ксено естрогени, които блокират производството на нашите собствени. А и хормонален дисбаланс не означава, че именно естроген ни липса, ами ако е прогестерон - само още повече ще "дисбалансираме". Доста съм се интересувала от соята и затова (и не само) предпочитам да си я спестя, доколкото ми е във възможностите. Всъщност не тофуто ме притеснява (мой избор е дали да го ям), ами различните там соеви протеини, които се блъскат в почти всички храни 
2011-01-11 #5  Анелия Даже като се замисля, мисля че и това съм пробвала и наистина е отварително 
2011-01-11 #4  Анелия Това, ако има вкус подобен на соевото мляко, би следвало да е отварително .. 
2011-01-11 #3  Инна Георгиева Аз пък смятам, чисто и просто да опитам рецептата 
2011-01-11 #2  Росица Фитоестрогените всъщност са доста слаби. Но могат да бъдат полезни не само по време на менопауза. При хормонален дисбаланс, като е една от основните пречки за забременяване, също могат да въздействат положително. Освен това ги има не само в соята, а и в пшеницата, ръжта, боба, царевицата и лещата. Така че ако се опитваме да им избягаме, може да се окаже малко трудно  А теб какво точно те притеснява?
2011-01-11 #1  Iskra Мен точно тези изофлавони ме притесняват. Все още не съм в менопауза...
|
|
Понеделник 10 Февруари 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
|
Абонирай се за новости
 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
Purple Day/Лилав ден/ е международен ден за епилепсия и всяка година се отбелязва на 26 март! На този...
 Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
 Стрес? Защо не?!
Отвсякъде чуваме колко стресирано живеем. Какви били времената, икономическото положение, как всичко...
  Билковите приятели на кожата
Природата ни е дарила с много билки в помощ на кожата, които днес се използват широко в медицината и...
 Защо скуката е полезна за децата?
Когато са във ваканция или през уикенда, децата често се оплакват, че скучаят. И ние постоянно се стремим...
  От сън спомен има
Често денят не ни достига, за да се справим с безбройните задължения, с които сме се нагърбили в работата,...
  Дългата ми, страстна афера с книгите
С книгите и четенето имам дълга и сложна връзка. Всъщност, по-дълга и по-сложна, отколкото с всеки мъж....
  Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
 Здравословна закуска за ученика
Когато приключихме проекта "Здравословен обяд за ученика" получихме много положителни отзиви, че той...
 Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
  Как да си водим дневник?
Дневникът е едно от най-древните лекарства за справяне със стреса. Воденето на такъв може да е отмора...
 Защо да ставаме рано сутрин?
Какво мразите рано сутрин? Часовника? А може би всичко и всички? Колко познато! На не малка част от нас...
 Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
 Заситете глада с нещо полезно
Похапвате ли през нощта? А да са ви познати внезапните пристъпи на глад в офиса, които залъгвате с мисълта:...
 От комплексите към освободеността - открийте сексуалността си
Имате ли задръжки в секса? "Та кой няма?!, ще кажете. Нормално е да е така, табутата вървят със сексуалното...
  Газираните напитки – за утоляване или разпалване на жаждата
Навън вече е топло. Ние се радваме на галещите лъчи на слънцето, стараем да прекарваме повече време в...
 Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
 Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт...
 Йога и за деца
Според някои изследвания и теории ние се раждаме с много умения и способности, които с времето закърняват...
 Къде отиват „ничиите” деца?
Всъщност, те не са ничии. Не са сираци, а изоставени. Някои дори познават родителите си, една част са...
|