Тофу – да похапнем здравословно
 Изпрати
Тофуто е традиционно ястие, характерно за японската кухня. Но то е любимо и на много хора, които спазват определен режим на хранене, по целия свят. В превод морфологичният анализ на думата показва, че „то” означава „ соя”, а „фу” – сирене. Произвежда се от соеви зърна и замества консумацията на месо. Това е причината често да бъде наричано „месото на полетата”. Соевото съдържание го прави богат източник на растителни протеини за човешкото тяло. Може да присъства в менюто по 3–4 пъти седмично, защото е питателна храна както за деца, така и за възрастни.
Тофуто не е измислица на съвременната фюжън кухнята. То дори не е идея на диетолозите или световните гиганти в земеделието, използващи соята като заместител на много продукти. Японците се хранят с него още от 7 век, когато е известно повече като окабе. За първи път започват да го консумират монасите, които заместват с него рибата и месото в менюто си. Седем века по-късно всички в Япония започват да консумират тофу. Днес соевият продукт се произвежда навсякъде по света. В по-големите супермаркети дори има специални секция с тофу.
Как се произвежда?
За производството му освен соята е особено важна чистотата на водата. Предварителното й филтриране предпазва насищането на продукта с вредни вещества. Зърната соя се накисват в чистата вода, докато омекнат. След това се намачкват до получаването на бяла паста със средна гъстота. Тя се нагорещява на висока температура, докато леко заври. Охладената смес се пресира за екстракция на соевото мляко. Към нея се прибавят естествени втвърдители - оцет, лимонов сок или сол, които превръщат продукта в консистенцията, предлагана в магазинната мрежа.
Защо е полезно?
Преди години бестселър в кулинарните среди става книга, в която са включени 230 рецепти за приготвяне на тофу от 8 век. След нейното разпространение соевото сирене придобива голяма популярност сред хората. Основна полезна съставка в тофуто е соята. Въпреки че тя е един от продуктите, податлив във висока степен на генно модифициране, соята е източник на протеини, аминокиселини и магнезий. Намалява общия холестерол и предотвратява образуването на плака в кръвните артерии.
Тофуто съдържа изофлавини. Това са така наречените растителни естрогени. Фитоестрогените действат на различни нива в човешкия организъм. По време на менопаузата произвеждането на естрогени в организма на жената е намалено. Това води до различни неприятни симптоми, като редуване на топли и студени вълни, сърцебиене, променливо настроение, изнервеност и други. Изофлавините в тофуто заместват естественото производство на естроген в кръвта, като по този начин потушават и неприятните последствия в организма. Те действат антиоксидантно, антиканцерогенно и стимулират имунната система. Тофуто влияе добре на хора със стомашно-чревни проблеми, като балансира млечно-киселата микрофлора. Заради ниското съдържание на мазнини то е подходящо за диети.
Как се консумира?
Един от най-разпространените начини на приготвяне на тофуто е пърженето му на тънки филийки. Но дори поднесено свежо, варено или пържено, то е един вкусен и питателен хранителен продукт. Пример за широкото разпространение на тофуто са кафенетата в Япония, в които се предлагат само продукти, изцяло приготвени от него, като на пример кейкове. Освен че е високохранителен продукт, то е и истинско предизвикателства за фантазията на готвачите. Заради неутралния си вкус, когато е необработено, то може да бъде приготвяно до различни форми и вкусове.
Запечено тофу с индийско орехче и мед
500 гр тофу под формата на твърдо блокче
2 с. л. светъл соев сос
1 с. л. лъжица мед
1 ч. л. индийско орехче
1 ч. л. мащерка
Тофуто се нарязва на малки хапки и се изсипвае в дълбока купа. Соевият сос и медът се разбъркват до получаването на хомогенна смес. С нея се залива сиренето и леко се обърква. Поръсва се с индийското орехче и мащерката така, че подправките да залепнат по всички страни на кубчетата сирене. Изсипват се тавичка или се нанизват на дървени шишчета. Пекат се в предварително загрята на 200 ºС за около 15 минути.
|
Коментари
2019-03-06 #19  Анн Купих си сурово био тофу. На вкус е неутрално, почти безвкусно. Но по консистенция много напомня свежо сирене. Може да се ползва като заместител в рецепти, които традиционно са със сирене. Ако се посоли, даже може и да се объркаш, че ядеш сирене. Аз не бих го пържила, но печено може и да е добре.
2015-02-25 #18  Иванка Не си спомням къде бях чела статия за соята при редовна консумация допринася за преждевременни въни при жените.
2013-08-09 #17  Инна Георгиева Междудругото, четох наскоро рецепта как да си направим домашно тофу. Първо се прави соево мляко (за целта може да се снабдим с био соя), после се прави сиренето
2013-08-09 #16  Борислав За съжаление има малко разумни хора които влизат в детаилите кое от къде и защо идва.Ако беше така щеше да е коренно различно всичко, соята е никак полезно растение особено в съвременния й вариант, тя е мн трудно усвоима и задръства ! тялото и напротив никак не е полезна а е вредна !
2011-11-11 #15  Инна Георгиева В интерес на истината в кухнята на Индия (която знаем е основно вегетарианска) кимионът е сериозно застъпен като подправка. Тук в България наистина я свързваме най-често с разни сушени меса, кебапчета и пържоли на скара. Но добавена към много зеленчуци е чудесна също  (в комбинация с други подправки разбира се )
2011-11-10 #14  Gerity Borisova Ами,да ти кажа 4есно даже миризмата на месо въобще не ми липсва,даже има една много гадна подправка на име кимион,дето ми е адски омразна.Така ,4е никак не си умирам за тази отрова месото.Даже да ти кажа,4е лещата,гъбите,нахута,са много по-полезни,и предпо4итам да се храня с тях защото успешно заместват месото,а си имат свой еденти4ен вкус и аромат.А що се отнася до тофуто,  с веган суровояд недей да спориш 
2011-11-06 #13  Изолда Моите уважения към вегетарианството...но не и към соята. Задавали ли сте си въпроса, защо това съвсем слабо популярно преди няколко десетилетия растение сега е натъпкано във всяка храна. Просто Монсанто (най-могъщата корпорация за генномодифицирани организми) трябва да си пласира продукцията и по-скоро отпадните продукти от производството на соево олио- т.нар. соев изолат. Съответно заплаща статии на "видни специалисти", които трябва да я обяват за храна-чудо. А и популярността на соята сред вегетарианците ми е, меко казано, странна. Уж се отвращават от месото и животински продукти, а си умират за имитациите им. 
2011-11-05 #12  Gerity Borisova Моми4ета,та вие всекидневно си я консумирате,в салами,меса,разните му там отровни декикатеси,дори в сладкишите които ядете,в тортите,рулата,бисквитите,и др.разни.Вие как си мислите,4е тая соя е гмо.????? Кое ви дава правото да си мислите 4е вие всеядни месомела4ки,се храните по-здравословно от един веган????? Целите сте потънали в слуз и токсини,органите ви се разлагат ден,по ден,година след година,за слузта да не говорим,4е целите ви тела,отвътре и органите ви са покрити със слуз! Та вие ядете от вредно,по-вредно,дори не се и замисляте за себеси,природата,за животните ,за парниковите емисии,които овели4ават застрашително глобалното затопляне от убийствата и издевателствата над невинни създания каквито са животните.И ти ще ми говориш,4е ТОФУТО било,ГМО - ми нека да е ако въобще е такова.Защото аз имам доказателства ,4е не е ГМО и поне това което е в България не е ГМО.Ние да си хапваме сандви4и с ТОФУ,пък вие всеядните хищници,продължавайте да унищожавате планетата!!!!Хммммм....Докаде ли ще стигнете??????
2011-03-03 #11  enia На някои продукти е написано дали съдържа ГМО. Колкото се доверяваме за едни продукти, толкова и за други. Соята присъства навсякъде , включително във вафлички и пастички под форма на соев лецитин.
2011-03-02 #10  marina Мисля като Веси т. е. че е от генномодифицирана соя 
2011-02-02 #9  Vesi Тофу..от генномодифицирана соя  Да ви е сладко! 
2011-01-12 #8  Iskra На мен пък полезните неща са ми вкусни, а от вредните ми става лошо  . Имам много силна хранителна интуиция, която никога не ме е подвеждала.
2011-01-11 #7  Росица E, разбира се, че става дума за хормонален дисбаланс, когато нивата на естрогените не са добре  Иначе е като да ядеш мед и круши при разстройство 
Несготвено, тофуто е по-скоро безвкусно. Точно затова може да се приготвя по много различни начини. Не сте ли забелязали, че повечето полезни неща са с особен вкус. А шоколадът, чипсът, пудингът и бонбоните са на другия полюс. Голяма несправедливост, нали 
2011-01-11 #6  Iskra Именно, Роси, на практика тънем във фито и ксено естрогени, които блокират производството на нашите собствени. А и хормонален дисбаланс не означава, че именно естроген ни липса, ами ако е прогестерон - само още повече ще "дисбалансираме". Доста съм се интересувала от соята и затова (и не само) предпочитам да си я спестя, доколкото ми е във възможностите. Всъщност не тофуто ме притеснява (мой избор е дали да го ям), ами различните там соеви протеини, които се блъскат в почти всички храни 
2011-01-11 #5  Анелия Даже като се замисля, мисля че и това съм пробвала и наистина е отварително 
2011-01-11 #4  Анелия Това, ако има вкус подобен на соевото мляко, би следвало да е отварително .. 
2011-01-11 #3  Инна Георгиева Аз пък смятам, чисто и просто да опитам рецептата 
2011-01-11 #2  Росица Фитоестрогените всъщност са доста слаби. Но могат да бъдат полезни не само по време на менопауза. При хормонален дисбаланс, като е една от основните пречки за забременяване, също могат да въздействат положително. Освен това ги има не само в соята, а и в пшеницата, ръжта, боба, царевицата и лещата. Така че ако се опитваме да им избягаме, може да се окаже малко трудно  А теб какво точно те притеснява?
2011-01-11 #1  Iskra Мен точно тези изофлавони ме притесняват. Все още не съм в менопауза...
|
|
Събота 14 Юни 2025 |
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
|
Абонирай се за новости
 Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
Намаляването на въглехидратите, дори без намаляване на калориите, може да предложи същите метаболитни...
 В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
  Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
  С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
  Опасна ли е токсоплазмозата?
Почти всяка бременна настръхва при споменаването на токсоплазмозата и през 9-те месеца бъдещите майки...
 На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба...
 5 навика, които са по-опасни и от пушенето
Има неща, които с течение на времето съкращават живота ни, а присъстват в ежедневието ни.
Самота
Последните...
 Учени откриха нови данни за предсмъртните видения на хора в клинична смърт
Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат...
  По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
 Плодове и зеленчуци в услуга на кариеса
От какво пазите зъбите си? "От сладко", сигурно ще ми отвърнете. А знаете ли, че е добре да не ги “подлагате”...
 Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
  Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
Гъстият сладък сок от сушени сини сливи има невероятните ползи за здравето ни. Сокът е полезен само,...
  Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал
Ендорфините са съединения,...
 Диагноза: Сладка зависимост
„Чувствам се толкова подтисната днес, дали да не хапна малко шоколад” – такива спасителни мисли често...
 Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
Хормонът естроген играе ключова роля в регулирането на прекомерната консумация на алкохол при жените,...
  Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
 Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
  Да повървим за здраве
Няма никакво съмнение, че ходенето е най-лесното упражнение. Освен това е приятно, безплатно и едновременно...
  С една по-осъзнатата Коледа всеки може да даде и да получи шанс
Коледа е празникът, по който харчим най-много пари. Всички го знаем, всички го очакваме. Нашите грижливо...
 Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
|