Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Броколи романеско - зеленчук, сякаш от друга планета



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Наскоро се загледах в този зеленчук, който ми беше напълно непознат. Не случайно казват, че е пренесен на Земята от извънземни. Причудливата му форма определено впечатлява. Не само тя, обаче. Оказа се, че и вкусът си заслужава.

Наричаме го броколи романеско (Romanesco broccoli, римско броколи). Латинското му наименование е Brassica oleracea. Отглежда се още от 16 век в околностите на Рим. Благодарение на холандските градинари, този зеленчук се появява и на световните пазари някъде около 1990 година. Французите го наричат зеле, а германците карфиол. Във Великобритания е известен като броколи романеско. В нашата страна все още е малко познат и разпространен.

Броколи романеско има наистина уникален външен вид. Цветът му е светлозелен и представлява розички, които са съставени от малки пирамидки и образуващи интересна геометрична фигура.

Състав

Освен странен, този зеленчук е вкусен и полезен. Вкусът му е подобен на този на карфиола, но консистенцията му е по-мека. В състава му влизат не малко ценни вещества и витамини като каротин, витамини А, С и К, цинк, желязо и фолиева киселина,както и минерални соли.

Броколи романеско съдържа само 25 калории за 100 гр и около 0,3гр мазнини. Въглехидратите и белтъчините на свой ред са 2,4 и 2,3гр

Ползи

Една от най-големите ползи на този зеленчук е, че бързо засища и освен това е много лесно смилаем. Идеален е за хора с чувствителен стомах. И дори да не сте сред феновете на броколите, уверявам ви, че тази тяхна разновидност ще ви допадне повече.

Цинкът в този зеленчук помага при различни увреждания в устната кухина и спомага за дейността на вкусовите рецептори. Също така премахва неприятния метален вкус в устата, който понякога убива вкуса на храната.



Сред останалите изявени свойства на броколи романеско е способността им да помагат при притеснение, апатия и депресия.

Как да го консумираме?

Романеско се приготвя подобно на карфиола и броколите. Можете да го сварите на пара или да го задушите в масло, да го запечете, панирате или добавите в супа. Заливката от сос винегрет, зехтинът и горчицата са първи приятели на тази разновидност на броколите. Със сос от сирена или сметана, майонеза, кисело мляко, копър, мащерка или чесън, този извънземен зеленчук става удивително вкусен.

Ако пък сте толкова любопитни или прекалено влюбили се във вида и вкуса на това растение и имате градина, купете си семена и опитайте да си отгледате романеско на собствена територия. Семена може да закупите от доста места, включително и онлайн.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Витамин К - какво трябва да знаем?
· Брюкселско зеле - миниатюрното съкровище на семейство Зелеви
· Лятна суперсалата с кейл, спанак и авокадо
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
Четвъртък
5
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Влиянието на Луната върху женското здраве - III
Преминахме през ясния и безпристрастен поглед на фоликулната фаза, насладихме се на бума на оптимизма...
Съвършенство под път и над път
Има едно нещо, в което никога не сте вярвали. Може би, защото никога не сте го виждали. Не, не говоря...
Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
Ново проучване установява, че има начин да се предскаже кой ще получи инфаркт години по-рано с помощта...
По следите на женската енергия
Коя е според вас силата, която управлява света? Парите, сексът, Пентагонът, таен съюз между правителства...
Синьото сирене - изтънчена наслада за ценители на нетрадиционни вкусове
Синьото сирене е специфичен деликатесен вид сирене с висока хранителна стойност и висока масленост. Представлява...
Защо е толкова полезна рибата?
Всички сме чували как диетолозите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Интересни статистики...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Спирулина - срещу пролетна умора и не само
Пролетта е в разгара си. Но понякога телата ни отказват да се пренастроят - по-високата и най-вече, твърде...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Здравословно отношение към здравословното хранене - II
Млечните Ако са качествени, млечните продукти също внасят ин баланс и са подходящи за гореспоменатия...
Джанките
Помните ли какво обичахте най много като малки по това време на годината? Безкрайните горещи дни, в които...
Техники за запаметяване
Както тялото може да се тренира физически, така може и дори трябва да тренираме ума си, за да ни служи...
Методът Табата - истинско предизвикателство в тренировките
Една от най-често посочваните причини на голям брой хора да не тренират е липсата на време. В динамичното...
Първа помощ при детска простуда
Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Национална лятна АНТИСПИН кампания "Животът е безценен!"
За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за...
Лейбъл "ЖЕНА"
Днес границите между „мъжкото” и „женското” са по-невидими от всякога. Качества, които са типични за...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
"Неблагодарните" професии - цял живот труд за няколко мига слава
Винаги съм се възхищавала на хората, изцяло отдадени на това, с което си изкарват прехраната и са превърнали...
Дренките - спомен от Златния век
Обикновеният дрян (лат. Cornus mas) е дървото, чиито цветове първи изпъстрят пейзажа през настъпващата...
Простичката наслада от мига
Само от времето не можем да избягаме. То е онова, което постоянно ни напомня за себе си. Имаме го, нямаме...
Никога не се извинявайте за тези 5 неща
Животът ни е пълен с вина. В нас са заложени толкова много очаквания, обществените норми ни налагат толкова...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook