Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бок чой - екзотичният братовчед на зелето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител, който обожавам. Бок чой, наричан още пак чой е вид от семейството на зелето, но идва от далечен Китай. Наподобява добре познатото китайско зеле и въпреки това е доста различно. И така, ако искате да опитате един нов зеленчук и то много полезен, изберете бок чой. Него ще видите в много рецепти от истинската китайска кухня, а не тази, с която сме свикнали да ни поднасят.

Ботаническото му название е Brassica rapa chinensis и е буквално първо е пуснал корени в Япония, Китай и Индонезия. Възрастта му е над 1500 години. Днес може да си го отглеждате и във вашата градина - то е пригодено към доста условия, включително и към нашите.


Условия за отглеждане. Бой чой никак не обича силното слънце, затова се сади към средата на лятото, когато дните стават по-къси - най-често средата на юли. Ако не спазите това условие, растението ще цъфне и върже семена преди да стигне до трапезата, а тогава листата му ще са горчиви. До първите застудявания трябва да е обрано и изконсумирано, защото не търпи и студа - температури под 10-12 градуса.

Избор и съхранение. А ако не сте сред запалените градинари и обикаляте повече магазините и пазарите, следете бок чой, който избирате да няма деформирани и жълти листа с кафяви петна. Те със сигурност са знак за ниско качество. Бок чой се отличава с идеално бели и крехки стъбла и тъмнозелени свежи листа. Този зеленчук е твърде малотраен, затова гледайте да го изконсумирате преди петия ден от закупуването му. Съхранявайте го в хладилник, отстранявайки всякаква влага от листата му.

Как да го консумираме? Вкусът му е по-нежен в сравнение с китайското зеле и е подходящ към доста видове ястия. Можете да го консумирате в сурово състояние като салата, да го сварите на пара или задушите в масло, да го добавите в супа, към ориз или друг вид печено ястие.



Вкусът му се съчетава идеално с морски продукти. Можете да го ползвате и за завиване на сарми. Традиционно бок чой е част от китайската кухня, затова става чудесна гарнитура към типични традиционни ястия с ориз, зеленчуци, морски дарове, супи с оризови нудъли.

Състав и ползи от бок чой

Бок чой съдържа 28 различни полифенола, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства

В него са открити и витамин А - в доста голямо количество, витамин C- 100 грама бок чой осигуряват около 75% от дневните ни нужди, витамините B6 и К

Високи нива калций - 105 мг на 100 гр - тук са забележителни процентите, които се усвояват от организма - над 50

От микроелементите още фолиева киселина, желязо, калий - над 250 мг, магнезий, манган

Бок чой е с по-високо съдържание на вода и протеини от обикновеното зеле

Бок чой има много малко калории и може да се яде безгранично в салати и супи, основни ястия. Кои са ползите му за здравето все пак:

Укрепва костите и зъбите, забавя остеопорозата - нарежда се при броколите, бадемите и лененото семе като една от най-добрите храни за здрава костна система и профилактиката срещу остеопороза.

Подпомага съсирването на кръвта и повишава хемоглобина заради фолиевата киселина

Регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане заради калия

Обявен за убиец на ракови клетки заради антиоксидантите си

Подобрява състоянието при пациенти с Алцхаймер

Предупреждение

Не прекалявайте със суровия бок чой, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Говорим за количества над 1 кг дневно. Естествените токсини в растението биха били опасни за предразположени към заболявания на тази жлеза, те могат да предизвикат увеличаването й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· 9 + 1 причини да хапваме диня
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Кой е най-модерният цвят през 2021 година
· Фантазия и магия в изкуството на Яцек Йерка
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Как да спрем социалните мрежи и смартфоните да провалят връзките ни?
· Кой ще получи инфаркт? Вече лесно може да се предскаже, сочи проучване
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Сряда
20
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Още от тайните на кокосовото масло и можем ли да си го правим сами
Знаете ли, че шейсет процента от човешкия мозък се състои от мазнини? В такъв случай е добре да обърнем...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
Сатурнова дупка - кризата преди рождения ден
Имате ли чувството, че в дните около рождения си ден сте някак потиснати, изнервени, твърде умислени...
Краят на приятелството
Подобно на любовта, приятелството върви ръка в ръка с усещането, че ще продължи завинаги, но също както...
Маточината успокоява, понижава кръвното, помага при тревожност и безсъние
Маточината е една от традиционните на българите билки. С произход Южна Европа, тя участва в медицината...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Сезонът на... черниците
Да, лятото е. Помните, нали? Зреят от средата на юни до началото на юли. Вероятно като деца сте брали...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Да се справим с телефонните вампири
Ежедневието ни често е натоварено и когато ни липсва реалното време, прекарано с приятели, опитваме се...
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Хранителните добавки - здраве в капсула?
Модата на добавките към храната отдавна се вихри, а на пазара се предлага какво ли не разнообразие от...
Какво можем да научим от нашия домашен любимец?
От животните можем да научим изненадващо много, най-лесно - от домашния ни любимец, животното, намиращо...
Анемията – скритите симптоми
Анемията обикновено се промъква в живота ни незабелязано. Слабост, лесна умора, депресия, задух и учестено...
4 неоспорими ползи от писането на ръка
Живеем в технологичен свят, в който все по-рядко пишем на ръка, освен ако не се наложи да попълним някой...
Най-полезните растителни масла
Традиционно в българската кухня се използват две растителни масла – слънчогледовото олио за готвене и...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна - II
В първата част говорихме за храните, от които трябва да се откажете, за да си върнете равномерния тен...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook