Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бок чой - екзотичният братовчед на зелето



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Обичате ли зеле? Аз не съм сред най-големите му почитатели, но затова пък намерих идеалния му заместител, който обожавам. Бок чой, наричан още пак чой е вид от семейството на зелето, но идва от далечен Китай. Наподобява добре познатото китайско зеле и въпреки това е доста различно. И така, ако искате да опитате един нов зеленчук и то много полезен, изберете бок чой. Него ще видите в много рецепти от истинската китайска кухня, а не тази, с която сме свикнали да ни поднасят.

Ботаническото му название е Brassica rapa chinensis и е буквално първо е пуснал корени в Япония, Китай и Индонезия. Възрастта му е над 1500 години. Днес може да си го отглеждате и във вашата градина - то е пригодено към доста условия, включително и към нашите.


Условия за отглеждане. Бой чой никак не обича силното слънце, затова се сади към средата на лятото, когато дните стават по-къси - най-често средата на юли. Ако не спазите това условие, растението ще цъфне и върже семена преди да стигне до трапезата, а тогава листата му ще са горчиви. До първите застудявания трябва да е обрано и изконсумирано, защото не търпи и студа - температури под 10-12 градуса.

Избор и съхранение. А ако не сте сред запалените градинари и обикаляте повече магазините и пазарите, следете бок чой, който избирате да няма деформирани и жълти листа с кафяви петна. Те със сигурност са знак за ниско качество. Бок чой се отличава с идеално бели и крехки стъбла и тъмнозелени свежи листа. Този зеленчук е твърде малотраен, затова гледайте да го изконсумирате преди петия ден от закупуването му. Съхранявайте го в хладилник, отстранявайки всякаква влага от листата му.

Как да го консумираме? Вкусът му е по-нежен в сравнение с китайското зеле и е подходящ към доста видове ястия. Можете да го консумирате в сурово състояние като салата, да го сварите на пара или задушите в масло, да го добавите в супа, към ориз или друг вид печено ястие.



Вкусът му се съчетава идеално с морски продукти. Можете да го ползвате и за завиване на сарми. Традиционно бок чой е част от китайската кухня, затова става чудесна гарнитура към типични традиционни ястия с ориз, зеленчуци, морски дарове, супи с оризови нудъли.

Състав и ползи от бок чой

Бок чой съдържа 28 различни полифенола, известни със своите антиоксидантни и противоракови свойства

В него са открити и витамин А - в доста голямо количество, витамин C- 100 грама бок чой осигуряват около 75% от дневните ни нужди, витамините B6 и К

Високи нива калций - 105 мг на 100 гр - тук са забележителни процентите, които се усвояват от организма - над 50

От микроелементите още фолиева киселина, желязо, калий - над 250 мг, магнезий, манган

Бок чой е с по-високо съдържание на вода и протеини от обикновеното зеле

Бок чой има много малко калории и може да се яде безгранично в салати и супи, основни ястия. Кои са ползите му за здравето все пак:

Укрепва костите и зъбите, забавя остеопорозата - нарежда се при броколите, бадемите и лененото семе като една от най-добрите храни за здрава костна система и профилактиката срещу остеопороза.

Подпомага съсирването на кръвта и повишава хемоглобина заради фолиевата киселина

Регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане заради калия

Обявен за убиец на ракови клетки заради антиоксидантите си

Подобрява състоянието при пациенти с Алцхаймер

Предупреждение

Не прекалявайте със суровия бок чой, ако имате проблеми с щитовидната жлеза. Говорим за количества над 1 кг дневно. Естествените токсини в растението биха били опасни за предразположени към заболявания на тази жлеза, те могат да предизвикат увеличаването й.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнено пиле с кестени
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Долма по иракска рецепта
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Метеопрог за планиране на почивката
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Три прости невербални навика, които ще подобрят живота ви
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
Четвъртък
13
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
Ягодите са любим плод на малки и големи и има защо! Независимо дали ги консумирате самостоятелно, добавяте...
Летаргия? Не, благодаря!
Летаргията е особено състояние на организма, което се изразява с умствена и физическа мудност, бездействие...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Хипохондрията - или когато грижата за здравето е прекалена
Хипохондрията е заболяване, при което човек вярва, че е болен или по-точно, въобразява си, че има симптомите...
Успешни и малко причудливи техники за справяне със стреса
Стрес, стрес, стрес... Чуваме думата ежедневно и сме запознати, както с позитивното, така и с негативното...
Лимецът и спелтата - II
СПЕЛТАТА Историята на спелтата е на близо 7 хиляди години. Това е една от първите култури използвана...
Как да не съсипем косата си по време на диета
Когато започваме поредната диета, вдъхновени от идеята, че ще изглеждаме зашеметяващо в новия си бански...
Жълтият кантарион - билка или лекарство
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е една от най-популярните билки в България. Тя е и много разпространена...
В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
Около 200 000 възрастни в България боледуват от атопичен дерматит. В Европейския съюз вече са одобрени...
Липсва ви енергия? Вероятните причини
Забелязали ли сте, че има дни, в които може да сте десет часа на работа и после още пет да шетате из...
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Тайните на малца
Поради специфичните си свойства и в комбинация с останалите пивоварни суровини, малцът е основна суровина...
12 скрити прояви на емоционалния тормоз
Тормозът има много измерения, само едно то които е сексуалният. Емоционално, психически, ден след ден...
Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, богат на хранителни вещества, антиоксиданти, фибри и Витамин...
Имунитетът по време на бременността
Всяка секунда десетки външни неприятели атакуват нашия организъм. Природата обаче ни е осигурила надеждна...
Зима, подсладена с манов мед
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето...
Възстановяващата сила на тишината
Тишината - това е моментът в който можеш да поговориш сама със себе си. - Алла Пугачова Кога...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook