Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Живата енергия на кълновете



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в супермаркетите се предлагат плодове и зеленчуци, но те или са били транспортирани твърде дълго или са отглеждани в парници и като цяло произходът им е неясен. Замразените и консервираните зарзавати също не притежават биологичнатa активност на пресните и расли под слънце. Има обаче един източник на витамини, минерали и жизнена енергия, който ни е достъпен през цялата година и на всичко отгоре можем да си го произвеждаме сами – покълналите семена.

Защо кълновете са толкова полезни
По време на покълването се извършва истинска биохимична революция, която простичко можем да наречем чудото на живота. В събуденото от влагата и топлината семе се натрупват полезни вещества.

Съдържат много аминокиселини, част от които не се съдържат в самото семе. Например в ръжените кълнове протеините достигат 42 % - два пъти повече отколкото месото и всички те се в лесно усвоима от организма форма.

Количеството на витамините по време на покълването се увеличават неколкократно – между 200 и 1500%, особено на А, С, цялата група В, включително и В12. Същото важи и за минералите.



Зърното се освобождава от токсините, естествените и изкуствените пестициди. Те остават във водата за накисване и се отмиват при плакненето.

Основната причина за трудната смилаемост на зърната е фитиновата киселина,. Същата се свързва и с минералите, като по този начин блокира усвояването им от организма. По време на покълването тази киселина се разгражда, освобождавайки големите количества магнезий, калций, фосфор, цинк, мед и други ценни вещества, които се съдържат в кълновете.ImageRight


Регулират хормоналният баланс при жените и предпазват от остеропороза.

Друго безценно предимство на покълналите семена е, че не нуждаят от термична обработка. Благодарение на това можем да ги хапваме без загуба както на витамини и минерали, така и на необходимите за нашия организъм храносмилателни и антиоксидантни ензими. Ценен представител на първите ензими е липазата, която отговаря за разграждането на мазнините в организма. Затова хората, които редовно се хранят със свежи кълнове без усилия поддържат здравословно тегло. От антиоксидантните ензими най-важни са супероксид дисмутаза и каталаза, които извеждат от организма дори и най-агресивните свободни радикали. По този начин забавят процесите на стареене и защитават организма ни от ракови заболявания.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Имаме по една лъжица пластмаса в мозъка. Колко опасни са микрочастиците за здравето ни?
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите
Вторник
11
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ново изследване установява, че физическото обездвижване става все по-опасно
Ново европейско проучване посочва каква е цената на обездвижването – бомба със закъснител, която убива...
Лятното слънце и ракът на кожата
Незащитеното излагане на слънце е основният фактор, благоприятстващ развитието на рак на кожата. Факт....
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Вода в коляното – проблем не само на спортистите
Чувствате коляното си някак странно... сякаш не е вашето. Имате усещането, че нещо ви дърпа всеки път,...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
10 причини, заради които купуваме ненужни вещи
Ефектът "Дидро" Кога се случва: Това е случаят, когато си купуваме нещо страхотно, но се оказва, че...
Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в списъка си с безплатни лекарства...
Изворите на младостта
Биологичният часовник е неумолим. Тиктака тихичко, почти неусетно, докато някой ден се събудим в навечерието...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
Затлъстяването при децата е сериозен здравословен проблем, който засяга все повече млади хора по целия...
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Лошият дъх – една неудобна тема
Без преувеличение лошият дъх може да разруши приятелство, любовна връзка, служебни отношения. И то без...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook