Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Живата енергия на кълновете



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в супермаркетите се предлагат плодове и зеленчуци, но те или са били транспортирани твърде дълго или са отглеждани в парници и като цяло произходът им е неясен. Замразените и консервираните зарзавати също не притежават биологичнатa активност на пресните и расли под слънце. Има обаче един източник на витамини, минерали и жизнена енергия, който ни е достъпен през цялата година и на всичко отгоре можем да си го произвеждаме сами – покълналите семена.

Защо кълновете са толкова полезни
По време на покълването се извършва истинска биохимична революция, която простичко можем да наречем чудото на живота. В събуденото от влагата и топлината семе се натрупват полезни вещества.

Съдържат много аминокиселини, част от които не се съдържат в самото семе. Например в ръжените кълнове протеините достигат 42 % - два пъти повече отколкото месото и всички те се в лесно усвоима от организма форма.

Количеството на витамините по време на покълването се увеличават неколкократно – между 200 и 1500%, особено на А, С, цялата група В, включително и В12. Същото важи и за минералите.



Зърното се освобождава от токсините, естествените и изкуствените пестициди. Те остават във водата за накисване и се отмиват при плакненето.

Основната причина за трудната смилаемост на зърната е фитиновата киселина,. Същата се свързва и с минералите, като по този начин блокира усвояването им от организма. По време на покълването тази киселина се разгражда, освобождавайки големите количества магнезий, калций, фосфор, цинк, мед и други ценни вещества, които се съдържат в кълновете.ImageRight


Регулират хормоналният баланс при жените и предпазват от остеропороза.

Друго безценно предимство на покълналите семена е, че не нуждаят от термична обработка. Благодарение на това можем да ги хапваме без загуба както на витамини и минерали, така и на необходимите за нашия организъм храносмилателни и антиоксидантни ензими. Ценен представител на първите ензими е липазата, която отговаря за разграждането на мазнините в организма. Затова хората, които редовно се хранят със свежи кълнове без усилия поддържат здравословно тегло. От антиоксидантните ензими най-важни са супероксид дисмутаза и каталаза, които извеждат от организма дори и най-агресивните свободни радикали. По този начин забавят процесите на стареене и защитават организма ни от ракови заболявания.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Копривата - някои добре опазени тайни
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Учените откриха как мозъчните клетки умират при Алцхаймер
· 5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
· Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
· Полезни съвети как да се предпазим от горещините
Вторник
3
Октомври 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Диагноза: Сладка зависимост - II
Важният минерал Внезапните пристъпи на глад за сладко може да се дължат и на нестабилните нива на хормона...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Трудно ли се разбуждате сутрин?
Будилникът звъни за четвърти път и някъде изпод пелената на съня успяваме да натиснем за пореден път...
Кошмарният образ на победителя
Класическият образ на победителя е едно много отракано момче или момиче, изпълнено със страшен хъс. То...
Уморени криле
Умората толкова добре умее да се промъква незабелязано в ежедневието ни, че ние измисляме какви ли не...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Злоядото дете - II част
Е, какво да направим, за да яде нашето дете? Гладът и нашето постояннство са единствените препоръчителни...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook