Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Как да си направим кълнове от боб мунг?



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Кълновете от боб мунг най-често ще откриете в готов вид в търговската мрежа като "соеви кълнове". Те са много полезни, смята се, че боб мунг спомага за изчистване на организма, благодарение на танини и флавоноидите в него. Консумацията му спомага подобряването състоянието на кожата, фитоестрогените имат анти-ейдж ефект. Той съдържа още фолиева киселина, магнезий, цинк, витамин, намалява холестерола, богат на фибри. Съдържа олигозахариди, заради което, за разлика от други бобови, не подува стомаха. Можете да добавяте соевите кълнове към салати, ястия - с минимална термична обработка, към смутита, сандвичи и други.


Уредът за покълване на семена дава възможност да покълнем повече семена едновременно, сравнително по-лесен за употреба и по-добрия вариант, когато хапваме повече кълнове в цялото семейство.
Можете да заредите съдовете със семена наведнъж или един по един, например първи ден един, втори ден втори и т.н. Така се осигурява периодично наличие на пресни кълнове.


Ако нямате уред за кълнове, можете да използвате буркан. Нужно ни е:

• 25 гр. боб мунг ;
• 1 буркан с вместимост 720 – 800мл.;
• парче марля с един ластик.


Отглеждане на кълновете:

• Слагаме боба в буркана и го накисваме за 12 часа.
• С уредът за кълнове много лесно измиваме и накланяме семенцата. Но и буркан с повече желание ще свърши работа. Изливаме водата, изплакваме и покриваме гърлото с марлята – закрепяме с ластик. Обръщаме буркана с гърлото надолу и го накланяме под ъгъл 45 градуса. Може да се постави в купичка за крем – така бурканът няма да се клати и водата ще се стича в купичката.
• Бурканът се слага на тъмно и всяка сутрин и вечер бобът се промива с вода. От време на време се обират зелените люспи. Това трае около седмица.
• Преди да сложим кълновете в салатата, може само да отстраним коренчетата.



Консумацията на боб мунг подсилва имунитета и обмяната на веществата, стимулира производството на червени кръвни телца, също така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Подходящ е за вегетарианците, а според Аюрведа е препоръчителна храна за всеки телесен тип хора, като им доставя достатъчно енергия и ценни вещества.

Количеството на витамините по време на покълването се увеличават неколкократно – между 200 и 1500%, особено на А, С, цялата група В, включително и В12. Същото важи и за минералите. Друго безценно предимство на покълналите семена е, че не нуждаят от термична обработка. Благодарение на това можем да ги хапваме без загуба както на витамини и минерали, така и на необходимите за нашия организъм храносмилателни и антиоксидантни ензими. Ценен представител на първите ензими е липазата, която отговаря за разграждането на мазнините в организма. Затова хората, които редовно се хранят със свежи кълнове без усилия поддържат здравословно тегло. От антиоксидантните ензими най-важни са супероксид дисмутаза и каталаза, които извеждат от организма дори и най-агресивните свободни радикали. По този начин забавят процесите на стареене и защитават организма ни от ракови заболявания.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Боб мунг (папуда) - още един здравословен избор
· Пролетна салата с кълнове и авокадо
· Китайско зеле с тиквички, моркови и соеви кълнове
· Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 8
· Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
· Салата с кълнове и риба тон
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Топ 6 на ползите от редовното спортуване
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Постни банички с праз и маслини
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Копривата - някои добре опазени тайни
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
Неделя
9
Февруари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Салата от елда, спанак, рукола със сос от коприва
Елдата е храна, която дава много издръжливост на организма. Богата е на лесноусвоими белтъчини, манган,...
Моят ватикански хляб
Когато разбрах за този „ритуал” не бях особено екзалтирана, дори си помислих, че това е поредното суеверие,...
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Салата с леща белуга и семена от нар
Салатата с леща Белуга, наречена така защото зрънцето прилича на хайвера от същата риба, е прекрасен...
Кои сирена с кои вина си подхождат
Въпреки че тънките познавачи на вино споделят, че не всеки път комбинацията от сирене и вино е възможно...
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Как да: Почистим череши/вишни от костилки
И така, ако си попаднал на този пост е ясно, че вероятно нямаш уред за отстраняване на костилки, като...
Салата с червено цвекло и черен кимион
Макар че аз също най-често си мариновам цвеклото с оцет и чесън, тази вечер нямах време. 300 гр....
Оризът – Ин и Ян за нашето тяло
Много диети твърдят, че оризът е прекалено калоричен и беден на полезни вещества. Затова ни съветват,...
Мъфини със спанак и синьо сирене
На Цветница имахме кратко пътуване извън града с децата. Сутринта минахме за благословия и върба през...
Мрачната история на вилицата
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният...
Курабии за Баба Марта
Баба Марта скоро ще закичи всички ни с червено- бял дар за здраве и късмет. Защо да не я поканим и на...
4 идеи какво да направим с червено цвекло
Цвеклото е невероятно полезен зеленчук. В това едва ли някой се съмнява. Но съм забелязала, че когато...
Как да съхраним картофи през зимата
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим...
Любимите сладки на Hera.bg
Човек и добре да живее, пък и на диета да е, празници да идват, поводи да има - ами дояжда му се нещо...
Мазнините: добри, полезни, вредни - II
Животинските мазнини за разлика от растителните, съдържат холестерол и повече наситени мастни киселини...
Крем супа от картофи
Картофената крем супа е нещо на вид изключително просто, даже сякаш незаслужаващо внимание. Но опиташ...
Вкусна баклава
У дома си облизват пръстите с тази баклава. Сладичка! Така на нас най-много ни харесва! Малките парченца...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Масленки за Свети Валентин
Един от традиционните подаръци за Св. Валентин, знаете, са сладкишите. Те трябва да подскажат чувствата...
Алкохолът и кулинарията – брак по любов
Те, разбира се, отлично си подхождат – какво е рибата без изстудено полусухо вино, свинският стек без...
Пълнозърнести канелени бисквити
В едно магазинче за хляб, до нас, правят подобни бисквити. Още щом ги вкусих си казах, че ще опитам да...
Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват...
Мини "Руло Стефани"
Имайки предвид, че сме свикнали ако има сварено яйце в кайма да го оприличаваме на "Руло Стефани", реших...
Млечна крем супа с коприва, просо и пъдпъдъчи яйца
Копривата е една от горските зелении, които аз лично много харесвам. Така че, когато получих пакетче...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Крем супа с праз
Една прекрасна супа подходяща за хладните есенни дни 3-4 стръка праз 50 гр масло 2 с.л зехтин 2...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Патладжан с киноа, просо и лимоново-таханов сос
Тази комбинация ще ви изненада много приятно. Лимоново-тахановият сос придава още по-интересен завършек....
Risotto al radicchio e Gorgonzola
Рецептата ни представя Радостин Кирязов, собственик на италиански ресторант "PizzaRado", специално за...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook