Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Откриването на Америка като кулинарна революция - II


Фасулът
Бобът вероятно е едно от най-старите културни растения в света. Произхожда от Южна Америка, където местните индианци са започнали да го отглеждат за храна преди повече от 6000 години. Той е и едно от първите растения, които експедицията на Христофор Колумб пренася на Стария континент. И тъй като фасулът се оказва съвсем непретенциозна култура, а добивите от нея – големи, започва бързо да се разпространява из цяла Европа, включително и в България. Каква е обаче причината бобът да стане символ именно на нашата национална кухня, а не примерно на френската или руската остава загадка. Разковничето за нея вероятно се крие в друга бобова култура – баклата, която от векове присъствала на масата на българите. И така в средата на 16 век, когато бобът се появил, той не трябвало тепърва да си извоюва място в нашата кухня, а просто заменил в рецептите близката на вкус бакла.

Царевицата
За всички индиански цивилизации царевицата била не само храна, но и религия. Богът на царевицата бил един от най-почитаните, а кръвожадните ацтеки дори му принасяли човешки жертви, с надеждата да измолят по-добра реколта. Смята се също така, че в основата на загадъчния календар на маите стои не друго, а циклите на вегетация на царевицата.

Когато Христофор Колумб достигнал новия континент, първото, което виждал навсякъде – Мексико, Хаити, Перу, Чили, била царевицата. Затова още при втората си експедиция, той я пренесъл в Европа. Така царевицата започнала да се отглежда в Испания, Франция, Португалия и при нас на Балканите. Появил се българския качамак и румънския му еквивалент наречен „мамалига”, в някои страни започнал да се прави царевичен хляб, а млечните зърна да се използват за плънки и салати. И все пак на Стария континент царевицата никога не получила онази почит, която й била отдавана в нейната родина, а се използва предимно за фураж.

Картофът
Картофите са може би последната култура, която испанците пренесли на континента от Новия свят. И тъй като растат под земята, европейците ги приели с огромно недоверие. Смятали ги не само за нечиста, но дори за дяволска храна. По ирония на съдбата обаче именно това „пъклено” растение помогнало на християнския свят, да се избави от огромното икономическо влияние на най-големия си враг – Османската империя. По това време тя не само заплашвала Западна Европа със завоевание, но и държала монопол върху търговията със зърнени култури. Но картофът се оказал не само по-издържлива култура от пшеницата, но и също толкова хранителна. Затова в него европейските монарси съзрели шанс да се избавят от османското влияние и започнали да стимулират производството му. Въпреки това съпротивата на селяните продължавала, но скоро и за нея бил намерен „цяр” – за тези, които показвали гнус към картофа някои най-суровите владетели предвиждали смъртно наказание.

От Америка произхожда и най-популярната подправка в сладкарството - ванилията. И макар днес да я използваме в предимно в синтетичен вариант, без не я е трудно, да си представим, който и да е сладкиш. От Новия континент идва и още едно любимо лакомство - шоколадът, но това е една друга история...
Коментари
2010-03-04 #6
wildprincess
Разкажи тогава повече за ползите от пипера.И как например се отразява на настроението и фигурата?
2010-03-04 #5
Ния Стоянова
Благодаря, принцес . За съжаление статията за шоколада е вече написана и публикувана, има линк към нея. Но знам, ли темата е толкова приятна, че е възможно в най-скоро време пак да ме осени вдъхновението А от всички култури идващи от Америка, най ми е трудно, да си представя животът без пипер. Това е любимият ми зеленчук - ям го под всякаква форма, през всички сезони, топъл, студен, по няколко пъти на ден...В историята му обаче нямаше нищо интригуващо, затова съм го споменала само мимоходом.
2010-03-04 #4
wildprincess
Аз и зелен боб не обичам.Ям всички известни на света плодове и зеленчуци без зелен боб и брюкселско зеле,а и кромид в ядене.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пълнозърнести спагети с гъби и соево мляко
· Какво да похапваме пред телевизора
· Родопска салата
· Боб чорба по манастирски
· Пикантни чили догс
· Вегетариански (постен) бъргър
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· 4 идеи какво да направим с червено цвекло
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Картофки на фурна с асафетида
· Здравословни алтернативи за компания на бирата
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Истинската и огледалната Алиса
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Магията на шоколада
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Вкусни десерти с тиква
· 10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
Вторник
28
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да изберем вкусна диня
В разгара на лятото пазарите, магазините и крайпътните барачки се изпълват с огромни купчини мамещи на...
Постни арменски сармички
Ако са ви омръзнали обичайните рецепти за лозови сърми и искате да опитате нещо ново и все пак традиционно...
Пенне ригато със спанак и сметана
Здравейте! Казвам се Александра, живея в Монтана и много обичам италианската кухня. Искам да участвам...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Добруджанки
През останалите дни от седмицата хапвам само мюсли и сурови ядки за закуска, но в неделя, когато всички...
Запечени броколи със сирене и яйца
Ако някога сте имали съмнения дали ще ви харесат броколите, сега е момента да опитате тази рецепта. Пригответе...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Пица с тиквички и сирена
Пица у дома се прави рядко. 2-3 пъти в годината. Сигурно за това и не съм достатъчно сериозна за да открия...
Мъфини с шоколад
На вид изглежда голяма философия, но приготвянето на мъфините става изключително бързо. за 12 кексчета...
Как се прави: Kурбан за здраве
Даване на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. Тя има своите корени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook