Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Откриванетото на Америка като кулинарна революция


Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата, тъй като колониалните държави стават най-великите сили в света, икономическата, защото в пъти се увеличават добива на благородни метали и приходите от търговия, културната и социалната, вследствие на миграцията на милиони европейци, които напускат поотеснелия стар континент в търсене на късмета си.

Ако обаче се замислим, кои последствия от Великите географски открития са оказали най-голямо върху живота на поробените по това време българи, то няма да бъдат нито политическите, нито икономическите или социалните, а кулинарните. Оказва се, че не друго, а земеделските култури донесени от далечна Америка стават причина за истинска революция в битието на нашия народ.

Трудно ми е да си представя, с какво са се хранели нашите деди, когато още не са предполагали за съществуването на боба, доматите, картофите, пиперът, царевицата, слънчогледът и тиквата - с една дума всички онези култури, които днес смятаме за традиционни в нашата кухня. Те започват да се появяват на нашата трапеза едва през 16-17 век, а някои дори по-късно.

Доматът
Този така обичан днес зеленчук произхожда от земите на Чили и Перу, но не бил особено популярен в кухнята на местните индианци. Поради това, когато попада на Стария континент (ср. на XVI век), европейците се отнасят подозрително към него и дори не помислят да използват ярките му, зрели плодове за храна. Дори напротив – смятало се, че червените домати, които били отглеждани единствено с декоративна цел, са силно отровни.

По този повод съществува една любопитна история, която по ирония на съдбата се случила в родината на домата – Америка. Тя разказва как подкупен готвач, се опитал да отрови Джордж Вашингтон, като сложил в ястието му домати. Първият президент на Съединените щати хапнал с удоволствие от поднесеното му блюдо и както сигурно се досещате, дори не разбрал за покушението.

Всъщност убеждението, че доматите са отровни не е съвсем лишено от основание. Зелените плодове съдържат голямо количество соланин – силно токсично вещество, което намалява по време на зреенето или след кулинарна обработка. Дори и с червените домати не бива да се прекалява, защото макар и в по-малка доза, те също съдържат този гликоалкалоид. Не е ясно обаче защо европейците са смятали за по-отровни зрелите, а не зелените домати. Вероятната логика е, че в природата обикновено отровните растения са обагрени в ярки цветове.

Първи започват да използват за храна доматите италианците и португалците. След това зеленчукът се настанява в чиниите и на останалите европейци, а по-късно се завръща триумфално и в родната си Америка. В България зеленчукът започва да се отглежда в края на XIX век, но най-любопитното е, че до 1930 г. за ядене се използват само зелените плодове под формата на туршия. Най-вероятно и това се дължи на „отровната” слава на червените домати, която макар отдавна да била разсеяна в Европа, все още властвала по нашите земи. Едва след това българите започват да приготвят доматени сосове със зеленчука и прочутата Шопска салата.

Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Как да: Приготвим сушени домати
· Панирани пиперки с доматен сос
· Истинската и огледалната Алиса
· Мрачната история на вилицата
· Историята на легендарния „Шанел” № 5
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Вкусни десерти с тиква
· Пакистанската кухня - една по-различна екзотична разходка
· Пишмание - турският деликатен десерт
· Сусамът - древната храна с доказани днес много здравословни ползи
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Витамин C и връзката му с колагена
· Кукувица кука за Гергьовден
· Разчупи езиковите бариери с моментален преводач Vasco Translator M3
· Какво представляват казино игрите с 40 линии?
Понеделник
16
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Ароматни коледни сладки
Празничните коледни сладки са наричани най-често джинджифилови. За мен обаче най-важната и ароматна подправка...
Пиле печено на сол
Предлагам ви една рецепта, която става изключително бързо и не се налага „да се въртите” около печката....
Кюфтенца с извара, джинджифил и магданоз
Тези вкусни кюфтенца сервирах със сладко-кисел сос, в който основно имаше ананас. За съжаление рецепта...
Как да решим какви съдове да ползваме в кухнята
Вредни ли са съдовете, в които готвим за нашия организъм? Кой вид да изберем? И аз съм се чудела дълго...
Фурмите - сладкият и здравословен дар на Ориента
Фурмите са изключително ценен и полезен плод, един от най-древните, познати на човечеството. Корените...
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
Победителят във Втори кулинарен конкурс по устойчиво готвене, ученикът от Добрич Росен Георгиев, обеща...
Подправени масълца
Подправените масла са страхотно допълнение към топли ястия а в някои случаи се готви и самия продукт...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор
Киноата не е храна за всяка уста и реших, че патладжанът, който ще изпека, мога да комбинирам с нещо...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook