Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Учени установиха произхода на любовта на човечеството към въглехидратите



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Изследователският екип се е фокусирал върху ген, наречен AMY1, който позволява на хората да идентифицират и да започнат да разграждат сложното въглехидратно нишесте в устата, като произвеждат ензима амилаза. Без амилаза хората не биха могли да усвояват храни като картофи, паста, ориз или хляб.

Произходът на дългогодишната любовна връзка на съвременните хора с въглехидратите може да предхожда съществуването ни като вид, според ново проучване.

Някогашният преобладаващ стереотип за древните хора, пируващи с пържола от мамут и други парчета месо, помогна за насърчаването на идеята за диета, богата на протеини, която е била необходима за да подпомогне развитието на по-голям мозък.

Но археологическите доказателства през последните години оспориха тази гледна точка, предполагайки, че хората отдавна са развили вкус към въглехидрати, печене на неща като грудки и други богати на нишесте храни, които са открити чрез анализиране на бактерии, живеещи в зъбите.

Новото изследване, публикувано в списание Science предлага първото наследствено доказателство за ранните начини на хранене, включващи въглехидрати. Учените проследиха еволюцията на ген, който позволява на хората да усвояват нишестето по-лесно, като го разграждат на прости захари, които телата ни могат да използват за енергия. Проучването разкри, че тези гени се дублират много преди появата на селското стопанство.

Това разширяване може дори да се върне стотици хиляди години назад, много преди нашия вид, Хомо сапиенс или дори неандерталците да се появят като различни човешки линии.

Изследователи от Лабораторията Джаксън във Фармингтън, Кънектикът и Университета на Бъфало в щата Ню Йорк анализираха геномите на 68 древни хора. Изследователският екип се фокусира върху ген, наречен AMY1, който позволява на хората да идентифицират и да започнат да разграждат сложното въглехидратно нишесте в устата, като произвеждат ензима амилаза. Без амилаза хората не биха могли да усвояват храни като картофи, паста, ориз или хляб.

Хората днес имат множество копия на този ген и броят варира при всеки човек. За генетиците обаче е било трудно да обединят как и кога броят на тези гени се е увеличил - отражение на това кога яденето на нишесте вероятно е станало полезно за човешкото здраве.



Екипът установи, че още преди 45 000 години ловци-събирачи - чийто начин на живот предшества земеделието - са имали средно четири до осем копия на AMY1. Изследването също така разкрива дублиране на гена AMY1, съществуващо в геномите на неандерталците и денисовците, изчезнал хоминин, открит за първи път през 2010 г., за когото се знае сравнително малко. Наличието на множество копия на гена в три човешки вида предполага, че това е черта, споделяна от общ прародител, преди различните линии да се разделят, според проучването.

Това откритие означава, че архаичните хора са имали повече от едно копие на AMY1 още преди 800 000 години.

Не е ясно кога точно е станало първоначалното дублиране на AMY1, но вероятно е станало на случаен принцип. Наличието на повече от едно копие е създало генетична възможност, която е предоставила на хората предимство за адаптиране към нов начин на хранене, особено тези, богати на нишесте. Анализът също така показа, че броят на копията на AMY1, които човек носи, се е увеличил рязко през последните 4000 години - вероятно благоприятстван от естествения подбор, тъй като хората са се адаптирали към богатите на скорбяла диети в резултат на преминаването от начин на живот на ловец-събирач към земеделие и отглеждане на зърно.

Проучването „предоставя убедителни доказателства“ за това как молекулярната машина за превръщане на трудни за смилане нишестета в лесно достъпни захари е еволюирала при хората, каза Тейлър Хермес, асистент в катедрата по антропология в Университета на Арканзас.

Нещо повече, новото изследване подкрепя възникващата теория, че въглехидратите, а не протеините, са осигурили енергийния бум, необходим за увеличаването на размера на човешкия мозък с течение на времето, отбеляза той.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
· Картофки на фурна с асафетида
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Какво да ядете по празниците, ако сте на диета?
· Менопаузата може да доведе до скокове на кръвната захар?
· Velinoff Pharma представя KAdermin Spray – безопасният избор при рани от залежаване
· Естрогенът е ключов за алкохолизма при жените, сочи ново проучване
· Отключване на предимствата на прахообразните балсами за коса
· Затлъстяването при децата: Причини, последици и превенция
Петък
17
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Метаболизмът – ключ към баланса в тялото
„Погледни я, по цял ден не спира да похапва, а нищо не и се лепи. А аз – една бисквитка да си позволя...
Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това...
Полезните свойства на физалиса (инка бери)
Отдавна познат в Америка и твърде малко известен у нас, този плод е колкото интересен, толкова и полезен....
Мъдрецът – да го премахнем или не?
Мъдреците са наследство от праисторическото ни минало. Те са били необходими за сдъвкването на суровата...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Подсладителят еритритол може да е причина за сърдечен удар или инсулт, сочи проучване
Заместителят на захарта, наречен еритритол може да е свързан със съсирване на кръвта, инсулт, инфаркт...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради високата си хранителна стойност, но...
Да спрем да надскачаме себе си
Открай време ни е известно, че за жените е по- естествено да вършат няколко неща едновременно. Учените...
Подарете си здраве с червено цвекло
Хапването на червено цвекло в преходния период между различните сезони подпомага поддържането на добро...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook