Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Някои хора, срещали бахара само в мляно състояние, смятат, че той е смес от подправки. Други не се докосват до него, поради специфичния му аромат и вкус. Трети го употребяват твърде често, без да знаят, че той е там - в сушени колбаси или...готвено зеле, например. А някои дори го бъркат с черния пипер.

Бахарът (англ. Allspice, лат. Pimenta dioica) е подправка с богато минало, много характерна за карибската кухня, освен това и много полезна - един от онези позабравени „овкусители“ в кухнята, който си заслужава да познаваме по-добре. Той може да придаде невероятен изтънчен вкус на прости ястия като печено зеле или яхния, гювеч - неотличим от общия, но незаменим, веднага, щом усетим липсата му.

В миналото тази подправка е била много по-употребявана. Христофор Колумб я открива на Карибите, смятайки я за пипер. В последствие в Испания му дават името пимиента, което в превод си е именно пипер. Наименованието бахар пък всъщност е турската дума за подправка. Със своята сложна и специфична миризма, наподобяваща нещо средно между канела, карамфил и индийско орехче, бахарът се нарежда в графа специфични подправки, с които обаче, стига да знаем как, можем да превърнем ястието в шедьовър. Малко хора знаят, че по скалата на Сковил за лютивина, бахарът получава между 100 и 5000 единици, което не е никак малко.

Голяма част от тази подправка се добива в Ямайка, но сред основните му производители се нареждат и Мексико, Хондурас и Гватемала. Бахарът представлява малко храстообразно дръвче, обичащо топлината. Самите му зрънца всъщност са сушените плодове на растението Pimenta dioica. Тези плодчета се берат, докато са все още зелени и се сушат. Когато изсъхнат, те са кафяви и добре знаете, че приличат на големи кафяви зърна пипер. Пресните листа също се използват. Те наподобяват дафинов лист и се поставят в ястието по време на готвене. За разлика от дафиновия лист обаче, те губят много от аромата и вкуса си, когато се изсушат. Една от най-хубавите черти на това растение е, че лесно се приспособява към отглеждане в саксия у дома или в парник.

В кулинарията

Бахарът се слага в някои готови колбаси и в туршии. Отличен е за подправка на телешко месо и риба. В ориз, сосове и маринати - перфектен е за придаване на специфичен мирис и вкус. Освен това ще ви донесе някои здравословни ползи, особено за хранисмилането. "Олекотява" вкуса на по-мазните ястия.

Съдържание: Мастни вещества, етерични масла- евгенол, цинеол и др., танин, захари, смоли

Лечебно действие

• Повишава апетита
• Подобрява храносмилането
• Успокоява нервната система
• Подобрява съня
• Действа благоприятно при бронхит и астма
• Помага при болки в червата
• Има газогонно действие
• За облекчаване на болки в мускулите
• За успокояване на зъбобол

Приложение, дозировка и противопоказания

Едва цели 3-4 зрънца в ястието са ви напълно достатъчни - не си позволявайте по собствено усмотрение да надвишавате дозата. Може да стриете зърна или да приемате бахар под формата на етерично масло.

Най-често срещаната рецепта е:

Заливате една чаена лъжица счукани зърна с 250мл вряща вода. Похлупвате за 10 минути и пиете три пъти дневно след ядене и задължително след консултация със специалист.

Бахарът е противопоказен при дразнимо черво, язва, колит, хора с чернодробни и бъбречни проблеми. Възможно е да предизвика алергична кожна реакция. Също така трябва да се избягва от бременни и кърмачки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Сумак - още едно от съкровищата на Ориента
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Петък
7
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Посттравматичният стрес
Стресът е навсякъде около нас в ежедневието. Дори и в много малките дневни задължения и случки, организмът...
Световен ден на редките болести
От 2008 г. в последния ден на февруари в България отбелязваме Международния ден на редките болести. По...
Масаж за бебета
Вероятно сте усещали релаксиращата мощ на масажа или почти моменталното облекчение, което той носи, при...
Конопено олио - заместител на рибеното масло за още повече здраве и красота
Конопеното олио е една от онези здравословни мазнини, за които няма да сбъркаме, ако ги ползваме и за...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Психосоматиката – болестта като изход
Моя близка е тежко болен човек. Тя има исхемична болест на сърцето, хипертония, ревматизъм, колит, бъбречна...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Ароматерапията при бременност
Бременността е един от най-важните периоди в живота на една жена, свързан с радостта от щастливото събитие...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Сутрешни ритуали за обич
Сутрините са начало на деня. Те са подарък от живота. Твърде голяма част от нас обаче сякаш не го осъзнават....
"От 1 януари ще..."
Типично за края на годината е следното поведение: обръщаме се поглед назад и констатираме, че някои лоши...
Светът е наше отражение. Какво виждаме в него?
Какво мислите за света, в който живеете? Как виждате живота си? Бихте ли могли да го опишете с една дума-...
Натурални съставки за домашните ни маски - част II
Списъкът с благодатните плодове и зеленчуци, правещи кожата ни искряща, продължава. Добре е да знаем,...
Здравословно отношение към здравословното хранене - I
Чудесно е, че все повече хора се интересуват от здравословното хранене и променят хранителните си навици....
Децата и слънцето
Децата обичат да тичат и играят на слънце. Ако сте се опитвали да ги задържите за по-дълго на сянка или...
Грижата - двете страни на една монета
Какво ви идва първо наум като чуете думата „грижа“? Ако попадате в категорията средностатистически българин,...
Полезните продукти, които могат да ни навредят II
Пилешкото Птичето месо се смята за най-здравословно, защото е богато на белтъчини (около 20 %) и бедно...
Сурови мисли
По често отколкото си мислим сме обстрелвани от манипулативни съждения случайно или нарочно пълни с многопластови...
След края на празниците: празнувайте останалата част от годината
Толкова много дни и седмици в очакване, планиране и подготовка на празниците и сякаш само за един...
Революционерът Джейми Оливър
Джейми Оливър – световноизвестният готвач, публична фигура и активист за здравословно хранене, е инициатор...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Трапезна, изворна или минерална вода - коя да изберем?
След като вече засегнахме темата за децата и водата, може би е ред на тази за възрастните и водата. Не...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
С дъх на… чесън
За чесъна и вампирите всички знаем. За чесъна и бацилите обаче някак все забравяме и то не случайно....
Защо да хапваме кисело мляко вечер преди лягане?
Късните вечерни разходки до хладилника в търсене на нещо ‚малко‘, с което да задоволим нощния глад,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook