Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

От здравия зъб до кариеса


Когато не чувстваме болка или дискомфорт в устната кухина, се чувстваме спокойни за здравето на зъбите си. В началните етапи на развитието си обаче, кариесът няма никакви симптоми и може да бъде открит само при стоматологичен преглед. До появата на болката може да мине много време, а тя самата е признак, че зъбът вече е увреден.

Но как се стига до там? Обичайно зъбите ни са надеждно защитени от емайла – твърдо образувание, което не може лесно да се повреди. Върху него има тънък органичен слой – пеликулата, която осигурява допълнителна защита. Тя има функцията и да провежда минерали (калции, фосфор) от слюнката, които укрепват зъбния емайл.

На другия фронт обаче са микробите в устната кухина. Те се хранят с въглехидратите от нашето меню и отделят киселини, които атакуват зъбния емайл. Повишеното Ph води до загуба на минерали, и вследствие на това защитния слой на зъба става достъпен за микробите.

Когато Ph –то се върне в нормални граници, зъбният емайл отново започва да се насища с изгубените минерали от слюнката. Ако обаче се храним основно с въглехидрати, не спазваме добра устна хигиена или имаме лоша наследственост атаката на киселините става твърде продължителна и емайлът се поврежда.

Това е първия етап от развитието на кариеса. Болката все още отсъства, но по зъба може да се забележи тебеширено бяло петно. Ако процесът бъде „хванат” от стоматолог, в този момент е напълно обратим. Лечението се провежда само с помощта на гелове и разтвори, които съдържат фосфор, калций и флор – без никаква болка и повреда на зъба.

Ако обаче пропуснем профилактичния преглед, кариеса остава незабелязан и продължава да се развива. Скоро по емайла се появява видим дефект, в чиято неравна повърхност се настаняват микробите. Друг характерен признак е повишената чувствителност при прием на студени или горещи храни. Макар че, на този етап кариеса засяга само емайла, лечението му вече не би могло да мине без бормашина и поставяне на пломба.

След това увреждането преминава и в дълбокия слой на зъба – дентинът, който има много по-крехка структура от емайла и се разрушава много бързо. Възниква среден кариес и вече болката се появява. Затова най-често на този етап повечето от нас се отправят към стоматолога.

Разбира се, винаги има хора, които очакват проблемът да се разреши от само себе си и нищичко не предприемат. През това време обаче кариесът става все по-дълбок и продължава да напомня за своето съществуване на пациента до момента, в които зъба вече трудно може да бъде запазен.

Какъв е изводът? Не бива да подценяваме профилактичните прегледи и да чакаме болката да се появи. Това ще ни струва повече страдания, повече пари и повече негативи за здравето.
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Учени откриха нов вид бактерии, причиняващи кариеси
· Целувайте се със страст за здрави зъби и венци
· Избелване на зъбите: митове и истини
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
Виж още статии за:   Здраво тяло · Усмивката · Грижа за зъбите ·
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Упоритост, но с мярка
Знаете ли кое е най-важното качество, от което се нуждаете, за да гоните целите си докрай и да не се...
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Как да изчислим своя Индекс на телесната маса (BMI)
Индексът на телесната маса е понятие, въведено от Световната здравна организация и с негова помощ се...
Шампионите на суровите ядки - I
"Ние сме това, което ядем. Колкото повече жива храна приемате, толкова по-живи ще бъдете“. Такъв беше...
Слезът - за стомашни проблеми и кашлица
Освен, че е една от най-красивите билки, слезът е и особено полезен. При проблеми със стомашно-чревния...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Коя от 9-те вида интелигентност притежавате?
Мислим за интелигентността като за просто и ясно понятие: Учените, академичните преподаватели са интелигентни....
"Който казва, че не обича шоколад, вероятно лъже"
Чудили ли сте се защо, след като сте изяли цял шоколад или преполовили кутия бонбони, желанието ви да...
Начините да избягаш
Когато не живее добре, човек използва заместители. Те са неговите бягства от липсващите му хармония и...
Неочаквани прояви на доброта
„Не всички можем да вършим големи дела, но всички можем да правим малки дела с голяма любов.” Майка...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook