Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Тайните на шарената сол



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме гости, това да е със залък питка, топнат в шарена сол. Тя е дъх на детство, традиция, вкус, с който сме отраснали поколения, много поколения наред. Нищо не свързваме така силно с България по отношение на кухнята, но и не само. Много българи в чужбина, слагайки бурканче шарена сол в куфара слагат и частица от миналото, от родината, от семейството.

Няма дом без шарена сол и всеки дом носи своята си рецепта за уникалната комбинация от подправки. Съотношение, видове, технология – всичко е толкова специфично за всяка домашна рецепта. За съжаление, купената, сравнена с домашната, не е нито така вкусово наситена, нито толкова шарена, а съмнително точно какво се слага в нея. Затова ви предлагаме да научите за класическите съставки и сами да си приготвите шарена сол.

Основни съставки на шарената сол

Чубрица – българската подправка. Чубрицата е ароматно ниско храстче от рода (Устоцветни) на ментата, на което родство дължи силния си остър мирис и вкус. Отличаваме два вида чубрица – градинска и балканска, като за подправка се ползва градинската. Бере се по време или малко след цъфтежа, през лятото. Къса се директно над земята, нанизва се на въженце под сянка, на проветриво място и когато съвсем изсъхне се стрива добре.

Чубрицата дава на шарената сол, една характерна миризма на българско и вкусно.

Сминдух – най-характерната подправка за шарената сол. Той се отличава с мек вкус и се получава от зелените части на растението. Те се сушат на хартия, на сухо, сенчесто и проветриво място, може дори да се покриват с тензух, да не се прашат. От семената на сминдуха, наричани чимен, се прави друга подправка, която е много популярна в Индия и Арабския свят подправка.

Сминдухът се характеризира с мек тревист дъх, който допълва острия на чубрицата, но който трябва да се остави да преобладава.

Червен пипер – може да ползваме
сладък и лют, зависи от вкуса ни. Лютивият пипер има много ползи за здравето, но и двата вида са едни от най-разпространените подправки в света. Когато започват да зреят, се пробират такива пиперки, които не са много месести, без петна и наранявания. Нанизват се с игла на дълга връв, като важно е чушките да не се докосват една до друга. Сушат се по същия начин, като оптимално е да се прибират вечер, за да не се овлажняват през нощта. Когато чушките станат трошливи, се махат от въженцата, натрошават се на едро, без семките и се смилат в машинка.

Червеният пипер дава сладост на шарената сол.

Самардала – растение от семейство Лукови. Една класика за шарената сол, която много трудно се долавя в общия вкус, но чиято липса много лесно се усеща. Може още при сушенето тя да стрие със сол и тогава добавянето на сол в шарената сол се обезсмисля, но по-добре я оставете да се суши без сол. Заради самардалата не е препоръчително шарената сол да се обработва кулинарно. Ако сте свикнали да препичате филийки директно с шарена сол или да я добавяте в питки, по-добре не слагайте самардала – тя променя вкуса си.

Тя придава на шарената сол остър пикантен вкус, който няма да сбъркате.

Тиквени семки – малко необичайно нали? Не във всяка рецепта за шарена сол присъстват тиквените семки. Моята баба например, като готвеше тиква или за животните я режеше, оставяше семките да изсъхнат на слънце. Като мине достатъчно време ги смилаше както са си с люспите в машинката. Казваше, че това придава тежест на шарената сол. И когато накрая след добавянето на всички подправки, опитахме тази сол с тиквените семки, тя наистина беше по-вкусна.

Тиквените семки придават плътност и обем на шарената сол, но можете да минете и без тях.

Какво е още важно да знаем за домашната шарена сол?

Всички билки и подправки се сушат естествено, по възможност на открито. Можете да сеете и у дома в саксия, а червен сушен пипер се продава и по магазините, ако нямате градина. Но нищо не може да се сравни с вкуса на растението, расло на слънце в земята.

Смилат се (в мелничка за орехи, за кафемелачки също съм чувала, че може, но не знам почистването как следва да бъде направено ) и се съхраняват на тъмно и сухо място, в плътно затворени буркани.

Смесването на билките е по вкус, като постоянно опитвате и добре размесвате. Готовата вече шарена сол се пресява през цедка или сито, за да има фина консистенция и да на могат ясно да се открояват отделните подправки.

Някои добавят към тези съставки още: сол, мащерка, риган, кимион, фино царевично брашно – въпрос на вкус, но каквато и подправка да ползвате – нека да е с домашен произход.

А сега замесете една питка, опечете си я с мерак. В къшея топъл хляб, пъхнете масло, поръсете с домашната ви шарена сол и се завърнете в прашните улици на детството.
Коментари
2018-02-23 #2
Златна
Шарената сол може да се обогати със сух копър.Той придава изключително богат аромат на шарената сол.Златна
2014-09-18 #1
Инна Георгиева
За мен истинската шарена сол трябва със сигурност да има мерудия /сминдух/ и чубрица. А най-хубава е като се замести домашната чубрица с дива. Ароматът й е с лек дъх на мащерка. Миналата седмица в троянския балкан си набрах точно ще си я оползотворя вдъхновена от тази статия
Вариантите на шарена сол с чимен и кимион са подходящи за поръсване на месни неща. Йехее, докато пиша и сякаш ми замириса
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Изпитана рецепта за домашна горчица
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Лимонова трева - подправка, билка и козметика
· Как да: Почистим телефона си, за да се защитим от зараза с коронавирус?
· Съвети за по-топъл дом през зимата
· Как да пътуваме по-леко и приятно със самолет?
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
Вторник
21
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 21
Ден 21, понеделник след уикенда. През уикенда хапнахме крем супа и риба, плодове, ядки. Под поста ми...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Салата от кестени, земна ябълка и постна майонеза
Кестените съдържат доста калории, но пък нямат много мазнини, повдигат тонуса и са чудесен източник на...
Бъркана пица
Когато приятелка ми сподели за нейната "бъркана пица" бях учудена - нарича се така, тъй като тестото...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Празът - полезният братовчед на лука
Често пренебрегваме праза поради миризмата му. Но още по-често се налага да пием различни медикаменти...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Бисквити с тиква
Докато изрязвах с формички тези бисквити се чудех с какво да изрежа тестото за да получа формичка на...
Как да: Да сушим плодове без химия
Ако гледате плодни дръвчета, имате село или пък има някой, който да ви дава домашен плод, според мен...
Козуначена пита след Великден
Какво да правим със стария козунак? Това е вторият най-задаван въпрос след Великден. Първият, разбира...
Виенски шницел
Много ми се ядат шницели, каза половинката. Ама онези от кайма ли или от месо, попитах аз? От месо, от...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Майорана - непозната билка и подправка с ароматерапевтичен ефект
Въпреки че малко прилича на ригана, това растение не е така широко употребявано като него. За някои от...
Как да: Направиш омлет без да счупиш яйце
"За да си направиш омлет трябва да счупиш яйцата" - гласи една поговорка. Да, ама не. Ето една идея,...
Овнешки гювеч
1 кг овнешко месо 4-5 домата 3-4 зелени пиперки 2 патладжана 150 г бамя 4-5 картофа 150 грама зелен...
Бърз обяд с аромат на лято
Тази рецепта няма да започне с: "В забързаното ни ежедневие...". Тази рецепта ще започне с аромат на...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Ориз с гъби кладница
Здравей, Цвети! Казвам се Стефка, от Димитровград съм, и реших да се включа в конкурса. Аз не постя тази...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Овесени бисквити с Дарето
Рецептата ми е споделена от една приятелка, която обича да готви всякакви завъртяни вкусотийки. Но на...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook