Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Замразените зеленчуци - полезни или не


Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет, осигуряват разнообразие и се приготвят за минути. В същото време трудно ги свързваме със здравословното хранене. Дали обаче това се дължи на действителните им качества или просто на представата, че полуфабрикат е равнозначно на вредна храна?

Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме за „пресни”. Но само при две условия – ако са използвани свежи продукти и шоково замразяване.Сигурно се запитате как е възможно? Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване При него само за минута-две зарзаватите се замразяват от -20°С до -40°С. Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците, които не съдържат прекалено много вода.

Кога замразените продукти могат да бъдат вредни? Когато са замразени не пресни зарзавати, а такива, които са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването. Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефекта от размразяването и повторното замразяване. За съжаление това често се случва, само докато донесем замразения продукт от супермаркета до дома..

Почти всички зеленчуци при замразяване запазват вкуса и свежия си вид. Не такова обаче е положението при плодовете – ягоди, малини, боровинки. Тъй като те съдържат голямо количество вода, а при замръзване тя кристализира, структурата им се разрушава. Резултатът след размразяване е пихтия, която не притежава нито аромата, нито вкуса на пресните плодове. За да запазите възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните вещества, не ги подлагайте на бързо размразяване – например в топла вода или микровълнова, а ги оставете за няколко часа на стайна температура.

Зеленчуците – обратно, размразявайте в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така ще останат хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.

Ако сравним замразяването с останалите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, то със сигурност превъзхожда традиционното консервиране. Колкото и умиление да предизвикват в нас бабините буркани, в тях не за останали почти никакви витамини. Причината за това е термичната обработка, да не говорим и за добавянето на консерванти. Вярно е, че след размразяване също готвим зеленчуците, но за сваряването им са необходими само няколко минути, което максимално запазва полезните вещества в тях.

Коментари
2011-03-07 #3
Iskra
Благодаря, Иво .
2011-03-06 #2
ivo
браво искра,само хубави статии от теб.
2010-10-28 #1
didatzeni
Купувам замразени само грах и бамя.Всички други зеленчуци и плодове ги консумираме пресни./Не живея в Бг/
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Божествено лесен мармалад от кайсии
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се отървем от манипулаторите около нас
И най-силните и уверени хора имат моменти на слабост. Тогава винаги се намира някой, който да се възползва...
Днес е най-потискащият ден в годината. Как да го преживеем?
Третият понеделник от януари е считан за най-потискащия ден в годината. Британски изследователи дори...
Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
„Нунчи“ (Nunchi, среща се и като noonchi) е традиционна корейска концепция за осъзнатост. В буквален...
Ароматът на щастието
Отдавна е установено, че ароматите имат огромна власт над нашата психика и здраве. Посредством обонянието...
Наесен с песен - или отново на работа
Много хора имат нужда от отпуск след отпуската. Не става въпрос за капризи и глезене, а за естествена...
Нос Страх
Понякога толкова ни е страх, че не виждаме по-далеч от носа си. Застиваме в отбранителна позиция физически...
Защо вървенето е най-добрата медитация
За преодоляването на стреса се изисква пълно изключване на съзнанието, съсредоточаване върху вътрешния...
Прахчетата срещу грип и настинка
Комбинираните лекарствени препарати, които се рекламират особено през зимата срещу грип и настинка, са...
Типове поведение, които вредят на увереността
Липсата на увереност може да причини много вреди в живота на човек. Нашето самочувствие засяга начина,...
Как вкопчването пречи на любовта
Раздялата с любимите хора е мъчно, болезнено преживяване. Стари приятели, любовници, съпрузи, дори малките...
Да се предпазим от първите вирусни атаки
Имунната система ни помага да се преборим с външни вредители, с различни бактериални атаки и лоши климатични...
Коледни пости - седмица 1
Началото винаги е предизвикателство – трудно, вълнуващо, пълно със съмнения. Хората сме измислили механизми...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook