Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Замразените зеленчуци - полезни или не


Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет, осигуряват разнообразие и се приготвят за минути. В същото време трудно ги свързваме със здравословното хранене. Дали обаче това се дължи на действителните им качества или просто на представата, че полуфабрикат е равнозначно на вредна храна?

Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме за „пресни”. Но само при две условия – ако са използвани свежи продукти и шоково замразяване.Сигурно се запитате как е възможно? Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване При него само за минута-две зарзаватите се замразяват от -20°С до -40°С. Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците, които не съдържат прекалено много вода.

Кога замразените продукти могат да бъдат вредни? Когато са замразени не пресни зарзавати, а такива, които са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването. Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефекта от размразяването и повторното замразяване. За съжаление това често се случва, само докато донесем замразения продукт от супермаркета до дома..

Почти всички зеленчуци при замразяване запазват вкуса и свежия си вид. Не такова обаче е положението при плодовете – ягоди, малини, боровинки. Тъй като те съдържат голямо количество вода, а при замръзване тя кристализира, структурата им се разрушава. Резултатът след размразяване е пихтия, която не притежава нито аромата, нито вкуса на пресните плодове. За да запазите възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните вещества, не ги подлагайте на бързо размразяване – например в топла вода или микровълнова, а ги оставете за няколко часа на стайна температура.

Зеленчуците – обратно, размразявайте в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така ще останат хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.

Ако сравним замразяването с останалите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, то със сигурност превъзхожда традиционното консервиране. Колкото и умиление да предизвикват в нас бабините буркани, в тях не за останали почти никакви витамини. Причината за това е термичната обработка, да не говорим и за добавянето на консерванти. Вярно е, че след размразяване също готвим зеленчуците, но за сваряването им са необходими само няколко минути, което максимално запазва полезните вещества в тях.

Коментари
2011-03-07 #3
Iskra
Благодаря, Иво .
2011-03-06 #2
ivo
браво искра,само хубави статии от теб.
2010-10-28 #1
didatzeni
Купувам замразени само грах и бамя.Всички други зеленчуци и плодове ги консумираме пресни./Не живея в Бг/
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Вторник
27
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се научим да контролираме тревожността си
Тревожността е състояние, което лесно може да се превърне в голям проблем, когато се свърже с други психологични...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Анти-ейдж характер
Да си призная, словосъчетанието „анти-ейдж” е в противоречие със собствените ми разбирания. Смисълът...
Преди да изберете контактни лещи - какво трябва да знаете
Очите ни са онова, което ни дава представа за всичко. Зрението е едно от най-важните ни сетива. Нерядко...
Хранителни добавки против пролетна умора
Повечето от нас я усещат - пролетната умора. Всеки по различен начин и в различна степен. Тези, които...
Дори незначителната липса на сън влияе на емоциите
Дори незначителна липса на сън може съществено да повлияе на емоционалното състояние на човек, съобщава...
Смокинята - полезното изкушение
Знаете ли, че смокиновото дърво няма цвят?  Китайците наричат смокинята - "плод без цвят". Всъщност плодът...
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Енергийните вампири
Те не се страхуват от слънцето, не хапят и обичат чесън, но при все това са си вампири. След разговора...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - I
Вече усещате, че животът не е пред вас или с други думи, започнали сте да остарявате. Известно е, че...
Твърде самокритични? Спрете навреме!
"Нищо не е добро или лошо, само мислите ни го правят такова“ - Шекспир Колко често сте допускали стресът...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook