Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Замразените зеленчуци - полезни или не


Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет, осигуряват разнообразие и се приготвят за минути. В същото време трудно ги свързваме със здравословното хранене. Дали обаче това се дължи на действителните им качества или просто на представата, че полуфабрикат е равнозначно на вредна храна?

Истината е, че замразените плодове и зеленчуци могат да съдържат повече полезни вещества от тези, които купуваме за „пресни”. Но само при две условия – ако са използвани свежи продукти и шоково замразяване.Сигурно се запитате как е възможно? Най-голям враг на витамините е дългото транспортиране и съхранението на стайна температура. В тези условия само за два дни повечето плодове и зеленчуци губят 50% от полезните си вещества. Ако плодовете и зеленчуците са замразени непосредствено след набирането им, загубата на витамини е минимална. Тук идва ред и на т.нар. шоково замразяване При него само за минута-две зарзаватите се замразяват от -20°С до -40°С. Така се запазват максимално полезните вещества и външният вид на плодовете и зеленчуците, които не съдържат прекалено много вода.

Кога замразените продукти могат да бъдат вредни? Когато са замразени не пресни зарзавати, а такива, които са започнали да гният. В тях се развиват плесени и бактерии, които продължават да бъдат активни и след замразяването. Така за няколко месеца престой във фризера в полуфабриката се развиват опасни токсини. Подобен е и ефекта от размразяването и повторното замразяване. За съжаление това често се случва, само докато донесем замразения продукт от супермаркета до дома..

Почти всички зеленчуци при замразяване запазват вкуса и свежия си вид. Не такова обаче е положението при плодовете – ягоди, малини, боровинки. Тъй като те съдържат голямо количество вода, а при замръзване тя кристализира, структурата им се разрушава. Резултатът след размразяване е пихтия, която не притежава нито аромата, нито вкуса на пресните плодове. За да запазите възможно най-добре външния вид на плодовете, а и полезните вещества, не ги подлагайте на бързо размразяване – например в топла вода или микровълнова, а ги оставете за няколко часа на стайна температура.

Зеленчуците – обратно, размразявайте в кипяща подсолена вода за 2-3 минути. Така ще останат хрупкави и свежи на вид, а полезните вещества в тях не преминават във водата.

Ако сравним замразяването с останалите начини за съхранение на плодовете и зеленчуците, то със сигурност превъзхожда традиционното консервиране. Колкото и умиление да предизвикват в нас бабините буркани, в тях не за останали почти никакви витамини. Причината за това е термичната обработка, да не говорим и за добавянето на консерванти. Вярно е, че след размразяване също готвим зеленчуците, но за сваряването им са необходими само няколко минути, което максимално запазва полезните вещества в тях.

Коментари
2011-03-07 #3
Iskra
Благодаря, Иво .
2011-03-06 #2
ivo
браво искра,само хубави статии от теб.
2010-10-28 #1
didatzeni
Купувам замразени само грах и бамя.Всички други зеленчуци и плодове ги консумираме пресни./Не живея в Бг/
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Невероятни приложения на сока от киселите краставички
· Конфитюр от грозде
· Касисът събира най-много витамини на едно място
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Проучване: По-честата консумация на гъби ни предпазва от депресия
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Понеделник
26
Септември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Сауната през времето
Днес повечето от нас свързват сауната с козметични салони, СПА комплекси и лъскаво удоволствие. Много...
Йоните - енергия от въздуха
Често говорим за химическия състав на въздуха, но не само от наличието или отсъствието на замърсители...
Тревогите, без които не можем...Не можем ли?
Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на...
Зеленчуковите сокове - II
Сокът от цвекло без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Повече приятели или повече родители?
Често, когато говорим за родителството, използваме думи като "забранявам", "карам се", "изисквам", "нареждам"....
Клякания (клекове) за по-стегнати бедра и седалище
Възрастта винаги си казва думата, дори ражданията да са били благосклонни към нас и да сме успели да...
Синдромът на нощното хранене
В съвременния забързан ритъм на живот правилното хранене е трудно постижима цел. Голяма част от хората...
Защо се уморяваме от отпуска, вместо да си починем?
Истинската почивка по време на отпуска не започва от първия ден, а чак след 4-5 дни. Защо това е така?...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook