Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Глогът - още здраве от есента


билката на здравото сърце


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Глогът е сред онези полезни есенни плодове, от които имаме възможност да се възползваме точно сега. Той може да влезе в употреба и на най-придирчивите предпочитания – консумира се под формата на плод или чай, сокът от глог пък е концентрация на всичките здравословни ползи на този плод. Глогът се използва в домашната кулинария (за направата на торти и сладка), участва в състава на редица козметични лосиони, дори може да играе ролята на естетично украшение в дворното място и есенна аранжировка.

Произход и история

Първите сведения за глога датират още от далечното начало на първия век от новата ера. Твърди се, че билкарите открили полезните му свойства и лекували римските императори от сърцебиене с отварата от глог. По-късно, през XV-XVI век, е използван от заможните търговци и занаятчии в Западна Европа като ограда от жив плет за защита на домовете им (заради бодливите клони) и сякаш лечебната му слава му замира. Но с течение на вековете лечебното действие на глога се описва от билкари и лечители и така чак до нашето съвремие, когато червеният плод-билка има най-широко приложение.

Къде се среща и кога се берат плодовете му

Глогът е дърво от храстовиден тип, в разговорния език по-често е наричан храст. Среща се в цялата страна – естественото му разпространение е в горите и планините. Не е придирчив към почвата, може да се засади и в двора.

Плодовете му са напълно узрели и готови за
Съществува поверие, че глогът в дворното място носи здраве и благоденствие на семейството.
бране от началото на месец септември до късните дни на октомври. Те съдържат сериозна витаминозна бомба, която зарежда имунната система с витамините: A, B1, B2 и C – подходящи за подсилване на организма при прехода към същинската есен. Силно концентрирани в състава на глога са и наситените мастни киселини, отговарящи за равновесието на холестерола в кръвта. Останалите вещества и съединения - витамини, флавоноиди и други сложни киселини, имат силно антиоксидантно действие и уплътняващ кръвоносните съдове ефект.

Лечебно действие

Няколко основателни причини защо да приемаме глог:

Изцяло подпомага сърдечната дейност. Активното вещество проантоцианидин е най-мощният антиоксидант от всички известни и се съдържа само в съвсем малко храни и напитки - качественото червено вино, червените боровинки, гинко билоба и др. Приемът му е подходящ и за хора със смущения в сърдечния ритъм, сърдечна недостатъчност, запушени сърдечни артерии. Глогът улеснява работата на сърдечния мускул и изпомпването на кръвта, разширява кръвоносните артерии и редуцира аритмията. Действа като превенция срещу инфаркт.


Препоръчва се при хипертоници. Успешно понижава кръвното налягане и нивото на холестерола. Освен това не вреди на страдащите от ниско кръвно и анемия – и при високото, и при ниското кръвно налягане, глогът регулира и връща нивата му в приемливи граници.

Облекчава неразположението при подут корем и газове, резултатен е и при диария.

Препоръчва се при хора с наднормено тегло или такива, които просто желаят да свалят 2-3 килограма или да детоксикират организма си. Глогът подпомага стопяването на телесните мазнини, някои антицелулитни кремове съдържат глог поради същата причина. В комбинация със здравословен хранителен режим и умерена физическа активност, консумацията на глог дава много добри резултати против излишните килограми.

Помага при стрес и безсъние. Финансов, служебен, емоционален – стресът днес рядко подминава млади и възрастни. Всички сме чували за таблетките с екстракт от мента, глог и валериан, но и самостоятелен, глогът е силен в борбата със стреса. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.

Запарката от глог

Вкусът на глога е кисело-сладък. Дали ще се консумират директно плодовете му, или ще се пие отварата от него, е въпрос на индивидуален вкус. Запарката от глог се приготвя лесно и бързо по следния начин:

Две супени лъжици глог се заливат с половин литър гореща вода и се варят от пет до десет минути. След това запарката се прецежда и е готова за пиене. При нужда може да се подслади с мед или кафява захар. Трудно е, а и никак не е задължително, да се изпие около половин литър наведнъж, затова свареното количество може да се раздели на равни части и да се приема 2-3 пъти дневно, препоръчително преди хранене.

Противопоказания

Не е подходящ за прием от малки деца;

Бременните трябва да са предпазливи с приеманите количества, а през първото тримесечие от бременността изобщо не трябва да консумира глог. За кърмещи жени също не е препоръчителен.

Въпреки че е изключително полезен за хора с проблеми със сърдечно-съдовата система, съвместният му прием с определени лекарства за сърце може да предизвика неблагоприятна реакция в организма. Затова консултацията с лекар е задължителна.

Суровоядска торта с шоколад и глог



Ето че и дъждовните, облачни месеци ни предлагат своята пъстра гама от витамини. Глогът се откроява със здравословните си ползи в различни аспекти на здравето. А наситеният червен цвят на плодовете му внася ведрост в ежедневието и сякаш гони умората от носталгията по жълтеникавите нюанси на капещите есенни листа.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Етеричното масло от мащерка
· На есента - Джон Кийтс
· Как дъждът намалява стреса и още ползи от него
· Септември си отиде. И вали
· Витамин C и връзката му с колагена
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
Вторник
28
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Необикновените свойства на една обикновена круша
Ароматните и сладки плодове на крушата са известни още от древни времена и човечеството отдавна се възползва...
Нощното напикаване при децата
Нощното напикаване при децата е проблем, свързан предимно със съзряването на нервната им система. Той...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Ползите от тренировките в студено време
За повечето хора зимата е неактивен сезон или ако държат да запазят форма, предпочитат да трвнират на...
С какво да заменим чашата кафе
Повечето от нас са свикнали да започват деня си с чаша ароматно кафе. Без този ритуал часовете минават...
Как да си направим походна аптечка
Ако сте решили да прекарате отпуската си сред природата – в някое китно селце, откъснато от цивилизацията...
Защо захарта потиска имунитета?
Зимата е сезонът, когато болестите ни атакуват най-безмилостно. И една лека настинка води до отслабване...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Искате да сте по-малко зависими от телефона? Тренирайте се да скучаете
Днес е много популярно да се разграничават поколенията, като тези, най-новите Поколение Z са обособени...
В края на лятото: Пигментните петна – защо и кога се появяват
В желанието си да имаме красив и траен тен, често пренебрегваме някои важни здравословни фактори. Всъщност,...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Тамянът - ароматерапия, която лекува и душата
Първата асоциация, която си правим като чуем тамян, сякаш се свързва с разнасящите се из църквите типични...
Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие
Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография,...
Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
Ходенето на къмпинг е полезно за децата, както и за цялото семейство, според австралийския сайт www.gocampingaustralia.com. На...
Връзки от ново поколение - "Да се обичаме разделени"
Всички ние имаме в главата си сценарий за щастливите отношения между мъжа и жената и част от този сценарий...
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Защо дисциплината е по-важна от мотивацията?
Когато искаме да направим нещо, независимо дали става въпрос за учене, диета, физически упражнения, работа,...
Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас
Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък...
Погледни го от добрата му страна
Kолкото и невероятно да звучи, във всяка ситуация, дори и най-драматичната, неизменно има и по нещо положително....
Как силовите тренировки оформят мускулатурата и повишават тонуса - ползи и съвети
За силовите тренировки има изписано и изговорено много и въпреки всичко, често хората остават в заблуда...
На екзистенц минимума на душата
Някой ден... Някой ден ше изчета онези дебели книги, които все отлагам. Ще изчета и "Вълшебната планина",...
Лептинът - "хормонът на отслабването"
За голямо съжаление, броят на хората с наднормено тегло в нашата страна все повече се увеличава. Знаем,...
Пестициди и химикали в предмети от бита понижават интелигентността на децата
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на децата. До този извод...
Силата на слънцето
Откакто сме родени, има някои обекти, които приемаме за даденост. Но ако се замислим, те спомагат начина...
Репичките - витамини и минерали на пролетната трапеза
Има зеленчуци, без които е твърде трудно да си представим настъпващата пролет. Вероятно се досещате за...
Как да ограничим нуждата от сладко?
Отровата, наречена захар, ни дебне отвсякъде. Голяма част от нас смятат, че тя е единствено в сладкишите...
Хрян – лютиво здраве
 Подобно на чувствата към чесъна или лютите чушки, при хряна няма средно положение – или люто обичаш...
10 мита в общуването, в които продължаваме да вярваме
Днес отдаваме голямо значение на комуникацията. Страх ни е да помълчим. Особено, когато сме с някого....
Какво става, когато изключим месото от менюто си?
Съществуват множество публикации, които определят вегетарианството като лишение от важни хранителни вещества...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
5 житейски урока от "Алексис Зорбас"
"Остави хорицата на мира, началство, не им отваряй очите; ако им ги отвориш, какво ще видят? Немотията...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Сакъз - свойствата на мастиковата смола
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Дъвченето на храната
Още от детската градина са ни повтаряли, че трябва да дъвчем добре храната. В по-късна възраст дори...
Признаци на хормонален дисбаланс
Нарушенията в ендокринната система могат да бъдат не по-малко опасни от тези в сърдечно-съдовата например,...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Опасните бенки
Бенките представляват струпване на пигментни клетки. Една част от тях са вродени, а друга се появяват...
Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
Пъпешът е сред любимите аромати и вкусове на лятото. Има над 500 сорта, познати в Европа, а сред най-популярните...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook