Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво знаем за различните видове мед


И кой вид за какво помага


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става дума, обаче? Знаете ли колко вида мед има всъщност и кой за какво ще ви се „притече” на помощ?

Медът - храна на дълголетието

Оказва се, че лечебните свойства на различните видове са и доста различни, затова успехът на лечението зависи от вида и качеството на използвания мед. Доказано е, че медът придобива лечебните свойства на растенията, от които е получен.

Най-често срещаните видове мед у нас са:

Акациевият мед - добиван от цветовете на бялата акация, той изпъква с високо съдържание на плодова захар и ниско на полен. Той е един от най-предпочитаните и ценни видове, притежаващ силно общоукрепващо и сънотворно действие. Действа изключително добре на нервната система и е напълно подходящ за деца, когато разбира се внимаваме с дозата. Препоръчва се и при диабетици, при чернодробни, жлъчни и стомашни заболявания. Лекува успешно различни очни възпаления и конюнктивити. Акациевият мед е най-лек, заради липсата на полени, и се препоръчва при малки деца. Ако още не сте давали мед - започнете с него.

Липов мед - особено ценен в Русия, често сравняван с ехинацеята. Има ярко изразени антибиотични свойства - успешно бори упоритите стафилококи и пневмококи. Отличава се със силно отхрачващо и противовъзпалително действие. Много добър помощник е на правилното храносмилане. Препоръчително е да се избягва от диабетици обаче.

Манов мед - получава се от сладката течност (мана), отделяна от листата и от други части на широколистните дървета като дъба и вече споменатата липа. Има твърде специфична миризма и кисел вкус, но е достатъчно богат на аминокиселини и минерални вещества. Използва се най-вече при простудни заболявания на горните дихателни пътища, различни алергии и анемия.

Плодов мед - добива се от цветовете на овощни дървета като ябълки, круши, череши, сливи, праскови и др. Съдържа голямо количество фруктоза- над 42%, което го прави подходящ за диабетици. Богат е още на витамини и органични киселини. Действа добре върху черния дроб, храносмилането и сърдечно-съдовата система.

Ливаден (билков, полифлорен) мед - добиван от ливадни растения като мащерка, здравец, теменуга, детелина, лавандула, овчарска торбичка. Силно хранителен и лечебен. Богат е на много видове ензими, флавоноиди и органични киселини. Използва се при лечението на белодробни, бъбречни, сърдечно-съдови и гинекологични заболявания.

Даровете на пчелите

Пчелен прашец, наричан още пчелен полен
Най-успокоително действа лавандуловият мед, препоръчван при неврологични проблеми, както и при мигрена. Мащерковият мед пък е особено ефикасен при бронхити и ларингити, при колики, метеоризъм, колит. Съществува и мед от магарешки бодил, който е твърде оспорван от много пчелари като качества, но определено притежава тонизиращ ефект.

Всеки от горните видове мед може да се обогати с пчелен прашец - силно лековита комбинация, която действа на сто процента при намален имунитет, преумора, липса на апетит. За профилактика - около 15-20 грама дневно правят чудеса с организма ви, стига да нямате алергии.

Ще срещнете още ментов, кестенов и боров мед, мед от слънчоглед, глухарче, детелина и др. Оказва се, че в нашата страна се произвеждат наистина стотици видове мед, за които дори и не подозираме.

Как да разпознаем истинския мед

Условия за лечение с мед (апитотерапия):

Никога да не си изписваме сами лечение с мед

Винаги да следим за противопоказанията на даден вид.

Да внимаваме с количеството, защото калориите при повечето видове наистина не са никак малко.

Да съхраняваме правилно - в сухо и проветриво помещение с температура под 12° С, защитен от светлина и влажност.

Суровият мед е лекарство, но сготвения можем да наречем отрова. Топлинната обработка предизвиква токсичност в клетките и е възможно дори да доведе до дисфункцията им. Винаги търсете думите “суров” или “непастьоризиран” върху етикета.
Коментари
2018-09-27 #1
Supermag
Много полезна информация!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
· Липова тайна
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Хирудотерапия - лечение с...пиявици
· Масажът лекува душата и тялото
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· 5 навика, които са по-опасни и от пушенето
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· Премахват опасна съставка, използвана в паста за зъби, сладкиши и дори хляб
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
Четвъртък
17
Юни 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Канцерогените – какво знаем и не знаем за тях
Злокачествените туморни образувания са известни от дълбока древност, но през последния един век са се...
Детето в мен
Поглеждам се в огледалото - сплетена на плитки, с розов потник и по детски радостна усмивка от сладоледа,...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Какво би станало, ако...
Думичката „ако“, без която не можем, щом се замислим за нишките на собствения ни живот. Неизбежно идва...
Диетата започва от сутринта
С пукването на пролетта забелязваме последствията от зимните прегрешения. Дрехите изведнъж ни отесняват,...
Изкуството – храна за душата или бягство от действителността?
Какво е изкуството – храна за душата или бягство от действителността? Всичко зависи от начина на употреба....
Как да си отгледаме кълнове
Подготовка: Консумативите, които са ни необходими са съвсем прости – стъклен буркан, парче марля и ластик....
Лечебните вани
Вземате вана, за да се отпуснете след дългия натоварен ден. Но водата не само успокоява, тя е способна...
Какво се питат първо хората, когато се запознават с вас?
Разбира се, за третия всички сме много наясно – дали сме потенциални партньори. Но в самото начало, когато...
Коварният мононатриев глутамат
В последните години усилено се говори за опасните Е-та и почти нищо кратко, точно и ясно не се съобщава...
Как да проработи любовта: Забранете думата "връзка"
Екхарт Толе (р. 16 февруари 1948 г. в Германия като Улрих Толе, но гражданин на Канада) е наричан "един...
Пазят ли ни от болести антибактериалните продукти?
Грижовна майка измива щателно ръцете на своето слънчице с антибактериален сапун, за да го защити от коварните...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Гладолечението
През 20-21 в. медицината доста е напреднала и могат да се лекуват болести, които преди са били нелечими...
Женшен – коренът панацея
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се използва в лечението...
Обикновените суперхрани, които често пренебрегваме
Време е да сложим край на скъпите „чудодейни” храни и да обърнем внимание на тези, които освен че са...
Вдъхновени от добротата
Какво ви идва на ум, когато помислите за началото на празничния сезон? За съжаление, много хора се фокусират...
Вечната женска конкуренция
Свикнали сме да мислим за мъжете като за състезателния пол, но все повече съвременни изследвания обръщат...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Хирудотерапия - лечение с...пиявици
Лечението на организма с живи пиявици е известно на човечеството от хилядолетия, разпространено е в целия...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
Аромат на крака - II
Хиперхидроза и бромхидроза Зад тези медицински термини се крият нарушения в потоотделянето, които...
Цялата истина за „хапчето след секс”
Когато сексуалните страсти се развихрят, разумът често се оказва един неприятен свидетел. За да избегнем...
Любов или самоунищожение
Има хора, които изкарват най- доброто от теб. В тяхната компания се чувстваш умен, духовит, силен. Те...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook