Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Здравословното мюсли


Миксът от зърнени култури, сушени плодове и ядки се появява в началото на XX век, „изобретява го” швейцарският лекар Бирхер-Бенер, наричан още баща на суровоядството. Той пръв забелязал, че смятаните по това време за „силна” храна преработени продукти като бял хляб, месо и сладкиши, не само не подпомагали възстановяването на болните, но дори влошавали състoянието им. Затова лекарят създал своя клиника и започнал да храни пациентите си изключително със сурова растителна храна, включително и мюсли. Повечето от тях вече били лекувани с различни методики, но без никакъв резултат. Благодарение на менюто на д-р Бирхер-Бенер обаче като по чудо започнали да оздравяват.

Оттогава, та до днес мюслито има славата на здравословна храна. Далеч обаче не всеки продукт, на чийто етикет се мъдри това название притежава качествата на своя първообраз. Популярността на закуската доведе до появата на множество разновидности, които съдържат шоколад, много захари, рафинирани и печени продукти. А истинското мюсли трябва да бъде богато на фибри и едновременно с това с ниско съдържание на захари. Както и да не бъде подлагано на никаква термична обработка. Затова, ако искаме храната ни да бъде не само вкусна, но и полезна, трябва внимателно да четем етикетите.

Правило 1: Цели овесени ядки вместо корфлейкс
Качественото мюсли трябва да съдържа цели необработени овесени ядки, на първо място, защото във външната им обвивка се съдържат разтворимите фибри, които подобряват перисталтиката на червата и извличат токсините от тялото. Доказано е, че хората, чието меню е богато на фибри рядко страдат от онкологични заболявания. Освен това въглехидратите от цялото зърно се усвояват бавно, като по този начин за дълго оставят чувство за ситост при сравнително ниско съдържание на калории, а богатото съдържание на магнезий регулира нивото на кръвната захар. Ако в продукта зърната са смлени значи става дума не за мюсли, а за неговия американски събрат - корнфлейкса. Както знаете обаче хранителните навици идващи от този край на света не се славят като най-здравословните.

Правило 2: Продуктите не бива да са термично обработени
Съставките на мюслито – зърна и плодове трябва да бъдат само изсушени на въздух, а не печени. Дори нагряването само до 70-80 градуса разрушава много витамини. Затова колкото и да са вкусни корнфлейса, хрупкавото мюсли и карамелизираните ядки, по биологична ценност те отстъпват на класическата рецепта.

Правило 3: Избягвайте добавената захар
В съдържанието на етикета тя често се крие под имената глюкозо-фруктозен или царевичен сироп. На практика обаче прибавя към купичката ви с мюсли само празни калории и никакви полезни вещества. По-добрите подсладители са медът и кленовият сироп, но тъй като цената им е сравнително висока, производители предпочитат да ги пестят (въпреки главозамайващата цена на някои продукти). Затова оптималния вариант е да си купувате натурално мюсли и сами да си го подслаждате.

Мюсли собствено производство
Ако в супермаркетите така и не ви се отдаде да откриете истинско, здравословно мюсли, можете да си го приготвите сами. В здравословните магазини (и не само) можете да намерите овесени, пшенични или ръжени ядки, сушени (внимавайте да не са захаросани) плодове, сурови ядки. Така можете да си съставите рецепта по ваш вкус или да използвате:

класическата рецепта за мюсли на д-р Бирхер-Бенер:

3-4 с.л груби овесени ядки
1 ябълка настъргана
1 с.л. мед
150 мл. прясно или кисело мляко
1 с.л. едро счукани орехови ядки или слънчогледови семки.

Овесените ядки се накисват от вечерта в студена вода. На сутринта водата се излива и върху ядките се настъргва ябълката. Добавят се медът, млякото и ядките. Мюслито се разбърква и е готово за консумация.

Коментари
2010-12-17 #10
Iskra
Ясно е, че офис и топлене на мляко са две несъвместими неща . И аз да си призная от време на време ям овесени ядки със сухо мляко, макар че вече открих и безмлечен начин за приготвяне на мюсли. Покълвам малко дива пшеница (и обикновена става). Слагам я в една кутиика с нарязах плод, мед или кленов сироп и ям на работа - няма ни мляко, ни термична обработка. Покълналият овес също бил вкусен, трябва да се пробва.
2010-12-17 #9
Цвети
Искре, и аз така имах съмнения, скрупули - ако ще правиш нещо, прави го както трябва.....но няма как да си стопля мляко, а и шокололадът е наистина малко - за вкус Другата седмица ще си нарежа сушени кайсийки и мед О йе!
2010-12-17 #8
Iskra
Абе имам някои забележки към сухото мляко и горещия шоколад , ама пак закуската ти е на светлинни години...от баничка
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
Сряда
24
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
5 йога упражнения за добро кръвообращение, стимулиране на черния дроб и детоксикация
Редовно практикувайте тези 5 йога асани, за да подобрите кръвообращението, да поддържате здрав черен...
Камелия - една истинска източна красавица
Всяка от нас има своите ежедневни ритуали за красота, които общо взето не особено често променяме. Често...
Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
Пременопауза, перименопауза и менопауза са трите фази в естествения жизнен процес на жените, свързан...
Да простиш на някого, който не иска прошка
Актът на прошката е един от най-катразисните и освобождаващи неща, които може да се случат между двама...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Трупате ли ненужни вещи?
Едно от нещата, които наистина не обичам, е у дома да е разхвърляно. За мен редът е усещане са спокойствие...
С каква нагласа да започнем Коледните пости
С каква нагласа ще влезем в Коледните пости е много относително. Тя зависи най-вече от мирогледа и светоусещането...
Хората, на които им липсва емпатия и как да се справяме с тях
Днес много се говори за емпатията като за всеобща ценност в общуването, като основа за емоционалната...
Малината – вкусен плод и билка
Хапвайки една-единствена малина, ние слагаме в устата си множество миниатюрни плодчета, всеки един от...
Капаните на щастието
Звучи абсурдно, че щастието може да крие някакви капани. Та нали всеки мечтае да е щастлив?! Но не става...
Изследване на марки майонеза показва разминаване между етикети и съдържание
Ново пространно изследване на "Активни потребители" върху родната майонеза показа драстично разминаване...
Дребните неща, които правят хората щастливи
В началото на 2018 година в социалната мрежа reddit потребител пита: "Кои са дребните неща, които ви...
Лапад - непретенциозен, но много полезен
Лападът е може би най-разпространеният по нашите земи зеленолистен зеленчук. Расте из цялата страна,...
Здравни рискове от пушенето на наргиле
Наргилето е средство за пушене на тютюн с дълга история в културната традиция на Ориента. У нас напоследък...
Спасителната прегръдка между две близначки, която промени грижата за бебетата
Знаете ли историята на тази снимка? Близнаците Кайли и Бриел Джаксън от Мазачузетс, САЩ били родени 12...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook