Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черешов рефреш на организма



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два вида – любители на ягодите и любители на черешите. Групата на вторите по мои наблюдения се радва на значително мнозинство и то не случайно, защото в хрупкавите череши има повече витамини и минерали, по-рядко предизвикват алергични реакции и са по-подходящи за пролетно пречистване на организма.

Полезните вещества в черешите варират в зависимост от вида им – жълти, червени, розови или тъмночервени. Колкото по-наситен цвят имат плодовете, толкова по-голямо е съдържанието на каротиниди и антоциани в тях. Тези растителни пигменти освен, че са силни антиоксиданти и ни предпазват от преждевременно стареене, имат и ред други ползи за здравето. Например каротинидите подобряват зрението и състоянието на кожата, предпазват я от ултравиолетовите лъчи и в същото време стимулират производството на меланин. С една дума, трябва да хапваме повече череши, ако искаме още в началото на лятото да придобием бърз и здравословен тен.

Антоцианите (известни още като витамин Р), които придават цвета на „черните” череши пък подобряват кръвообръщението и устойчивостта на капилярите. Затова предпочитайте по-тъмните плодове, ако имате склонност към разширени вени, хемороиди, лошо оросяване на крайниците, високо кръвно или капилярите ви се пукат лесно.

Черешите съдържат също витамин С и важни минерали – калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. На първият се дължи диуретичният им ефект, а последния пречистването на кръвта и тъканите. Затова черешите са идеалният плод за пролетна детоксикация на организма. Най-добър ефект се постига, ако в продължение на 3 дни (най-добре около пълнолуние), хапвате само от череши, примерно по 1-1/2 кг. В този случай заедно с натрупаните отрови, организмът ви ще се освободи и от някой друг излишен килограм.

Вкусните плодове са богати на нежна целулоза, която стимулира перисталтиката и поддържа здравословната чревна флора. Затова не само пресните череши, но и тези от компот са изпитано средство против запек и дисбактериоза.


Коментари
2010-05-20 #3
wildprincess
Обожавам и череши и ягоди!!Не мога да ги деля!
От черешите обичам бели и черни.
Белите са рядкост,всъщност не съм яла бели череши от детските си години.
Още утре отивам да търся череши,все едно какъв цвят..по това време на годината ,всяка черешка е вкусна!
А и ми навяват много мили спомени от детството...
2010-05-20 #2
Инна Георгиева
Аз обмислям един черешов Пай да направя
2010-05-20 #1
Веси Георгиева
Добра идея ! Ще изчаквам до събота и ще направя един рефреш с череши
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Лъжи за красотата
· Слънцезащитни масла от природата
· Морковите – позната "супер храна"
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Как да приготвим слънчев чай?
· Матча - не просто зелен чай, а цяло изкуство
· Грешките в грима, които причиняват акне
· Салицилова киселина в полза на красивата кожа
· Бебешката козметика, която можем да ползваме и ние
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Събота
31
Юли 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Наполовина празна? Пълна?
Наполовина празна? Пълна? Няма значение! Само да има място за още вино!...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
Ментата - стръкче свежест
Тя е освежаваща, тонизираща, разхлаждаща и ухае на лято. Естествено и зимата чаят от мента се приема...
Как идентичността ни определя нашето поведение?
В основата на нашата идентичност е това как сами виждаме себе си или как вярваме, че другите ни...
Уморена ли е душата ви?
Можем ли да кажем, че душата се е уморила? Не можем. Този вид умора е такъв, че остава незабелязан. Ден...
Елегантният чимшир е още интересна билка
Този така симпатичен градински храст - чимширът, е токсично растение. Но това не пречи той да е най-предпочитания...
Когато някой близък тежко боледува
Най-близката приятелка на Силвия има злокачествен тумор и ходи на химиотерапия, но тя така и не може...
Емоционалните нужди, за които не трябва да се извиняваме
Нуждаете ли се от повече разбиране или внимание? Усещате ли, че нещо не ви достига, а някак нямате смелост...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Променливите вкусове през бременността
През бременността настъпват шеметни промени в организма на бъдещата майка и те далеч не са само физиологични....
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Болки в гърлото
Рязък спад на температурите, ветровито и дъждовно време – това са клопките на иначе красивата и щедра...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Кенгурова грижа за недоносените бебета
Терминът „кенгуру-грижа”, още „кожа-до-кожа” грижа се използва за специална грижа в първите часове и...
Сериозно за остеопорозата
В България не се води официална статистика за засегнатите от остеопороза. Според резултатите от изследванията...
Как да се научим да се доверяваме на интуицията си?
Позната е с различни имена – шесто чувство, вътрешен глас, предчувствие, инстинкт. Петър Дънов я нарича...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook