Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Зима, подсладена с манов мед



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В разгара на зимния сезон и сред нашествие от вируси, на нас все по-често ни се налага да мислим за здравето си. Опитваме се да предотвратим болестите с повече витамини, хранителни добавки, имуностимулатори; познати и непознати продукти, всичките „природни”, но създадени от фармацията. Истината е, че всички тези „природни” продукти или витамини на хапчета се намират в храната ни и тя също има отношение към нашата имунна система.

Като дъщеря на пчелар, няма как да не отдам почетно място на меда и по-точно на мановия еликсир. Пчелните продукти са с доказан лечебен ефект от хилядолетия назад. Меда, пчелния прашец и млечице съдържат всички необходими за човека хранителни вещества: въглехидрати, масти, белтъци, витамини и минерални соли. Биологичната им ценност обаче се дължи на богатото съдържание на ензими, аминокиселини, витамини, антибиотици, хормони и др. – лесно усвоими от организма и играещи роля на естествени медикаменти. Най-познат и лесен за използване за нас е медът. Още отпреди 3500 години в египетски папируси той се препоръчва за лечение на бъбречни, чернодробни и стомашно-чревни заболявания. В днешно време ние го използваме успешно и за заболявания на дихателната система, кожата, сърцето, нервите и др.

Медът е високоенергиен продукт, състоящ се от 95% въглехидрати. Лечебният му ефект идва от неговите съставки: захари, ензими, антибиотици, аминокиселини, флавоноиди, витамини, минерали и др., както и от комплексното им въздействие върху организма.
Получаването на този божествен продукт изисква съвършена организация от кошера. Успоредно с представата ни как пчелите събират прашец от цветята, съществуват и такива, които събират мана и произвеждат т.нар. манов мед. Маната е сладка течност по листата на дъба или жълъдите, която се отделя с помощта на листните въшки. Мъглата, влажното и топло време спомагат да се поразтвори този сок и пчелите да го съберат. Като благоприятен район, в Странджа се произвежда най-много такъв вид мед.

В сравнение с нектарния мед, Мановият е по-тъмен на цвят, с ниско съдържание на вода и по-гъст. Той се характеризира с по-голям брой свободни аминокиселини и от пет до девет пъти повече минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др. Той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесно усвоими калории, мановият мед е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване. Също така има противовъзпалително и диуретично действие. Поради високото съдържание на микроелементи той е подходящ за болни от анемия. Използва се за горни дихателни пътища – кашлица и бронхити. Укрепва сърдечния мускул, стимулира кръвообращението, предпазва от кръвоизливи в мозъка. Усилва имунната система, използва се за профилактика и лечение на вирусни грипни инфекции.

В стремежа си да се храним по-здравословно, меда също увеличи своето приложение. Като заместител на захарта той навлезе в много рецепти за сладкиши. Не трябва да забравяме обаче, че при високо термична обработка, медът губи своите полезни свойства и витамини. За да го използваме пълноценно, ние не трябва да го разтваряме във вряла течност или да го разтапяме ако естествено е кристализирал.

За да се възползваме от лековитите свойства на меда и същевременно да му се наслаждаваме препоръчвам да го включим в ежедневието си. Зимният сезон освен, че има най – много нужда от мед е и най – подходящ за него. Какво по-подходящо време за чаша чай и манов мед. Не бъдете отегчени от тривиалната рецепта. На пазара има изключително разнообразие от видове зелени, екзотични и плодови чайове, освен познатите ни билки. Така, че експериментирайте с вкуса си. Прясно изцеден лимон, подсладен с мед ни поднася приятно ароматен и витаминозен коктейл. Медът, особено мановия подхожда като вкус на много фрешове. Чаша прясно мляко с мед, освен топла вкусна напитка, която успокоява гърлото ще успокои нервите ви и е предпочитана преди сън. А ако не пиете често чайове, мляко и фреш, подменете захарта в кафето. Лично на мен много ми допада кафе, подсладено с малко манов мед (без разтворимото кафе, с него вкуса е кисел).
Е, ако сте свикнали да мислите, че зимата винаги е люта, то време е да я опитате подсладена!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Хармония и стройно тяло с Аюрведа
· Животните лекуват
· Калолечение за здраве и дълголетие - II
· Защо да хапваме мед вечер преди лягане?
· Бърза маска за всеки тип коса от само три съставки
· Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Ацерола - високи стойности на витамин С за профилактика в зимния сезон
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· Вредните навици, които ни разболяват през зимата
· Как да се грижим за кучето през зимните дни?
· 17 страхотни филмa, развиващи се през зимата
· Любими стихове за зимата
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· 10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
· 26 март - "Лилавият ден" в подкрепа на хората с епилепсия
· Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
· Подходящи ли са фет бърнърите за жени
· Избелване на зъбите: митове и истини
· За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Събота
8
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Невенът – цяла аптека в едно съцветие
Жизнерадостно оранжевите цветчета на невена, които щедро разпръскват балсамов аромат през цялото лято,...
Прочети за новия проект на списание Hera.bg - "Здравословен обяд за ученика”
Знаем, че понякога всеки изпитва затруднение да приготви здравословен обяд за своя ученик. Списание Hera.bg...
Сетивата на помощ на емоционалното ни здраве - II
Емоционалното ни здраве всеки ден е подложено на риск. Източник на този риск сме самите ние и като главно...
Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
Всички сме чували за йоните, и че те са положителни и отрицателни – това е техният електрически заряд....
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Грешки по пътя към красотата - II част
● Непостоянство Вие сте стихийна личност? Не можете да устоите на вкусна храна, а после топите...
Кориандър - обичана от световната кулинария подправка и добре позната билка
Казват, че той е една от най-старите лечебни подправки - на повече от 5000 години. В нашата кухня кориандърът...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Масло от борови иглички – за какво помага и как да го използваме?
Етеричното масло от борови иглички е целогодишен източник на добро здраве. То се извлича чрез процес...
Защо потискането на емоции е лошо за нас?
Когато се случи нещо негативно в живота ни, което води след себе си силни отрицателни емоции, независимо...
Чудесата на парната баня
През последните години акватерапията е изключително популярна. Ако изпишете думата в интернет, ще ви...
Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
Мизофония - когато дразнещите звуци причиняват болка
Дразните ли се от определени звуци? Като тежко дишане, сърбане, хъркане, щракане на химикалката? Специфични...
Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
С Инна онзи ден се шегувахме помежду си, че толкова обичаме нахут и в Хера имаме толкова рецепти с нахут,...
Луната
Поредната безсънна нощ отново ме подканя да се замисля: дали проблемът е в мен или някъде горе? Вдигам...
Криза на 40?
Да, именно, кризата на 40-те. Звучи като изтъркано клише. Кой не е чувал за нея – това са годините,...
Добре познатият ни винен оцет има и здравословни ползи
Първите свидетелства за употребата на винен оцет датират от 5000 години пр. Хр. Още тогава е бил добре...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook