Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Какво не знаем за храните в тандем



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Храната, като всичко останало си има своите “правила”. Замисляли ли сте се защо понякога ядете малко, а ви е тежко? Или пък хапвате единствено филия с масло, съчетана с някакъв плод и отново не усещате стомаха си особено комфортно? Именно заради това- защото трябва да се съобразяваме със съставките и особеностите на храните, които приемаме. И това не важи само за разделното хранене, а по принцип за здравословното и балансирано похапване. Затова нека погледнем към едни от най-неуспешните комбинации, които не бива да правите, в случай, че не искате да навредите на храносмилателната си система и здравето си. Някои елементарни знания по химия и медицина определено могат да са ни от полза, когато подбираме храните си в тандем. Нека видим.

Концентрирани въглехидрати + концентрирани протеини
Може да ви е много сладко да похапнете едни пържени яйца с бекон в комбинация с топла питка, препечена филийка или пържени картофи, но няма да ви е никак приятно от последвалото. Захарта във въглехидратите до голяма степен пречи на отделянето на стомашен сок и забавя храносмилането. Ако пък сте решили да добавите и десерт, съвсем ще усложните положението. Ще ви е тежко дълго време.

Протеини + мазнини
Не използвайте месо, яйца, сирене в комбинация с масло и олио. Практически невъзможен съвет, защото когато готвим някакво месо несъмнено ни трябва и мазнина. Затова- просто не прекалявайте с количеството. Мазнините потискат действието на стомашните сокове, което отново води до трудно и забавено храносмилане.

Протеини + протеини
Комбинирането на яйца с месо, ядки с месо, месо и мляко, сирене и яйца, може да бъде доста пагубно за стомашните сокове. Причината е, че за всяка протеинова храна е нужен различен храносмилателен сок с различно действие и сила. За яйцата е необходимо едно време на действие на стомашните сокове, за млякото и месото- друго. Всъщност- относно яйцата- добре е да ги съчетаваме само със зеленчуци и да ги приемаме след 14 часа. Оказва се, че не са подходящи за любимата ни закуска.

Протеини + кисели плодове
Кой би казал, че ако хапнем пържола, не трябва да и добавяме салата от домати? Оказва се, обаче, че киселината на доматите сериозно пречи на смилането на протеините в месото. Получава се гниене. Друга неподходяща комбинация са портокаловият сок и яйцата.
Въглехидрати плюс захари
Не е добре да похапвате хляб, картофи или други зърнени храни в комбинация с плодове, сиропи и друг вид сладки неща, тъй като съчетанието причинява ферментация.

Въглехидрати + кисели храни
Не яжте хляб, картофи и ориз с домати, портокали, лимони и други кисели плодове. Плодовите киселини пречат на смилането на въглехидратите и причиняват ферментация. Затова, особено, ако имате проблеми със стомаха, заменете доматите с краставици, а ако искате за десерт един свеж портокал, изчакайте с консумацията му петнадесетина минути.

Домати + нишестени храни
Доматите съдържат различни киселини, които се засилват при готвенето им. Тези киселини силно противодействат на алкалното смилане на нишестето. Препоръчително е да ги похапвате в комбинация със зеленолистни зеленчуци и по-мазни храни. В случаите, когато се наблюдава свръхкиселинност на стомаха, възникват големи препятствия при смилането на скорбялата. Настъпва ферментация, дори отравяне на тялото.

Мляко + други продукти
Млякото не се смила в стомаха, а в дванадесетопръстника, тъй като стомахът не отделя необходимите секреции. Някои изследвания съветват употребата му да се избягва или поне да се ограничава, което все още е спорен въпрос. Препоръчително, обаче е то да се приема самостоятелно или поне да има период на изчакване между приема му и този на други храни.
 

И още грешки: 

Закуска с ръжен хляб и чаша кафе? В интервал от време- идеално, заедно- не е добра идея. Кофеинът възпрепятства усвояването на голяма част от полезните витамини и минерали в ръжената ви филийка.

За обяд ще готвите пържолките със зехтин за по-здравословно? Грешка. Всички полезни свойства на зехтина се изпаряват в момента, в който попадне в тигана. Правилният избор- употребявайте го само за салати.

Или пък сте решили да похапнете вкусен грах с месо? По-добре забравете за месото. Отличителни «белези» на бобовите култури- фасул, грах, леща- съвместими само със зелени салати и растително масло.

За десерт диня или пъпеш? Защо не, но не веднага. Правило: дините и пъпешите винаги трябва да се консумират самостоятелно. Причината най-вероятно е бързината, с която те се смилат.

Вечерта искате да пийнете? Тук има две основни правила, които не бива да забравяте:

1. Изберете недиетична кола, ако искате да разредите алкохолното си питие. Газираните напитки без захар се всмукват по-бързо в стомаха, отколкото подсладените. Така че, ако не искате да се напиете по по-бързата процедура, изберете сладкия вариант на безалкохолното ви.

2. Обичате да замезвате алкохолната си напитка с фъстъци? Изберете бадеми. Фъстъците са от групата на бобовите растения, а не от тази на ядките. В тях има повече витамини от групите B, E и D, както и калций, фосфор и желязо. За съжаление, обаче алкохолът разрушава огромна част от тези полезни вещества.

 
Храненето си е цяло изкуство, заради това е необходимо да се интересуваме и да знаем повече. Защото често само с помощта на точната храна можем да си осигурим и правилното функциониране на организма ни. А какво по-хубаво от това да знаем, за да сме здрави?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
· Атлантическата диета - защо е толкова полезна
· 8 зимни напитки за укрепване на имунитета и хидратиране
· Слуховите апарати могат да помогнат на хората със загуба на слуха да живеят по-дълго
Четвъртък
18
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
По традиция всяка година третият четвъртък от месец ноември се посвещава на Международния ден за борба...
Колбасите нарушават бъбречната функция при децата и ги правят по-нервни
Д-р Татяна Брежнева, главен детски диетолог в Московския департамент по здравеопазване, посочва, че прекомерната...
Алергиите
Алергията е автоимунно нарушение, което най-често се предава по наследство. Неправилно е да се мисли...
Средиземноморската диета – щастие за цял живот
Нека първо започна с това, че макар да е добавено думата диета, всъщност Средиземноморската (наричана...
Тайната на нормалния живот
Попитали веднъж Мъдреца: - Каква е твоята тайна? Той отговорил: - Аз живея нормален живот – това...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Сънят и възрастта
Забелязвате ли как се променя сънят ви с възрастта? При мен това е една от съществените промени, която...
Зелената мухоморка - най-отровната гъба в света. Има ли противоотрова за нея?
Зелената мухоморка (Amanita phalloides) е една от най-токсичните гъби в света. Тя принадлежи към рода...
Презареждане от природата
Температурите стават все по-високи, а слънцето топли приятно телата ни. Не пропилявайте прекрасното време...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 4
Снощи хапнахме останалата от предишния ден супа заедно със Салата от червено цвекло, много магданоз,...
Непосилната лекота на килограмите - II
Всичко това, което добре знаем, заедно с индивидуалните емоционални и психологични смущения, са една...
Кивито е с повече витамин С от цитрусите
Кивито е сред плодовете, които имат най-голямо количество витамин С, a съдържанието на полезните фитонутриенти...
Какво знаем за различните видове мед
Непрекъснато говорим за това колко е полезен медът, особено в тези студени зимни дни. За кой мед става...
Е-е-е, и замирисва на… свобода. Монокините
Личният избор и това да си готов на всичко свързано с него са важни. Както се казва в една руска поговорка...
Детето и първото му посещение при зъболекаря
Много родители изпадат във възторг и документират по всевъзможни начини всички първи неща, случили се...
Фитнес под прикритие
В днешно време на много от нас се налага да прекарваме часове пред компютрите и да упражняваме най-вече...
Емоционалните заместители – изкушаващи и опасни
Неусетно, ден след ден, без да си даваме сметка, някъде там сред купищата проблеми и ядове, допускаме...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Изкуството на късната лятна вечеря
Лятото, в големите жеги, нямаме никакъв апетит, факт. Едва смогваме до обяда да задържим някакво желание...
Най-честите женски страхове
Надарени или осъдени да са по-емоционални, жените имат цял списък със страхове и тревоги. Понякога...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Арт Терапия
Ако стресът беше дреха, то тя би била плътно прилепнал латексов костюм. Обличаш си го сутрин или в определени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook