Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ройбосът


Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които се приготвят от листата на чаения храст (Camellia sinensis). Вместо сушени листа, той представлява иглички, а вкусът му не е тръпчив, а медно-сладък, напомняш донякъде на ягоди и екзотични подправки.

Родината на ройбоса е Южна Африка, където бушмените го отглеждат от хилядолетия, и вярват, че растението им е изпратено от самите богове. Правени са опити червеният храст да бъде разпространен в Латинска Америка и Австралия, които обаче са претърпели пълен провал. Затова ройбосът е една от националните гордости на ЮАР и там дори е съществува специална правителствена комисия, която контролира качеството на всяка партида за износ. Така се поддържа високият имидж на напитката.

А тя набира все по-голяма популярност по целия свят. Макар да навлиза в Европа едва в началото на XX век, ройбосът вече е завоювал част от позициите на черния и зеления чай, поради ред предимства. Заради липсата на кофеин може да се консумира както сутрин, така и вечер, от деца и от възрастни, дори е подходящ за бременни и кърмачки. Накратко казано –няма никакви противопоказания.

В същото време чаят от ройбос ободрява, заради високото съдържание на минерали и антиоксиданти. Един от тях, наречен от учените „супер-оксид диамутаза”, повишава защитата на организма срещу канцерогените и подтиска развитието на вече съществуващи тумори. В червения чай обаче има още множество флавоноиди, които действат:

Успокояващо на централната нервна система. Затова ройбосът се препоръчва на хора, които страдат от безсъние, чести пристъпи на главоболие, подложени са нервно напрежение или са лесно раздразними.

Капиляроукрепващо, благодарение на полифенола рути. Затова ройбосът подобрява състоянието на кръвоносните съдове при оттичане на краката, венозна недостатъчност и хемороиди.

Флавоноида кварцетин подтиска алергичните и възпалителни реакции, особено при хора, които страдат от дерматит и сенна хрема.

Чаят повлиява добре стомашни проблеми като гадене, повръщане киселини. Южноафриканките дори го използват за облекчаване бебешките колики и сутрешното прилошаване по време на бременността. Ройбосът е особено подходящ за бъдещите майки, защото за разлика от зеления и черния чай не съдържа танини, които пречат на усвояването на желязото.

Отварата от ройбос може да се използва и външно, тъй като има благотворен ефект върху кожата. Тя има заздравяващ и противовъзпалителен ефект при екземи, слънчеви изгаряния, сърбежи, акне, розацея и обриви под памперса.

Ройбосът най-добре разкрива аромата си запарен в порцеланов чайник. Добре се съчетава със сушени ягоди, карамел и ванилия – това са и най-честите комбинации, с които може да го намерите. Заради сладкия му вкус може да се консумира без (или с минимално количество) захар.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· 15 декември - Международен ден на чая
· Как да приготвим слънчев чай?
· Пенливо вино според етикета - как да отворим, налеем и поднесем пенливи вина?
· Класически горещи напитки за студените зимни дни
· Свежи летни коктейли с розе
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
· Още ползи на "Златния корен" за здравето
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
· Морковите и доматите са по-полезни сготвени
· Хемороиди – от какво се получават?
Неделя
3
Юли 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Глобалната храна
Глобализацията е неотменим факт, чиито блага вече отдавна ползваме в много отношения. Знаем какво става...
Вредно или полезно е прясното мляко за организма?
Като рационални същества, често се замисляме над нещата, които консумираме, дали те са полезни, дали...
Спорт за децата
Децата не могат да стоят на едно място. Те кипят от енергия, която имат нужда да изразходват, тичайки,...
Как да развием емоционалната си интелигентност
Емоционалната интелигентност играе ролята на везната, която трябва да е в състояние на баланс. От едната...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Лайка - универсалната билка за малки и големи
Лайката е, без съмнение, най-популярната билка у нас. Тя се откроява лесно в летните поля, ароматът й...
"На другия ден". Или как да се преборим с махмурлука
Независимо, дали младежките буйни години отдавна са отминали или не, махмурлукът е нещо, което си същестува....
Нова година - да се погрижим за настроението
Ето, след броени дни е Нова Година. Вярваме или не, че какъвто си на Нова Година, така ще ти върви годината,...
Пролетта дойде. А сега накъде?
Пролетта - толкова красива, свежа, благоуханна и така дълго чакана. След пъстрата, но меланхолична есен,...
Елшата - келтската билка, вплетена в митологията
Във вярванията на келтите елшата е порта към света на феите. Съществува поверие, че самодивите боядисвали...
Липата - здраве, красота и нежен спомен от детството
Детството ми е преминало в аромат на липов чай. Спомням си студените утрини, печката бумти, а баба току-що...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook