Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Просто, вкусно и полезно...като леща


Кафявата леща от "храна за бедните" до здравословното хранене днес


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Пренебрегваме кафявата леща по куп неясни причини - не особено примамлив вънешен вид, ограничените рецепти с нея. Но лещата е една от най-полезните, хранителни и в същото време - диетични храни. От библейски времена до най-модерните тенденции в храненето - лещата никога не слиза от трапезата.

Лещата е храстовидна култура от семейство Бобови, с прародина Средна Азия. За нейните ценни хранителни и лечебни свойства се е знаело още в Древността и тя практически е едно от най-старите култивирани растения. Лещата е споменавана в Библията и е била толкова жизненоважна в бита на хората, че дори са я облагали с данък. С времето хората започват да се отнасят пренебрежително към лещата, наричайки я "храна за бедните".


Полезно съдържание на кафявата леща
Думата „леща“ има старобългарски произход, макар че по произход е азиатска храна. Това дори говори колко древна и разпространена култура е тя.

Съдържанието на лещата я нарежда сред най-здравословните храни, познати на човечеството. Богата е на протеини, колкото и месото. Съдържа минерали и минерални соли – желязо (42%*), фосфор (45%*), мед (26%*), калий (27%*), манган (67%*), цинк(32%*), изофлавони (вид аминокиселини, които се борят срещу хоромонозависимите тумори), достатъчно количество сложни/бавни въглехидрати (53%*), но е подходяща за здравословни диети, заради ниското съдържание на мазнини (около 2 %*) и натрий. 100 г. леща съдържат около 310-320 ккал., от които около 1/3 са белтъчини.

Лещата е една от най-богатите на витамините от цялата В група храна - особено на витамин В9, известен ни като фолиева киселина, но в растенията се нарича фолат - цели 120% от дневната нужда. В1 (тиамин) 58%*, В6 - 27%*. Кълновете на лещата са богати на витамин С. Лещата е много богата на диетични фибри - 122% от дневните нужди

Лещата е екологично чист продукт, защото не натрупва в себе си токсини и нитрати, но може да бъде алерген, заради съдържанието си на пурини. Заради тях не е препоръчителна храна за хора с подагра.


Списъкът с ползите за човешкия организъм е дълъг и много съществен:

Заради протеините си лещата е пълноценна храна за всеки здрав човек, вегетарианец, веган.

Заради желязото и фолатите си лещата е важна храна за бременни жени, кърмачки. Дори за малки деца, защото люспата й е тънка.

Заради фибрите си подобрява храносмилането – срещу запек, улеснява чревната моторика, извежда токсините и шлаките от организма.

Понижава риска от онкологични заболявания на женската репродуктивна система и на гърдата;

Заради магнезия и витамините от В групата - лещата има естествени антидепресивни свойства и благоприятства функцията на нервната система – подобрява тонуса, повдига настроението;

Диетична храна, която може да се консумира при абсолютно всички хранителни режими, стига да има изрична причина за обратното - алергия или подагра.

Бавните въглехидрати засищат, дават енергия на организма, време за преработване, поради което те се усвояват като пълноценно гориво за клетките, вместо да се натрупват и складират на най-неподходящите места.



Този вид въглехидрати нормализират нивото на кръвната захар;

С няколко думи - обикновената кафява леща е една невероятна храна, която поне веднъж седмично трябва да консумираме, независимо от останалите ни вкусови предпочитания.



Кафявата леща в кулинарията

Лещата е достъпна като цена, и се приготвя бързо и просто. Е, не толкова бързо като червената леща, но пък на фона на белия фасул - далеч по-бързо. Тя може да се консумира като супа, яхния, в салати, на пюрета, във вид на брашно за хляб. Както и да я приготвяте, тя не натоварва стомаха, ако я накиснете за една нощ (8 часа). Така ензимни инхибитори и фитиновата киселина изчезват.

Лещата се приготвя съвсем традиционно на супа и яхния, но от нея могат да се правят дипове, зеленчукови пастети, вегетариански кюфтенца и дори в плънката на баница. Вече има огромно разнообразие от рецепти и изобщо не се колебайте да пробвате, за да бъде тя максимално разнообразно включена в менюто ви.

*проценти от дневните хранителни нужди
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
· Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
· Колко са полезни фибрите и трябва ли все пак да ги ограничаваме?
· Грахът - диетичен, достъпен, полезен
· Как да си направим кълнове от боб мунг?
· "Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?"
· Смисълът на християнските пости
· Голяма задушница преди Великия пост
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжанена разядка
· Любими есенни супи с тиква
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
· Прегърни ме! Защо е важно да се докосваме
· Какво не трябва да ядете преди плуване
· Вариантът Делта - какво се знае за индийската мутация на коронавируса
· Бавно научавам...
Сряда
4
Август 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Достъпни алтернативи на някои храни
Идеята да включваме към трапезата си храни от други географски ширини е много добра и е прекрасно, когато...
Можем ли да се предпазим от улично насилие?
Според данни на СЗО за 2012 година – всяка трета жена в света е жертва на насилие от страна на партньор...
Биопродуктите – лукс или разумна инвестиция в здравето II
Алтернативата Внедряването на всеки един нов химикал или технология влече след себе си необходимостта...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Леонардо да Винчи: "Умереността е надеждна защита от пороците."
"Ако се запасиш с търпение и проявиш старание, то засетите семена на знанието непременно ще дадат добър...
12 причини да изберете почивката на село
“На село, ли? И какво ще правите там? Няма ли да подивеете и да ви е скучно” - това вероятно ще ви попитат...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Чипсът - факти, вреда и алтернативи
Макар чипсът да е резултат от кулинарна грешка, това е една от най-обичаните храни днес в света. Установено...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
Неочаквани ползи от тренировките
Тренировките карат тялото да отделя хормони, които повишават самочувствието ти моментално. Забрави за...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Как да се справим със задържането на вода в организма?
Водата е от решаващо значение за здравето и представлява много голяма част от тялото ни. Всъщност, човешкото...
Кардио тренировките – ефикасният начин за здравословно отслабване
В преходите между сезоните често осъзнаваме, че сме се отпуснали и сме качили няколко килограма. Това...
Движение +
Движението и физическите упражнения са част от хармоничното ни съществуване, която трудно можем да отпишем,...
Тиквата – склад за витамини
С напредването на есента постепенно плодовете започват да изчезват от трапезата ни. Някои от тях се опитваме...
Как едно куче спаси живота на дете, болно от диабет
Героите на тази история са Люк и Джедай, но не става дума за "Междузвездни войни". Макар в нощта на 8...
Другите промени, които стават по време на майчинството
Майчинството променя живота по един много категоричен начин – нов човек се появява на света и той зависи...
Инулинът - що е то?
Установено е, че в миналото нашите предци са консумирали всеки ден около 200 г различни диетични фибри,...
Детето и първото му посещение при зъболекаря - II
Не заплашвайте с Голямата инжекции и Лошия чичо доктор Много родители използват заплахите като основен...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 18
Ден 18 от Коледните пости. Ехе, почти сме ги преполовили! Все още се чудя как моето момче реши да пости,...
Етеричните масла - приложение у дома
Има изписани толкова много материали за етеричните масла – техният произход, функции, предназначение,...
В помощ на родителите: "Ученикът ми не иска да се храни здравословно!"
Децата трябва да се хранят здравословно, спор няма по този въпрос. Изумителното е, че днес знаем повече...
Детето - левичар - I
Имате си сладко и умно дете. То расте и се променя с всеки изминал ден. По някое време обаче разбирате,...
Защо нараняваме близките си най-силно и как да спрем да го правим?
Труден ден на работа, проблеми с прекия началник, после трафика, съседката от долния етаж, която продължава...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
В капана на идеализираните представи за нас самите
"Във всеки циничен човек има един разочарован идеалист" Джордж Карлин Идеята да се примиряваме с...
Лимонова трева - подправка, билка и козметика
Латинското й наименование е Цимбопогон (Cymbopogon), но е известна с по-простичкото - лимонова трева....
Скучно ми е...
„Скучно ми е...„ е оплакване, което доста често може да бъде чуто в днешно време, за жалост, повече от...
От къде идва чувството на несигурност?
Казано най-просто и ясно несигурността се свързва с наличието на съмнения. Когато се съмняваме...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook