Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хармония и стройно тяло с Аюрведа - II


Пита
Описание: Това са хора с мускулеста структура, които въпреки добрия си апетит не напълняват лесно. Кожата им е нежна и чувствителна, а косата по-скоро тънка, отколкото гъста. Хората Пита са умни, енергични, напористи, амбициозни, дори агресивни, затова често стават лидери. Въпреки това не се налагат грубо и с тях е приятно да се общува. Склонни са към излишни килограми само, ако прекаляват с мазната храна.

Слаби страни:: лошо храносмилане, склонност към язва, гастрити и колити, обриви и различни кожни възпаления.

Подходящо меню:: Хората от типа Пита трябва да се хранят често, но по малко. Препоръчва се да наблягат на сладките, горчиви и тръпчиви продукти за сметка на солените, киселите и тези с остър вкус. Млечните продукти пък най-добре изобщо да изключат от менюто си. От мазнините за тях са най-подходящи зехтинът и слънчогледовото олио, от зърнените храни – пшеницата, ориза и овеса (но не и царевицата и ръжта), от бобовите – нахута. Полезни за тях са сладките плодове като грозде, череши, диня, кокос, кайсии, портокали, а незрелите и киселите най-добре изобщо да избягват. Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са лукът, чесънът, доматите, спанака, орехите, репичките и лютият червен пипер. Затова пък се препоръчва да подправят храната си с кардамон, канела и кориандър.

Капха
Описание:: Хората от този тип имат едро телосложение и са склонни към напълняване. Косите им най-често са гъсти и блестящи, а кожата гладка. Нравът им е спокоен, открит, дружелюбен и сантиментален или с други думи напълно се вписват в представата за „огромният добряк”. Тъй като емоционалната им реакция е забавена, те са изключително устойчиви на стресови ситуации, а поведението им е последователно и уравновесено.

Слаби страни:: забавена обмяна на веществата, алергична нагласа, опасност от развитие на диабет, склонност към простуди и респираторни заболявания, мигрена.

Подходящо меню: :Хората от типа Капха трябва да се стараят да не преяждат, защото всяка излишна хапка се превръща в излишна мазнина по тялото им. Те понасят най-добре продуктите с остър, горчив и тръпчив вкус, а сладките, солените и киселите трябва да сведат до минимум. Други храни, които трябва да ограничат са млякото и сирената, растителните масла, ориза, царевицата, пшеницата и овеса, картофите, бананите, кокосовите орехи, портокалите, динята и свинското. Най-доброто меню за тях е зеленчуковото – различни салати и вегератиански ястия, а за десерт плодове (освен изброените). Спокойно могат да подслаждат напитките си с мед, а подправките карамфил и джиджифил се отразяват добре на храносмилането им.

Коментари
2019-02-22 #6
Венцеслава
Явно има и четвърти вид, към който спадаме тези, които не се откриваме в нитоедна от трите доши...
2010-07-22 #5
Инна Георгиева
Нещо с нежната кожа и тънка коса не ми се връзва та за това.
Обаче веднага се съгласявам с : Други продукти, които могат да причинят проблеми с храносмилането при тях са ...., чесънът ха ха
2010-07-22 #4
Iskra
По мое обективно мнение си чиста Пита.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· "Силните преодоляват прегради, мъдрите – покоряват целия път"
· Нунчи – корейската концепция за щастие и успех
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Тази подправка намалява нивата на холестерол
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Колко са вредни преработените храни за нас?
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
Понеделник
22
Април 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пробиотиците - защо не можем без тях - II
Важно е не само да приемаме достатъчно полезни бактерии, но и да им осигуряваме оптимална среда за развитие...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието над жени и момичета
По данни на ООН, всяка трета жена или момиче по света е страдала от насилие през живота си, половината...
В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
Мислите, че сте в доста добра форма, но не използвате разни приложения или други интелигентни устройства,...
Разходка по време на сън
Когато стане дума за сомнамбулизъм първото, което се сещам, е един френски комедиен филм - „Бонифас...
Витамини за бъдещи майки - част I
На всички е известно, че по време на бременността, бъдещата майка трябва да обръща особено внимание на...
За ползите от вредните неща
Ин и Ян- във всяко добро има доза зло, във всяко зло можем да намерим добро. Защо да се преструваме,...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Хлябът – насъщната храна
Почитан и възхваляван, хлябът е основната храна на хората още от най-дълбока древност. Затова с основание...
Да бъдем господари на живота си
Замисляли ли сте се кое е най-важното нещо в живота ви? Да посетим местата, за които винаги сме мечтали,...
Време за... здраве
Често оценяваме това, което имаме, едва когато го изгубим. И това в пълна сила важи за здравето. Уж си...
Марк Аврелий - мъдростта на един необикновен император
„Помни към колко незначителна част от материалната същност си причастен, какъв малък и нищожен отрязък...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook