Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сакъз - свойствата на мастиковата смола


Натурална (медицинска) дъвка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може би дори не подозираме кои са лечебните й свойства. Казват, че в миналото цената на тази „билка” на моменти е достигала стойността на златото. Наричат я още медицинска дъвка и има защо. Притежава неподозирани антиоксидантни свойства и е лек, към който спокойно бихте се обърнали при определени състояния.

Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия. Височината му не надхвърля пет метра, кората му е тъмна, а плодовете са костилкови с диаметър около 5 мм. Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дърветата, растящи на гръцкия остров Хиос. Смолата, добивана от тях е продукт, отделян от кората и клоните, единствено на мъжките дървета. Известна е под името мастикс.


Добив на сакъз (мастикс)

Понякога смолата изтича сама през определени каналчета и
Мастиковото дърво от о-в Хиос
се втвърдява върху кората на дървото във вид, наподобяващ сълзообразни зърна. Поради тази причина в Гърция е наричана още „сълзите на Хиос”. Времето за събирането и е от средата на месец юни до края на август. За да се увеличи производството, местното население се е специализирало в правенето на нарези в основите на клоните. Така една част от тази смола си остава „замразена” върху дървото, докато друга капе върху специално поставени каменни плочи. Смолата, останала на дървото е по-доброкачествената.

Хиоската мастикова смола е на едри зърна с жълт цвят и с диаметър около 2-3мм, лесно чупливи са. Когато се счупят, се характеризират със силен блясък. Най-лесният начин да отличим качествената хиоска смола от останалите мастикови смоли и от колофона (смола от хвойна, която много прилича на сакъза, но няма никакви полезни за здравето свойства) е, че когато я поставим в устата си, тя се дъвче лесно и образува много разтеглив сакъз. Останалите й имитации не се разтягат, а колофонът остава на пясък в устата.


Употреба на сакъза

Смолата е основна съставка в производството на различни козметични продукти - пасти за зъби, парфюми, лосиони за кожа и коса. В Гърция и Турция много широко се употребява за ароматизиране на дъвки, бонбони, локум, различни десерти и алкохолни напитки. В Ливан и Египет с нея се ароматизират много ястия - от супи и различни видове месо до разнообразни десерти. В Мароко пък дим от смолата се използва за благоухание в хамамите. У нас ще я срещнете основно под формата на мехлем или като съставка в лекарство, макар че можете да откриете и натурален шоколад с добавен сакъз. Цената на истинската качествена смола не е ниска, но можете успешно да я комбинирате с мед, масло, зехтин и др., при лечението на различни заболявания. Много хора я заменят с борова или бадемова смола, което също е добър вариант и все пак - сакъзът си остава за предпочитане.

Полезни свойства на медицинската дъвка:

Като всяка смола мастиковата се произвежда с цел да "излекува" нараняване на дървото. Затова тя се отличава със силно антиоксидантно, антимикробно, противогъбично и противовъзпалително действие.

Използва се успешно при лечението на:

кожни проблеми- белези, рани, напукани пети
стомашно-чревни заболявания - подобрява храносмилателния процес, помага при гастрит, колит, различни видове спазми
завишени нива на холестерола
вируси, настинки, бронхит, задух
главоболие
лош дъх и развитието на бактерии в устната кухина
травми и следоперативни състояния, свързани с последвало нарушено кръвообращение

Изпитана и ефективна рецепта да преборите главоболието е тази, при която смесвате сакъз със счукана иглика на билка и варите за около десетина минути в литър вода. Пиете по една кафена чашка около 20мин преди ядене, три пъти дневно.

Ако ви мъчи гастрит, е препоръчително да пробвате следното - смесвате 250 грама краве масло с още толкова домашен мед и добавяте супена лъжица медицинска дъвка на прах. Разбърквате до получаване на хомогенна смес и съхранявате в стъклен буркан. Приемате по същия начин- три пъти дневно, около 20 минути преди хранене.

При настинка с възпалено гърло и спазми в гласните струни, рецептата е почти същата- 100 грама краве масло плюс 100 грама пчелен мед и две лъжици сакъз на прах. От сместа се взима по чаена лъжица преди хранене.
Коментари
2019-09-28 #15
Мария
Маслено, от къде си купихте естествен гръцки мастикс? Продава ли се в България или от Гърция?
2018-10-27 #14
Надежда
Донесаха ми от Турция уж мастиха,но то се оказа че в Турция продавали вместо мастиха - гума арабика,тоест сок от някаква акациякоято също сълзи.Не купувайте турска мастиха защото е фалшификат!Тя растяла само в Гърция на остров Хиос.
2018-10-11 #13
Даниел
мастиха
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Искате да носите обяд в офиса, но се чудите как точно става? Съвети за начинаещите
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Масло от риган за лечение на инфекции и при храносмилателни проблеми
· Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
· 8 съвета - Как да се справяме по-лесно по време на пандемията
· Японски учени: Дори и памучната маска намалява с до 40% поглъщането на вируси
· Проучване: Децата, които са близо до природата имат по-силна имунна система
· Промяната - не скокове, а стъпчици
· Манипулаторите в нашето ежедневие
· Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Четвъртък
3
Декември 2020
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Да се потопиш в тъгата
Тъгата е състояние, което често ни наляга. Не е никак лошо впрочем да й се отдаде човек. Да си помисли,...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Може ли телевизията да е полезна за децата?
Силно вярвам в това, че твърде дългото стоене пред телевизора не е от полза на децата. Много сме говорили...
Сложната простота на майчиното мляко
Майчиното мляко е уникална смес, която и до този момент не е изучена напълно от науката. В нея са открити...
Да се учим от грешките на другите 
Казват, че мъдър е този, който успява да извлече поука дори от грешките на другите. Самите ние често...
Как да станем по-добър събеседник и да подобрим общуването?
Днес комуникацията е всичко. За малко време да изразиш максимално, да направиш впечатление, да бъдеш...
Учени: Пробиотиците в киселото мляко намаляват затлъстяването при децата
Италиански учени установиха, че пробиотиците в киселото мляко могат да намалят затлъстяването при децата...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
"Здравословен обяд за ученика" - хапки-сърца, овесени бисквити и кисело мляко с касис
Това е ден четвърти от новия проект в помощ на родителите на ученици: "Здравословен обяд за ученика"....
Клечки за зъби и още нещо
Не, не става дума за клечките, с които сме свикнали от време на време скришом или не да почистваме остатъците...
Постите - пречистване на душата и тялото
В нашата съвременност постите са загубили религиозното си значение за голяма част от хората – те или...
Овесените трици
Те са невзрачни. Никакво-изглеждащи едни, бозави на цвят. Обикновено седят на най-отдалечения рафт на...
Аднекситът – потайната женска болест
Пролетното слънце ни мами да свалим досадните зимни дрехи и да почувстваме лъчите върху кожата си. Но...
Сол или сол
Солта е най-простата подправка. Дотолкова сме свикнали с нея, че прибавянето й в основните ястия изобщо...
Оле, завърти очички
Във времето, когато все по често сме преди различни видове екрани, грижата за очите става повече от задължителна....
Черешов рефреш на организма
В последните дни на май, иначе разнородните по вкус и предпочитания хора, започват да се делят на два...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 30
Ден 30 от Коледните пости. С наближаването на Коледа почти не ми остава време за нищо. Работните ангажименти...
Мисия "Детски имунитет"
С края на лятото темата за подсилването на детския имунитет някак неусетно се настанява в разговорите...
Вместо паста за зъби
Когато непредвидено ви свърши солта късно вечерта, може просто да отскочите до съседката за една лъжичка...
Лятото – най-добрият сезон да се сбогуваме с цигарите
Не можете да издържите повече от час без да запалите цигара и с това си навличате куп неприятности –...
"Човек живее с две и двеста..."
Безпаричие, оскъдица, бедност. Този, който не е стигнал финансовото дъно, той не знае за какво става...
Как вредим на околната среда, без да подозираме
Нашите битови изобретения са част от човешката ни същност. Човешкият разум е като дете, което измисля...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook