Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Сакъз - свойствата на мастиковата смола


Натурална (медицинска) дъвка


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В наши дни сякаш малко сме позабравили сакъза - единствената дъвка от миналото. Но това е, защото може би дори не подозираме кои са лечебните й свойства. Казват, че в миналото цената на тази „билка” на моменти е достигала стойността на златото. Наричат я още медицинска дъвка и има защо. Притежава неподозирани антиоксидантни свойства и е лек, към който спокойно бихте се обърнали при определени състояния.

Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия. Височината му не надхвърля пет метра, кората му е тъмна, а плодовете са костилкови с диаметър около 5 мм. Смята се, че най-качествената медицинска дъвка се извлича от дърветата, растящи на гръцкия остров Хиос. Смолата, добивана от тях е продукт, отделян от кората и клоните, единствено на мъжките дървета. Известна е под името мастикс.


Добив на сакъз (мастикс)

Понякога смолата изтича сама през определени каналчета и
Мастиковото дърво от о-в Хиос
се втвърдява върху кората на дървото във вид, наподобяващ сълзообразни зърна. Поради тази причина в Гърция е наричана още „сълзите на Хиос”. Времето за събирането и е от средата на месец юни до края на август. За да се увеличи производството, местното население се е специализирало в правенето на нарези в основите на клоните. Така една част от тази смола си остава „замразена” върху дървото, докато друга капе върху специално поставени каменни плочи. Смолата, останала на дървото е по-доброкачествената.

Хиоската мастикова смола е на едри зърна с жълт цвят и с диаметър около 2-3мм, лесно чупливи са. Когато се счупят, се характеризират със силен блясък. Най-лесният начин да отличим качествената хиоска смола от останалите мастикови смоли и от колофона (смола от хвойна, която много прилича на сакъза, но няма никакви полезни за здравето свойства) е, че когато я поставим в устата си, тя се дъвче лесно и образува много разтеглив сакъз. Останалите й имитации не се разтягат, а колофонът остава на пясък в устата.


Употреба на сакъза

Смолата е основна съставка в производството на различни козметични продукти - пасти за зъби, парфюми, лосиони за кожа и коса. В Гърция и Турция много широко се употребява за ароматизиране на дъвки, бонбони, локум, различни десерти и алкохолни напитки. В Ливан и Египет с нея се ароматизират много ястия - от супи и различни видове месо до разнообразни десерти. В Мароко пък дим от смолата се използва за благоухание в хамамите. У нас ще я срещнете основно под формата на мехлем или като съставка в лекарство, макар че можете да откриете и натурален шоколад с добавен сакъз. Цената на истинската качествена смола не е ниска, но можете успешно да я комбинирате с мед, масло, зехтин и др., при лечението на различни заболявания. Много хора я заменят с борова или бадемова смола, което също е добър вариант и все пак - сакъзът си остава за предпочитане.

Полезни свойства на медицинската дъвка:

Като всяка смола мастиковата се произвежда с цел да "излекува" нараняване на дървото. Затова тя се отличава със силно антиоксидантно, антимикробно, противогъбично и противовъзпалително действие.

Използва се успешно при лечението на:

кожни проблеми- белези, рани, напукани пети
стомашно-чревни заболявания - подобрява храносмилателния процес, помага при гастрит, колит, различни видове спазми
завишени нива на холестерола
вируси, настинки, бронхит, задух
главоболие
лош дъх и развитието на бактерии в устната кухина
травми и следоперативни състояния, свързани с последвало нарушено кръвообращение

Изпитана и ефективна рецепта да преборите главоболието е тази, при която смесвате сакъз със счукана иглика на билка и варите за около десетина минути в литър вода. Пиете по една кафена чашка около 20мин преди ядене, три пъти дневно.

Ако ви мъчи гастрит, е препоръчително да пробвате следното - смесвате 250 грама краве масло с още толкова домашен мед и добавяте супена лъжица медицинска дъвка на прах. Разбърквате до получаване на хомогенна смес и съхранявате в стъклен буркан. Приемате по същия начин- три пъти дневно, около 20 минути преди хранене.

При настинка с възпалено гърло и спазми в гласните струни, рецептата е почти същата- 100 грама краве масло плюс 100 грама пчелен мед и две лъжици сакъз на прах. От сместа се взима по чаена лъжица преди хранене.
Коментари
2021-01-26 #16
Albena
Здравейте!
Дора Евтимова, Може ли да ми кажете дали при Вашето дете нощното напикаване е спряло, и ако е "Да", как и кога, защото моето дете е на 9г. И продължава да се напикава.
2019-09-28 #15
Мария
Маслено, от къде си купихте естествен гръцки мастикс? Продава ли се в България или от Гърция?
2018-10-27 #14
Надежда
Донесаха ми от Турция уж мастиха,но то се оказа че в Турция продавали вместо мастиха - гума арабика,тоест сок от някаква акациякоято също сълзи.Не купувайте турска мастиха защото е фалшификат!Тя растяла само в Гърция на остров Хиос.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Удоволствието е мит: Връзката между емоционалния дискомфорт и вредното хранене е по-силна, отколкото мислим
· Средиземноморската диета може значително да намали риска от рак на гърдата при жени след менопауза
· Тест с линийка: Как да проверите здравето на мозъка си у дома
· Слушането като суперсила: Как да изградим по-дълбоки връзки чрез истинско присъствие
· Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
· Преработеното месо и връзката му с рака на дебелото черво: какво трябва да знаем
Събота
17
Май 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
Предновогодишната депресия не е отделно психологическо заболяване, а само следствие от други ментални...
Хънибуш - меденият чай
Той е сред по-малко известните билки, но това не означава, че свойствата му са за пренебрегване. Името...
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
Манипулаторите в нашето ежедневие
Манипулаторите около нас може да са различни типове, но всичко с тях се свежда до едно - някак успяват...
Пеперудените деца имат нужда от помощ
Те са истински герои. Ежедневието им е изпълнено с болка и страдание, но намират сили да се усмихват...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Мушмули - невзрачни, но прекрасни
Мушмулата е поредният дар от природата, който подминаваме в ежедневието си. За полезната храна, билките...
Страхът от старостта
Всяка епоха има своите страхове. Древните хора тръпнели от зловещите гръмотевици вярвайки, че божествата...
Малкото голямо хапче
Когато посягаме към противозачатъчното хапче всеки ден и решаваме проблема за безопасния секс, не се...
Направете Коледата си различна
Омръзнала ли ви е Коледа? Сега ще си кажете "що за глупав въпрос!" Да, наистина. Как може да ни омръзне...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Ново оръжие срещу затлъстяването: Забрави глада, намали въглехидратите
Намаляването на въглехидратите, дори без намаляване на калориите, може да предложи същите метаболитни...
Сминдухът - билка, подправка и щипка традиция
Латинското наименование на растението сминдух, чиито семена в България наричаме чимен, е Trigonella foenum-graecum,...
Световен ден за борба с Паркинсон - 11 април
Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично...
5 храни за закуска, с които да намалите риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, препоръчва...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Нещата, които щастливите хора правят различно
Има хора край нас, които нямат сякаш толкова основания да са в добро настроение, усмихнати, добронамерени...
Бакла - полезният зеленчук в началото на лятото
Баклата е растение от Бобови, един от най-ранните зеленчуци. И макар да е полезен, далеч не колкото зеления...
Храните, които са виновни за лошото ни настроение
Кафето, черният шоколад и дребните безкостилкови плодове са сред храните, които правят хората щастливи,...
Спортни летни занимания на открито
Всяка година чакаме с нетърпение времето за слънце и море, за да помързелуваме на воля и „да заредим...
Песен
Питаш кой ден сме Ние сме всичките дни Мило момиче Ние сме този живот Моя обичана Ние сме влюбени...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook