Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Една дъвка, моля!


Ползи и вреди от дъвката


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Прототипът на съвременната дъвка е открит още в дълбока Древност, когато нашите предци са използвали свойствата на различни видове дървесна смола (от мастиково дърво при гърците, още сакъз, саподилово при маите и восък при арабите) – за почистване, ароматизиране и здраве на устната кухина. Дъвката днес се счита за едно от най-големите културни феномени и е неделима част от живота ни. Както и бизнес за милиони.

С поглед към нашето съвремие откриваме, че едва през 1869 г. един американец получава патент за настоящия състав на дъвката, а през 30-те години на 20 век, то придобива и сегашния си вид - около 60% захар или подсладители-заместители, 20% каучук, 19% царевичен сироп и 1% ароматизатори. През средата на 20 век нашумяват дъвките без захар, а през 1996 г. истински фурор предизвиква никотиновата дъвка, която е създадена да се бори с тютюневата зависимост при пушачите.

Заради антибактериалните й свойства дъвката е задължителна част от хранителния пакет в екипировката на войниците в САЩ. Използва се за дезинфекция на устата и предпазване от опасни бактерии по бойните и тренировъчни полета, за превенция от кариеси, за бодрост (разработени са специални дъвки с вискоко съдържание на кофеин – една дъвка=една чаша кафе) и освобождаване от напрежението и стреса.

На какво се дължи лошият дъх в устата?


Ползи от дъвченето на дъвка
(когато тя е без захар и за не повече от 30 минути дневно)

Ако е качествена, дава добра защита и е практичен почистващ агент за устната кухина и зъбите;
Осигурява свеж дъх и премахва голяма част от консумираната храна след хранене;
Добър заместител е на четката за зъби, защото се случва да не я носим по всяко време и навсякъде;
Ментовите дъвки ободряват, даряват ни със свежест и дори предпазват шофьорите от заспиване зад волана;
Дъвченето на дъвка увеличава концентрацията, повишава способността за учене, както и освобождава натрупаното напрежение;
Стимулира движението на челюстта, което на свой ред ускорява кръвообращението на главата;
Намалява киселинността в устата и хранопровода, когато това е изострено състояние
Предпазва от кариеси, пародонтити, зъбен камък, кръвотечение от венците и вредни бактерии, ако е обогатена с алуминиев лактат, бактерии на млечната киселина, флуор и ксилитол, стимулира имунитета на устната кухина;

Кои храни причиняват кариес

Помага срещу прилошаване по време на дълъг път, ако дъвката е ментова;
Слюнката, която се отделя при дъвчене, е богата на ензими, част от които подпомагат работата на стомаха и храносмилателните процеси след хранене;
Някои дъвки имат добавени полезни вещества като билки, мед, прополис, евкалипт и други;
Според някои проучвания, дъвченето на дъвка предпазва от възпаление на средното ухо, заради наличието на ксилитол, който е враг на бактериите, причиняващи заболяването.

Ето и някои вредни последици от дъвката:

Повечето дъвки съдържат захар, заместители, изкуствени подсладители и аспартам – всички знаем колко вредно е тяхното влияние, а дори води и до повишаване на телесното тегло;

Коварните изкуствени подсладители

Оцветителите и химическите съставки в дъвките понякога могат да не са чак толкова безвредни, колкото твърдят надписите по опаковките, рекламите и самите производители и търговци – някои вещества са алергени, а други се усвояват много трудно и бавно от организма;
Ментата в дъвките възбужда апетита, а при някои хора го потиска, и това може да наруши хранителния режим. Освен това, тя променя вкусовите усещания към определени храни;
Дъвченето, особено на гладно, и последвалото го постоянно слюнкоотделяне, подават лъжливи сигнали към стомаха и неговите сокове и киселини – така той е във активен режим, без да може да си почине и произвежда ензими, които в случая са излишни;
Дъвките, особено по-твърдите, натоварват челюстта, ставите и мускулатурата в тази област, което може да доведе до болезнени състояния;
Освен това имат негативен ефект върху естетическия вид на лицето – според естетичните хирурзи, дъвката е враг на челюстта и ако искаме да имаме нежни и фини извивки на челюстите, трябва да се лишим от дъвката;
Смята се, че дъвченето на дъвка нарушава етикета и не е подходящо на обществени места, а още по-малко при срещи, интервюта и изобщо при социални контакти.

Полезната дъвка е задължително без захар и е обогатена допълнително с флуор и ксилитол. За най-полезна дъвка се счита сакъза. Но нито едно средство за зъбно здраве не е толкова ефективно като добрата паста за зъби, хубавото измиване и медицинския конец.
Коментари
2016-06-23 #1
Милена
Дъвченето на парченца природна дъвка мастиха /мастикс сакъз/, освежава дъха и предпазва от възпаление на зъбите и гингивити, тъй като при дъвченето й намалява нивото на бактериите в устата и образуването на зъбен камък – плака. Разбира се става въпрос за оригиналната природна дъвка от остров Хиос, а не евтините разфасовки с допълнителни прибавки.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Избелване на зъбите: митове и истини
· Масло от карамфил за здрава кожа и при дентални проблеми
· Кои са най-добрите и най-вредни храни за зъбите?
· Натурални средства за свеж дъх
· 3 козметични продукта, които да вземем с нас в планината
· За какво сигнализира обложеният език?
· В Световния ден на атопичния дерматит: около 200 000 българи боледуват
· Витамин C и връзката му с колагена
· Огънят в камината - уютен, но опасен. Неправилното изгаряне на дървесина отнема животи
· Най-скъпите пържени картофи в света вече са вписан в Гинес
· Земята вече има нов океан
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· 7 невероятно ползи от киселото мляко
· Влияе ли тестостерона при мъжете на успехите им?
· Летен грип – на какво да обърнем внимание и как да не вгорчим ваканцията?
Вторник
21
Септември 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Първите признаци на преумората
Компютърът няма как да го накараш по-бързо да обработи информацията. Нито телевизорът по-бързо да превключва...
Как да не натрупаме килограми през есента
Октомври, ноември.... Най-често именно в този период натрупваме по някой друг излишен килограм. Причините...
С билки срещу тютюнопушенето
Отношението към пушенето се е променяло през годините в различните части на света. Първоначално е приемано...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
Разруши ли фейсбук връзката ми или тя вече беше изчерпана?
Не съм единствената жена с криза във връзката, знам. Знам го като се огледам наоколо и видя как повечето...
Кога да посетим своя гинеколог - II
Избор на контрацептиви Противозачатъчните таблетки са хормонални препарати, които оказват влияние върху...
Професиите, в които жените са най- добри
В миналото разпределението на ролите на мъжа и жената е било ясно установено. В днешно време обаче все...
Как да победим страха от раждането?
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от самата природа. За съжаление подобен...
Да живееш естествено = да живееш истински
Да живееш истински, значи да живееш естествено. Това обаче го разбрах по-късно, когато сама се изненадах...
Пристрастени ли сте към четенето - 20 отговора "да"
1. Когато сте потънали в роман, постоянно си обещавате: „Тази глава е последна за днес”, но после само...
Зимно презареждане
С настъпването на последния месец от годината идва и времето, когато много хора се отдават на равносметка,...
Умами - душата на вкуса
Знаете ли коя е най-използваната добавка след захарта? А известно ли ви е защо добрите кулинари винаги...
Ябълков оцет за здраве и красота - II
Заради всички тези полезни вещества в народната медицина ябълковия оцет се използва за детоксикация,...
Рибата в детското меню
Рибата е един от основните източници на аминокиселини за човешкия организъм. Нейното месо е нежно и крехко,...
Рейки – могат ли ръцете да лекуват?
Учението Рейки е от онези съкровища на Изтока, към които ние, живеещите по на Запад, посрещаме със скептицизъм....
Черна леща, "белуга" - богата на протеини, фибри, желязо и антиоксиданти
Черната леща е наричана още "белуга", защото зрънцата й наподобяват хайвера на тази риба. За разликата...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Опера посред нощ – хъркането
Не вярвам, че има човек, на който да не му се налагало да дели стая с хъркащ човек. В моето детство хъркането...
Да се научим от Коледа на чудеса!
Обожавам Коледа! Харесва ми как грейва целия град с блещукащи украси и усмихнати лица. Студеният въздух...
14 истини за нашите невидими връзки с другите
Хората сме оплетени в множество невидими нишки и колкото по-рано го разберем, толкова по-ясни и пълноценни...
Кехлибарът - камъкът на щастието
Бижутата, изработени от кехлибар, излъчват топла, екзотична красота. Цветът на камъка варира от светло...
Как да се храним умерено и здравословно в празничния сезон?
Коледните и новогодишни празници са все по-близо, а с наближаването им започваме да плануваме...
Видове главоболие и как да се справим с тях
Едва ли има човек, който да не е страдал от главоболие – в някои случаи този неприятен проблем може...
Следродилната депресия - I
Много жени очакват с нетърпение един от най – хубавите моменти в живота си – появата на тяхното първо...
Основни правила за превенция на диабет
Задължително да проверяваме нивото на глюкозата в кръвта минимум веднъж годишно. Да се храним здравословно,...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook