Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ние и минералите


Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от тях са минералите.

Те присъстват във всички органи на човешкия организъм както и в жизненоважни процеси в него като изграждане на тъкани, поддържане на алкално-киселинния баланс, ферментационни процеси и много други. Повече от една трета от веществата, които трябва да приемаме, за да поддържаме здрав организма си, са минерали.

Минералният състав на човешкото тяло се вижда на диаграмата, като в нея не е намерила място категорията "други", която включва цинк, йод и още няколко минерала, които се срещат в тялото ни в много малки количества.
Въпреки че минералите представляват една съвсем малка част от теглото на човешкото тяло, те играят важна роля във всички негови системи. Те участват активно във формирането на костите и зъбите, спомагат нормалните функции на мускулната и нервната дейност и не на последно място служат като катализатори в много ензимни системи.

Минералите от съществено значение за организма се делят на две големи категории. Химичните елементи, чието съдържанието в организма се изчислява в грамове, се наричат макроелементи, а химичните елементи, които се срещат в малки количества - микроелементи.

Макроелементите са необходими в количества по-големи от 100 мг на ден и в тях се включват калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра. Натрият, хлорът и калият са известни още и като електролитите в организма.

Втората група минерали – микроелементите, са необходими на тялото ни в количество по-малко от няколко милиграма на ден. В тях влизат желязо, цинк, йод, флуор, мед, селен, хром, кобалт, манган и молибден. Засега сред изследваните микроелементи, за които е установена дневната необходима доза за прием, са желязото, цинкът, селенът и йодът. За останалата част различните изследвания предлагат само диапазони, в рамките на които човек е добре да се придържа при приема на тези минерали.

Според някои изследвания приемането на достатъчно количество минерали като калций и селен например може да бъде добра превенция на рака. От друга страна, както всичко в тялото ни и минералният баланс е фин като часовников механизъм и регулирането му трябва да бъде много внимателно. Например, при увеличен прием и съответно повишени нива на фосфор, в последствие се нарушава абсорбцията на магнезий и следователно се увеличава потребността от него. При внасянето на повече натрий пък, намалява калият.

Недостигът на каквито и да е минерали също се отразява на целия организъм и разстройва функциите му. Дефицитът на цинк отслабва имунната система, а недостигът на сяра може да предизвика болки в ставите и високи нива на мазнините в кръвта.


Храни, с които можем да си набавяме дневната необходимост от минерали:

Калций: всички млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки, слънчоглед, сушени плодове.

Фосфор: нетлъсто месо, пилешко, риба, млечни продукти, бобови култури, ядки.

Магнезий: пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, авокадо.

Хлор: готварска сол, морски дарове.

Калий: широко разпространен във много храни, най-вече в плодовете и зеленчуците.

Желязо: нетлъсти червени меса, черен дроб, сърце, пилешко, риба, миди, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни.

Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнести храни и бобови култури.

Йод: йодирана готварска сол, млечни продукти, риба и миди.

Флуорът: флуорирана питейна вода, морска храна, водорасли

Мед: бобови култури, морски дарове и миди, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Селен: ядки, пълнозърнести храни, нетлъсто свинско месо, извара.

Хром: ядки, сушени сини сливи, зелен грах, царевица, пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови култури.

Манган: пълнозърнести храни, ядки, семена, ананас, горски плодове, бобови култури, тъмнозелени зеленчуци
Коментари
2017-01-07 #4
Инна Георгиева
Имат прекалено незначителна загуба ( и то при някви условия от типа 300 градуса в продължение на 6 дни, което в готвенето (темата, която те интересува) няма как да се случва => може да се каже, че не. Някои
Важно е и начина на готвене. Например, ако свариш даден зеленчук във вода, ценните му вещества се отдават във водата, минералите също
2017-01-06 #3
Teo
При готвене , променя ли се минералния състав на храните ? Това ми е въпроса.
2017-01-06 #2
Инна Георгиева
Топлинна?
2017-01-05 #1
Teo
Термичната обработка на храните влияли по някакъв начин на минералите ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Жените след 40-те. Да поговорим за Пременопауза, перименопауза и менопауза
· Вегетарианството може да е и въпрос на ген?
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· Есенната умора + 5 стъпки да се справим с нея
· Да превърнеш дървени стърготини в храна, технологии на бъдещето
Четвъртък
30
Ноември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пулпитът
Зъбоболът е едно от най-неприятните усещания, при които посещението на стоматолог е неизбежно. Има много...
10 добри причини да ядем зелен чесън
Зеленият чесън е много полезен за здравето ни поради своята богата хранителна стойност и биоактивни съставки. Богат...
Гуарана топи мазнини, ободрява по-силно и по-трайно от кафето, но и по-здравословно
Интересът към гуараната като стимулант за мозъчната и физическата дейност се увеличава все повече и то...
Ох, боли!
Дълго чакаме първата крачка на детето си. Мечтаем как то ще проходи и ще се затича към нас разтворило...
Избелване на зъбите без вреда - II
Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда....
Тайните врагове на нашата фигура
Не само пропускането на закуската, липсата на физическа активност, прекомерната любов към фаст фуда и...
Храненето при децата – рискове и последици
Пълноценното и здравословно хранене на бременните жени и на децата в кърмаческа и ранна детска възраст...
Пеперудите се раждат сами
„Пеперудите се появяват на бял свят след преминаване през съвършено замислена от природата поредица...
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Екхарт Толе целите в живота
Aко грижата за децата дава смисъл на живота ви, какво ще стане с този смисъл, когато те вече не се нуждаят...
Калолечение за здраве и дълголетие - II
Какво трябва да знаем още за калолечението: То се назначава по лекарска преценка. Предписаният курс...
Кривата на глада I
Какво различава захарта от фруктозата, типовото от бялото брашно? Отговорът е по-близо до математиката...
Любовта, която разрушава всичко по пътя си
Запитвали ли сте се дали има любов, която руши? Обикновено, когато се съберем с някого, ние градим, стараем...
Нещастието, което сами си навличаме
Мислите ли за щастието? Дали го познавате, дали някога изобщо сте го срещали? Казват, че ако си задавате...
Полезните цветове от свирчовина
През май-юли природата ни дарява с уханните цветове на свирчовината (черен бъз). Кратък период, в които...
5 причини да си завъдим индрише у дома
Индришето (Pelargonium roseum) е традиционно за българския дом растение. Почти всяка селска къща има...
Когато жегата е наистина жестока
В най-горещите летни дни се появява рискът от слънчев и топлинен удар. Макар и познати като опасности,...
Замразените зеленчуци - полезни или не
Замразените зеленчуци са истинско спасение за работещите домакини – намират се във всеки супермаркет,...
Не мога или не искам
Когато някой каже, че не може нещо това наистина ли е така или просто означава че не иска? Дори, когато...
Точка на кипене
Кога достигате своята точка на кипене, онзи момент, когато “ви писне”, “падне ви пердето”, когато “не...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Алабаш: Нинджата от сем. Кръстоцветни
Алабашът е представител на голямото семейство Кръстоцветни, не толкова популярният роднина на добре познатите...
Маслото от маракуя - екзотична грижа за сухата и чувствителна кожа
Маслото от семената на тропическия плод маракуя е по-слабо известно, но за него активно се говори и се...
Суровоядството – спасение от болести
Според някои учени и изследователи човекът трябва да приема единствено сурова храна. Според тях приемането...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Контрастният душ - 5 минути в полза на здравето
Как се къпете и колко дълго? Ако отговорът е: „различно”, то той е непременно верен. Но различно не е...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook