Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ние и минералите


Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от тях са минералите.

Те присъстват във всички органи на човешкия организъм както и в жизненоважни процеси в него като изграждане на тъкани, поддържане на алкално-киселинния баланс, ферментационни процеси и много други. Повече от една трета от веществата, които трябва да приемаме, за да поддържаме здрав организма си, са минерали.

Минералният състав на човешкото тяло се вижда на диаграмата, като в нея не е намерила място категорията "други", която включва цинк, йод и още няколко минерала, които се срещат в тялото ни в много малки количества.
Въпреки че минералите представляват една съвсем малка част от теглото на човешкото тяло, те играят важна роля във всички негови системи. Те участват активно във формирането на костите и зъбите, спомагат нормалните функции на мускулната и нервната дейност и не на последно място служат като катализатори в много ензимни системи.

Минералите от съществено значение за организма се делят на две големи категории. Химичните елементи, чието съдържанието в организма се изчислява в грамове, се наричат макроелементи, а химичните елементи, които се срещат в малки количества - микроелементи.

Макроелементите са необходими в количества по-големи от 100 мг на ден и в тях се включват калций, фосфор, магнезий, натрий, хлор, калий и сяра. Натрият, хлорът и калият са известни още и като електролитите в организма.

Втората група минерали – микроелементите, са необходими на тялото ни в количество по-малко от няколко милиграма на ден. В тях влизат желязо, цинк, йод, флуор, мед, селен, хром, кобалт, манган и молибден. Засега сред изследваните микроелементи, за които е установена дневната необходима доза за прием, са желязото, цинкът, селенът и йодът. За останалата част различните изследвания предлагат само диапазони, в рамките на които човек е добре да се придържа при приема на тези минерали.

Според някои изследвания приемането на достатъчно количество минерали като калций и селен например може да бъде добра превенция на рака. От друга страна, както всичко в тялото ни и минералният баланс е фин като часовников механизъм и регулирането му трябва да бъде много внимателно. Например, при увеличен прием и съответно повишени нива на фосфор, в последствие се нарушава абсорбцията на магнезий и следователно се увеличава потребността от него. При внасянето на повече натрий пък, намалява калият.

Недостигът на каквито и да е минерали също се отразява на целия организъм и разстройва функциите му. Дефицитът на цинк отслабва имунната система, а недостигът на сяра може да предизвика болки в ставите и високи нива на мазнините в кръвта.


Храни, с които можем да си набавяме дневната необходимост от минерали:

Калций: всички млечни продукти, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови култури, ядки, слънчоглед, сушени плодове.

Фосфор: нетлъсто месо, пилешко, риба, млечни продукти, бобови култури, ядки.

Магнезий: пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, авокадо.

Хлор: готварска сол, морски дарове.

Калий: широко разпространен във много храни, най-вече в плодовете и зеленчуците.

Желязо: нетлъсти червени меса, черен дроб, сърце, пилешко, риба, миди, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, пълнозърнести храни.

Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнести храни и бобови култури.

Йод: йодирана готварска сол, млечни продукти, риба и миди.

Флуорът: флуорирана питейна вода, морска храна, водорасли

Мед: бобови култури, морски дарове и миди, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Селен: ядки, пълнозърнести храни, нетлъсто свинско месо, извара.

Хром: ядки, сушени сини сливи, зелен грах, царевица, пълнозърнести храни, зеленчуци, бобови култури.

Манган: пълнозърнести храни, ядки, семена, ананас, горски плодове, бобови култури, тъмнозелени зеленчуци
Коментари
2017-01-07 #4
Инна Георгиева
Имат прекалено незначителна загуба ( и то при някви условия от типа 300 градуса в продължение на 6 дни, което в готвенето (темата, която те интересува) няма как да се случва => може да се каже, че не. Някои
Важно е и начина на готвене. Например, ако свариш даден зеленчук във вода, ценните му вещества се отдават във водата, минералите също
2017-01-06 #3
Teo
При готвене , променя ли се минералния състав на храните ? Това ми е въпроса.
2017-01-06 #2
Инна Георгиева
Топлинна?
2017-01-05 #1
Teo
Термичната обработка на храните влияли по някакъв начин на минералите ?
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пирамида на здравословното хранене
· Полезни ли са диетичните храни?
· Полезните мазнини
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН
· Кравето мляко – познатата непозната храна
· На 17-и ноември отбелязваме Международния ден за борба с рака на панкреаса
· Тревожно проучване: Мъжете остават без сперматозоиди
· Какъв риск крие пиенето на алкохол между възраст 20 и 40 години
· Учени откриха нов начин за лечение на алергии
Сряда
7
Декември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4

5
6
7
8
9
10
11

12
13
14
15
16
17
18

19
20
21
22
23
24
25

26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да се възстановим от мъчителна връзка?
Едно от най-трудните неща в живота на много хора, в повечето случаи - жени, е да сложат край на нездравословна,...
Заболявания и лекарства, от които се пълнее
Често сме чували хора с наднормено тегло, да „оправдават” излишните си килограми с реални или мними заболявания....
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Предизвикателство за 30 дни
Имате ли чувството, че вървите по течението, че нищо не се случва, че ходите сякаш по отъпкани пътища...
Странна „птица”
На хората, които се отличават от останалите, често лепваме прозвището „странна птица”... Тя е различна....
Голямото бързане
Толкова сме свикнали да бързаме, че понякога и да не ни се налага, отново бързаме. Навикът да препускаме...
Джинджифилът – подправка и лекарство
Пикантен и тръпчив, джинджифилът пробужда вкусовите усещания, напомняйки донякъде на цитрус и на бял...
Абитуриентски бал - няколко незаменими съвета към абитуриентите
Помните ли го, сякаш беше в друг живот, но все още пазите една дълга рокля в гардероба? Или тепърва ви...
Болки в гръбнака - причини и как да се справим с тях
Причините за болките в гръбнака могат да бъдат много – от вродена особеност на скелета до прекарани заболявания...
Как да накараме зимата да мине по-бързо?
Всички знаем, че времето минава относително бързо или бавно в зависимост от това, дали сме щастливи,...
Под пара
Ние бягаме, те ни гонят. Сроковете, изискванията, плановете, неотложните действия – всички се варят на...
Морковите – позната "супер храна"
В последните години все повече се говори за т.н. „супер храни”, в които има висока концентрация на витамини,...
Сух пост – древна традиция за здраве
Сухият пост е една практика за пречистване на тялото и ума, която се смята за доста крайна и се практикува...
Тялото - мъдър съветник в емоциите - II
Как да тълкуваме знаците, които тялото ни дава, и да вникнем в същинските си емоции? Безпокойството,...
Класация обяви Средиземноморската диета за най-добрата за 2019 г.
Начинът на хранене, разпространен в държавите около Средиземно море и известен с името "Средиземноморска...
Физическите признаци на депресията
В последните години все повече млади хора са засегнати от една от най-незабележимите психични болести...
Ставането рано за училище - да създадем режим преди учебната година
Лятната ваканция свърши! Тъжно, но факт. Пред родителите на ученици стоят отново много предизвикателства....
10 начина да бъдем по-добри към себе си
Да практикуваш "любов към себе си" не значи да се държиш себично или да даваш пари за литература за самопомощ,...
За травмите си може и да не носим отговорност, но носим за излекуването от тях
Всеки от нас е нараняван и сам наранява, волно или неволно. Общуването стои на принципа на намиране,...
Анемията и храненето
Недостигът на хемоглобин в кръвта е неприятно и същевременно не чак толкова опасно състояние, с което...
Как да изчисляваме калориите - II
Нивото на физическа активност (ФА) Средно 30% от калориите, които приемаме отиват за физическа активност,...
Дамската чанта - с по-голямо внимание към хигиената
Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни...
Проста храна = добра храна = здраве
Храненето вече е тема, от която просто ми пуши главата и ми иде да избягам на село, където ще си произвеждам...
Фитнес режим за мозъка
Мозъкът също има нужда от грижа и упражнения – точно като останалите части на човешкото тяло. Всъщност,...
Холивуд говори от името на Майката Природа
Холивудски актьори говорят вместо природата, убеждават ни в нейното величие и ни укоряват за дързостта...
Учени: Солта скъсява живота
Учени от САЩ доказаха, че хората, които слагат допълнително сол в храната си, са изложени на по-голям...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook