Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ягодите - защо да ги хапваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ на романтиката и любовта. И не само, че е много вкусна и сочна, а и е достатъчно хранителна и полезна. Можете да си я “позволите” в твърде много разновидности- да си направите прекрасно сладко или торта, изтънчен коктейл дори. Можете да я замразите напълно успешно и да си похапвате от нея и през дългата зима. И все пак- тя е царицата на пролетните плодове. Едно от първите наистина невероятни ухания, които ни омагьосват след студените зимни месеци. Казват, че този плод успешно ще “излекува” меланхолията ви. Някои я посочват като най-силният афродизиак. А християнството ни я представя като символ на праведността и смиреността. На вашето внимание – госпожица Ягода- нима има някой, който да не и е почитател?


От древността до наши дни

Днес се култивират навсякъде. И са един от най-обичаните плодове. А това съвсем не е случайно, тъй като историята им е дълга. Семена от тях са намерени още в обиталищата на хората от каменната ера. Първият ягодов пай пък бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. Древните римляни са ги боготворели не само поради лечебните им свойства. За тях този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.

Това изящно червено “сърце” принадлежи към семейство Розоцветни и е единственият плод в света със семена, намиращи се от външната страна на обвивката ( броят им върху един плод е приблизително 200). Изключително лесно се адаптира към различни климатични условия. Първите, “престрашили се” да я отглеждат били французите още през 14 век. Те, обаче “произвеждали” сравнително дребните диви ягоди, докато през 17 век не започнало масовото отглеждане на американската едроплодна ягода. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас. Иначе най-големият производител на ягоди в света си остават САЩ- само в Калифорния всяка година се отглеждат около 23 000 акра.

За ягодата като козметично средство се заговорило още по времето на Наполеон, когато прочутата от двора му мадам Талиен поддържала красотата си, къпейки се в сок от прясно изцедени ягоди. За една “баня” тя използвала около 15 килограма.

На нас, обаче не ни е нужно такова количество, за да си набавим едни от най-ценните вещества, съдържащи се в този плод. Затова нека видим какво влиза в състава на 100 грама от тези ароматни червени сърца.

Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови - в натурален вид. Необходими са само шест-седем ягоди дневно на вашето дете, за да му набавите препоръчителната доза от витамин C. Известно е още, че са изключително освежаващи и “безвредни” (в разумно количество) дори при спазване на диета. В 100 грама от плода ще намерите около 4, 7 грама захари (два пъти по-малко в сравнение с портокалите и кивито) и около 90 % вода. Калорийната им стойност е 30 на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е. Но нека видим какви са стойностите им.

Калий- 153 мг
Калций- 25 мг
Фосфор- 23 мг
Магнезий- 13 мг
Натрий- 2 мг
Още- желязо, флуор, хлор, манган, мед
Витамин C- 56 мг
Витамин B3 (ниацин)- 0,38 mg
Още- B1, B2, B5, B9, K


Здравословни ползи

Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.
Да продължим с калия - калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма.
Комбинацията на витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.
Калият в тандем с магнезия са средство за понижаване на кръвното налягане.
Ползите от витамин C в ягодите не свършват до тук- борят се с пролетната умора и ревматизма, увеличават възстановителните сили на организма след боледуване.
Съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза много бързо се разлагат в организма, от което следва, че ягодите не повишават нивото на холестерола и не причиняват затлъстяване.
В състава им влизат и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.
Пектиновите им съставки подпомагат работата на ленивите черва.
Фолиевата киселина в тях пък помага при зачеване, бременност и анемия, намалява депресията.
Витамините и органичните киселини блокират атаките на свободните радикали и подмладяват организма, подобряват паметта.
Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите и фенолите в значителна степен помагат да се избегне възникването на заболявания, свързани с зрението- сухота в очите, конюнктивити и други инфекции.
Ягодите са препоръчвани и като лек при язвена болест и проблеми с бъбреците.
Съдържащите се фолат, антоцианин, кемпферол са малка част от ягодовите флавоноиди, притежаващи и чудесни противоракови свойства.
Имат благоприятно действие върху кожата и косата- ексфолират кожата и придават блясък на косъма. Ще срещнете безброй различни маски с тяхно участие. Успешно се борят дори с акнето.
Да не забравяме и, че ефикасно избелват зъбите.


Противопоказания
Общо взето не съществуват особени рискове при консумацията им. На първо място трябва да отбележим сърбежите и уртикариите, до които могат да доведат. Поради това не се препоръчват на хора, склонни към алергии. Особено внимателна трябва да е “употребата” им при малки деца. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Съхранение
Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на по- големи разстояния. Има, обаче едно много важно правило при съхранението им. Ако желаете да ги запазите свежи за повече от ден, в никакъв случай не ги мийте преди да ги поставите в хладилника. Ако вече сте ги измили, ги посипете със захар. Задължително ги покрийте с капак, защото имат свойството да поглъщат миризмите от хладилника.

Ами…какво по-хубаво от това, освен да се радваме на великолепен вкус и да знаем, че той работи в полза на здравето ни! А и сякаш наистина няма по-романтичен и страстно изглеждащ плод. И в това няма нищо случайно- съществува суеверие, според което, ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. Колко хубаво, нали!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
· Ябълковият оцет може да стимулира загубата на тегло, казва проучване
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· 8 храни, които помагат за облекчаване на симптомите на алергия
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 3 изненадващи здравословни храни за сърцето
Сряда
22
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Вашият начин да влезете във форма -II
Тенис Ако физическата ви подготовка е слаба, не се насочвайте директно към този спорт, защото съществува...
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Професия „дула”
Моментът на раждането е особен за всяка жена. Всяка бременност протича различно, всяка жена е различна,...
Грешки по пътя към красотата - I част
Посветили сте целия си живот на борбата да станете стройни, а желаните мерки си остават само мечта. Какво...
Кои са причините за бавен метаболизъм?
Много често, когато се опитваме да отслабнем, оправдаваме неуспеха с бавния си метаболизъм. Дали, обаче...
Новият грип, щам „ Хонг Конг“ - какви са скритите опасности и как да се предпазим?
Тази зима сме потърпевши на грип с щам „Хонг Конг”. Тъй като той не е върлувал вече десетина години,...
Филтърът за мисли и рутината
Той решава върху кои от общо 8-те млн. бита информация, които текат през мозъка ни да се концентрираме....
Касисът събира най-много витамини на едно място
Касисът, познат още като „черно френско грозде”, е сред растенията, за чиито ползи тепърва ще се говори....
По пътя на мечтите - свобода и финансова нестабилност
След дълги години финансова стабилност и без желание и време да следвам мечтите си, стъпих на пътя на...
Здравословното отношение към тялото - с мярка в мярката
Напоследък много се говори за положителното отношение към тялото - да се приемаме такива, каквито сме,...
Кисели хора
По пътя към доброто здраве и така търсеното равновесие в начина ни на живот, има един баланс, който играе...
Празненство без последствия
Ако случайно инопланитяни посетят Земята в нощта на 25 или 31 декември, ще останат силно шокирани. Едва...
Свинската мас - отново в центъра на вниманието
Свинската мас е изконна част от българския бит. Тя е била незаменима част от всички битови, лековити...
Забравените свойства на английската сол
Когато чуете „английска сол”, най-вероятно в главата ви нахлуват мисли за клизма, детоксикация и отслабване,...
Когато Цезаровото сечение не е избор, то не и повод за срам и вина
Раждането е тема, която вълнува вече не само бъдещите майки и татковци, но и лекари, общественици, публични...
Мечтаеш ли да се наспиш? - II част
Алкохол Алкохолът удря в главата, но смущава съня. Ако пиете 2-3 часа преди да си легнете, може и да...
Прясното зеле - достъпно, традиционно и много полезно
Толкова сме свикнали с присъствието на прясното зеле на нашата трапеза, че далеч не обръщаме внимание...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Диетата на Снежанка – как да се избавим от пигментните петна
Луничките и тъмните петна – това е цената на плажния произвол, който си позволяваме през жарките месеци....
Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
Колкото и да е трудно за вярване, шансът въздухът в затворени помещения да е по-лош, е по-голям, отколкото...
Изследване установи колко часа сън са нужни за идеална почивка
Ново изследване установи, че около седем часа сън е оптималният вариант за нощна почивка, а недостатъчният...
Неочаквани, но здравословни комбинации от храни
Има много продукти – плодове, зеленчуци, месо, млечни изделия, които сами по себе си са полезни и хранителни,...
Медът – храна на дълголетието
Учени и лекари от всички епохи твърдят, че редовната консумация на мед води до удължаване на човешкия...
Учени: Не използвайте стари слънцезащитни кремове и масла - водят до рак
Ако ви е останало плажно мляко от миналото лято, не го използвайте отново. Защото то крие опасност от...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Живата енергия на кълновете
През зимата често се оплакваме, че в храната ни недостигат важни витамини и минерали. Действително в...
Дали не съм лесбийка?
Кратка справка в тълковния речник показва, че думата лесбийка означава жителка на остров Лесбос. А думичката...
Коремните преси вредят на гръбначния стълб?
Коремните преси, лицевите опори, клековете - това са основните упражнения за добра форма, всеизвестно...
Грешките, които ни пречат да постигнем целите си
Когато поставяме цели в живота си, е добре да предвидим и малките стъпки, чрез които да стигнем до тях,...
Другият човек в мен
Много често сами ставаме жертви ма маските си. Без да знаем защо, прикриваме мотивите за действията си....
Бамбукът е органичната суровина на бъдещето
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не не е пресилено. То има такова отражение...
Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на прабабите ни средство за облекчаване...
Избягвайте тези напитки в жегите
Времето става все по-топло и приемът на течности се увеличава. Дали сте сред почитателите на водата,...
Даването и получаването като големи житейски уроци
Една от най-важните ни мисии в този живот е тази да даваме. Да даваме внимание, обич, разбиране, помощ,...
Колко "натурални" са натуралните сокове
Повечето хора чистосърдечно се заблуждават, че всеки т. нар. "натурален сок", купен в магазина, е част...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook