Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Ягодите - защо да ги хапваме



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ на романтиката и любовта. И не само, че е много вкусна и сочна, а и е достатъчно хранителна и полезна. Можете да си я “позволите” в твърде много разновидности- да си направите прекрасно сладко или торта, изтънчен коктейл дори. Можете да я замразите напълно успешно и да си похапвате от нея и през дългата зима. И все пак- тя е царицата на пролетните плодове. Едно от първите наистина невероятни ухания, които ни омагьосват след студените зимни месеци. Казват, че този плод успешно ще “излекува” меланхолията ви. Някои я посочват като най-силният афродизиак. А християнството ни я представя като символ на праведността и смиреността. На вашето внимание – госпожица Ягода- нима има някой, който да не и е почитател?


От древността до наши дни

Днес се култивират навсякъде. И са един от най-обичаните плодове. А това съвсем не е случайно, тъй като историята им е дълга. Семена от тях са намерени още в обиталищата на хората от каменната ера. Първият ягодов пай пък бил приготвен от американските индианци и наподобявал хляб от смачкани ягоди и смляна царевица. Древните римляни са ги боготворели не само поради лечебните им свойства. За тях този плод е бил символ на богинята Венера заради цвета и сърцевидната си форма. Първата илюстрация на ягодата като растение датира от 1454 година и е открита в едно ботаническо съчинение, наречено “Хербарий”.

Това изящно червено “сърце” принадлежи към семейство Розоцветни и е единственият плод в света със семена, намиращи се от външната страна на обвивката ( броят им върху един плод е приблизително 200). Изключително лесно се адаптира към различни климатични условия. Първите, “престрашили се” да я отглеждат били французите още през 14 век. Те, обаче “произвеждали” сравнително дребните диви ягоди, докато през 17 век не започнало масовото отглеждане на американската едроплодна ягода. Официално в България “старт” на ягодовата култура се дава от един чех на име В. Стрибърни, който бил учител в земеделско училище у нас. През 1889 година той внася няколко корена от различни сортове градински ягоди. Към днешна дата съществуват над 500 сорта. Преди около година британците ни представиха най-новият особено интересен сорт с бял цвят и вкус на ананас. Иначе най-големият производител на ягоди в света си остават САЩ- само в Калифорния всяка година се отглеждат около 23 000 акра.

За ягодата като козметично средство се заговорило още по времето на Наполеон, когато прочутата от двора му мадам Талиен поддържала красотата си, къпейки се в сок от прясно изцедени ягоди. За една “баня” тя използвала около 15 килограма.

На нас, обаче не ни е нужно такова количество, за да си набавим едни от най-ценните вещества, съдържащи се в този плод. Затова нека видим какво влиза в състава на 100 грама от тези ароматни червени сърца.

Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови - в натурален вид. Необходими са само шест-седем ягоди дневно на вашето дете, за да му набавите препоръчителната доза от витамин C. Известно е още, че са изключително освежаващи и “безвредни” (в разумно количество) дори при спазване на диета. В 100 грама от плода ще намерите около 4, 7 грама захари (два пъти по-малко в сравнение с портокалите и кивито) и около 90 % вода. Калорийната им стойност е 30 на 100 грама. Богати са както на минерални вещества, така и на витамин С, каротин и витамин Е. Но нека видим какви са стойностите им.

Калий- 153 мг
Калций- 25 мг
Фосфор- 23 мг
Магнезий- 13 мг
Натрий- 2 мг
Още- желязо, флуор, хлор, манган, мед
Витамин C- 56 мг
Витамин B3 (ниацин)- 0,38 mg
Още- B1, B2, B5, B9, K


Здравословни ползи

Ежедневният им прием доказано укрепва имунната система и успешно се бори с грипните вируси.
Да продължим с калия - калиевите соли подобряват сърдечната дейност и отделянето на излишните течности от организма.
Комбинацията на витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от кръвоизливи.
Калият в тандем с магнезия са средство за понижаване на кръвното налягане.
Ползите от витамин C в ягодите не свършват до тук- борят се с пролетната умора и ревматизма, увеличават възстановителните сили на организма след боледуване.
Съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза много бързо се разлагат в организма, от което следва, че ягодите не повишават нивото на холестерола и не причиняват затлъстяване.
В състава им влизат и лимонената, салициловата и ябълчената киселина, които подобряват обмяната на веществата и улесняват храносмилането.
Пектиновите им съставки подпомагат работата на ленивите черва.
Фолиевата киселина в тях пък помага при зачеване, бременност и анемия, намалява депресията.
Витамините и органичните киселини блокират атаките на свободните радикали и подмладяват организма, подобряват паметта.
Антиоксидантите като витамин C, флавоноидите и фенолите в значителна степен помагат да се избегне възникването на заболявания, свързани с зрението- сухота в очите, конюнктивити и други инфекции.
Ягодите са препоръчвани и като лек при язвена болест и проблеми с бъбреците.
Съдържащите се фолат, антоцианин, кемпферол са малка част от ягодовите флавоноиди, притежаващи и чудесни противоракови свойства.
Имат благоприятно действие върху кожата и косата- ексфолират кожата и придават блясък на косъма. Ще срещнете безброй различни маски с тяхно участие. Успешно се борят дори с акнето.
Да не забравяме и, че ефикасно избелват зъбите.


Противопоказания
Общо взето не съществуват особени рискове при консумацията им. На първо място трябва да отбележим сърбежите и уртикариите, до които могат да доведат. Поради това не се препоръчват на хора, склонни към алергии. Особено внимателна трябва да е “употребата” им при малки деца. Друго по-малко известно тяхно действие е, че ако се консумират в твърде голямо количество, намаляват поглъщането на йод от щитовидната жлеза.

Съхранение
Новите сортове ягоди са значително по-издръжливи и не се повреждат, когато се транспортират на по- големи разстояния. Има, обаче едно много важно правило при съхранението им. Ако желаете да ги запазите свежи за повече от ден, в никакъв случай не ги мийте преди да ги поставите в хладилника. Ако вече сте ги измили, ги посипете със захар. Задължително ги покрийте с капак, защото имат свойството да поглъщат миризмите от хладилника.

Ами…какво по-хубаво от това, освен да се радваме на великолепен вкус и да знаем, че той работи в полза на здравето ни! А и сякаш наистина няма по-романтичен и страстно изглеждащ плод. И в това няма нищо случайно- съществува суеверие, според което, ако разделите двойка слепени ягоди с любимия човек, ще останете заедно завинаги. Колко хубаво, нали!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Топ 5 най-полезни храни, които са достъпни за всеки
· Освежаващи летни напитки: Ягодова лимонада
· Накратко: 6 + 1 причини да обичаме ЯГОДИ
· Защо още да обичаме ореха?
· Най-важните правила за употреба на билките
· Песто от левурда
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Няколко важни съвета за безопасност на ски пистата
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Зимата - стрес за организма и шок за кожата
Събота
28
Януари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Флорънс Найтингейл - милосърдната сестра, която завинаги промени медицинската грижа
"Отдавам успеха си на това – никога не давам и не приемам оправдания" – Флорънс Найтингейл Флорънс...
Шампионите на суровите ядки - II
Маслото от бадеми притежава многостранни полезни свойства. В козметиката то има успокояващо, омекотяващо...
20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата
Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета...
Радиацията на мобилните телефони - I
Отживелица е ежедневието на 90-те, когато, налагайки се да говориш по телефона, звъниш от вкъщи от телефон...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Ароматерапията в борбата с безсънието
Добрият сън зависи от много фактори: удобното легло, свежият въздух в стаята, правилното хранене. Но...
Пролетта идва с... киселец
Да, традиционно е закичена с кокиче, но ако говорим за идването й в менюто ни, определено това може да...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Класация: Златни хитове, песни които ни правят щастливи
Хитът "Don't Stop Me Now" на легендарната британска група "Куин" е на първо място в класация на "щастливите...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Ползите на олиото от тиквено семе
Тиквата – един от символите на есента. При мисълта за нея в съзнанието ни се появява образът за вкусната,...
Психотормоз безкрай
Свикнали сме да смятаме насилието за физически акт. Ако няма следи от него по тялото ни, значи всичко...
Хем лимон, хем дюля - що е то?
Наричат този храст "японска дюля", но е известен като "планински лимон". Прилича малко и на двете. Родината...
Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
В ситуацията на продължаваща изолация, човек лесно може да се почувства самотен, без настроение, дори...
Вътрешният покой, а не материалните придобивки, е истинският критерий за успех
До неотдавна мерило за успеха на хората бяха материалните им придобивки. Учиш, за да да учиш повече....
Страховете в любовта - пречка към щастието ни
Понякога в живота ни се случва отчаяно да търсим любовта, а тя все да ни се изплъзва – не срещаме подходящ...
10 хиляди крачки дневно за здраво тяло
Ходенето е в основата на нормалната човешка активност, твърди кардиологът Лидия Йонова. За добро здраве...
Циганското лято на живота ни
Има едни малко на брой дни в края на жаркото лято и малко преди благата есен. Един последен изблик, когато...
Връзка между желание и действие
Има разлика между желание и действие, между това, което искаме и това, което правим. Но до голяма степен...
Мазнините: добри, полезни, вредни - I
Често възхвалата или анатемосването на дадена мазнина има за цел просто да ни продаде рекламиран продукт....
Как да приготвим детоксикираща вода с плодов вкус
Детоксикиращата плодова вода е един от най-популярните инструменти за загуба на тегло, премахване на...
Бамя - древният позабравен зеленчук
В Южна Азия я наричат дамски пръсти - “ladyfinger”. В Германия могат да ви я предложат като “окра”. Аз...
Кои са най-добрите храни и напитки за възстановяване след тренировка?
Всеки полупрофесионален или професионален спортист може да ви каже колко важно е правилното...
Виното и любовта като отпечатък на страстта
Замислен поглед пред календара. Планирамe, обмислямe, заграждамe дати. Нижат се празник след празник...
Етерично масло от ветивер при белези и за засилване на имунната система
Маслото от ветивер се използва широко в традиционната медицина в Южна Азия, Югоизточна Азия и Западна...
Как да поддържаме фигурата си след 40-те
Неволите на средната възраст засягат и двата пола. Но докато при мъжете обикновено настъпва обрат в начина...
Миризма на пържено? Да бягаме или да похапнем сладко
Пържените храни са вкусни – мазни и с хрупкава коричка, устата ни се налива със слюнка само още щом усетим...
Креативност или как да мислим креативно
Креативността или творчеството са част от разума на всеки. Без нея нямаше да има нови изобретения, нямаше...
Живовлякът - българската билка
Съществуват над 200 вида от това растение. В България са разпространени около петнадесет. Можете да го...
Жените не трябва да се оправдаваме за това, което сме
Понякога жените се чувстваме прекалено отговорни. Стараем се да изглеждаме добре ежедневно. Да сме перфектни...
Аронията - баланс за организма
Аронията е един от най-силните антиоксиданти в природата и съдържа изключително високо количество биофлавоноиди...
Полезна или не е консумацията на ядки вечер?
Със сигурност сме чували поне веднъж, че не бива да се храним късно вечер, защото това може да повлияе...
Подходящи ли са фет бърнърите за жени
Освен мъжете, много жени днес имат желанието да изгорят излишните мазнини, без това да засегне мускулатурата,...
Как да познаем истинския мед
Медът е един от най-невероятните дарове на природата. В съдържанието му преобладават фруктозата и глюкозата...
В плен на емоциите - II
Техники за справяне с емоциите (за самопомощ) Медитация - йогите отдавна я практикуват като средство...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook