Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотично, полезно и непознато


Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има дни, в които наистина ни омръзва от всички до болка познати храни. И искаме нещо ново, свежо, вкусно и за предпочитане диетично, а защо не и полезно. В магазина често не им обръщаме внимание или ги гледаме с подозрение, защото не знаем какъв е вкусът им. Но какво ни пречи да опитаме, за да разберем. И за да съм ви полезна, ще ви споделя за техния вкус, качества, произход и полезни съставки- на тях- екзотичните плодове, които обзалагам се, поне 80% от вас още не са докосвали.

Бабако
Родина на този толкова неизвестен за нас плод е Еквадор. Можем да го наречем братовчед на по-известната ни папая. Бабако има жълт цвят, тънка кора и изключително интересен аромат на ягода, ананас и банан, слети в едно. Всъщност, ако сте опитвали папая, този вкус няма да ви се стори много по-различен. Този плод съдържа витамин C в доста голямо количество, което е и причината да не потъмнява, когато е нарязан. Друга важна съставка е папаинът- фермент, подпомагащ храносмилането. Бабако се отличава и с голяма трайност - издържа до четири седмици без охлаждане.

Драконов плод ( питахая )
Семейство Кактуси ни представя така наречената ягодова круша или “лунното цвете”.
В Китай го наричат така, защото красивите му цветове се виждат само нощем. Този уникално интересен и красив плод вирее основно в Югоизточна Азия и Южна Америка, има продълговата форма, жълт или червеникав цвят и бяла, не много сладка месеста част. Съдържанието на вода в него е около 90%, което го прави много сочен и ободряващ. Питахаята притежава доста полезни свойства- спомага за изчистването на стомашно-чревния тракт, намалява кръвното налягане, дори предпазва от ракови заболявания поради съдържащия се фитоалбумин, който е силен антиоксидант. Екстракт от нея се използва и в козметичните кремове, тъй като е доказано, че забавя стареенето на кожата.

Гранадила
Много близка до по-познатата ни маракуя. Отглежда се основно в Южна Америка. Отличава се с ярко оранжева кора и е изключително ароматна и сочна. Има деликатен вкус, който обаче няма как да не ви подейства освежаващо. Този плод е богат на калий, желязо, фосфор, витамин А, B1, B2 и C.

Гуава
Родината му е Южна Америка, а полезността му е неоспорима. Този жълтозелен плод с ярко розова сърцевина е много сладък и ароматен и в същото време нискокалоричен, богат на фибри, витамин А и C. Мощен антиоксидант, намаляващ кръвното налягане, нормализиращ храносмилателната дейност, понижаващ нивото на кръвната захар и снижаващ риска от рак на гърдата, поради съдържащите се антиоксиданти и ликопен. Гуавата съдържа още магнезий, манган и мед.

Кумкуат
Символ на остров Корфу, този дребен, оранжев цитрус въобще не е за подценяване. Вкусът му е подобен на портокал, но с лека горчиво-кисела нотка. Можете спокойно да го хапвате с кората, но ако все пак не ви харесва особено, прибавете малко захар и ще се влюбите в него. Използвайте го и за да си приготвите чудесно сладко за палачинки, например. Но по-важен е факта, че този “гръцки” лимон е много богат на витамин A, C и E, както и на калций, магнезий, желязо и цинк.

Личи
Дребен плод с червеникав цвят, много ароматен и вкусен. Консумира се месестата му част, над голямата семка в средата на плода. Произхожда от Южен Китай и според китайците е събрал в себе си енергията Ян- тази на силата и светлината. Личи съдържа витамин C, помага при невралгии, анемия, стабилизира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците и черния дроб.

Пепино
И на този неизвестен за нас плод родината е Южна Америка и по-конкретно склоновете на Андите. Наричат го пъпешово дърво, роднина на картофите и доматите. Плодовете му са жълти с кафеникави щрихи по тях, с форма, вкус и аромат на пъпеш и с големината на гъше яйце. Пепино е изключително богат на витамин А и C.

Тамарило
Още един член на семейство картофови, идващ пак от там- Южна Америка. Тамарило не притежава типичния вкус на плод. Той е сочен и сладък, но има леко солено-пушени нотки, които не са по вкуса на всеки. Това е и причината да се използва като гарнитура на месни и рибни ястия, да се добавя в салати. Сокът му е традиционна напитка в планинските страни на Южна Америка, поради голямото си съдържание на витамин C, калций и фосфор.

Във всяка храна, която опитваме, търсим нещо ново и в същото време нещо познато, с което да я сравним. И все пак няма как да разберем преди да сме пробвали. Екзотичните плодове, с които се запознахте по-горе можете да намерите във всеки един по-голям хипермаркет и то не на невъзможно високи цени. Затова защо да не ги опитате поне. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин C помага в борбата с различни възпаления, инфекции и предпазва от развитието на ракови заболявания. А от гореизброените май нямаше нито един, който да не съдържа витамини, нали? Затова, когато отново ви се похапва нещо различно, по-добре посегнете към някой екзотичен плод, а не към новите бисквити с вкус на банан, например. Може пък и да ви хареса!
Коментари
2015-03-30 #2
krasi
Уникално растение, предлагам резници oт Питахая, и малки вкоренени растения, на символична цена
2012-08-15 #1
Светлана Чамова
Хубавото на такива статии е, че те подтикват да опиташ нещо ново, непознато.
Преди много години, още преди демокрацията, си купих кокос - за онова време си беше супер екзотика. Чупих го с чук, беше голям зор, накрая повечето кокосово мляко се изля, но все пак го опитах. Беше голяма емоция Какво да правя с месеста част нямах представа, опитах, не ми хареса и я хвърлих. Но това бе във време, когато бяхме наистина много неизкушени като потребители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· 6 причини защо да включим гроздето в храненето си
· Витамин Ц за деца - защо е важен за тяхното развитие?
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· Предимства на кокосовото масло за коса: най-добрите начини за употреба и ползи
· 7-те най-добри ползи за здравето от мента
· Куркумин – грижа от природата за вашето здраве
Понеделник
24
Март 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Изборите, пред които се изправяме
Казват, че имаме избор в живота си. Казват, че можем да поемем коя да е посока. Обаче изборът е трудно...
21 юни – Международен ден на йогата
Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален...
Защо арогантността е опасно заразна?
В края на 80-те години на миналия век, психологът с Джеймс Рийзън искал да разбере какво се крие в погрешното...
Анализирай това!
Каквото и да се случи, го подлагате на постоянен анализ, щателно обсъждате и разисквате всяка случка,...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 28
Коледни пости, ден 28. През уикенда сварих червен боб, като идеята ми бе да го превърнем в яхния. Честно...
Край с оплакването веднъж завинаги!
Не са малко хората, които хленчат твърде често. Обикновено винаги те са прецаканите, винаги на тях не...
Най-силните женски страхове, свързани със старостта - II
Финансова нестабилност Дори и днес, когато двата пола са равноправни, мъжът обикновено е този, който...
11 лични вещи, които са си наистина лични
Има лични вещи, които споделяме с приятелките си, които споделяме със сестра си и такива, които са си...
Електрическата четка за зъби – лукс или необходимост?
Тя е модерна, технологична, с много функции и има претенции да измива най-добре зъбите. Дали обаче е...
От къде идва чувството на несигурност?
Казано най-просто и ясно несигурността се свързва с наличието на съмнения. Когато се съмняваме...
Одобриха за първи път хапче за следродила депресия
Американската администрация по храните и лекарствата одобри Zurzuva(зуранолон), първото перорално лекарство...
Полезните сушени плодове на нашата трапеза
Сушените плодове са любими на много хора и често присъстват на празничната трапеза, а на пазара може...
Нов поглед към женската сексуалност
Еволюционните психолози обясняват поведението на хората с техните древни инстинкти и запазени през вековете...
Как да не осъждаме, а да даваме градивно мнението си
Отношенията с другите са основна част от живота ни и източник както на приятни, така и често на неприятни...
Когато усмивката е малко насила
Има моменти, в които хич не ти е до усмивка, но се усмихваш. За да скриеш своята уязвимост. За да покажеш,...
В добра форма без фитнес зали и уреди - само с използване на собственото тегло
Независимо дали вашата основна цел е да изградите сила, или да подобрите стабилността на коремните...
Безсънието до детската люлка
Последните седмици от бременността често са свързани с безсъние. Положението на тялото, удобната възглавница...
Как да: Изберем олекотена завивка
На пазара се предлага голямо разнообразие от завивки. Олекотените им версии стават все по- популярни...
Университет ще бори стреса на студентите с гушкане на кученца
От 7 май 2015 г. Университетът в Ланкшир, Великобритания отваря специална стая за стресирани студенти....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook