Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотично, полезно и непознато


Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има дни, в които наистина ни омръзва от всички до болка познати храни. И искаме нещо ново, свежо, вкусно и за предпочитане диетично, а защо не и полезно. В магазина често не им обръщаме внимание или ги гледаме с подозрение, защото не знаем какъв е вкусът им. Но какво ни пречи да опитаме, за да разберем. И за да съм ви полезна, ще ви споделя за техния вкус, качества, произход и полезни съставки- на тях- екзотичните плодове, които обзалагам се, поне 80% от вас още не са докосвали.

Бабако
Родина на този толкова неизвестен за нас плод е Еквадор. Можем да го наречем братовчед на по-известната ни папая. Бабако има жълт цвят, тънка кора и изключително интересен аромат на ягода, ананас и банан, слети в едно. Всъщност, ако сте опитвали папая, този вкус няма да ви се стори много по-различен. Този плод съдържа витамин C в доста голямо количество, което е и причината да не потъмнява, когато е нарязан. Друга важна съставка е папаинът- фермент, подпомагащ храносмилането. Бабако се отличава и с голяма трайност - издържа до четири седмици без охлаждане.

Драконов плод ( питахая )
Семейство Кактуси ни представя така наречената ягодова круша или “лунното цвете”.
В Китай го наричат така, защото красивите му цветове се виждат само нощем. Този уникално интересен и красив плод вирее основно в Югоизточна Азия и Южна Америка, има продълговата форма, жълт или червеникав цвят и бяла, не много сладка месеста част. Съдържанието на вода в него е около 90%, което го прави много сочен и ободряващ. Питахаята притежава доста полезни свойства- спомага за изчистването на стомашно-чревния тракт, намалява кръвното налягане, дори предпазва от ракови заболявания поради съдържащия се фитоалбумин, който е силен антиоксидант. Екстракт от нея се използва и в козметичните кремове, тъй като е доказано, че забавя стареенето на кожата.

Гранадила
Много близка до по-познатата ни маракуя. Отглежда се основно в Южна Америка. Отличава се с ярко оранжева кора и е изключително ароматна и сочна. Има деликатен вкус, който обаче няма как да не ви подейства освежаващо. Този плод е богат на калий, желязо, фосфор, витамин А, B1, B2 и C.

Гуава
Родината му е Южна Америка, а полезността му е неоспорима. Този жълтозелен плод с ярко розова сърцевина е много сладък и ароматен и в същото време нискокалоричен, богат на фибри, витамин А и C. Мощен антиоксидант, намаляващ кръвното налягане, нормализиращ храносмилателната дейност, понижаващ нивото на кръвната захар и снижаващ риска от рак на гърдата, поради съдържащите се антиоксиданти и ликопен. Гуавата съдържа още магнезий, манган и мед.

Кумкуат
Символ на остров Корфу, този дребен, оранжев цитрус въобще не е за подценяване. Вкусът му е подобен на портокал, но с лека горчиво-кисела нотка. Можете спокойно да го хапвате с кората, но ако все пак не ви харесва особено, прибавете малко захар и ще се влюбите в него. Използвайте го и за да си приготвите чудесно сладко за палачинки, например. Но по-важен е факта, че този “гръцки” лимон е много богат на витамин A, C и E, както и на калций, магнезий, желязо и цинк.

Личи
Дребен плод с червеникав цвят, много ароматен и вкусен. Консумира се месестата му част, над голямата семка в средата на плода. Произхожда от Южен Китай и според китайците е събрал в себе си енергията Ян- тази на силата и светлината. Личи съдържа витамин C, помага при невралгии, анемия, стабилизира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците и черния дроб.

Пепино
И на този неизвестен за нас плод родината е Южна Америка и по-конкретно склоновете на Андите. Наричат го пъпешово дърво, роднина на картофите и доматите. Плодовете му са жълти с кафеникави щрихи по тях, с форма, вкус и аромат на пъпеш и с големината на гъше яйце. Пепино е изключително богат на витамин А и C.

Тамарило
Още един член на семейство картофови, идващ пак от там- Южна Америка. Тамарило не притежава типичния вкус на плод. Той е сочен и сладък, но има леко солено-пушени нотки, които не са по вкуса на всеки. Това е и причината да се използва като гарнитура на месни и рибни ястия, да се добавя в салати. Сокът му е традиционна напитка в планинските страни на Южна Америка, поради голямото си съдържание на витамин C, калций и фосфор.

Във всяка храна, която опитваме, търсим нещо ново и в същото време нещо познато, с което да я сравним. И все пак няма как да разберем преди да сме пробвали. Екзотичните плодове, с които се запознахте по-горе можете да намерите във всеки един по-голям хипермаркет и то не на невъзможно високи цени. Затова защо да не ги опитате поне. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин C помага в борбата с различни възпаления, инфекции и предпазва от развитието на ракови заболявания. А от гореизброените май нямаше нито един, който да не съдържа витамини, нали? Затова, когато отново ви се похапва нещо различно, по-добре посегнете към някой екзотичен плод, а не към новите бисквити с вкус на банан, например. Може пък и да ви хареса!
Коментари
2015-03-30 #2
krasi
Уникално растение, предлагам резници oт Питахая, и малки вкоренени растения, на символична цена
2012-08-15 #1
Светлана Чамова
Хубавото на такива статии е, че те подтикват да опиташ нещо ново, непознато.
Преди много години, още преди демокрацията, си купих кокос - за онова време си беше супер екзотика. Чупих го с чук, беше голям зор, накрая повечето кокосово мляко се изля, но все пак го опитах. Беше голяма емоция Какво да правя с месеста част нямах представа, опитах, не ми хареса и я хвърлих. Но това бе във време, когато бяхме наистина много неизкушени като потребители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
Неделя
27
Ноември 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14
15
16
17
18
19
20

21
22
23
24
25
26
27

28
29
30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Канистерапията – общуването с кучета лекува
„И зная – ако Бог ме попита: „Дете, на обичане кой те научи?”, ще Му кажа с ръка на сърцето: едно куче!“...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Разсъни се!
Едно от нещата, които най-много мразя в този живот е ранното ставане. Нима и вие не сте сред почитателите...
Чобанка - при сезонни алергии и мигрена
Растението чобанка (Petasites hybridus) е вид храст, от семейство Сложноцветни, който обикновено...
Блатен аир - полезен за стомаха и храносмилането, при борба с косопада
Kоренищата му са традиционна подправка в индийската и арабската кухня и в същото време от тях се приготвят...
Златен корен (родиола) срещу умора и понижен тонус
Родиолата, позната още като "златен корен", е сравнително ново растение за науката. За първи път е научно...
За силата на ежедневието
Всеки ден е добър ден Удивително е колко здравина и якост можем да придобием, следвайки ритъма на...
Палео хранене
Напоследък все повече се засилва интересът към изконните принципи на хранене на човека. Връщането назад...
Как да засилим нивата на „хормоните на щастието“ - ендорфините?
"От тук насетне искам да колекционирам само моменти на щастие."- Стендал Ендорфините са съединения,...
Пристрастени ли сме към смартфоните?
Всеки има телефон, те са навсякъде. Факт, който не ни докарва никакво чувство. Смартфоните обаче стигат...
Вълшебният прашец
Естествено добра комбинация Пчелният прашец е едно от многото удивителни творения в света на пчелите....
Прасковата - мъхестият отличник
Прасковата е сред едни най-разпространените овощни видове у нас. Дръвчето принадлежи към семейство Розоцветни...
Контролирате ли живота си?
Животът е като да плаваш в морето или да пилотираш самолет. Имаш предначертания курс, натрупваш умения...
Всичко за захарта - вреда, алтернативи и как да подслаждаме без бяла захар
Винаги съм имала влечение към сладкото. Понякога това ми пристрастие неусетно е преминавало в зависимост....
Полезните морски дарове
Лятото е периодът от годината, когато похапването на морски деликатеси е част от приятните моменти на...
Български учени направиха бира без глутен
Български учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) разработиха безглутенова...
Когато емпатията се превърне в проблем
Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава,...
Как да си направим: Лавандулова възглавница
Признавам, че аз самата рядко страдам от безсъние. Ала ми се стори изкушително, преди да заспя, докато...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook