Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Екзотично, полезно и непознато


Убедена съм, че всяка от нас има такива моменти, в които и се хапва нещо, но не знае какво точно. Има дни, в които наистина ни омръзва от всички до болка познати храни. И искаме нещо ново, свежо, вкусно и за предпочитане диетично, а защо не и полезно. В магазина често не им обръщаме внимание или ги гледаме с подозрение, защото не знаем какъв е вкусът им. Но какво ни пречи да опитаме, за да разберем. И за да съм ви полезна, ще ви споделя за техния вкус, качества, произход и полезни съставки- на тях- екзотичните плодове, които обзалагам се, поне 80% от вас още не са докосвали.

Бабако
Родина на този толкова неизвестен за нас плод е Еквадор. Можем да го наречем братовчед на по-известната ни папая. Бабако има жълт цвят, тънка кора и изключително интересен аромат на ягода, ананас и банан, слети в едно. Всъщност, ако сте опитвали папая, този вкус няма да ви се стори много по-различен. Този плод съдържа витамин C в доста голямо количество, което е и причината да не потъмнява, когато е нарязан. Друга важна съставка е папаинът- фермент, подпомагащ храносмилането. Бабако се отличава и с голяма трайност - издържа до четири седмици без охлаждане.

Драконов плод ( питахая )
Семейство Кактуси ни представя така наречената ягодова круша или “лунното цвете”.
В Китай го наричат така, защото красивите му цветове се виждат само нощем. Този уникално интересен и красив плод вирее основно в Югоизточна Азия и Южна Америка, има продълговата форма, жълт или червеникав цвят и бяла, не много сладка месеста част. Съдържанието на вода в него е около 90%, което го прави много сочен и ободряващ. Питахаята притежава доста полезни свойства- спомага за изчистването на стомашно-чревния тракт, намалява кръвното налягане, дори предпазва от ракови заболявания поради съдържащия се фитоалбумин, който е силен антиоксидант. Екстракт от нея се използва и в козметичните кремове, тъй като е доказано, че забавя стареенето на кожата.

Гранадила
Много близка до по-познатата ни маракуя. Отглежда се основно в Южна Америка. Отличава се с ярко оранжева кора и е изключително ароматна и сочна. Има деликатен вкус, който обаче няма как да не ви подейства освежаващо. Този плод е богат на калий, желязо, фосфор, витамин А, B1, B2 и C.

Гуава
Родината му е Южна Америка, а полезността му е неоспорима. Този жълтозелен плод с ярко розова сърцевина е много сладък и ароматен и в същото време нискокалоричен, богат на фибри, витамин А и C. Мощен антиоксидант, намаляващ кръвното налягане, нормализиращ храносмилателната дейност, понижаващ нивото на кръвната захар и снижаващ риска от рак на гърдата, поради съдържащите се антиоксиданти и ликопен. Гуавата съдържа още магнезий, манган и мед.

Кумкуат
Символ на остров Корфу, този дребен, оранжев цитрус въобще не е за подценяване. Вкусът му е подобен на портокал, но с лека горчиво-кисела нотка. Можете спокойно да го хапвате с кората, но ако все пак не ви харесва особено, прибавете малко захар и ще се влюбите в него. Използвайте го и за да си приготвите чудесно сладко за палачинки, например. Но по-важен е факта, че този “гръцки” лимон е много богат на витамин A, C и E, както и на калций, магнезий, желязо и цинк.

Личи
Дребен плод с червеникав цвят, много ароматен и вкусен. Консумира се месестата му част, над голямата семка в средата на плода. Произхожда от Южен Китай и според китайците е събрал в себе си енергията Ян- тази на силата и светлината. Личи съдържа витамин C, помага при невралгии, анемия, стабилизира нивото на кръвната захар, нормализира функциите на бъбреците и черния дроб.

Пепино
И на този неизвестен за нас плод родината е Южна Америка и по-конкретно склоновете на Андите. Наричат го пъпешово дърво, роднина на картофите и доматите. Плодовете му са жълти с кафеникави щрихи по тях, с форма, вкус и аромат на пъпеш и с големината на гъше яйце. Пепино е изключително богат на витамин А и C.

Тамарило
Още един член на семейство картофови, идващ пак от там- Южна Америка. Тамарило не притежава типичния вкус на плод. Той е сочен и сладък, но има леко солено-пушени нотки, които не са по вкуса на всеки. Това е и причината да се използва като гарнитура на месни и рибни ястия, да се добавя в салати. Сокът му е традиционна напитка в планинските страни на Южна Америка, поради голямото си съдържание на витамин C, калций и фосфор.

Във всяка храна, която опитваме, търсим нещо ново и в същото време нещо познато, с което да я сравним. И все пак няма как да разберем преди да сме пробвали. Екзотичните плодове, с които се запознахте по-горе можете да намерите във всеки един по-голям хипермаркет и то не на невъзможно високи цени. Затова защо да не ги опитате поне. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин C помага в борбата с различни възпаления, инфекции и предпазва от развитието на ракови заболявания. А от гореизброените май нямаше нито един, който да не съдържа витамини, нали? Затова, когато отново ви се похапва нещо различно, по-добре посегнете към някой екзотичен плод, а не към новите бисквити с вкус на банан, например. Може пък и да ви хареса!
Коментари
2015-03-30 #2
krasi
Уникално растение, предлагам резници oт Питахая, и малки вкоренени растения, на символична цена
2012-08-15 #1
Светлана Чамова
Хубавото на такива статии е, че те подтикват да опиташ нещо ново, непознато.
Преди много години, още преди демокрацията, си купих кокос - за онова време си беше супер екзотика. Чупих го с чук, беше голям зор, накрая повечето кокосово мляко се изля, но все пак го опитах. Беше голяма емоция Какво да правя с месеста част нямах представа, опитах, не ми хареса и я хвърлих. Но това бе във време, когато бяхме наистина много неизкушени като потребители
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Как да предпазим и подобрим съня си през лятото?
Лято е, температурите не спират да се покачват, слънцето ни дарява с изобилие от светлина, предразполагайки...
Можем да се справим с горещите вълни
Неприятните горещи вълни са далечни за по-младите жени и те може би не разбират какво толкова около тях...
Търговските трикове в супермаркета – наука и практика
Във века на глобализацията, във времето, когато всичко можем да имаме и всичко е на една ръка разстояние,...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Дребните ни нездравословни навици, от които е толкова трудно да се откажем
Навикът – това е втора природа. Клишето е напълно вярно, защо иначе ще имаме толкова вредни навици, ако...
Лунните фази и човешкият организъм
Още от най-дълбока древност хората забелязали влиянието на Луната върху живота на нашата планета. Тя...
Крадци на щастие - II
Сам да си отнемаш положителна енергия Казвам сам, защото вярвам че всеки е изцяло отговорен за собственото...
Емоционалната устойчивост прави ли ни безчувствени?
Терминът "емоционалната резилиентност" няма еднословен еквивалентен в българския език. Можем да я преведем...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 17
Ден 17 от Коледните пости. Снощната вечеря бе червен и бял ориз с гъби, моркови и тиквички. Става бързо,...
Говорите ли си сами? Спокойно, не сте луди!
Ако си говорите сами, това не означава непременно, че сте луди. Всъщност дори обратното – скорошно изследване...
Меню "Aнти-стрес"
Когато ресурсите на организма са на изчерпване, а ние трябва да свършим още „малко” работа, да откраднем...
Как да се самомотивираме?
Мотивацията е много силен инструмент, който играе важна роля в живота. Може да се каже, че това е моторчето,...
В какво се изразява същността на интегритета и защо е толкова важен?
„Истинският интегритет е да правиш правилното нещо, знаейки, че никой няма да разбере дали си го направили...
Гастроенеролог: Дънките с висока талия може да ви доведат до проблеми
Хората със стомашно-чревни заболявания не трябва да носят дънки с висока талия или прилепнали дрехи....
Без ум
Има моменти, в които се случва да се изгубим, из основи, доброволно или повлечени от някакво разрушително...
Усамотението - начинът да се съхраним в днешния свят
В ерата на информационните технологии споделянето и непрекъснатия обмен на информация е все по-трудно...
Искате да запазите мозъка си млад? Науката ни подсказва как
Мозъкът е необикновен орган, тайнство, който не сме разгадали, но на който много разчитаме да функционира...
Страхът – наш приятел и враг
Страхът във всичките му измерения съпровожда непрестанно човешкия живот. Страхувал се е още първобитният...
Дълбоко почистване на лицето против черни точки с рициново масло - как да го направим.
Почистването на лицето с масла действа на добре познат принцип от химията - маслото се разтваря в масло....
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook