Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Таханът – дар от Ориента


Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на тахана. Идва от Арабския свят и носи усещането за мистичност, странност, екзотика, горещ пустинен пясък и камили. Пренася те в страната на 1001 нощи, с мирис на кафе, наситен аромат на подправки, екзотични танци, подрънкване на множество гривни и златни накити... Включете го в менюто си и ще усетите всичко това, заедно с полъха на пътешествие, на далечни и непознати места, на сладост и удоволствие...

Таханът всъщност е изключително полезен. Традиционният е сусамовият. Той се получава от смилането на сурови сусамови семена, при което се получава полутечна консистенция. В търговската мрежа се предлага и такъв от печени зърна, но определено полезността изчезва в този вариант.

Има две основни разновидности:

от белени сусамови семена - това е бял тахан. Светъл на цвят и с много приятен вкус.

от небелени сусамови семена – наричат го натурален. Той е по-тъмен, с леко нагарчащ вкус, но и по-полезен, защото съдържа цялото зърно с всичките му качества.


Сусамовият тахан е богат на витамини В и Е. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Ще поднесе на организма ни коктейл от така необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. Съдържа много белтъчини, а освен това сусамовото масло се усвоява напълно от организма.

Заради високото съдържание на калций, той е от изключителна полза за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата. Ако го вземате сутрин на гладно, (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намалява нивото на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнини, помага при анемия.

Препоръчително е да се включи в менюто на бъдещите майки, на активно спортуващите или ако сте боледували наскоро, за да укрепите организма си.

Как да го поднесем на трапезата?

Ето няколко предложения:

Сутрин на гладно – ако вземате по 1-2 супени лъжици тахан на гладно ще подобрите работата на стомашно-чревния тракт и като профилактика за проблеми свързани с него – язви, гастрити, запек.

Равни количества тахан и мед, предложени за закуска или с добавени сурови ядки. Може да направите от сместа и сурови бонбони.

Добавяйте го към шейковете, които си приготвяте.

Една от основните съставки на хумуса.

Дресинг или сосове – тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание.

Може да го добавяте към мюсли или попарата, които приготвяте за закуска.

Изобщо вариантите да го включите в менюто си са много, но едно е безспорно, това ще е изключително полезно за здравето ви.

В био магазините ще намерите още "тахан" от слънчоглед, бадеми, кашу и лешници.
Коментари
2012-11-21 #2
Веселка Лечкова Щерева
Таханът и на мен съшо ми допадна-в комбинация с мед,а и като добавка към други продукти.Много ми помогна приемът му когато имах счупване ,тъй като е богат на калций.
2012-11-01 #1
Инна Георгиева
Много обичам тахан! Хапвам си през ден с малко мед. От месеци си мисля да направя бисквити с тахан и се надявам скоро да успея
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Психолози: Предновогодишна депресия не съществува
· В добра форма ли сте? Проверете с този прост и евтин начин
· Изследване: Хапваме повече по време на пандемията
Неделя
17
Януари 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
В името на какво постоянно отлагаме радостта от живота си?
Обичате ли да се лишавате от разни неща? Никой не обича, но и някаква самопожертвователност и мъченичество...
Самоуверените деца
Какво е най-важно за вас във възпитанието на децата ви? Всички искаме едно уверено дете, което вярва,...
Повярвай, поискай...и ще имаш
Искали ли сте нещо толкова силно, че то да ви се случи и при това без особени усилия от ваша страна?...
Люта любов
Много хора нямат щастието да я срещнат, други я откриват късно, а трети отдавна вече живеят с нея и се...
Витамин D – място под слънцето
Чести простуди, умора, безсъние... Може би обичайна реакция на организма в тази част на годината? Или...
Следите остават 
Всеки се опитва да остави следа след себе си. Колкото и тривиално да звучи. Често си мислим, че за да...
Превъплъщенията на авокадото
Трудно може да се даде определение на авокадото. Официално се нарича плод, но вкусът му наподобява този...
Как се състаряваме преждевременно - нагласата
След външния вид и облеклото нека надникнем и в мислите, които издават нашата нагласа и ни състаряват. Като...
Официална статистика за затлъстяването на българските деца
През 2013 г. Националният център по обществено здраве и анализи, съвместно с МЗ и РЗИ проведе изследване...
Привързаното родителство - следвай родителския си инстинкт
Както много актуални тенденции в днешно време, привързаното родителство е уж нещо ново, но всъщност е...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем,ден 14
Започваме новата седмица от Коледните пости, ето ни в ден 14. В петък вечер бяхме на гости на свекъра,...
Самовнушението
Свикнали сме преди всичко да вярваме на себе си или поне живеем с това убеждение. Много често чуваме...
Ние определяме от какво да се тревожим, нека пестим силите си
Умеете ли да реагирате правилно на нещата, които ви се случват? Водят ли ви неприятностите за носа или...
Червената боровинка
За разлика от своя близък роднина черната боровинка, така наречената “лозя от планината Ида” (Vaccinium...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook