Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас


Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък вкус. Плодовете му зреят през септември, октовмри и са един от предвестниците на наближаващата есен.

За наше учудване хинапът (лат. Ziziphus jujuba, англ. jujube) е една от основните овощни култури в Китай. От там произхожда и тази древна култура. Тя води началото си преди повече от няколко хиляди години от Азия, разпространява се в Америка, голяма част от Средиземноморието и едва след това в България. У нас ще откриете хинап на ниски дръвчета и храсти, най-вече във вилните зони и поляни по нашето Черноморие, където е най-разпространен, но също така и в специално създадени за целта плантации във вътрешността на Южна България. Условията по отглеждане на хинап са подобни на тези на обикновените фурми и смокини. Принадлежи към сем. Зърнастецови, към които причисляваме драката, зърниката и зърнастеца.

Сушене на хинап в Китай
Китайската фурма е предпочитана заради чудесния си сладък вкус, който позволява да се консумира, както сурова, така и на сладка, компоти или пък захаросана. Подобно на фурмите и смокините, хинапът е много популярен в сушено състояние, особено като естествен подсладител в сладкиши. Освен това намира приложение и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост, като добавка в някои кремове и хранителни добавки. Естествено, това далеч не е единствената причина, поради която да предпочетем да включим хинапа в менюто си.

Здравословни ползи на хинапа

Той има големи дози витамин С (20 пъти повече,отколкото в цитрусовите плодове), който укрепва организма и подсилва имунната система. Съдържа също така и витамините А и В2. Богат е на йод, кобалт, калций, фосфор и желязо. Добър източник на естествени антиоксиданти. Използва се широко в китайската традиционна медицина при заболявания на дихателната и храносмилателната система, за понижаване на артериалното налягане и регулиране на холестерола, за възстановяване на черния дроб, както и при безсъние и безпокойство. В състава си хинапът има 18 от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, а етеричните масла, извлечени от растението, доказано спомагат за растежа на коса.

Хинапът притежава и още едно много интересно свойство – потиска глада ни за сладко. За това е необходимо само да сдъвчете няколко листа от растението и до няколко часа няма да усещате вкуса на каквото и да било сладко в устата си.


Как да избираме плодовете на хинапа

Каквото и да кажем за хинапа, не би имало смисъл, ако това чудесно растение не даваше наистина вкусен и сладък плод, с плътно месо. За да не бъдете разочаровани от вкуса обаче, е от голямо значение да можете да подберете здрави и наистина добре узрели плодове. В противен случай рискувате да се натъкнете на твърди и кисели или пък прекалено меки и презрели.

Идеално узрелият финап е с червеникаво-кафеникав цвят, гладка и лъскава повърхност, без наранявания. Прясно откъснат може да се съхранява до седмица на тъмно и хладно място, а сушен – за почти цяла година.

Как да консумираме хинап

И макар хинапът да е най-полезен в сурово състояние, то със сигурност е най-вкусен под формата на сладък конфитюр. За приготвянето му не е необходимо нищо друго освен котлон и известно количество захарен сироп, в който предварително измитите и почистените плодове да поврят за поне няколко часа. И докато в различните азиатски държави хинапът има наистина широко кулинарно приложение – за направата на чай, вино и сок, то в България сме се ограничили основно до конфитюрите и още по-любимото местно питие – ракията. И как не, след като хинапът е изключително богат и на захари, и на въглехидрати.

Отглеждане на хинап у дома

И тъй като хинапът далеч не е от най-разпространените плодове по нашите пазари, можете съвсем спокойно да си го посеете и отглеждате в домашната ви градина или директно в саксия, вътре вкъщи. Китайската фурма обича светлината, расте в почти всякака почва и е сухо- и студоустойчива. Цветовете на хинапа не са застрашени от измръзване, защото цъфтят едва през юни и юли. Освен това дървото не е нападано от вредители и не трябва да бъде третирано с никакви по-специални препарати, което ни гарантира изключително чиста и полезна за организма продукция. За радост на нетърпеливите, хинапените храсти и дръвчета дават плод още през втората-третата година от посяването си. Най-добре е то да стане през пролетта или есента, от извлек или направо от семките на плода.

Всички тези факти правят хинапа наистина благодатна култура, която макар и сравнително добре разпространена по нашите земи от доста години насам, определено заслужава повече внимание и почит. За тази цел опитайте още тази есен да посадите хинап в саксията или двора и гарантирано ще се радвате на вкусните му кафеникави плодчета по-скоро, отколкото сте очаквали.
Коментари
2018-10-01 #6
Здравка
Имам от 5 години питомен хинап. Около 2 метра е. Всяка година цъфти обилно, но няма нито един плод. Помогнете ми с със съвет как да се справя с проблема.
2017-08-14 #5
Мариана
Хинапа не става голям, винаги е отрупан с плод, и не се подрязва. Имаме млади издънки, които още на втората година дадоха плодове - от едно малко дръвче набрах около кофа плодчета.
2016-12-15 #4
иванка тиханова
В градината имаме засаден хинап, от около десетина години.До сега само две години е дал по два плода.Цъфти ,но така и не завързва.Каква може да е причината за безплодието.Тъй като расте буйно ,всяка пролет го подрязвам, но едва ли това може да е причина.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Яжте по-често спанак! 6 важни причини да го направите
· Копривата - някои добре опазени тайни
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
· Пици в американски стил – как "Доминос" поддържат стандарта
· Био продуктите за дома и ползите за здравето
· 10 идеи за укрепване на имунитета през есента
· По-голям прием на магнезий - по-добро здраве на мозъка до късна възраст
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Можем ли да отслабнем с ягоди? 10 причини да ги хапвате с наслада
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· От Могилово до Нова Зеландия. Българска изба произвежда вино на другия край на света
· Тиквата като символ: Изкуство и Традиции
· 2000-годишната римска баня Basilica Therma, известна като „Дъщерята на краля“ в Турция (снимки)
Събота
2
Март 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Активни потребители: Баничката няма сирене, а палмова мазнина от 26 до 80%
От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в 1 не открихме пълнеж,...
Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща
Осигуряването на прости и евтини мерки за здравеопазване на бременни жени – като предлагането на аспирин...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - II
Частично рафинираната захар е запазила голяма част от полезните съставки на нерафинираната, но съдържанието...
Когато щастието ти зависи само от теб
За изкуството да живееш щастливо са написани стотици книги. А думата щастие за всеки от нас има различен...
Конкурсът „Новите малки” ще отличи иноваторите в бизнеса със занаятчийски храни
Още през 2011 година в Hera.bg писахме за движението Slow food. От тогава до настоящия момент то намери...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Спящата красавица
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно (около 8 часа на денонощие) изглеждат по-млади...
Исоп против кашлица и възпаления
Латинското му наименование е Hyssopus officinalis и представлява полу храст от семейство Устноцветни....
Aфродизиаците в ежедневното ни меню
Връзката между храната, която консумираме, и сексуалната ни кондиция, е позната още от Древността. Сексуалната...
Ха-хо, хи-хи терапия
Наричат я още смехотерапия, клоун терапия или терапия на широката усмивка. Всъщност името няма значение....
Влиянието на Луната върху женското здраве
Преди хилядолетия женският цикъл бил смятан за нещо свещено и жените „в дните на силата си“ били на особена...
Недоносените бебета, медицината и ние, родителите им
Преждевременното раждане е най-голямата причина за детската смъртност на деца до 5 години. Според СЗО...
Отблизо за каланетиката
Животът, който водим, е изтощителен и изпълнен със стрес. Последните години се наблюдава покачване на...
Масло от мандарина за хубава кожа и против тревожност
Маслото от мандарина (с ботаническо название Citrus reticulate) е известно като най-сладкото и успокояващо...
Потенето и децата - колко е нормално?
"Нормално ли е детето ми да се поти толкова много?" Този въпрос си задават немалко родители в летния...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Сироп от мащерка срещу настинки за деца
Когато си спомням за Родопите, винаги долавям аромат на мащерка. Беряхме я в последните дни на май, юли,...
Психологически причини за напълняване
За никой не е тайна, че хранителните разстройства като анорексия, орторексия и булимия, се дължат на...
Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо. Искаме или не похапването...
Най-фертилните храни - II
Да се научим да обичаме Пренаталната психология е категорична, че още от първите дни на зачеването си,...
Не влизайте в капана на пасивната агресия
Гневът и недоволството са емоции, които всеки човек изпитва, но в съвременното “цивилизовано” общество...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook