Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас


Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък вкус. Плодовете му зреят през септември, октовмри и са един от предвестниците на наближаващата есен.

За наше учудване хинапът (лат. Ziziphus jujuba, англ. jujube) е една от основните овощни култури в Китай. От там произхожда и тази древна култура. Тя води началото си преди повече от няколко хиляди години от Азия, разпространява се в Америка, голяма част от Средиземноморието и едва след това в България. У нас ще откриете хинап на ниски дръвчета и храсти, най-вече във вилните зони и поляни по нашето Черноморие, където е най-разпространен, но също така и в специално създадени за целта плантации във вътрешността на Южна България. Условията по отглеждане на хинап са подобни на тези на обикновените фурми и смокини. Принадлежи към сем. Зърнастецови, към които причисляваме драката, зърниката и зърнастеца.

Сушене на хинап в Китай
Китайската фурма е предпочитана заради чудесния си сладък вкус, който позволява да се консумира, както сурова, така и на сладка, компоти или пък захаросана. Подобно на фурмите и смокините, хинапът е много популярен в сушено състояние, особено като естествен подсладител в сладкиши. Освен това намира приложение и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост, като добавка в някои кремове и хранителни добавки. Естествено, това далеч не е единствената причина, поради която да предпочетем да включим хинапа в менюто си.

Здравословни ползи на хинапа

Той има големи дози витамин С (20 пъти повече,отколкото в цитрусовите плодове), който укрепва организма и подсилва имунната система. Съдържа също така и витамините А и В2. Богат е на йод, кобалт, калций, фосфор и желязо. Добър източник на естествени антиоксиданти. Използва се широко в китайската традиционна медицина при заболявания на дихателната и храносмилателната система, за понижаване на артериалното налягане и регулиране на холестерола, за възстановяване на черния дроб, както и при безсъние и безпокойство. В състава си хинапът има 18 от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, а етеричните масла, извлечени от растението, доказано спомагат за растежа на коса.

Хинапът притежава и още едно много интересно свойство – потиска глада ни за сладко. За това е необходимо само да сдъвчете няколко листа от растението и до няколко часа няма да усещате вкуса на каквото и да било сладко в устата си.


Как да избираме плодовете на хинапа

Каквото и да кажем за хинапа, не би имало смисъл, ако това чудесно растение не даваше наистина вкусен и сладък плод, с плътно месо. За да не бъдете разочаровани от вкуса обаче, е от голямо значение да можете да подберете здрави и наистина добре узрели плодове. В противен случай рискувате да се натъкнете на твърди и кисели или пък прекалено меки и презрели.

Идеално узрелият финап е с червеникаво-кафеникав цвят, гладка и лъскава повърхност, без наранявания. Прясно откъснат може да се съхранява до седмица на тъмно и хладно място, а сушен – за почти цяла година.

Как да консумираме хинап

И макар хинапът да е най-полезен в сурово състояние, то със сигурност е най-вкусен под формата на сладък конфитюр. За приготвянето му не е необходимо нищо друго освен котлон и известно количество захарен сироп, в който предварително измитите и почистените плодове да поврят за поне няколко часа. И докато в различните азиатски държави хинапът има наистина широко кулинарно приложение – за направата на чай, вино и сок, то в България сме се ограничили основно до конфитюрите и още по-любимото местно питие – ракията. И как не, след като хинапът е изключително богат и на захари, и на въглехидрати.

Отглеждане на хинап у дома

И тъй като хинапът далеч не е от най-разпространените плодове по нашите пазари, можете съвсем спокойно да си го посеете и отглеждате в домашната ви градина или директно в саксия, вътре вкъщи. Китайската фурма обича светлината, расте в почти всякака почва и е сухо- и студоустойчива. Цветовете на хинапа не са застрашени от измръзване, защото цъфтят едва през юни и юли. Освен това дървото не е нападано от вредители и не трябва да бъде третирано с никакви по-специални препарати, което ни гарантира изключително чиста и полезна за организма продукция. За радост на нетърпеливите, хинапените храсти и дръвчета дават плод още през втората-третата година от посяването си. Най-добре е то да стане през пролетта или есента, от извлек или направо от семките на плода.

Всички тези факти правят хинапа наистина благодатна култура, която макар и сравнително добре разпространена по нашите земи от доста години насам, определено заслужава повече внимание и почит. За тази цел опитайте още тази есен да посадите хинап в саксията или двора и гарантирано ще се радвате на вкусните му кафеникави плодчета по-скоро, отколкото сте очаквали.
Коментари
2018-10-01 #6
Здравка
Имам от 5 години питомен хинап. Около 2 метра е. Всяка година цъфти обилно, но няма нито един плод. Помогнете ми с със съвет как да се справя с проблема.
2017-08-14 #5
Мариана
Хинапа не става голям, винаги е отрупан с плод, и не се подрязва. Имаме млади издънки, които още на втората година дадоха плодове - от едно малко дръвче набрах около кофа плодчета.
2016-12-15 #4
иванка тиханова
В градината имаме засаден хинап, от около десетина години.До сега само две години е дал по два плода.Цъфти ,но така и не завързва.Каква може да е причината за безплодието.Тъй като расте буйно ,всяка пролет го подрязвам, но едва ли това може да е причина.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Печурките – чудесните пробиотици и антидепресанти от природата!
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Ново изследване: Сините сливи могат да предотвратят загубата на костна тъкан при жените
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Витамин C и връзката му с колагена
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Стайните растения, които са най-полезни за нашето здраве
· Парфюмите Montale - божественият Ориент, който носи изтънченост, трайност и лукс
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· 10 август - Честит професионален празник на готвачите!
· Защо да се доверим на Бетенеми за съвети за залози онлайн?
· Кукувица кука за Гергьовден
Събота
4
Февруари 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Синдром на информационното претоварване
Толкова сме свикнали с информацията, че дори не отчитаме как тя лавинообразно превзема живота ни. Още...
Морски алги - още една алтернатива на хапчетата
Не винаги лекарствата са единственият изход. Дори твърде много от нас често злоупотребяват с тях, ползвайки...
Ние и минералите
Балансираният организъм зависи от сложна система от взаимоотношения между различни елементи. Едни от...
Посрещане на септември
Подобаващо посрещане на септември в градината. Събиране и на жълтата ни праскова. Следва да ги превърна...
Здрави и лилави: Черната боровинка
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени и иглолистни гори, предимно на сенчести...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Коледната трапеза - начин на употреба
Украсихме елха и дома си, купихме или направихме подаръците за обичните ни хора време е да обърнем погледа...
Любимата лятна шапка от Панама в безкраен флирт с киното
Панамената шапка или просто "панамата" е неостаряващият шик, който десетилетия наред е символ на лятна...
Кои са причинителите на най-разпространените летни алергии и как да се справим с тях?
Лятото е сезонът на ваканциите и слънчевите бани, разцъфнали цветя и изобилието от плодове, но за съжаление,...
Изгубени в храната
Дългият път на здравословното хранене Пътят към здравословното хранене е наистина дълъг и трънлив. Освен...
На самообслужване
Най-хубавото нещо при самозадоволяването, е че не се налага да се обличаш специално за случая! Труман Когато...
Повече увереност в епохата на социалните мрежи
Социалните мрежи и нашата податливост към изкушенията за бърза популярност в тях извадиха и най-хубавото,...
Властта над житейските обстоятелства
На една жена много не й вървяло в живота, все проблеми, все грижи и се чувствала напълно безпомощна....
Истините, които ни приземяват
Позитивното мислене за живота има и обратна страна. Ето, сядате, правите си една малка равносметка и...
Предизвикателствата пред нас след 30-те години
Грешките са неизменна част от живота ни. Грешим като деца, защото още не разбираме твърде много неща....
Няколко добри навика за 20-годишните
Когато си млад, мислиш, че си безсмъртен. Че светът започва с теб и се върти единствено около твоята...
Не се отказвайте от закуската по време на пости
Закуската по време на пости е първото предизвикателство, с което се сблъскваме. Особено за тези, които...
Митичните диети – да вярваме ли на обещания?
„Отслабни с 10 кг. за 10 дни!”, „Яж и отслабвай!”, „Диета за бързо изгаряне на мазнините!, „Как да отслабнем...
Ден 8 - Постове и пости: Да промениш нещо истински важно. Себе си.
Веднъж на няколко човешки години колелото на живота се завърта по един необикновен, разтърсващ цялото...
Как да намалим възможността от заразяване с COVID-19 (препоръки)
Министерство на здравеопазването публикува препоръки какво да правим, за да сведем до минимум възможността...
Арган - златно масло от дървото на живота
Златното масло се добива от непознатото у нас арганово дърво, което расте само на две места по целия...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook