Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Хинап - китайската фурма, вече популярна и у нас


Наричат го още финап, джиндифика, гръдна ягода или китайска фурма, заради подобния на фурмите вид и сладък вкус. Плодовете му зреят през септември, октовмри и са един от предвестниците на наближаващата есен.

За наше учудване хинапът (лат. Ziziphus jujuba, англ. jujube) е една от основните овощни култури в Китай. От там произхожда и тази древна култура. Тя води началото си преди повече от няколко хиляди години от Азия, разпространява се в Америка, голяма част от Средиземноморието и едва след това в България. У нас ще откриете хинап на ниски дръвчета и храсти, най-вече във вилните зони и поляни по нашето Черноморие, където е най-разпространен, но също така и в специално създадени за целта плантации във вътрешността на Южна България. Условията по отглеждане на хинап са подобни на тези на обикновените фурми и смокини. Принадлежи към сем. Зърнастецови, към които причисляваме драката, зърниката и зърнастеца.

Сушене на хинап в Китай
Китайската фурма е предпочитана заради чудесния си сладък вкус, който позволява да се консумира, както сурова, така и на сладка, компоти или пък захаросана. Подобно на фурмите и смокините, хинапът е много популярен в сушено състояние, особено като естествен подсладител в сладкиши. Освен това намира приложение и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост, като добавка в някои кремове и хранителни добавки. Естествено, това далеч не е единствената причина, поради която да предпочетем да включим хинапа в менюто си.

Здравословни ползи на хинапа

Той има големи дози витамин С (20 пъти повече,отколкото в цитрусовите плодове), който укрепва организма и подсилва имунната система. Съдържа също така и витамините А и В2. Богат е на йод, кобалт, калций, фосфор и желязо. Добър източник на естествени антиоксиданти. Използва се широко в китайската традиционна медицина при заболявания на дихателната и храносмилателната система, за понижаване на артериалното налягане и регулиране на холестерола, за възстановяване на черния дроб, както и при безсъние и безпокойство. В състава си хинапът има 18 от най-важните аминокиселини за човешкото тяло, а етеричните масла, извлечени от растението, доказано спомагат за растежа на коса.

Хинапът притежава и още едно много интересно свойство – потиска глада ни за сладко. За това е необходимо само да сдъвчете няколко листа от растението и до няколко часа няма да усещате вкуса на каквото и да било сладко в устата си.


Как да избираме плодовете на хинапа

Каквото и да кажем за хинапа, не би имало смисъл, ако това чудесно растение не даваше наистина вкусен и сладък плод, с плътно месо. За да не бъдете разочаровани от вкуса обаче, е от голямо значение да можете да подберете здрави и наистина добре узрели плодове. В противен случай рискувате да се натъкнете на твърди и кисели или пък прекалено меки и презрели.

Идеално узрелият финап е с червеникаво-кафеникав цвят, гладка и лъскава повърхност, без наранявания. Прясно откъснат може да се съхранява до седмица на тъмно и хладно място, а сушен – за почти цяла година.

Как да консумираме хинап

И макар хинапът да е най-полезен в сурово състояние, то със сигурност е най-вкусен под формата на сладък конфитюр. За приготвянето му не е необходимо нищо друго освен котлон и известно количество захарен сироп, в който предварително измитите и почистените плодове да поврят за поне няколко часа. И докато в различните азиатски държави хинапът има наистина широко кулинарно приложение – за направата на чай, вино и сок, то в България сме се ограничили основно до конфитюрите и още по-любимото местно питие – ракията. И как не, след като хинапът е изключително богат и на захари, и на въглехидрати.

Отглеждане на хинап у дома

И тъй като хинапът далеч не е от най-разпространените плодове по нашите пазари, можете съвсем спокойно да си го посеете и отглеждате в домашната ви градина или директно в саксия, вътре вкъщи. Китайската фурма обича светлината, расте в почти всякака почва и е сухо- и студоустойчива. Цветовете на хинапа не са застрашени от измръзване, защото цъфтят едва през юни и юли. Освен това дървото не е нападано от вредители и не трябва да бъде третирано с никакви по-специални препарати, което ни гарантира изключително чиста и полезна за организма продукция. За радост на нетърпеливите, хинапените храсти и дръвчета дават плод още през втората-третата година от посяването си. Най-добре е то да стане през пролетта или есента, от извлек или направо от семките на плода.

Всички тези факти правят хинапа наистина благодатна култура, която макар и сравнително добре разпространена по нашите земи от доста години насам, определено заслужава повече внимание и почит. За тази цел опитайте още тази есен да посадите хинап в саксията или двора и гарантирано ще се радвате на вкусните му кафеникави плодчета по-скоро, отколкото сте очаквали.
Коментари
2018-10-01 #6
Здравка
Имам от 5 години питомен хинап. Около 2 метра е. Всяка година цъфти обилно, но няма нито един плод. Помогнете ми с със съвет как да се справя с проблема.
2017-08-14 #5
Мариана
Хинапа не става голям, винаги е отрупан с плод, и не се подрязва. Имаме млади издънки, които още на втората година дадоха плодове - от едно малко дръвче набрах около кофа плодчета.
2016-12-15 #4
иванка тиханова
В градината имаме засаден хинап, от около десетина години.До сега само две години е дал по два плода.Цъфти ,но така и не завързва.Каква може да е причината за безплодието.Тъй като расте буйно ,всяка пролет го подрязвам, но едва ли това може да е причина.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Полезните сушени плодове на нашата трапеза
· Нетрадиционни идеи за традиционната печена тиква
· Маслините – какви видове има и защо са толкова полезни
· Пъпешът и изненадващите му ползи за здравето
· Любимите рецепти с тиквички на Hera.bg
· Пицата - от храна за бедните в Италия до любима храна в целия свят
· Бахар - подправката за здрав стомах и храносмилане
· Камут или корасан? Истината за древния сорт пшеница
· Инфлуцид и Шуслерова сол №3 - изпитаните решения за защита от вируси
· Грейпфрутът засилва имунитета и помага на бъбреците
· Растението „чудо“ моринга: за добро храносмилане и баланс на кръвната захар
· Орехите – за здраво сърце и добро настроение
· Тези билкови чайове ще подобрят настроението ви
· Какаото помага за по-добра работа на мозъка
· Малко познатата история на пъpвaтa бългapcĸa ĸнижнa бaнĸнoтa
· Съдомиялните машини и циркулярът са изобретени от жени. И още любопитни факти
· КАНАПЕ-19 - дизайнерът Tobia Zamboti с провокация (снимки)
Четвъртък
6
Май 2021
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2

3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28
29
30

31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Воинът в нас – имунната система
На прага сме на сезона на грипните щамове с животински имена, вечно течащите носове и покашляне от всички...
Живот под контрола на хормоните - I
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно по време на „критическите дни”, когато...
Кога да посетим своя гинеколог
Откровено казано посещението на гинеколог не е най-приятното занимание. Но дори да нямаме никакви оплаквания,...
Антиоксидантите – гардовете на нашия организъм
Знаем, че кислородът е основна предпоставка за живот и че участва активно в много от биохимичните процеси....
Котката – домашният лечител
Малка пухкава топчица, котката е не само само миловиден източник на радост, но и вещ лечител. Като благодарност...
"И баба ми клекна да си набере джоджен..."
В една своя статия, цитирам по памет, Георги Лозанов разделя  бабите на два вида – такива, които се разхождат...
Етерично масло от джинджифил срещу възпаления и за засилване на имунитета
Джинджифилът е цъфтящо, многогодишно растение от семейство Zingiberaceae, има тесни, зелени листа и...
Вредните навици през бременността
Бременността е особен период за всяка жена – време, в което преосмисляме ценностите си и плановете за...
Храненето и детето - I
Едва ли има родители, които при захранването да не са сблъскали с нежеланието на своето мъниче да яде...
Слабо известните витамини
В общи линии всички сме чували за витамините A, C, D, E, F, K, P и повечето от комплекса В, както и за...
Вместо равносметки и обещания - списък с планове
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в определена дата, за да „оправиш”...
Подари си тези мигове
Един живот не стига. За толкова много емоции, които трябва да усетим, за да не съжаляваме един ден за...
СЗО предупреди: Консумацията на преработено месо увеличава риска от поява на рак
Световната здравна организация обяви на 26 октомври, че консумацията на обработено месо причинява рак....
Ленено семе - съкровището на омега мастните киселини
На лененото семе се преписват редица ползи за здравето. От намаляване на опасността от диабет и сърдечно...
СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства
Заниманията с видео игри, т. нар. "гейминг", ще бъдат включени в списъка с психичните разстройства. Това...
Билки при безплодие
Не винаги желанието за дете се увенчава с бърз резултат. Някои двойки се налага по-дълго да чакат мечтаното...
Китайски полъх в храненето
Чували сте за фън шуй, нали? Това древнокитайско изкуство е толкова «налагано» напоследък, че все повече...
Сок от нони - екзотично предложение за имунитет и добър тонус
Непрекъснато четем за множеството полезни свойства на почти всички плодове. И опознаваме все по-екзотични,...
Планирайте през зимата, за да се случи през лятото
Един от начините да преживеем тегавата зима е да планираме всички онези приятни неща, които можем да...
"Премахнаха" ли ни смартфоните от собствения ни живот?
Обсебването ни към смартфоните днес се е сляло с действителността и никому не прави впечатление. Може...
Навиците ни - по пътя извън зоната на комфорт
Какво правихте тази сутрин, след като се събудихте? Как ви мина денят? Как отговаряте вечер на близките...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook