Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта за чийзкейк, сладкишът се пече във фурна, но това е един по-лесен вариант за правене на нещо вкусно.
За блата:
150 гр. обикновени бисквити
150 гр. обикновени маслени бисквити (petit beurre)
200 гр. масло
2 с.л. лешници
1 с.л. захар
За крема:
500 гр. маскарпоне (крема сирене, извара)
300 мл. течна сметана
4 с.л. сладко от ягоди
2 с.л. захар
250 гр. ягоди
½ ч.л. ванилова есенция
Бисквитите се надробяват на ситно и се размесват с мекото масло, смлените ядки и захарта. Сместа се разстила върху откопчаваща се тортена форма. Притискаме сместа добре, за да се образува блат, който да не се троши при рязане.
Разбиваме маскарпонето със захарта. Към тях прибавяме предварително разбитата течна сметана докато се получи еднородна смес. Добавяме сладко от ягоди на вкус и ваниловата есенция. Накрая добавяме парченца пресни или замразени ягоди.
Сместа се излива върху тестото и се оставя в хладилник за няколко часа за да се стегне. Отгоре се украсява с парченца ягоди и сладко.
Ако желаете сместа да е по твърда , можете да добавите и малко желатин
Сладкиша стана разкошен. Имах доста крема сирене, около 3 пакетчета, сложих и сметаната. Много бързо и вкусен стана сладкиша. Благодаря за рецептата. И едно допълнение: в натрошените бисквити сложих малко стафиди предварително накиснати в ром.
2011-06-28#14
стели
много вкусно ще стане ще го правя за рожденният ми дем
И аз като Анелия смятам, че изварата не е подходяща, защото няма мазнини. Кремът става трошлив и няма задължителния за чийзкейка маслено-сметанов вкус. Крем-сиренето е по-добър вариант (то и Филаделфията е такава), но трябва да се внимава, да не е солено.
Вкусът е доста различен. Мисля, че по-добре би било крема сирене отколкото извара (не съм пробвала). С извара направих малко количество за проба, не ми допада много ..
Инна, нормално е цената да е различна след като и вкусът е различен . Иначе добра комбинация (като вкус и цена) за чийзкейк съм постигала със заквасена сметана и подсладено кондензирано мляко 1:1.
Иска ми се за хора, които неживееят в по-големи градове, където Маскарпоне няма да знам дали успяват да заместят успешно /поне донякъде/. И все пак Цената на Маскарпоне и извара са съвсем различни
За извара съм чувала, но не смея да пробвам, защото тази която се продава е доста лоша на вкус . Аз правя чийзкейка със сирене "Филаделфия", става и с "Рикота" - това е италианския вариант на изварата.
Ани а ти с маскарпоне ли всъщност я направи? Чудя се колко е голяма разликата между това да е с извара и с маскарпоне. Аз ще опитам с Маскарпоне, но се пак - не навсякъде го има.
Този уикенд съм решила да я пробвам
Даа! Но ми напомни за една случка,която няма нищо общо с ягоди,но е във връзка с ,,лесното"Говорим си с приятелки в един магазин,че всичко перем на пералня-рокли,блузи,бельо...Една непозната жена на възраст 55-60 години се обади:- Ама вие младите сте много мързеливи!Все гледате лесното!На перални ще перат!Те нещата на ръка се перат,не на пералня!