Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Галет със смокини



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Първата земна храна, според християнските вярвания, е била смокинята. В Египет я смятали за плод, носещ просперитет и символизиращ женствеността. Сидхарта пък медитирал под една смокиня 40 дни, когато получил просветлението и станал Буда. Накратко?

Галет със смокини е нещо наистина божествено!

Не съдържа сложни съставки, но за масленото тесто не трябва да се прави компромис с качеството на кравето масло. Aз използвам домашно, но ако нямате възможност да си набавите такова, спрете се на някоя немска марка. Преди да използвате маслото за рецептата, го оставете на стайна температура.

Смокинята - полезното изкушение

Техниката му на направа е възможна за всеки, няма нужда от бъркане до полуда, все пак е нужна точилка. Правила съм галет и без белтък, но тестото ми ставаше сравнително ронливо, което пък накъсваше крайчетата му, когато подгъвах галета. Затова този път добавих леко разбит белтък - смятам, че така се оформя и по- лесно.

Макар, че по-често галетите са солени, характерно за френските такива е, че формата им е или плоска и кръгла или, както тук, в свободна форма, чиито краища са подгънати.


Хрупкавото маслено тесто в комбинация с карамелизиралите се смокини ще ви остави възхитени. Опитайте!

220 гр брашно
40 гр кафява захар (2 с.л )
110 гр краве масло
1 яйце - само белтък
1/4 пръчка бурбонска ванилия
280 гр смокини


В купа пресяваме брашното - аз използвах бяло и пълнозърнесто брашно.
Добавяме маслото (нарязано на парченца), 1 с.л. кафява захар, семената от 1/4 бурбонска ванилия и започваме да месим тестото.
Получава се една сравнително ронлива консистенция. Към нея прибавяме белтъка, който преди това сме разбили леко.
Месим, докато получим еднородна смес. Тестото оставяме в хладилника да стегне за 30 минутки.


Омесваме отново добре тестото, оформяме топка и започваме да разстиламе тестото до кръг. Не е нужно силно притискане с точилката, а бавни, с умерен натиск движения, в противен случай тестото се накъсва по крайчетата. Все пак ако това се случва, с длан можете да притиснете крайчетата от всички страни и вече с по-лек натиск да оформите кръгчето. Опитах да го визуализирам на следващата снимка.


Разстиламе тестото до около 6-7 мм дебелина. В широка тава (например тази, която е към фурната) слагаме хартия за печене и прехвърляме разстеленото кръгче с маслено тесто.

Измитите и нарязани на кръгчета със същата дебелина смокини нареждаме върху тестото и поръсваме с 1 с.л. кафява захар (ако предпочитате по-сладко, добавете още). Аз имах само толкова смокини, но смятам, че може да се сложи и още плод.


Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна до златна коричка.



Набрала съм и листа от смокиня и скоро ще ви разкажа как да ги използваме в полза за здравето ни.



Ако смяташ, че тази статия ще е полезна и интересна за други хора, ще се радваме да я споделиш.
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Сироп от смокинови листа
· Смокинята - полезното изкушение
· Екзотична тиква с ориз и мляко на фурна
· Суровоядска торта с шоколад и глог
· Мъфини с тиква и локум
· Джинджифилова торта с портокали
· Бърза баница в кексова форма
· Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пълнено пиле с кестени
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Импровизиран киш с праз и бекон
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· „Вкусът на България в четири сезона“: Опитайте тези прекрасни рецепти от книгата на Иван Звездев
· Тархана чорба
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
Неделя
21
Юли 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пикантни чили догс
Храната в котешката кухня, знаете, че винаги е вдъхновение и приключение, а днес вдъхновението ми е от...
5 любими десерта с ябълки
Есента е времето на изобилието, но един плод с ненадминат чар ни намига недискретно от пазари и магазини....
Соевият сос
Кой е най-характерният вкус в кухнята на Източна Азия? Разбира се, този на соевия сос – с него в тази...
Топла салата с нахут
Здравей Цвети, Hera.bg и въобще всички, които следят какво се случва покрай постите на Цвети. Реших да...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Тръстиковата захар – здраве и аромат на южно слънце - I
От малки знаем, че захарта е само празни калории и в нея няма нищо полезно – нито витамини, нито минерали....
Гръцка салата
В "Гръцката салата" ( Χωριάτικη σαλάτα...
Салата от червено цвекло, ябълка и грейпфрут
Една здравословна салата, за която Ирина от вегетариански ресторант "Жасмин Тий Хаус" казва, че никой...
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Кайсията – шампион по бетакаротин
Слънчевата и ароматна кайсия е близък роднина на всички костилкови плодове, които се отглеждат у нас...
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Калмари и пипалца "по гръцки"
Едно от любимите ми ястия, разкошно за приготвяне на вилата, наред с различни риби на скара и миди.....
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Кюфтета с булгур
Натрошените зърна пшеница, някога са били една от основните храни на българската трапеза, преди навлизането...
Паламуд плакия по варненски
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна...
Зелената салата - хит на пролетта
Омръзна ли ви от туршии и други зимни разядки? Чашка ледено студен аперитив намира през пролетта нов...
Коледните пости на едно момче: Какво да хапнем, ден 3
Снощи хапнахме Супа от коприва и пащърнак. Когато e сезон, се снабдявам с по-голямо количество коприва,...
Откриванетото на Америка като кулинарна революция
Едва ли някои се съмнява, че Откриването на Америка завинаги преобръща историята на Европа – политическата,...
10 пролетни рецепти със зеленолистни зеленчуци
От пролетния конкурс "Пролет с Hera.bg" научихме някои нови рецепти с любимите ни зеленолистни зеленчуци,...
Печени праскови с бадеми
Десертите с праскови най-често са с някакъв блат, в който прасковите изпълняват ролята на пълнеж. Тук...
Супа с гъби шийтаке
И така, както често се случва приготвих супа с налични у дома продукти. Вече съм ви споменавала за китайските...
Да си направим суши - II
Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във...
Зимни коктейли: Сгряващият грог
Навън се пука дърво и камък от студ. Със сетните сили на вцепененото си тяло, успявате да се доберете...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Долма по иракска рецепта
Покрай един Рамазан Байрям се бяхме заговорили у дома, а после и се зачетохме, с каква храна мюсюлманите...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
Постни сарми за Бъдни вечер
На трапезата за Бъдни вечер традиционно присъстват постните сарми – зелеви или лозови, а най-добре и...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Готвенето у дома – ниско квалифициран труд или изкуство
Често споделям с приятелки и колежки, какво съм сготвила предната вечер, как се е получило и каква е...
Божествено лесен мармалад от кайсии
В светлината на слънчевите лъчи и с пулсиращия аромат на лятото, опитайте тази рецепта за мармалад от...
Палачинки с праскови и канела
Бързам да направя допълнението, че това не са палачинките, които най-често хапваме в европейската кухня,...
Рости с праз и шишчета с бяла риба
Рости (Rosti ) е традиционно швейцарско ястие. В основата си то се състои от картофи, с различни добавки,...
Супа с тиква, целина и овес
Имах останала печена тиква, а също и две малки тиквички. Затова реших да ги комбинирам в топла пъстра...
Боб чорба по манастирски
В котешката кухня във Вършец съм. Днес съм приготвила Боб чорба по манастирски и ще ви споделя рецептата,...
Рецепта за сорбе само с две съставки
Сорбе е любим летен десерт за малки и големи. Не е трудно да си го направим, особено сега, когато плодовете...
Пресни подправки от терасата
Подправките са душата на всяко ястие, а какво по-хубаво от това да са пресни и току-що откъснати. Вече...
Домашна прясна паста без яйца
Как се прави прясна паста вече съм писала. Но се сдобих с машинка за паста и тук тя е приготвена с нея....
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Красив лед
Лятото идва, а с него и горещите дни, в които често търсим нещо свежо и разхлаждащо. Гледката на коктейли...
Печен миш маш
Обичам миш маш, а също и печени зеленчуци. За това реших да комбинирам и се получи това зеленчуково ястие. ...
Гръцка мусака
Мусаката е традиционно гръцко ястие и за разлика от тази, която сме свикнали да хапваме в България в...
Великденска изненада с различен вкус
Великден наближава и отново близки и приятели ще се съберат около шарени пролетни трапези. Споделям...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook