Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните тайни на барбекюто


Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се оказва терасата, или в някоя горичка, а може би на плажа. Дали е на огъня, който събира компанията в хладните вечери на открито, топли телата и душите с вкусни ястия, приготвени на жарта му. А може би е най- модерно оборудвано барбекю с въглища, които можеш да си купиш във всеки хипермаркет или бензиностанция. Няма значение.
Без аналог е вкусът на храната, приготвена по този начин. А настроението, което създава със суетенето на мъжете около месото – тяхната запазена територия е истинско забавление. Чувството, че пренебрегваш цивилизацията и нейните електрически постижения, че някак се връщаш със столетия назад, сплотява хората около жарта и придава допълнителна магия на храната.

Какво ни трябва за барбекюто?

Скара. Ако ще приготвяме храната на готово съоръжение, скарата се подразбира. Но ако ще печем на огън – добре е да имаме надеждна решетка с удобна дървена дръжка. Колкото по- голяма, толкова по- добре. Ако не разполагаме със скара, винаги можем да я заменим с подходяща ламарина.

Аксесоари за скара – в комплект всякакви щипки, шпатули, ножове с дълги, отново дървени дръжки.

Шишове – несъмнено шишовете са половината барбекю. Бамбуковите са много удобни, за еднократна употреба, на тях лесно се нижат продуктите. Металните се нагорещяват бързо, но също вършат работа. Висшият пилотаж са големите метални шишове, с притежанието на които можем наистина да са гордеем. Те са отлични за т.нар. шашлици – шишове с големи късове месо, цели зеленчуци и др. Дължината им може да достигне до 50см, че и повече.

Фолио – добре е да заложим на по- дебело фолио. Обикновеното домакинско фолио може лесно да се скъса. Ако не намерим такова фолио, да предвидим два- три пласта от по- тънкото. Наистина не е приятно цялата приготвена вкусотия да се разсипе по въглените.

Топ 5 на ястията на барбекю:

Месо – по всякакъв начин, всякакви разновидности – пържолки, шишчета, кюфтенца, наденички. Абсолютен фаворит. Да се отдръпнем настрани и да оставим мъжете да се развихрят и да се пъчат, обръщайки мръвките с щипка в ръка. Ако разполагаме с уикенда за къмпингуване, можем да подготвим предварително месото – нарязване, мариноване, дори нанизването му на шишчета, да го замразим дълбоко и да го изпечем чак на другия ден след изваждането му от фризера. Самото месо се соли след изпичането му – така то остава сочно. Не бива да пропускаме да си вземем всякакви ароматни подправки и тревички за месо – розмарин, чубрица, пипер, чесънче на прах.

Зеленчуци – колкото повече, толкова повече. Подходящи са лук, гъби, тиквички, чушки, моркови, патладжан. Зеленчуците можем да приготвим по поне два начина – на шишчета и на тънки филийки ( тиквичка, патладжан, моркови ). Овкусяваме и зареждаме на скарата. Те са идеална гарнитура на вечният титуляр на скарата – мръвките.

Ястия във фолио – във фолиото се задушава отлично и се получават много вкусотии. Удобно е, защото всяко завито фолио може да е индивидуална порция.

Какво можем да завием във фолиото?

- цели гъби, масло, копър.
- големи картофи, нарязани на широки шайби, между тях редим: парче бекон, шайба лук/ чесън и каквото имаме под ръка. Подправяме и завиваме плътно всеки поотделно.
- Цели глави червен лук, с обелките.
- По- сухо месо можем да сготвим също в компанията на гъбки и моркови, задушени във фолиото.

Риба – особено ако имаме възможност да я наловим броени часове преди печенето. И на скарата, и във фолио, дори на шишчета – тя е истински деликатес в полеви условия. Изпечена с резени лимони, с хрупкава коричка и загар. Популярна морска рецепта са и миди на ламарина. А ако намерим отнякъде и лед за виното – имаме истински лукс на брега на морето, който не може да се сравни с никой моден ресторант.


А докато всичко това цвърчи и се надигат сладки миризми, винаги можем да сложим по някой по голям необелен картоф, отстрани на жарта да си изчака времето, може и на закуска чак, поръсен с шарена сол.
Друга неразделна част от готвенето на жар е печеният хляб, да не пропускаме да метнем някоя филийка на скарата до пържолките и наденичките, ей така между другото. Поливаме с малко зехтин и поръсваме с микс от подправки. И го слагаме накрая, за да не се заситим само с хляб, докато чакаме останалото, както често се случва.

Чарът на скарата трудно се описва с думи, усещането е всичко. Да, „рецептите” са прости, да не кажем- крайно непретенциозни. Но ако честичко правите скара, знаете за какво става въпрос и може би вече звъните на компанията да уговорите следващото барбекю.
Коментари
2012-05-09 #11
Десислава Симеонова
Живеем на последен, четвърти етаж; сгъваме покрива, палим барекюто и... - готово, имаме си пикник на открито. Надявам се, не пречим на съседите, димът и пушекът бягат нагоре. Изисква се време и настроение, подготовката и приготовлението на храната отнемат около 2 часа. Но си струва. Особено ако вече е тъмно, а свещите на масичката на терасата горят..., цветята в саксиите наоколо шумолят и ухаят...- благодарна съм, че имам, макар и не така обширна, но все пак - голяма - тераса.
2011-06-16 #10
Инна Георгиева
Остави си една бутилка вода до барбекюто и давай смело.
2011-06-16 #9
Светлана Чамова
Аааа, на последния съм
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Печени зеленчуци на грил
· Пилешки шишчета със сусам
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Гхи - пречистената, здравословна мазнина от Изтока
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Понеделник
13
Януари 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Пресни картофи с тиквички, копър и чесън
Това е любимата ми рецепта с пресни картофи, категорично. А и, като се замисля, любимото ми пролетно...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Канелони със спанак и сирене "Рикота"
200 г паста канелони 200 г сирене рикота 200 г нарязан спанак 1 лук 2 скилидки чесън 3 листа от...
Закуска с овесени ядки за деца
Марти днес ми каза, че в детската градина овесените ядки са "гадни" и никой не ги яде. Замислих се, че...
Как да си приготвим ароматен зехтин
Студено пресованият зехтин има наситен маслинен дъх, които придава неповторим вкус на всяко ястие. Златното...
Класически горещи напитки за студените зимни дни
Зимата притежава усещането за уют и топлина повече от който и да е от друготе сезони. Това усещане е...
Шоколадови топчета
Съчетанието на шоколад, лешници и кокос, сами се досещате е една чудесна комбинация. Шоколадовите топчета...
Суровоядски бонбони със сушени сливи
Милена от DeliFideli ни сподели една от оригиналните си и много обичани рецепти за суровоядски бонбони....
Как да се храним по време на летните жеги
Високите летни температури са истинско изпитание за нашия организъм. Особено нетърпими са жегите в големи...
Винен кебап с месо
Тази рецепта е рожба на молбата на една читателка за рецепта, в която да оползотвори виното, което не...
Сълзици с канела
Във фризера винаги имам бутер тесто. Често ме спасява, когато искам да направя нещо на бързо или по-мързеливо....
Варени гевреци с квас
Докато правех питката си с квас ми остана малко тесто, което бях заделила за украсата. Фурната вече бе...
Банички със спанак и сирене
Като дете нито увещанията за полезност, нито анимацията с Попай моряка, не можеше да ме накара да ям...
Импровизиран киш с праз и бекон
Имам нещо много любимо - да приготвям храна, за която са ми споделили обични ми хора. Просто... рецепти...
Домашната лютеница "на брата"
Миналата година, брат ми за първи път решиха, че ще правят лютеница (тази пак са направили). Даже успях...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Макарони със спанак и гъби на фурна
Здравейте Hera.bg, бих искала да участвам с тази рецепта за основно ястие, който обича месно, може...
Бърза авокадо паста
Обожавам паста - всякакви видове и всякакви сосове. Понякога времето не стига за разточително готвене....
Брускети асорти
Няколко брускети асорти и малка чаша бяло вино, чудесно предястие, а и да си призная понякога и достатъчно...
Нахут с тиква и къри Мадрас
Къри Мадрас е подправка-смес популярна в южна Индия. Нейната родина е индийския град Мадрас, днес носещ...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook