Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Кулинарните тайни на барбекюто


Лятото не е същото без поне едно хубаво барбекю с приятели. Дали е в задния двор, който обикновено се оказва терасата, или в някоя горичка, а може би на плажа. Дали е на огъня, който събира компанията в хладните вечери на открито, топли телата и душите с вкусни ястия, приготвени на жарта му. А може би е най- модерно оборудвано барбекю с въглища, които можеш да си купиш във всеки хипермаркет или бензиностанция. Няма значение.
Без аналог е вкусът на храната, приготвена по този начин. А настроението, което създава със суетенето на мъжете около месото – тяхната запазена територия е истинско забавление. Чувството, че пренебрегваш цивилизацията и нейните електрически постижения, че някак се връщаш със столетия назад, сплотява хората около жарта и придава допълнителна магия на храната.

Какво ни трябва за барбекюто?

Скара. Ако ще приготвяме храната на готово съоръжение, скарата се подразбира. Но ако ще печем на огън – добре е да имаме надеждна решетка с удобна дървена дръжка. Колкото по- голяма, толкова по- добре. Ако не разполагаме със скара, винаги можем да я заменим с подходяща ламарина.

Аксесоари за скара – в комплект всякакви щипки, шпатули, ножове с дълги, отново дървени дръжки.

Шишове – несъмнено шишовете са половината барбекю. Бамбуковите са много удобни, за еднократна употреба, на тях лесно се нижат продуктите. Металните се нагорещяват бързо, но също вършат работа. Висшият пилотаж са големите метални шишове, с притежанието на които можем наистина да са гордеем. Те са отлични за т.нар. шашлици – шишове с големи късове месо, цели зеленчуци и др. Дължината им може да достигне до 50см, че и повече.

Фолио – добре е да заложим на по- дебело фолио. Обикновеното домакинско фолио може лесно да се скъса. Ако не намерим такова фолио, да предвидим два- три пласта от по- тънкото. Наистина не е приятно цялата приготвена вкусотия да се разсипе по въглените.

Топ 5 на ястията на барбекю:

Месо – по всякакъв начин, всякакви разновидности – пържолки, шишчета, кюфтенца, наденички. Абсолютен фаворит. Да се отдръпнем настрани и да оставим мъжете да се развихрят и да се пъчат, обръщайки мръвките с щипка в ръка. Ако разполагаме с уикенда за къмпингуване, можем да подготвим предварително месото – нарязване, мариноване, дори нанизването му на шишчета, да го замразим дълбоко и да го изпечем чак на другия ден след изваждането му от фризера. Самото месо се соли след изпичането му – така то остава сочно. Не бива да пропускаме да си вземем всякакви ароматни подправки и тревички за месо – розмарин, чубрица, пипер, чесънче на прах.

Зеленчуци – колкото повече, толкова повече. Подходящи са лук, гъби, тиквички, чушки, моркови, патладжан. Зеленчуците можем да приготвим по поне два начина – на шишчета и на тънки филийки ( тиквичка, патладжан, моркови ). Овкусяваме и зареждаме на скарата. Те са идеална гарнитура на вечният титуляр на скарата – мръвките.

Ястия във фолио – във фолиото се задушава отлично и се получават много вкусотии. Удобно е, защото всяко завито фолио може да е индивидуална порция.

Какво можем да завием във фолиото?

- цели гъби, масло, копър.
- големи картофи, нарязани на широки шайби, между тях редим: парче бекон, шайба лук/ чесън и каквото имаме под ръка. Подправяме и завиваме плътно всеки поотделно.
- Цели глави червен лук, с обелките.
- По- сухо месо можем да сготвим също в компанията на гъбки и моркови, задушени във фолиото.

Риба – особено ако имаме възможност да я наловим броени часове преди печенето. И на скарата, и във фолио, дори на шишчета – тя е истински деликатес в полеви условия. Изпечена с резени лимони, с хрупкава коричка и загар. Популярна морска рецепта са и миди на ламарина. А ако намерим отнякъде и лед за виното – имаме истински лукс на брега на морето, който не може да се сравни с никой моден ресторант.


А докато всичко това цвърчи и се надигат сладки миризми, винаги можем да сложим по някой по голям необелен картоф, отстрани на жарта да си изчака времето, може и на закуска чак, поръсен с шарена сол.
Друга неразделна част от готвенето на жар е печеният хляб, да не пропускаме да метнем някоя филийка на скарата до пържолките и наденичките, ей така между другото. Поливаме с малко зехтин и поръсваме с микс от подправки. И го слагаме накрая, за да не се заситим само с хляб, докато чакаме останалото, както често се случва.

Чарът на скарата трудно се описва с думи, усещането е всичко. Да, „рецептите” са прости, да не кажем- крайно непретенциозни. Но ако честичко правите скара, знаете за какво става въпрос и може би вече звъните на компанията да уговорите следващото барбекю.
Коментари
2012-05-09 #11
Десислава Симеонова
Живеем на последен, четвърти етаж; сгъваме покрива, палим барекюто и... - готово, имаме си пикник на открито. Надявам се, не пречим на съседите, димът и пушекът бягат нагоре. Изисква се време и настроение, подготовката и приготовлението на храната отнемат около 2 часа. Но си струва. Особено ако вече е тъмно, а свещите на масичката на терасата горят..., цветята в саксиите наоколо шумолят и ухаят...- благодарна съм, че имам, макар и не така обширна, но все пак - голяма - тераса.
2011-06-16 #10
Инна Георгиева
Остави си една бутилка вода до барбекюто и давай смело.
2011-06-16 #9
Светлана Чамова
Аааа, на последния съм
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Печени зеленчуци на грил
· Пилешки шишчета със сусам
· Япония триумфира над Франция на Световното първенство по сладкиши (снимки)
· Нахутът - вкусен, здравословен и диетичен
· Как да: Сварим пукнато яйце
· Какви обувки задължително да вземем по време на почивката си
· Защо ходенето на къмпинг е полезно за децата?
· Отрицателните йони - какво е значението им за здравето ни?
· Топ 5 ползи за здравето от елдата
· Как да зарадваме домашния майстор?
· Защо да хапваме тиква: 10 причини
Понеделник
16
Юни 2025
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Броколите – една от най-ценните храни
Едва ли има човек, който да не знае, че броколите са много полезни. Въпреки това у нас този зеленчук...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Крем супа от боб
Бяхме на една виличка и домакинята бе решила да направи салата от зрял боб. Уви, беше позабравила боба...
Киноа – свещената храна на инките
Опитах я, защото педиатърката ми я препоръча да я включа в менюто на малката ми дъщеря, наравно с елдата,...
Зеленчукова запеканка
Здравей, Цвети! Аз съм Лилия и чета с удоволствие Hera.bg. Исках много да се включа в играта, но не знаех...
Салата с ряпа дайкон
Ряпата дайкон вече трайно се е настанила до нашенската - обикновена бяла, черна, червена ряпа. В родината...
Празнична торта - Великденско гнездо
Гергана от Варна: "Бих искала да участвам и с още едно предложение, за великденски десерт - една много...
Сладък картоф (батат) за стабилизиране на кръвната захар и засилване на имунитета
Сладкият картоф навлиза все по-бързо и успешно в менюто и е предпочитан продукт от много хора, които...
Пилаф "Трите зърна"
Пилафът е едно традиционно ястие от Арабския свят и Ориента. Но както всяка традиция, всеки я разбира...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Ginataang monggo - филипински десерт
Ginataang monggo е традиционен филипински десерт. С думата Ginataang филипинците назовават всякаква...
Мъфини с тиква и локум
Специално за нас Илиян Димитров, човекът, който стои зад Блоговодител, представи своя авторска рецепта...Тези...
Ябълков сладкиш с Мартин
Обичам бързите и здравословни сладкиши. Мама ми го приготви, когато й гостувах, но се оказа, че рецептата...
Домашно сладко от ягоди
Бях си наумила, че тази година ще направя домашно сладко от ягоди, ей така, 2-3 бурканчета. Чаках само...
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
Ако има плод, който свързвам с любовта към красивата морска есен, то това със сигурност е смокинята....
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Как да: Изберем прясна риба
Няма нищо по вкусно от прясната риба, но и няма нищо по-отвратително от развалената. Тези две състояния...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook