Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черешов пай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където расте този плод). Това разбира се съм правила и аз. Даже мога да добавя, че съм падала от череша.
Началото на лятото винаги свързвам с черешите. Сега вече то е в разгара си, но този сочен плод все още го има.

След като Искра помисли за отслабването с череши, реших че може би някой може да има нужда да напълнее. Та забърках този черешов пай :)
Шегувам се, знаете каква е тайната, заделяте парченце и другото раздавате на близки хора. Радост за нас (и талията ни) радост за нашите приятели.
за тестото
300 гр. брашно
200 гр. масло
2 с.л. вода
1 щипка сол

за пълнежа
1 кг. черешки
150 гр. захар
1 ч.л. разтопено масло
2 с.л. нишесте
6 капки течна ванилия


Забъркваме маслено тесто, след което го слагаме в хладилника. Пускаме фурната да загрее на 190 градуса.

Следва да махнем костилките от черешите. По принцип съм виждала специален уред за това, но аз го правих на ръка. След като приключим с тази стъпка слагаме почистените череши в тенджерка и ги поръсваме със захарта, която оставяме да попие за около 15 минути. Идея как да ги почистим виж тук

Слагаме плодовете на среден огън, добавяме нишестето, маслото, разбъркваме добре. Идеята е да се изпари част от водата - за около 5 минути. Добавяме ванилията. В оригинал любимия на американците пай се приготвя с бадемова есенция, която все още трудно се намира в повечето магазини.

Тестото разделяме на две - една по-голяма и една по-малка част за решетката на пая.
От по-голямата част разстиламе кора, по-голяма от тавичката ни, за да може да се получи бордюрче по стените й. Най-често тавичката за пай има накъдрени стенички и ако ползвате такава трябва добре да притиснете тестото по ръбчетата. Вече имаме осново за пая и в нея изиспваме черешовата смес. Диаметърът на тавичката, която използвам тук е 26 см.

Останалото тесто разточваме и нарязваме на лентички. С тях нареждаме решетка върху пълнежа. Печем в предварително загрятата фурна до златиста коричка.



Тайно ще ви призная.... дори и сега търся двойки в черешите... вече знаете защо :)
Коментари
2016-06-03 #3
Инна Георгиева
Привет, Канна. Благодаря за коментара. По принцип пиша колко е диаметъра, но тук съм забравила и сега ще го добавя - 26 см
2016-06-01 #2
канна
Много хубава рецепта! Една препоръка за тази рецепта и не само: добре би било да се пише и диаметъра на тавата, защото имаме точно определено количество тесто.
2010-06-27 #1
wildprincess
Такива черешки бяха първите ми обици,това бяха и първите обици на дъщеричката ми.И предполагам на почти всяко българско момиченце.Хем са красиви,хем не боли като ги слагаш и накрая ги изяждаш!
Паят изглежда гениално,бадемовата есенция май ще подхожда идеално!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· 5 симптома на дехидратация и как да се справим с нея
· Лято е, но да не се отпускаме
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Долма по иракска рецепта
· Тархана чорба
Вторник
21
Март 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Как да нарежем диня бързо
В разгара на дините сме, сега те просто доминират над всички плодове. Често обаче след като сме избрали...
Омлет със спанак - бързо и полезно
Привет редакция на списание „Hera.bg”! Казвам се Диана, живея в София, наскоро се оженихме с моя дългогодишен...
Компот от ягоди
У дома, в детството ми компот и сладко от ягоди бяха на почит. С моя по-голям брат винаги се карахме...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Вита баница с леща и праз
Тони Карова от Tony's Happy kitchen ни предлага още една идея за постите, а защо не и за Бъдни вечер: Искам...
Ориз - за гарнитура
Оризът за гарнитура можем да използваме за всякакви кебапи, задушени и печени меса и птици. Той е класика...
Тиквички с бирена панировка
Тиквичките са едни от най-често приготвяните зеленчуци през лятото. Ако имате собствено дворче и сеете...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Баница с готови кори
Преди време си говорех с една приятелка, която сподели, че тя баница не правила, защото не знаела как....
Ghriba - марокански сладки
След пътеписа за Мароко на Анелия и статията й за Мароканската кухня, бях много впечатлена и вдъхновена....
Брашното – някои го предпочитат черно
Бързам да уточня, че определението “черно” в заглавието е по-скоро преносно и обобщаващо. Иде реч за...
Какво да правим с великденските яйца след Великден
Независимо как сме боядисали великденските яйца, независимо колко от тях сме спасили от спукване при...
Най-голямата билка в света - бананите
Знаете ли коя е най-голямата билка в света? А кой може много бързо да ви повдигне настроението? Или пък...
Как да: Почистим риба
Вероятно за някои дами чистили риба тази статия ще им се стори малко странна, та дори и смешна, но приятели...
Шоколадови бисквити с червени боровинки
Мина малко повече от седмица от края на нашия пролетен конкурс "Пролет с Hera.bg". Публикувахме имената...
Японската кухня - I
Японската кухня не прилича на никоя друга. Жителите на страната на изгряващото слънце считат, че всяко...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook