Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Черешов пай



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Надали има жена на земята, която да не е слагала двойки черешки на ушетата като обици (е поне където расте този плод). Това разбира се съм правила и аз. Даже мога да добавя, че съм падала от череша.
Началото на лятото винаги свързвам с черешите. Сега вече то е в разгара си, но този сочен плод все още го има.

След като Искра помисли за отслабването с череши, реших че може би някой може да има нужда да напълнее. Та забърках този черешов пай :)
Шегувам се, знаете каква е тайната, заделяте парченце и другото раздавате на близки хора. Радост за нас (и талията ни) радост за нашите приятели.
за тестото
300 гр. брашно
200 гр. масло
2 с.л. вода
1 щипка сол

за пълнежа
1 кг. черешки
150 гр. захар
1 ч.л. разтопено масло
2 с.л. нишесте
6 капки течна ванилия


Забъркваме маслено тесто, след което го слагаме в хладилника. Пускаме фурната да загрее на 190 градуса.

Следва да махнем костилките от черешите. По принцип съм виждала специален уред за това, но аз го правих на ръка. След като приключим с тази стъпка слагаме почистените череши в тенджерка и ги поръсваме със захарта, която оставяме да попие за около 15 минути. Идея как да ги почистим виж тук

Слагаме плодовете на среден огън, добавяме нишестето, маслото, разбъркваме добре. Идеята е да се изпари част от водата - за около 5 минути. Добавяме ванилията. В оригинал любимия на американците пай се приготвя с бадемова есенция, която все още трудно се намира в повечето магазини.

Тестото разделяме на две - една по-голяма и една по-малка част за решетката на пая.
От по-голямата част разстиламе кора, по-голяма от тавичката ни, за да може да се получи бордюрче по стените й. Най-често тавичката за пай има накъдрени стенички и ако ползвате такава трябва добре да притиснете тестото по ръбчетата. Вече имаме осново за пая и в нея изиспваме черешовата смес. Диаметърът на тавичката, която използвам тук е 26 см.

Останалото тесто разточваме и нарязваме на лентички. С тях нареждаме решетка върху пълнежа. Печем в предварително загрятата фурна до златиста коричка.



Тайно ще ви призная.... дори и сега търся двойки в черешите... вече знаете защо :)
Коментари
2016-06-03 #3
Инна Георгиева
Привет, Канна. Благодаря за коментара. По принцип пиша колко е диаметъра, но тук съм забравила и сега ще го добавя - 26 см
2016-06-01 #2
канна
Много хубава рецепта! Една препоръка за тази рецепта и не само: добре би било да се пише и диаметъра на тавата, защото имаме точно определено количество тесто.
2010-06-27 #1
wildprincess
Такива черешки бяха първите ми обици,това бяха и първите обици на дъщеричката ми.И предполагам на почти всяко българско момиченце.Хем са красиви,хем не боли като ги слагаш и накрая ги изяждаш!
Паят изглежда гениално,бадемовата есенция май ще подхожда идеално!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Вишневи хрупки
· Летен коктейл "Горещо сърце"
· Вишновката на мама
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Паламуд плакия по варненски
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Сладкиш със смокини, лешници и розмарин
· Джинджифилова торта с портокали
· Галет със смокини
· 5 любими десерта с ябълки
· Вкусни десерти с тиква
· Домашно сорбе с кайсии и касис
· Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
· Свежите безалкохолни напитки на лятото
· Изкуството на късната лятна вечеря
· Торта със стар козунак без печене
· Любимите сладки на Hera.bg
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Пролет, лято, есен, зима - за барбекюто в сърцето ми място винаги има
· Зеленият боб - защо не трябва да го пренебрегваме
· Нов живот за балкона? Толкова е лесно
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
Сряда
10
Август 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н

1
2
3
4
5
6
7

8
9
10
11
12
13
14

15
16
17
18
19
20
21

22
23
24
25
26
27
28

29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Patlican Kebap - Патладжан кебап
Този вкусен шиш от патладжан и малки кюфтенца е една от гордостите на турската национална кухня. Обикновено...
Бърза баница в кексова форма
Това е вариация на класическата баница, която спестява обаче много време. Приготвя се за 30 минути -...
Печена скумрия на фурна
Скрумрията е може би една от най-леснодостъпните риби за по-голяма част от населението в България. Всъщност...
Да готвим с вино
Виното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също...
Домашният костен бульон - класическата зимна рецепта за здраве
Костния бульон, иначе казано – питателен извлек от кокалите на животното, е една от последните тенденции...
Наздраве по холандски
Приятна съботна или неделна вечер. Навън вали сняг, а вие сте се събрали на по питие вкъщи с приятели....
Овесена закуска с ягоди
Закуската е важна част от деня, а пълноценната такава още повече. Продуктите по-долу често прибавям към...
Диня с прошуто
Има рецепти, които съзнанието ни не може да възприеме. Прошуто с диня може би е една от тях (за някои...
Индийска крем супа с нахут
Здравейте всички, аз съм Дарина от Червен бряг. Пращам една от най- любимите си рецепти, за да направите...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Крем супа с червена леща и Рас ел ханут
Червената леща е източник на белтъчини. В нея се съдържа много желязо, което я прави добър избор за бременни,...
Уасаби - лютото лекарство
Обичате ли люти чушки? А знаете ли, че ги наричат подправката за здравословен живот? Множество изследвания...
Пишмание - турският деликатен десерт
Обичате ли сладко? Не, не ви говоря за добре познатия ни и особено любим на нас жените шоколад. Става...
Сироп от бъз (свирчовина)
Вече ви разказах колко е полезна свирчовината (черен бъз) и ви предлагам да си направите сироп за разреждане....
Арабски мини пици с кладница
Пиците, не са никак трудни, даже ги възприемам като някаква форма бърза закуска, правих ги по време на...
Палачинки от червено цвекло
Тази чудесна рецепта е приготвила и изпрати Ели Цветанова Искам да споделя, че направих страхотни...
Домашен хляб и козунак за хора, които нямат време
След поредния телевизионен репортаж за проверки върху качеството на хляба, си помислих – какво би станало,...
Мини пици с лапад
Привет! Казвам се Камелия и живея в Бургас. Имам две дъщери , на 5 и на 7 години и обичам в събота вечер...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook