Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Паламуд плакия по варненски



        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
Тази рецепта си е малко старовремска. От времето, в което никой не е броял мазното и пърженото. Семейна е, от варненския край. От мен към семейната традиция...пробив, един нахут и малко червено вино в рецептата, но вие може да не слагате нахут, ако желаете.

Паламудът най-често се приготвя на скара и маринован, но съм убедена, че тази рецепта ще ви допадне.

Правя вметката, че общото количество зеленчук е подходящо за поне 2 риби от този грамаж, но понеже аз си падам повече по зеленчука, съм я оставила в тези пропорции. Грамажът е за непочистена риба. Вътрешната, твърда част на пащърнака не я използвам.

780 гр. паламуд - един брой
320 гр. моркови - 3 бр. по-голрми
250 гр. пащърнак
600 гр. лук - 3 огромни глави
200 гр. сварен нахут
100 мл. червено вино
2 с. л. царевично нишесте
400 мл. вода.
500 мл. домати пасата
1 препълнена ч. л. риган
1 бр. дафинов лист
1 ч. л. млян черен пипер
магданоз.
10 с. л. зехтин
1 ч.л червен пипер
1/2 лимон

Фурната загряваме на 200 градуса.

Паламуда почистваме от вътрешности и хриле, но ако не сте толкова безстрашни като мен, поискайте да ви я почистят на пазара :)

Лука нарязваме на средно едри кубчета, задушаваме го, докато леко стане кристален в 3 с. л. зехтин.

Изваждаме го от тенджерата, а в нея слагаме 5 с. л. зехтин и задушаваме морковите и пащърнака (нарязани на лентички, а после на кубчета)

Когато леко поомекнат, връщаме при кореноплодните лука, добавяме дафинов лист, риган, черен пипер, добавяме доматената пасата. Можете да я замените с пасирани домати от консерва, ако нямате пасата.

Оставяме да поври 3-4 минути, след което добавяме нахута.

А през това време, в тиган правим запръжката: в тигана слагаме 2 с. л. зехтин, 2 с. л. царевично нишесте, разбъркваме 2-3 пъти и добавяме червения пипер съвсем леко да се запържи и добавяме червеното вино, а после постепенно и гореща вода около 400 мл.

Сместа добавяме към зеленчуците, разбъркваме добре и изсипваме в тавата при паламуда.

Печем около 30 минути. По желание поръсваме с пресен магданоз.


Ще се радвам да споделите дали ви е харесала. Обичам да си говорим, може да ме откриете във FB: Котка в Кухнята
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Платерина плакия по Варненски
· Обредна пита за Никулден
· Ябълков сладкиш с Мартин
· Сок от черна ряпа срещу кашлица за деца
· Изненадващите ползи на сока от сушени сини сливи
· Консумацията на риба от реки и езера е равносилна на месец пиене на замърсена вода
· Три риби, чиято консумация ни предпазва от деменция
· Възможно ли е замразената риба да е по-добра от прясната?
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· 3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
· Български учени направиха бира без глутен
· Пълнено пиле с кестени
· Българската баница и мурсалския чай станаха част от ресторанти в Токио
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
· Гриловани патладжани с леща и ароматни подправки на фурна
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
· Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
· Постни банички с праз и маслини
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Петък
24
Май 2024
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3
4
5

6
7
8
9
10
11
12

13
14
15
16
17
18
19

20
21
22
23
24
25
26

27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Мариновано червено цвекло
Това колко е вкусно маринованото червено цвекло открих сравнително скоро - преди две-три години. Сега...
Домашният сладолед – с какво е по-добър?
Говорейки за сладоледа трудно можем да избегнем баналностите. Защото всеки знае, как освежава в горещите...
Обреден хляб за Кръстовден
Харесвам идеята да запазим нашите стари традиции и ритуали, искам да останат записани някъде, ако някой,...
Кефир за здрави черва и имунитет
Кефирът е поредната ферментирала храна, която заслужава вниманието ни. И макар направата му да е малко...
Руколата – свежа и пикантна
Невзрачните зелени листенца на руколата (Eruca sativa) са се превърнали в символ на изискан вкус – присъстват...
Банички с ябълки
За тази рецепта изберете сладки, но кисели ябълки. Комбинацията е прекрасна, особено с канелата и карамеления...
Спаначени "мъфини" с готови кори
Здравейте приятели от Hera.bg! Искам да участвам в новия конкурс, защото искам най- вече да споделя рецепта,...
Тайните на хубавия кекс
Много дълго време съм се заблуждавала относно кексовете. Мислех си, че заради моя Голям Импровизаторски...
Мързелив Ягодов чийзкейк
Сладкишът е без печене, става бързо и лесно. Подходящ е и за начинаещи сладкари. В оригиналната рецепта...
За тиквичките с любов - II
В нашия дом Тиквичките могат да се приготвят по много начини: печени, варени, задушени, пържени. В някои...
Пържола с шоколад
Последният път, когато срещнах тази метафора, тя беше използвана като синоним на "манджа с грозде" т.е...
С аромат на печени чушки
Дойде ли септември, миризмата на печени чушки се разнася почти от всеки блок, ясен знак за началото на...
Как да сготвим крехко свинско бон филе (тънкости)
Как да приготвим така бонфилето, че да остане сочно и крехко - да, има своите тънкости определено. Както...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ! - II
Пикантни крутони. Обикновено крутоните се използват за добавка към крем супа, но те са и доста приятни...
Летен коктейл "Горещо сърце"
Този коктейл никак не е труден, но има едно- единствено задължително условие – да имате домашно приготвен...
Празен хладилник и внезапни гости. Помощ!
На всеки му се е случвало да го изненадат внезапни гости. Не от онези неприятните, с които през цялото...
Кекс със сладко
Опитайте тази изключително лесна рецепта за кекс. В нея няма нито яйца, нито мляко, така че е подходяща...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Крем супа от тиква
Това е моята интерпретация за крем супа от тиква. Хубавата част на тази супа е, че подобно на морковите,...
Домашна лютеница -II част (рецепта)
За печеният пипер вече писах, тайната на истинската домашна лютеница според мен е точно в неговото количество...
Мармалад асорти
Краят на август – любимият ми сезон. Слънцето е различно - вече грее косо и милостиво. Въздухът е различен...
Родопска салата
Попадала съм на всевъзможни рецепти под името „родопска салата” – с картофи, с домати, със сирене, дори...
Захранване на бебето
Когато настъпи момента да захраните бебето, (около 5-6 месец) а и малко преди това, изниква въпроса домашно...
Телешко в шоколадов сос
В месеца на любовта получих подарък от скъп за мен човек, между всичко се криеше и кулинарна книжка....
Забравени целувки
Забравени целувки или забравени сладки са едно много лесно, бързо, икономично и ужасно вкусно удоволствие....
Тайните на шарената сол
Шарената сол е най-големият български кулинарен сантимент. Няма нищо случайно в това когато посрещаме...
Ройбосът
Ройбосът често е наричан червен чай, но в действителност има малко общо с черния, зеления и белия, които...
Ризото в розово
На пръв поглед цвета на това ризото може да те стъписа, защото в този цвят сме свикнали да виждаме най-вече...
Пълнени кръгли тиквички с тученица и козе сирене
Тези кръгли тиквички са наистина много симпатични и ефектни. Получих ги дар, a докато се чудех как да...
Шоколадово "Сърце" за Св. Валентин
Отново в търсене на най-атрактивния сладкиш за св. Валентин? Да, и аз съм така...Преди време си купих...
Солена палачинкова торта
Тази солена палачинкова торта е едно страхотно предястие за всяка празнична трапеза. Има красив вид и...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
3 страхотни рецепти за уикенда с кайсии
Кайсиите често стоят в сянката на прасковите, че и на нектарините. Да, те не са толкова сочни, но в тях...
Салата с тиквички, червени боровинки и кълнове
Напоследък времето нестига и основно хапвам салати. В един момент се получи така, че те се превърнаха...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook