Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита за Никулден


Никулска пита


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден обаче е време за пости (макар рибата да е разрешена) и поне за мен е логично питата да бъде постна. Никулският хляб се вдига високо над трапезата от стопанина на къщата и се разчупва на празничната маса.
500 гр брашно
250-300 мл вода
1/2 кубче прясна мая
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л зехтин
1 с.л оцет

Водата за питата трябва да бъде леко топла, но не гореща - свободно да можете да си държите кутрето в нея.

Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), слагаме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по-средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета - той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво. Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото го омесваме на плота, възможно е да е нужно да се добави още малко брашно докато се меси, но целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. След това връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. В стаята е добре температурата да е висока.

След като втаса, омесваме питката още веднъж, от нея откъсваме едно парче тесто за фигурките и я слагаме в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Включваме фурната на 180 градуса.

Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно, за да стане по-твърдо. С помощта на точилка го разстиламе и изрязваме характерната пластика за този обреден хляб на Никулден пластики - лодката на св.Никола, риба и кръст. Люспите на рибата съм направила като съм притискала края на сламка в тестото. Самите фигурки леко навлажних и закрепих за питата. Оставяме да втаса за още 20-30 минути и печем в предварително загрятата фурна до готовност (около 45 минути). Малко преди да е готова, намазваме със зехтин питата (без фигурките) - за да се отличават по-добре.
Хубав празник!

Коментари
2016-12-07 #4
Мика Табакова
Много хубава и вкусна!!!Благодаря ))
2014-12-06 #3
Мария
Благодаря и аз Наздраве за Никулден!!!
2014-12-04 #2
Инна Георгиева
Благодаря! Весел празник!
2014-12-04 #1
Марияна
Тази година е мой ред да подготвям маса за Никулден, и смятам да изпробвам тази рецепта. Изглежда чудна пита!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Пита от многолистно тесто с аспержи, лук, синьо сирене, сметана и мащерка
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Бърз обяд със спанак, чери домати, яйца и самардала
· Телешки стек, маринован в бърбън Jim Beam
· Tелешки кюфтенца с тиквички и магданоз в доматен сос
Понеделник
23
Май 2022
П
В
С
Ч
П
С
Н
1

2
3
4
5
6
7
8

9
10
11
12
13
14
15

16
17
18
19
20
21
22

23
24
25
26
27
28
29

30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Прясна паста със сушени пиперки, наденица и хрян
Бях се загледала в един кулинарен канал наскоро, та там Джейми Оливър гостуваше в Базиликата, Италия,...
Как да си направим: Прясна паста
Признавам, че отдавна съм чела, че прясно приготвената паста е пъти по-добра от сухата, която купуваме....
Омайният кардамон
От появата му на територията на Южна Индия и Шри Ланка до днес растението с латинско название Elettaria...
Супа с резене, коприва и левурда
Резенето, известно с доброто си антибактериално свойство, можете да срещнете с различни имена. Като мореч...
Салата от пшеница, гулия и сушени череши
Днес искам да ви предложа две бързи ястия, чиято основна съставка е пшеницата. Подходящи са и за постите. ...
Шоколадови бонбони "Не/Съвършена любов"
Ако максимата "Любовта минава през стомаха" е вярна, то с тези ръчно изработени бонбони влюбването е...
Амарантът – събуден за нов живот
Макар и да ви звучи екзотично амарантът всъщност е познат и по нашите земи. Може би сте чували или дори...
С любов за лимонадата
Запитвали ли сте се защо лимонадата е кръстена на лимона? Трябва ли да е направена задължително и само...
Освежаващи летни напитки: Лимонада с малини, семена от чиа и зелен чай
През лятото апетитът за тежки и питателни храни намалява, но не и необходимостта от енергия, хидратация...
Патладжанени рулца с козе сирене
Ако допреди десетилетия козето сирене е било чест продукт на трапезата на българина - днес почти сме...
Козунак + козуначени кифлички
Никога, ама никога, не помня у дома да се е правил козунак. Даже и баба не се досещам да е месила козунаци....
Постни банички с праз и маслини
Много лесна и семпла рецепта за постни банички с праз и маслини. Хубава се получи. Ще ви споделя как...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Google+ и Facebook