Начало
Здраве и Красота
Кариера
Моят дом
Двама+
Кулинария
Време за мен
Регистрация       e-mail:       парола:      

Обредна пита за Никулден


Никулска пита


        Добави в любими         Коментирай         Отпечатай         Изпрати
В Интернет пространството срещам пити за Никулден, в чиито състав има яйца, прясно, кисело мляко. Никулден обаче е време за пости (макар рибата да е разрешена) и поне за мен е логично питата да бъде постна. Никулският хляб се вдига високо над трапезата от стопанина на къщата и се разчупва на празничната маса.
500 гр брашно
250-300 мл вода
1/2 кубче прясна мая
2 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л зехтин
1 с.л оцет

Водата за питата трябва да бъде леко топла, но не гореща - свободно да можете да си държите кутрето в нея.

Кубчето мая натрошаваме в дълбок съд (защото шупва), слагаме захарта и заливаме с малко топла вода. Оставяме да втаса за 20 минути.

Брашното пресяваме в дълбока купа, правим кладенче по-средата и изсипваме зехтина, маята, солта и оцета - той ще предаде еластичност на тестото и ще го направи по-пухкаво. Добавяме и останалата топла водичка. След като разбъркаме добре тестото го омесваме на плота, възможно е да е нужно да се добави още малко брашно докато се меси, но целта е тестото леко да лепне, да не става много твърдо. След това връщаме тестото в купата, завиваме с памучна кърпа и оставяме да втаса за около час. В стаята е добре температурата да е висока.

След като втаса, омесваме питката още веднъж, от нея откъсваме едно парче тесто за фигурките и я слагаме в кръгла тавичка, която сме намазнили и набрашнили предварително. Включваме фурната на 180 градуса.

Тестото за фигурките дозамесваме с още малко брашно, за да стане по-твърдо. С помощта на точилка го разстиламе и изрязваме характерната пластика за този обреден хляб на Никулден пластики - лодката на св.Никола, риба и кръст. Люспите на рибата съм направила като съм притискала края на сламка в тестото. Самите фигурки леко навлажних и закрепих за питата. Оставяме да втаса за още 20-30 минути и печем в предварително загрятата фурна до готовност (около 45 минути). Малко преди да е готова, намазваме със зехтин питата (без фигурките) - за да се отличават по-добре.
Хубав празник!

Коментари
2016-12-07 #4
Мика Табакова
Много хубава и вкусна!!!Благодаря ))
2014-12-06 #3
Мария
Благодаря и аз Наздраве за Никулден!!!
2014-12-04 #2
Инна Георгиева
Благодаря! Весел празник!
2014-12-04 #1
Марияна
Тази година е мой ред да подготвям маса за Никулден, и смятам да изпробвам тази рецепта. Изглежда чудна пита!
Вашият коментар
* Моля, използвайте КИРИЛИЦА, по лесно е и за писане и за четене. НЕ пишете само с ГЛАВНИ букви.
Име:
e-mail:
 код:
информирай ме, ако някой друг коментира тази тема
· Печено агнешко на порции с гарнитура от ориз, булгур и спанак
· Зелеви сарми с праз и гъби
· Обредна пита с квас за Бъдни вечер
· Пъстърва с пържена салвия и хрупкава чеснова поръска с орехи
· Паламуд плакия по варненски
· Платерина плакия по Варненски
· Домашен хляб с квас в хлебопекарна
· Чапати - хляб от индийската кухня
· Наистина ли са вредни многото въглехидрати?
· Перфектна закуска: Печен сандвич с тиквички, сирене и сминдух
· Постни банички с праз и маслини
· Обръщана баница с праз, тиквички, овче сирене и пресен джоджен
· Секновение е! В народните представи изключително опасен празник
· Голяма задушница преди Великия пост
· Да кажем дружина: "Да бъде!"
· Боб чорба по манастирски
· Салата от пшеница, гулия и сушени череши
· Салата с леща белуга и семена от нар
· Аспержов зелен боб с пушен бекон
· Патладжан ветрило на фурна - да си оближеш пръстите!
· Долма по иракска рецепта
Четвъртък
7
Декември 2023
П
В
С
Ч
П
С
Н
1
2
3

4
5
6
7
8
9
10

11
12
13
14
15
16
17

18
19
20
21
22
23
24

25
26
27
28
29
30
31
Абонирай се за новости
Така няма да пропускаш новите и интересни неща
Домашен сметанов сладолед с орехов крокан
Рецептата за този домашен леден разкош взех от една баба, когато брахме бъз за сироп в Добруджа. Изненадващо...
Кулинарен конкурс по устойчиво готвене, организиран от „Институт за кулинарни изкуства“
Съвсем скоро, на 4-ти декември в „Институт за кулинарни изкуства“ (ИКИ) във Варна ще се състои първото...
Хелоуин: Сандвичи - гробище
Сандвичите ковчези и надгробните плочи са лесни и вкусни. СТРАХотно предложение за домашното хелоуинско...
Ягодите - защо да ги хапваме
Тя е един наистина уникален плод. Не само, че е много красива, свежа и ароматна, а и е нещо като символ...
Кулинарната традиция на глинените съдове
Понятието Българска национална кухня е доста мъгляво. Не са много ястията, които можем да наречем типично...
Сос "Болонезе"
Ragu alla Bolognese (в превод: рагу по болонски), както наричат този сос в Италия, е един от най-често...
Салата с кълнове и риба тон
Ако имате кълнове, които се чудите как да оползотворите, предлагаме ви тази салата. Тук сме използвали...
Печени камби - зимнина
Тези камбички в нашето семейство са любимата ни зимнина. Като изключим почистването на камбите, всичко...
Рулца от тиквички с крем сирене и пушена сьомга
Това предястие от тиквички може да бъде и леко основно ястие в топлите летни дни. Ефектно е и носи изискано...
Портокалови корички в тъмен шоколад
Около коледните празници във всяко семейство се изяждат големи количества портокали. Но най-ароматната...
Клафути с череши
Класиката на този френски десерт е именно с череши. Някои хора предпочитат да махнат костилките предварително....
Всичко за халвата
Халвата е един от най-популярните ориенталски десерти и има дълбока традиция и у нас. Не само заради...
Здраве    Красота    Мода    Моят дом    Двама+    Кулинария    Време за мен    RSS     Реклама     Контакти
Hera.bg. Използването на материали разрешено само с писмено съгласие на Hera.bg
Hera.bg в Facebook